Smrtokapa Posted Saturday at 07:09 PM Share Posted Saturday at 07:09 PM Ovo je reciklaža onog starog "hoćemo u Evropsku uniju ali pod našim uslovima". S obzirom na geopolitičke okolnosti, sada možda i ima šanse veće od nule da prođe. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Saturday at 08:28 PM Author Share Posted Saturday at 08:28 PM 1 hour ago, Smrtokapa said: Ovo je reciklaža onog starog "hoćemo u Evropsku uniju ali pod našim uslovima". S obzirom na geopolitičke okolnosti, sada možda i ima šanse veće od nule da prođe. Bilo, kako bilo, strateški, dajem mu plus zbog ovog. Nudi se otvoreno Evropi uz, po meni jasnog, objašnjenja (kako god se to zvalo) šta je alternativa. Ne mogu da nas tretiraju kao Makedoniju. Na njima je potez koji može da izbaci "kamenčić iz cipele" zvanog Srbija, a to bi dugoročno značilo stabilnost u ovom delu sveta. Ovako mogu da ga pritiskaju, ucenjuju, i možda ništa ne postignu, ali kad ga stave totalno pod svojim uticajem, druga je priča. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnyDragon Posted Saturday at 10:46 PM Share Posted Saturday at 10:46 PM Ne znam da li zaista mislite da iko želi Srbiju u EU? Niti članice ne žele to a ni Srbija. Nikada i neće biti deo kluba. Srbija i BiH 101% nikada neće biti deo EU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Saturday at 11:24 PM Share Posted Saturday at 11:24 PM Ja mislim da Srbija ne pripada EU (još uvek bar, a ne mislim ni da je na dobrom putu ka tome) jer prevashodno ne želi tamo. Zašto bi onda EU nju želela? Da ne bude zabune, nisu ni Rumunija ni Bugarska tamo pripadale, ali geostrateški položaj odlučio. Ali, tu i EU mora da odigra pametno jer je alternativa da u srcu Evrope imaš rusko-kinesku prćiju. To ti baš ne treba. Primi je u EU, pa je tu prevaspitaj, kad već neće obrnuto. Samo bojim se da briselske birokrate nisu tako dalekovide, a ovaj naš boga moli da ne uđemo. Ovo gore je više u fazonu, eto pretim vam da ako nas ne uzmete ovakve kakvi smo, odosmo na drugu stranu i zabole nas. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted Sunday at 02:28 AM Share Posted Sunday at 02:28 AM 2 hours ago, Eddard said: Ja mislim da Srbija ne pripada EU (još uvek bar, a ne mislim ni da je na dobrom putu ka tome) jer prevashodno ne želi tamo. Zašto bi onda EU nju želela? Da ne bude zabune, nisu ni Rumunija ni Bugarska tamo pripadale, ali geostrateški položaj odlučio. Ali, tu i EU mora da odigra pametno jer je alternativa da u srcu Evrope imaš rusko-kinesku prćiju. To ti baš ne treba. Primi je u EU, pa je tu prevaspitaj, kad već neće obrnuto. Samo bojim se da briselske birokrate nisu tako dalekovide, a ovaj naš boga moli da ne uđemo. Ovo gore je više u fazonu, eto pretim vam da ako nas ne uzmete ovakve kakvi smo, odosmo na drugu stranu i zabole nas. I to je sustina. Kada je pre skoro 40 godine S. Korosec izneo predlog o clanstvu u EEZ, pogodi odakle je krenulo drvlje i kamenje zbog rusenja principa samoupravnog socijalizma? Tada se branio Marks, danas kazan sa rakijom, pravoslavlje i praziluk. Daleko je Bugarska, pogotovo Rumunija, gde velika vecina ne sanja o Briksu, raduje se kada Spaniju pogode poplave, ili eksplodira bomba u nekom od zapadnoevropskih gradova. Ima verovatno i kod njih mentola, ima ih svugde, ali ne u toj meri. Oni koji su pre 40 godina hteli da budu u EU, sada su i clanice. Oni koji su sarali, sanjali o nesvrstanosti i euroazijskim integracijama, nisu, a nece ni skoro. Realno , zasto bi EU zurila sa primanjem jos jedne problematicne clanice, kao da vec nema dovoljno problema sa sadasnjim clanicama? Drugo, sta bi ekonomski dobili na Zapadnom Balkanu , jos jednu vrecu bez dna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Sunday at 08:11 AM Author Share Posted Sunday at 08:11 AM 8 hours ago, Eddard said: Ja mislim da Srbija ne pripada EU (još uvek bar, a ne mislim ni da je na dobrom putu ka tome) jer prevashodno ne želi tamo. Zašto bi onda EU nju želela? Da ne bude zabune, nisu ni Rumunija ni Bugarska tamo pripadale, ali geostrateški položaj odlučio. Ali, tu i EU mora da odigra pametno jer je alternativa da u srcu Evrope imaš rusko-kinesku prćiju. To ti baš ne treba. Primi je u EU, pa je tu prevaspitaj, kad već neće obrnuto. Samo bojim se da briselske birokrate nisu tako dalekovide, a ovaj naš boga moli da ne uđemo. Ovo gore je više u fazonu, eto pretim vam da ako nas ne uzmete ovakve kakvi smo, odosmo na drugu stranu i zabole nas. To kažem i ja, a ti mi se grohotom nasmeja. Otprilike kao i za litijum... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 08:52 AM Share Posted Sunday at 08:52 AM Gde sam se bre nasmejao? Nemoguće 😁! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Sunday at 09:06 AM Author Share Posted Sunday at 09:06 AM 12 minutes ago, Eddard said: Gde sam se bre nasmejao? Nemoguće 😁! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horium Posted Sunday at 09:39 AM Share Posted Sunday at 09:39 AM Ne mogu Vučku da zamerim na ovome. Srbija ima mnogo sistemskih nedostataka, kao društvo i država. Ne ispunjava formalno uslove pristupa EU. Guess what? Doesn't fucking matter. Nije ni Kipar. Nisu ni Rumunija i Bugarska. A vrlo mi je upitno i za Hrvatsku npr. Da li će Srbija biti deo EU je geopolitička odluka, ne pravna. Ovde je Vučko samo nediplomatski podsetio da će držanje Srbije u statusu večitog kandidata imati svoje posledice. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 10:02 AM Share Posted Sunday at 10:02 AM 55 minutes ago, Constantin said: Pa njemu sam se nasmejao, ne tebi 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Sunday at 10:39 AM Author Share Posted Sunday at 10:39 AM 36 minutes ago, Eddard said: Pa njemu sam se nasmejao, ne tebi 😁 Ajd, ajd....nisi ti od onih forumaša što čitaju zadnju stranicu posta i prave se najpametniji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Sunday at 11:22 AM Share Posted Sunday at 11:22 AM Vučiću bi idealno bilo da otključa pretpristupne fondove i da onda Srbija ostane u tom statusu gde stižu pare a ne ulazi se u Uniju. Mislim da ne bi imao ništa protiv ni nekog ulaska preko reda, gde bi onda unutar EU mogao da izigrava mini-Orbana. Bitno je da ne mora da ispunjava uslove vezane za "vladavinu prava". U svakom slučaju mislim da je trend u našoj spoljnoj politici diplomatsko približavanje zapadu, ali da se zadrži "iliberalna" država na unutrašnjem planu. EU ako baš mora - ako pitate Vučića verovatno bi rekao da će ona ionako da propadne pa nam se i ne isplati da ulazimo. Neko nalik Trampu u Vašingtonu je odličan za takvu politiku. Neki od pokazatelja su kupovina Rafala, obećanja oko litijuma, a takođe i vojna pomoć Ukrajini. Srbija po glavi stanovnika više doprinosi naoružanju ukrajinske vojske nego većina zemalja Evrope, samo što to Vučić pred domaćom javnošću krije kao zmija noge. Generalno, osim famozna "četiri stuba spoljne politike", domaća javnost mu dođe neki peti stub na koji Vučić pazi da se ne slupa. Najviše se vodi računa oko proruskog sentimenta naravno, a za ovo ostalo ide lakše. Naše javno mnjenje je npr. većinski propalestinski i projermenski nastrojeno, ali Vučić može lagano da druguje sa Izraelcima i Azerbejdžancima jer ta pitanja ipak ne zanimaju domaću javnost u velikoj meri. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Sunday at 12:02 PM Author Share Posted Sunday at 12:02 PM Pa oni nas "kao" žele, a mi "kao" hoćemo....ali to ne može večno da traje. Ili dža ili bu. Ako Bugarska, Rumunija, Hrvatska i sva je prilika Crna Gora i Albanija ispunjavaju uslove za obitovanje u EU, mi onda trebamo da budemo počasni članovi i da naš glas bude "zlatni glas"....uz sve nenormalnosti koje negujemo. Zaboravih da pomenem Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju....nemoj se zajebavamo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnyDragon Posted Sunday at 04:01 PM Share Posted Sunday at 04:01 PM Ruminija i Hrvatska su 2 decenije najmanje ispred Srbije u mnogo čemu, a pogotovo što se demokratije i sloboda. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted Sunday at 05:06 PM Share Posted Sunday at 05:06 PM @JohnnyDragon kakav si to pesimizam ovde dovukao da Srbiju nitko ne zeli ...mozda je `mala i nebitna ali nije glupa` ni to ne zvuci bas najpozeljnije ali.... ako cemo pravednicki da pricamo onda stvarno ima i manjih i nebitnijih i glupljih. Zelim da Srbija prva medju gore navedenim - jednakima - uleti prva. Neka povede i kosovo nije problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Monday at 09:00 AM Author Share Posted Monday at 09:00 AM 16 hours ago, JohnnyDragon said: Ruminija i Hrvatska su 2 decenije najmanje ispred Srbije u mnogo čemu, a pogotovo što se demokratije i sloboda. Rumunija da, Hrvatska...nemoj si smešan. Da su nekim čudom nas primili pre x godina u EU, pre svega Bugarska, a možda i Rumunija ne bi videli EU ni na TV. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 09:38 AM Share Posted Monday at 09:38 AM 30 minutes ago, Constantin said: Rumunija da, Hrvatska...nemoj si smešan. Da su nekim čudom nas primili pre x godina u EU, pre svega Bugarska, a možda i Rumunija ne bi videli EU ni na TV. Bugarska i Rumunija su mnogo zanimljivije EU ( citaj NATO) od Srbije koja je okruzena NATO-m ( I EU i NATO). Ko je zeleo u NATO taj je dobio besplatnu ulaznicu za EU. Srbija, kao i obicno, ne zna sta hoce i tako ce biti i dalje cak i ako SNS ode u istoriju.Jugoslavija je mogla ocas posla da udje u EU, ko je bio kocnicar? Srbija naravno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Monday at 10:05 AM Author Share Posted Monday at 10:05 AM 25 minutes ago, Selina said: Bugarska i Rumunija su mnogo zanimljivije EU ( citaj NATO) od Srbije koja je okruzena NATO-m ( I EU i NATO). Ko je zeleo u NATO taj je dobio besplatnu ulaznicu za EU. Srbija, kao i obicno, ne zna sta hoce i tako ce biti i dalje cak i ako SNS ode u istoriju.Jugoslavija je mogla ocas posla da udje u EU, ko je bio kocnicar? Srbija naravno. Pa kad smo ispustili priliku, jesmo u okruženju, to je činjenica. Imali smo prilike kad smo bili Jugoslavija, medjutim...sad je situacija takva da popravljamo štetu, ako možemo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 10:26 AM Share Posted Monday at 10:26 AM 15 minutes ago, Constantin said: Pa kad smo ispustili priliku, jesmo u okruženju, to je činjenica. Imali smo prilike kad smo bili Jugoslavija, medjutim...sad je situacija takva da popravljamo štetu, ako možemo. Ja bih rekla da mozemo ( kao sto smo uvek i mogli) , ali nekako ne zelimo jer smo mi neki specijalan svet, imamo Svetog Savu, Svetog Putina, volimo Rusiju iznad svega, a pri tome niko nece da shvati da Rusi ne znaju ni da postojimo ili ako znaju to im znaci kao nama recimo da postoije i neki Maltezani. Ja srecem neke Ruse (kuckarski susreti i poznanstva) i neko sam vreme bila zaprepascena da ljudi pojma nemaju da smo mi sa njima u velikoj ljubavi, jedva i da znaju da Srbija uopste i postoji, a ovde su recimo 15-20 godina, znaci nije neka druga ili treca generacija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Monday at 10:36 AM Author Share Posted Monday at 10:36 AM 2 minutes ago, Selina said: Ja bih rekla da mozemo ( kao sto smo uvek i mogli) , ali nekako ne zelimo jer smo mi neki specijalan svet, imamo Svetog Savu, Svetog Putina, volimo Rusiju iznad svega, a pri tome niko nece da shvati da Rusi ne znaju ni da postojimo ili ako znaju to im znaci kao nama recimo da postoije i neki Maltezani. Ja srecem neke Ruse (kuckarski susreti i poznanstva) i neko sam vreme bila zaprepascena da ljudi pojma nemaju da smo mi sa njima u velikoj ljubavi, jedva i da znaju da Srbija uopste i postoji, a ovde su recimo 15-20 godina, znaci nije neka druga ili treca generacija. Ja ne znam ni jednog Rusa, a jednog Ukrajinca, koji je igrao fudbal kod nas. Visoka politika je nešto drugo, a život običnih ljudi nešto sasvim treće. Ne možemo na jednom primeru da donosimo generalne zaključke. Mi smo, generalno, uvek protiv nečega, a retko kad ZA, pa se tako i ponašamo. Na taj način, često sečemo granu na kojoj sedimo. Ako kažem da je naš prirodan i prioritetan put ka EU, javljaju se ljudi koji kažu da nećemo NIKAD da budemo deo porodice Evrope, i ako su protiv Putina, Kine...pa gde ćemo u koju PM..po njima ? Čini mi se da bi bili duboko nesrećni kad bi zatvorili sve klastere i pristupili EU. Ne možemo da vodimo "bugarsku politiku" do iznemoglosti, ali postoji veliki otpor prema modusu, ako ćeš sa nama, moraš da budeš protiv njih. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 11:02 AM Share Posted Monday at 11:02 AM 14 minutes ago, Constantin said: Ja ne znam ni jednog Rusa, a jednog Ukrajinca, koji je igrao fudbal kod nas. Visoka politika je nešto drugo, a život običnih ljudi nešto sasvim treće. Ne možemo na jednom primeru da donosimo generalne zaključke. Mi smo, generalno, uvek protiv nečega, a retko kad ZA, pa se tako i ponašamo. Na taj način, često sečemo granu na kojoj sedimo. Ako kažem da je naš prirodan i prioritetan put ka EU, javljaju se ljudi koji kažu da nećemo NIKAD da budemo deo porodice Evrope, i ako su protiv Putina, Kine...pa gde ćemo u koju PM..po njima ? Čini mi se da bi bili duboko nesrećni kad bi zatvorili sve klastere i pristupili EU. Ne možemo da vodimo "bugarsku politiku" do iznemoglosti, ali postoji veliki otpor prema modusu, ako ćeš sa nama, moraš da budeš protiv njih. Oni bas i nisu neki fuzbaleri. Zato ima drugih sportista sa sve onim u zimskim sportovima koji od danas na sutra dobijaju drzavljanstvo pa onda i pobedjuju na raznim takmicenjima. Ja svoje zakljucke o ljudima donosim samo na licnim primerima. Necu valjda da mi na televizor objasnjavaju sta i kako moram da mislim. Ovo se sada odnosi na Nemacku, sa Srbijom sam poodavno zavrsila. Visoka politika ne postoji, samo smo tako mislili, danas su ti visoki politicari polupismeni, lazovi, glupavi, a u prvoj liniji teske lopine. Mozda su uvek i b ili takvi , ali ja zelim da zivim u zabludi da nekada nije bilo tako. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted Monday at 11:07 AM Share Posted Monday at 11:07 AM (edited) 42 minutes ago, Selina said: Ja bih rekla da mozemo ( kao sto smo uvek i mogli) , ali nekako ne zelimo jer smo mi neki specijalan svet, imamo Svetog Savu, Svetog Putina, volimo Rusiju iznad svega, a pri tome niko nece da shvati da Rusi ne znaju ni da postojimo ili ako znaju to im znaci kao nama recimo da postoije i neki Maltezani. Ja srecem neke Ruse (kuckarski susreti i poznanstva) i neko sam vreme bila zaprepascena da ljudi pojma nemaju da smo mi sa njima u velikoj ljubavi, jedva i da znaju da Srbija uopste i postoji, a ovde su recimo 15-20 godina, znaci nije neka druga ili treca generacija. Ruskinju koja zivi u Srbiji i koja je bloger su nasi hteli da razapnu kad je u svom v blogu pomenula da joj nije jasno odakle nam ideja da nas Rusi obozavaju. A joj koji je sou bio u komentarima. Inace pre x godina, sa nasom ekipom se druzila neka mladja Ruskinja koja je dosla u posetu Beogradu (inace desnicarka i to mislim tvrdja) i kaze moram sto pre da odem iz Srbije, mi u fazonu wtf, kaze devojka povraca mi se od vaseg obozavanja Putina, licite na nase matorce kojima su 24h ispirali mozgove 😄 pomenula je da je videla vise slika Putina nego sto ih ima u njenom gradu a tamo ima dosta ljubitalje Putina. Edited Monday at 11:09 AM by MeanMachine 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 11:27 AM Share Posted Monday at 11:27 AM 11 minutes ago, MeanMachine said: Ruskinju koja zivi u Srbiji i koja je bloger su nasi hteli da razapnu kad je u svom v blogu pomenula da joj nije jasno odakle nam ideja da nas Rusi obozavaju. A joj koji je sou bio u komentarima. Inace pre x godina, sa nasom ekipom se druzila neka mladja Ruskinja koja je dosla u posetu Beogradu (inace desnicarka i to mislim tvrdja) i kaze moram sto pre da odem iz Srbije, mi u fazonu wtf, kaze devojka povraca mi se od vaseg obozavanja Putina, licite na nase matorce kojima su 24h ispirali mozgove 😄 pomenula je da je videla vise slika Putina nego sto ih ima u njenom gradu a tamo ima dosta ljubitalje Putina. Rusi su svi desnicari, aj da ih lepse nazovem, patrioti i to nema obavezno veze sa Putinom. Pre recimo 3 nedelje biva neki intervju sa Julijom Navaljnom ( zenom pokojnika) cija je pogibija uzasna i strasna sa sve onim Putinovskim sofisticarinim trovanjem i osudjivanjem coveka, a koju pitaju nesto oko Ukrajine u smislu da li Zapad treba da isporucuje oruzje koje moze i na Moskvu i ona je bila zgranuta da je tako nesto pitaju rekavsi da je ona Ruskinja i da ne zeli da ruski narod gine. Njen se muz borio protiv Putina, ne protiv Rusije, a i ona ce tako kad se bude vratila u Rusija sto i namerava. Mi Srbiju vidimo ovekevecenu u Vucicu, Rusi na to sve gledaju drugacije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Monday at 11:32 AM Author Share Posted Monday at 11:32 AM 25 minutes ago, Selina said: Oni bas i nisu neki fuzbaleri. Zato ima drugih sportista sa sve onim u zimskim sportovima koji od danas na sutra dobijaju drzavljanstvo pa onda i pobedjuju na raznim takmicenjima. Ja svoje zakljucke o ljudima donosim samo na licnim primerima. Necu valjda da mi na televizor objasnjavaju sta i kako moram da mislim. Ovo se sada odnosi na Nemacku, sa Srbijom sam poodavno zavrsila. Visoka politika ne postoji, samo smo tako mislili, danas su ti visoki politicari polupismeni, lazovi, glupavi, a u prvoj liniji teske lopine. Mozda su uvek i b ili takvi , ali ja zelim da zivim u zabludi da nekada nije bilo tako. Ko je to rekao ? Vidim Malo ne razumem tvoj post, deluje mi da je prepun kontradiktornosti, nema veze...odbi mi na glupost. O spoljnoj politici Srbije, i Vučiću kao nekoga ko je sprovodi, ne želim da pričam o Rusiji. Tako sam zamislio temu, a Rusija ima posebnu temu. Meni je Rusija sporedna. Može malo o tome kroz neke bilateralne odnose, ali kao primarno, Rusija mi je nebitna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 11:35 AM Share Posted Monday at 11:35 AM Just now, Constantin said: Ko je to rekao ? Vidim Malo ne razumem tvoj post, deluje mi da je prepun kontradiktornosti, nema veze...odbi mi na glupost. O spoljnoj politici Srbije, i Vučiću kao nekoga ko je sprovodi, ne želim da pričam o Rusiji. Tako sam zamislio temu, a Rusija ima posebnu temu. Meni je Rusija sporedna. Može malo o tome kroz neke bilateralne odnose, ali kao primarno, Rusija mi je nebitna. Spoljna politika i ne samo Srbije pod obavezno obuhvata i Rusiju. Ne znam kako da se bez drugih zemalja prica o spoljnoj politici. Ko je onda spolja, a ko unutra? Jel smemo onda barem o Madjarima i Orbanu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts