Jump to content

ABA liga 2024/2025. - "Jer nama Bliski istok, nikad nije bio blize"

Kooineeperk

Recommended Posts

11 hours ago, bekrinjo said:

Nisam video da je neko pisao, na sajtu lige su postavljeni rezultati/statistike od osnivanja lige. Nakon migracije sa "ABA Sidro doo" na "ABA liga jtd" tj. gašenjem starog sajta je bila izgubljena statistika, sada je sve ponovo vraćeno i jako pregledno. Pohvale za ovaj potez, malo sam preleteo kroz prve sezone i podsetio se nekih igrača...

https://www.aba-liga.com/calendar/1/1/

Njihov sajt i KLS nebo i zemlja. 

56 minutes ago, Darko said:

Njihov sajt i KLS nebo i zemlja. 

Na sajtu KLS je moguće videti samo statistiku iz aktuelne sezone, nema sluha da se ubaci statistika iz minulih sezona.

Ne znam koliko se vas seća projekta razvojne KLS, pokrenuo je ideju Miško u cilju da se produži sezona ekipama koje ne prođu u drugu fazu sa ekipama iz ABA?

Nažalost bila je kratkog daha, odigrana je jedna i startovala druga koja je prekinuta majskim poplavama. Gledao sam 10 mečeva u BG tada, istu su igrali: Jokić, Avramović, Jaramaz, Zagorac...

Nažalost i ta statistika je sklonjena sa sajta KLS, siguran da ima još zanimljivih igrača.

PS 

Sinoć sam tek shvatio da je Žakelj igrao 2 sezone za Slovan.

7 minutes ago, bekrinjo said:

Na sajtu KLS je moguće videti samo statistiku iz aktuelne sezone, nema sluha da se ubaci statistika iz minulih sezona.

Nije samo to. Nema datum rođenja igrača, statistika se ne može lako sortirati itd. Mora da je ideja nekog SNS-ovca.

Šamanić večeras pokazao i drugo lice. 2 od 12 iz igre, 0 od 7 trojke, 7 izgubljenih, uz neke baš loše odluke koje su kumovale da Cedevita preokrene i dobije Cibonu u Zagrebu. Baš jedna nestabilna i neozbiljna glava...

• Like 1

Ja sam bio neprijatno iznenađen kako je Kamenjaš delovao inferiorno snagom u odnosu na T.Jonesa, ja sam njega uvek doživljavao kao fizički izuzetno snažnog igrača kome nedostaje bilo kakva finesa. Sinoć odigrao više na finesu nego na snagu.

Ovo je prva sezona posle one 2020/21 da Buducnost u ABA ligi deluje koliko-toliko ozbiljno.

Imaju 6-0 u gostima, dobili su Igokeu (od koje su i prosle i pretprosle sezone gubili), Zadar, Cedevitu, Borac, evo sad i Partizan. Od nezgodnijih meceva u gostima tu su FMP, Mega, Spartak i Dubai.

Jos su sanse dosta male, ali ako nakon 19. kola budu imali 17-2 sve je moguce, pa i nezamislivo, a to je da Buducnost izbegne i KKCZ i KKP do finala.

6 hours ago, bergkamp bcd said:

Ovo je prva sezona posle one 2020/21 da Buducnost u ABA ligi deluje koliko-toliko ozbiljno.

Imaju 6-0 u gostima, dobili su Igokeu (od koje su i prosle i pretprosle sezone gubili), Zadar, Cedevitu, Borac, evo sad i Partizan. Od nezgodnijih meceva u gostima tu su FMP, Mega, Spartak i Dubai.

Jos su sanse dosta male, ali ako nakon 19. kola budu imali 17-2 sve je moguce, pa i nezamislivo, a to je da Buducnost izbegne i KKCZ i KKP do finala.

Pa ako se rivali Buducnosti budu raspadali kao sad za vikend Partizan onda sigurno imaju sanse bar za finale.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2

11 hours ago, bergkamp bcd said:

Kako mislis da se to desi?

Opcija 1: Da Buducnost bude prva u ligaskom delu.

Opcija 2: Da Buducnost bude druge ili treca, a da veciti budu na pozicijama 1 i 4. 

Sta ti je realnije od ova dva nemoguca scenarija? 🙂 

11 hours ago, bergkamp bcd said:

ABA na granici gledljivosti, raspad jednog od dva najjača tima, i sad treba da se zavaravamo da Budućnost izgleda ozbiljno. Videlo se u drugom poluvremenu da su igrači Partizana pustili utakmicu niz vodu, umor, povrede i sledeće EL kolo na umu.

Koja je suština ovog takmičenja, dva najjača tima su već viđenu i finalu, kada baš reše da preskoče utakmicu dobijemo ovo kao pre nekoliko dana, i ljudi se izlože kako je pobednički tim dobar, kako uradio to i to dobro.

• Like 1

16 hours ago, СтелаРоса said:

Pa ako se rivali Buducnosti budu raspadali kao sad za vikend Partizan onda sigurno imaju sanse bar za finale.

Tacno je da je Partizan jako lose odigrao taj mec i samo tako Buducnost i ima sanse da udje u finale, ali moram da naglasim i da se u BG pobednik meca nije znao do samog kraja, a KKP i KKCZ su grcke milionere pregazili kao plitak potok (osim meca KKCZ - PAO).

Dakle, nemam ja nista protiv da PAO ili OLY odigraju lose i izgube u neizvesnoj zavrsnici i kod kuce, ali ono sto je problem je da ti timovi dizu ruke cim razlika ode na dvocifrenu.

12 hours ago, Kooineeperk said:

Kako mislis da se to desi?

Opcija 1: Da Buducnost bude prva u ligaskom delu.

Opcija 2: Da Buducnost bude druge ili treca, a da veciti budu na pozicijama 1 i 4. 

Sta ti je realnije od ova dva nemoguca scenarija? 🙂 

Zasto nemoguca, ne pricamo o KLS?

Da, to su te dve opcije. Prva je da Buducnost ne pravi kikseve, a ne vidim sta je njima toliki problem, pogotovo sto ce od februara igrati samo jedan mec nedeljno? KKP i KKCZ su i inace bili na rubu nekih poraza protiv dosta slabijih rivala, dovoljno je da se desi neki tezi mec nakon duplog kola (ili pre duplog kola) i Buducnost moze do prvog mesta.

Drugi scenario je da se neko od dva projekta raspadne. KKP lagano moze totalno da padne, imaju problema sa sastavom, EL im sve vise klizi, pitanje je da li ce i dalje dobijati vestacko disanje. Oni mogu da izgube i u PG i oba puta od Crvene zvezde i u Dubaiju i u Ljubljani, to je 6 poraza, sto znaci da bi i Dubai mogao da ih pretekne.

Po meni su najveca smetnja tom scenariju upravo "nikad jaci KLS timovi". Spartak, Mega i FMP ne mogu (i ne zele) nista da urade protiv KKP/KKCZ, ali zato itekako mogu da sapletu KKB ili KKD.

P.S. Zaboravio sam da dodam, u Seriji A prvi je Trento (da, muceni Trento sa 10 seniorskih igraca od kojih od kojih niko nije neka zvezda) sa 11-1, Virtus je na 8-3, Armani na 6-5. Na Buducnosti je da, za pocetak, doceka gostovanje u BG sa skorom od 17-2 i da ceka kikseve oba rivala.

Edited by bergkamp bcd

Ne znam o kakvoj borbi sa blizancima se odje govori i kakvom izbjegavanju njih u polufinalu. Nije realno ljudi, jer je razlika ogromna. Ako samo gledamo cifre, moguce je uz dobar rad, dobru selekciju i dozu srece, biti u nekom egalu ako su razlike u ciframa (budzetima) samo duplo manje. Ako oni imaju npr 10 mil ,mi 5....ajde nekako je moguce, ili kao sto je bio slučaj zadnjih godina kad smo konkurentni bili, oni 6-7mil, mi 3...pa ajde. 

Ali praktično je nemoguce anulirati razliku koja je skoro 5 puta. Kako ce neko sa 5-6 mil da bude tu protiv nekoga sa 24-25? 

Naravno, niko se nece sam predati i bice borba ali ajde da se ne zanosimo.

Druga teza koja se provukla je da je aba na granici gledljivosti. Ne bih se složio, uhvatio sam ove sezone vrlo gledljivih meceva u svakom kolu. 

• Like 3

Sinoć su Igokea i FMP ispali iz FIBA Lige Šampiona, FMP se izblamirao ovogodišnjim partijama dok je Igokeau sinoć uništio Brajs Džons koji je ubacio svega 3 puta iz igre ali iz 17 pokušaja. 

Igokea je pogrešila sa dovođenjeđ Anima, takođe na poziciji 4 su pretanki jer Gavrilović je KLS nivo a Boriša igra toplo-hladno...

On 12/19/2024 at 9:38 AM, Nemam_ti_kad said:

Ne znam o kakvoj borbi sa blizancima se odje govori i kakvom izbjegavanju njih u polufinalu. Nije realno ljudi, jer je razlika ogromna. Ako samo gledamo cifre, moguce je uz dobar rad, dobru selekciju i dozu srece, biti u nekom egalu ako su razlike u ciframa (budzetima) samo duplo manje. Ako oni imaju npr 10 mil ,mi 5....ajde nekako je moguce, ili kao sto je bio slučaj zadnjih godina kad smo konkurentni bili, oni 6-7mil, mi 3...pa ajde. 

Ali praktično je nemoguce anulirati razliku koja je skoro 5 puta. Kako ce neko sa 5-6 mil da bude tu protiv nekoga sa 24-25? 

Naravno, niko se nece sam predati i bice borba ali ajde da se ne zanosimo.

Druga teza koja se provukla je da je aba na granici gledljivosti. Ne bih se složio, uhvatio sam ove sezone vrlo gledljivih meceva u svakom kolu. 

Moguce je biti u egalu sa vecitima ali za tako nesto je neophodno selektirati atletski mocnu ekipu koja moze da im parira (ili bude bolja) u trcanju i skoku.

Izaberes trenera kome je takva igra forte (Radonjic, Sale Obradovic itd), po cenu da ti on bude placeniji od najplacenijeg igraca, i das mu 2 sezone blanko.

Veruj mi da bi Buducnost recimo uspela da kroz 2 godine, uz dobru selekciju i malo srece, bude konkurentna u 3 ili 5 meceva.

Da ne pominjem mogucnost prioritizovanja ABA lige i borbe za prvo mesto, a naustrb Evrokupa kog nikada nece osvojiti niko iz ABA lige i uvek ce biti mediokriteti, koliko god se trudili.

Slazem se da je ovo nategnuta prica i da budzet odredjuje mnogo toga, ali to nije opravdanje za nakaradne sastave i tapkanje u mestu kome su skloni i Biducnost i Cedolimpija, a nije da su siromasni.

Bilo je tu i dobrih trenera i odlicnih igraca ali fali vizije i dugorocnog plana.

Ponavljam, igranjem polu-divljacke kosarke na kos vise veciti mogu da se dobiju u toku sezone. Medjutim, kad plejof dodje i pocne da se igra na 2 dana, glavnu prednost ima onaj ko je navikao na takav ritam, a jedini nacin da to kompenzujes jeste selekcija relativno mladog i atetski potentnog tima.

To nije skuplje od gomilanja kvalitetnih stranaca kosgetera, koji su cesto operisani od odgovornosti i odbrane.

Zeljko je nesto tako sada pokusao, samo na El nivou, ne znam kako ce proci ove sezone ali na duze staze ce doneti rezultata sigurno.

Eto Zakelja kao talentovanog trenera pa neka gleda i primeni nesto.

• Like 4

1 hour ago, Nenadd said:

Moguce je biti u egalu sa vecitima ali za tako nesto je neophodno selektirati atletski mocnu ekipu koja moze da im parira (ili bude bolja) u trcanju i skoku.

Izaberes trenera kome je takva igra forte (Radonjic, Sale Obradovic itd), po cenu da ti on bude placeniji od najplacenijeg igraca, i das mu 2 sezone blanko.

Veruj mi da bi Buducnost recimo uspela da kroz 2 godine, uz dobru selekciju i malo srece, bude konkurentna u 3 ili 5 meceva.

Da ne pominjem mogucnost prioritizovanja ABA lige i borbe za prvo mesto, a naustrb Evrokupa kog nikada nece osvojiti niko iz ABA lige i uvek ce biti mediokriteti, koliko god se trudili.

Slazem se da je ovo nategnuta prica i da budzet odredjuje mnogo toga, ali to nije opravdanje za nakaradne sastave i tapkanje u mestu kome su skloni i Biducnost i Cedolimpija, a nije da su siromasni.

Bilo je tu i dobrih trenera i odlicnih igraca ali fali vizije i dugorocnog plana.

Ponavljam, igranjem polu-divljacke kosarke na kos vise veciti mogu da se dobiju u toku sezone. Medjutim, kad plejof dodje i pocne da se igra na 2 dana, glavnu prednost ima onaj ko je navikao na takav ritam, a jedini nacin da to kompenzujes jeste selekcija relativno mladog i atetski potentnog tima.

To nije skuplje od gomilanja kvalitetnih stranaca kosgetera, koji su cesto operisani od odgovornosti i odbrane.

Zeljko je nesto tako sada pokusao, samo na El nivou, ne znam kako ce proci ove sezone ali na duze staze ce doneti rezultata sigurno.

Eto Zakelja kao talentovanog trenera pa neka gleda i primeni nesto.

Pa sto ne uradite nesto u EL dje nisu tolike razlike u ciframa izmedju vas i najskupljih.