Jump to content

US Open 2024


Milutinov Tata

Recommended Posts

USOThemeArt24-01__02336.1716230512.jpg?c

 

U ponedeljak pocinje poslednji GS turnir u sezoni, US Open. Odrzava se na terenima u parku Flesing Medouz, u delu Nju Jorka poznatom kao Kvins. Igra se na tvrdoj podlozi.


US Open je po mnogo cemu bio inovator medju najvecim turnirma. Prvi su uveli igranje TB kod 6-6 u setu, cak i u odlucujucem (zanimljivo da je jedino musko finale koje je odluceno u TB ono izmedju Tima i Zvereva 2020, dok je kod teniserki Martina Navratilova dva puta ostala kratkih rukava, protiv Trejsi Ostin i Hane Mandlikove, a obe rivalke su joj oba seta u finalu uzele u TB). Zatim su prvi ukljucili reflektore i omogucili igranje nocnih meceva. Prvi su uveli jednak nagradni fond za tenisere i teniserke. Jedini je GS koji je igran na 3 razlicite podloge, travi do 1974, zatim 3 godine na zelenoj sljaci i od 1978. na tvrdoj (betonskoj) podlozi. Prelaskom na nove terene u Flesing Medouzu dugo vremena smo imali Super subotu, sa 2 muska polufinala i finalnim mecom kod teniserki izmedju dva muska meca. Par godina su oba finala igrana istog dana, a pocetkom ovog veka je finale zena prebaceno u "prime time" termin subotom uvece. Prvi su uveli celendz sistema 2006. godine, ali i izbacili pre 3 godine (elektronski se ocitavaju auti) Nekoliko godina smo muska finala gledali ponedeljkom, sto zbog vremenskih uslova, a onda i odlukom da igraci dobiju dan odmora nakon polufinalnih meceva. Pre 5 godina je uveden sat za brojanje sekundi izmedju poena, a za vreme Covid pandemije imali smo turnir igran bez prisustva gledalaca. Naravno jedna od najvecih cari USO je sto je to mesto na kome teniseri i teniserke mogu ostvariti kalendarski Grend Slam. U Open eri to su uspeli Rod Lejver 1969, Margaret Kort 1970 i Stefi Graf 1988. Serena Vilijams 2015. i Novak Djokovic 2021. nisu uspeli.

 

Zanimljivo je da nekoliko teniseri deli titulu najuspesnijeg u Nju Jorku u Open eri. Konors, Sampras i Federer su 5 puta trijumfovali. Dzimi Konors je jedinstven jer je to uspeo na sve 3 podloge na kojima je igran USO, a jedini ima titulu i na Forest Hilsu i na Flesing Medouzu. Kod teniserki Kris Evert i Serena Vilijams su po 6 puta dizale pobednicki pehar, a Evert je upisana i kao jedina pobednica USO na zelenoj sljaci. Apsolutini rekorderi po broju titula kod muskaraca su Ricard Sirs, Vilijam Larned i Bil Tilden sa po 7 titula, a kod zena Mola Malori sa 8 titula. Ivan Lendl je igrao cak 8 puta uzastopno u finalu, a Kris Evert je neverovatnih 16 puta uzastopno stigla do polufinala, dok je kod tenisera Konors 12 puta uzastopno igrao polufinale) Najmladji sampioni turnira su Pit Sampras i Trejsi Ostin. Andre Agasi je jedini medju teniserima osvojio titulu a da nije bio nosilac, dok smo kod teniserki pre 3 godine imali jedinstveni slucaj da kvalifikantkinja Ema Radukanu osvoji pobednicki pehar. Pored nje sampionke koje nisu bile medju nosiocima su Kim Kljasters i Sloan Stivens.

 

Za kraj jedna zanimljivost koja vec poduze prati poslednji GS turnir sezone. Od 2008. kod tenisera niko nije uspeo da odbrani titulu, a kod teniserki to je slucaj od 2014. Poslednii koji su odbranili titule su bili Rodzer Federer, kome je to bio 5. uzastopni trofej i Serena Vilijams koja je osvojila tada 3. titulu u nizu, a 6. ukupno. Za oboje to su bile poslednje titule u Nju Jorku, iako su jos par puta igrali u finalu. Da li ce Novak Djokovic i Koko Gof konacno prekinuti to "prokletstvo" videcemo uskoro.

 

Branioci titula:

 

Teniseri: Novak Djokovic

 

Teniserke: Kori Gof

 

Dubl teniseri: Radzev Ram i Dzo Salisberi

 

Dubl teniserke; Gabriejla Dabrovski i Erin Rutlif

 

Miks: Ana Danilina i Hari Heliovara

 

djokovic-us-open-2023-trophy.jpg

 

107298336-1694434505694-gettyimages-1657

 

f_20230908_USO_D12_ADC04494.jpg

 

routliffe-dabrowski-us-open-2023-women-d

 

US_Open_Tennis_27722.jpg

 

Nagradni fond za singl:

 

Quote

Winner - $3,600,000


Runner-Up - $1,800,000

Semifinalists - $1,000,000

Quarterfinalists - $530,000

Round of 16 - $325,000

Round of 32 - $215,000

Round of 64 - $140,000

Round of 128 - $100,000

 

 

Zvanicni sajt

 

Zreb

 

Rezultati uzivo

 

Raspored igranja

 

Tviter

 

Fejsbuk

 

Instagram

 

YouTube kanal

Edited by Don Dusko
  • Like 4
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Prvi put vidim Kori umesto Koko :classic_biggrin:

Ne nadam se mnogo, ali sad kad je skinuo taj balast OI sa grbače,, možda nešto i napravi.

Uslovi su tamo uvek najgori, gori nego i u Australiji, vlaga je jeziva.

Pomenula sam već da titulu niko nije odbranio još od Feda 2008., tako da i to gledam.

Ako Novak ne stigne daleko, svim srcem za Alkaraza.

Devojke, Sabalenka uvek ❤️

Malo sam i jinksovala :ss: ali živa nisam da čujem Meka 🎻

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, alcesta said:

Lepo je što su Timu dali WC za oproštaj. Šteta što igra protiv Šeltona, mislim da će mi biti žao to da gledam, ako naravno uopšte budu prenosili.

Ako imaš Max imaš pokriveno sve mečeve ili snimke istih odmah nakon završetka prenosa.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alcesta said:

Nisam mislila da Osaki i dalje treba WC :classic_ohmy: imala sam utisak da joj relativno dobro ide povratak.

I ide na Ostapenko, nije loše za prvo kolo, dve GS šampionke.

Link to comment
Share on other sites

Videla sam, šta on predvidi obično bude obrnuto, Alkarazovi fanovi ga mole da mu više ne predviđa pobede :classic_biggrin:

 

35 minutes ago, Helena said:

sa krvotok 4.

Ovo me je zbunilo u početku, izgleda da ti i spelčeker bira strukovna rešenja  :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Au, sad vidim da je već počelo, iz nekog razloga sam bila ubeđena da je od 6.

Tim :heart::classic_sad:

 

Kecmanović nije uspeo da odservira za prvi set ali ga je ipak dobio u TB, što ne liči na njega. Doduše ima još mnogo vremena da zabrlja, pa da vidimo.

Edited by alcesta
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Kecmanović uspeo da se izvuče nekako, predao Nišioka u petom setu. Zato je Rune izgubio ekspresno od Nakašime :classic_wacko:

 

Inače, nova američka nada je mala Iva Jović koja je danas prošla u drugo kolo, dobila je WC i za singl i za dubl. Ima samo 16 godina. Evo malo o njoj: 

https://www.tennis.com/news/articles/best-american-junior-iva-jovic-excited-about-us-open-wild-cards-singles-doubles-san-diego-nationals-titles

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fricko posle mucenja u prvom setu rutinski resio Uga Carabelia. Sada ide na Beretku, to moze biti opasan mec za drugo kolo;

Djere dobio Strufa sto me iznenadilo i zakazao rematch sa Djokovicem protiv koga je prosle godine igrao najbolji mec u karijeri;

Kecman uspeo da se osveti Nishioki, sada ga ceka Muske;

- Danas Medjed koji je prosao kvale vs Marozan & Lajovic-Medvedev. Nakashima igra odlican tenis i za mene ovo i nije neko iznenadjenje..

Link to comment
Share on other sites

A reklama za tekilu na terenu? Nije li to skroz cudno? Ja pamtim samo Sveps reklame , valjda u Madridu?

Super opcija je Max paket, pogledao danas reprizu kad sam nasao vremena. Samo su Olimpijske igre isle besplatno ((a pokrivale su bukvalno svaki sport u celosti), za ostali program sa ES se mora doplatiti 3 eur (bar je tako u MK)

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Barker said:

A reklama za tekilu na terenu? Nije li to skroz cudno?

Ovo sam zaboravila da napišem, da, ne sećam se generalno na slemovima da je bilo ovakvih reklama na samom terenu. Mislim da sam videla još jednu na drugom terenu ali se ne sećam za šta.

Link to comment
Share on other sites

Na stranu to što reklama jeste na samom terenu, ne vidim u tome baš toliki problem. Reklamiranje alcoholic beverage na sportskom događaju ovog kalibra mi je dosta problematičnije.

U Melbourneu beše Jacobs Creek vino reklama, ali ispod tribine doduše. Ovako ili onako - Alkoholom protiv sporta! 😃

Link to comment
Share on other sites

Gledam Kokinakisa protiv Cicipasa i ne mogu da se ne setim njegovog meca sa Novakom na RG 2015 u trecoj rundi, vrhunski su odigrali. 9 godina proslo, a Australijanac maltene nikakav trag nije ostavio (mozda ona pobeda nad Federerom u Majamiju i izgublejni maraton sa Marijem na AO), povreda za povredom, najbolji plasman na GS mu je upravo to 3. kolo 2015. Steta.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, alcesta said:

Ovo sam zaboravila da napišem, da, ne sećam se generalno na slemovima da je bilo ovakvih reklama na samom terenu. Mislim da sam videla još jednu na drugom terenu ali se ne sećam za šta.

Pa videla si drugu reklamu ali na istom terenu. 😀 Fizicki nema reklame na terenu već to ovi što rade prenos to ubace digitalno ili kako već. Noćas na Novakov meč sem te tekile bio je i Wilson i plus neko osiguranje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...