Constantin Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 (edited) DECENTRALIZACIJA VS SIPANJE PARA U RUPU BEZ DNA Bilo je već rasprava na ovu temu, pa i ako nije baš popularna medju prestoničatima, a njih, ovako ili onako, su najprisutniji, nije loše da podvučemo. Tokom svakog izbornog ciklusa, političati na vlasti, a i oni koji planiraju da to budu, napune usta decentralizacijom, a kad izbori prodju, jednostavno samo ispljunu u stranu to što su obećali..... Sipaju se pare u prestonicu, planiraju se grandiozni projekti, baci se po koja mrvica u provinciju, a kad se otuda čuje glas protiv, najčešći narativ je taj da je provincija nesposobna da sama sebi obezbedi ambijent za boljitak. Da krenemo unazad....najsvežijim primerom. Quote Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uskratiće budzete lokalnih samouprava za iznose naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe po propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima. Po dosadašnjem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, sredstva od novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe predviđena propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, u visini od 70 od pripadala su republičkom budzetu, a u visini od 30 odsto budzetima lokalnih samouprava na čijim teritorijama su prekršaj učinjeni. Postojeći zakon je predviđao da se od 70 odsto sredstava koja su pripadala republičkom budzetu, 75 odsto koristi za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 30 odsto sredstava koja su pripadala budzetima lokalnih samouprava, 50 odsto se koristilo za popravljanje saobraćajne infrastrukture na teritorijama opština i gradova na čijim su teritorijama prekršaj učinjeni. Izmenama zakona se predviđa da kompletan iznos sredstava od novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe pripada republičkom, bez učešća u budzetima lokalnih samouprava. To znači potpunu centralizaciju odlučivanja o korišćenju sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima i davanje ovlašćenja MUP-u i ministru unutrašnjih poslova. Gde god se pojave pare, spucajte ih u "Beograd".... Rudna renta Quote Kako se raspodeljuje rudna renta u Srbiji? Tako što od uplaćene rudne rente – 60 odsto pripada budžetu Srbije, a 40 odsto opštini na čijoj se teritoriji vrši eksploatacija. A ukoliko se eksploatacija vrši na teritoriji Vojvodine, onda se novac od rente deli tako da 50 odsto ide u republički budžet, 10 odsto u pokrajinski, a 40 odsto u budžet opštine na čijoj se teritoriji vrši eksploatacija. Naravno da su za izmenu sistema i regulacije rudne rente najviše zainteresovane lokalne zajednice. Prosto mi dodje da zaplačem, kad čujem Vučića, kako kuka nad sudbinom Lozničana i koliko bi značilo budžetu Opštine od Rio Tinta. Znači Lozničanima od 10 miliona prihoda, dolazi 6, zagadjenja i ostali "benifiti", a Beogradu 4, a luka "nit jede nit miriše"... Aerodrom Niš Quote Bez ikakve naknade, Grad Niš odlučio je da ustupi aerodrom Republici Srbiji. Gradsko veće usvojilo je “preporuku” Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore Državi. Iz Grada kažu da je sve u interesu Nišlija i ne misle da je u pitanju novi vid “centralizacije”. Sve odluke vezane za niški aerodrom donosiće se u Beogradu, a na Gradskom veću saopšteno je da je “niški aerodrom strateški bitan za Državu i da je prevazišao lokalne okvire”. Nakon jednoglasnog usvajanja ove jedne od najbitnijih odluka u novijoj istoriji Niša, gradonačelnik Darko Bulatović napustio je sednicu, pa je pred novinare izašao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić. I ako je pre nekoliko godina aerodrom poklonjen Republici i svi se prave ludi da to nije ustupak francuskom "Vansiju" koji upravlja beogradskim i prištinskim aerodromom, a kao "opravdanje" bio neki dug za opet državno zemljište, Grad Niš još uvek, na dnevnom nivou plaća državi kamatu od 6 313 €.... Mnogo primera, a da ne opterećujem uvod, samo napomena: obaveza Republike Srbije je , po Ustavu, da se stara o ravnomernom i održivom regionalnom razvoju. Edited August 28, 2023 by Constantin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 Ne svidja mi se naslov. Ako bi hteo da imas neku diskusiju ovde, sa "za i protiv" argumentima, dovoljno bi bilo "centralizacija vs decentralizacija" (ili bi da samo postiramo primere pljacke administrativnog centra (centara) na ustrb perifernih delova zemlje). Ovako izgleda kao da imas agendu i sad bi da pontificiras svoj stav drugim forumasima. I ja bih voleo decentraliziraniju Srbiju, ali nemam puno toga da iznesem po tom pitanju, jer malo znam... Mozda bi @Beonegro mogao da me redpiluje u drugom smeru, kao frankofil, jer ako se ne varam, Francuska je primer i te kako centralizovane zemlje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 28, 2023 Author Share Posted August 28, 2023 Eto, može i tako. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 (edited) Iskren da ti budem, nisam ni sanjao da ces uzvratiti tako kooperativno. Sve mi srce puno sad. Svidja mi se ovaj naslov. Za onaj prethodni bi neko od forumskih "gostiju" pomislio da se ovde zalazemo na bezdrzavno drustvo, ccc 🙅♂️😄 Edited August 28, 2023 by RatzenStadt typo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 28, 2023 Author Share Posted August 28, 2023 30 minutes ago, RatzenStadt said: Iskren da ti budem, nisam ni sanjao da ces uzvratiti tako kooperativno. Sve mi srce puno sad. Svidja mi se ovaj naslov. Za onaj prethodni bi neko od forumskih "gostiju" pomislio da se ovde zalazemo na bezdrzavno drustvo, ccc 🙅♂️😄 Zašto da ne, ja sam uvek za miroljubivu koegzistenciju. Nemam "zadatak" na forumu i otvoren sam za svaku temu na kojoj mogu da doprinesem. Nisam samo siguran da postoji empatija za ljudi iz prestonice prema provinciji i da bi osim kritika imali konstruktivniju raspravu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
badenac Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 Decantralizacija i to pod hitno! Sam Beograd je i dalje centralizovan.Sve vredno u drustvenom zivotu dogadja se i dalje na potezu Slavija-Kalemegdan kao i pre 100 godine.Sve sto je sa strane,kao npr Novi Beograd je skup zakrzljalih pokusaja da se drustveni zivot izmesti izvan ove osovine. Slicno je i sa sluzbom Urgentnog centra prestonice koja je takodje jedna i centralizovana umesto da bude ravnomerno podeljena izmedju svih klinickih centara koji rade u Beogradu. Decentralizacija tercijalnog zdravstvenog sistema pod hitno!Danas,ozbiljno i tesko bolesni ljudi moraju da dodju u Klinicki centar ,u Beograd.Sam transport i cekanje na njega dalje erodira njihovo zdravlje. Umesto sadasnjeg stanja,Srbiji su potrebna cetiri sto ravnopravnija klinicka centra - Beograd,Nis ,Uzice i Novi Sad koji bi koliko toliko pokrili teritoriju drzave(ja bih voleo i vise da ih bude).Ovo podrazumeva i decentralizaciju visokog obrazovanja i nauke u smislu podizanja kvaliteta studija i organizacije naucnih sistrazivanja u ustanovama koje postoje i rade van Beograda. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 28, 2023 Author Share Posted August 28, 2023 3 minutes ago, badenac said: Decantralizacija i to pod hitno! Sam Beograd je i dalje centralizovan.Sve vredno u drustvenom zivotu dogadja se i dalje na potezu Slavija-Kalemegdan kao i pre 100 godine.Sve sto je sa strane,kao npr Novi Beograd je skup zakrzljalih pokusaja da se drustveni zivot izmesti izvan ove osovine. Slicno je i sa sluzbom Urgentnog centra prestonice koja je takodje jedna i centralizovana umesto da bude ravnomerno podeljena izmedju svih klinickih centara koji rade u Beogradu. Decentralizacija tercijalnog zdravstvenog sistema pod hitno!Danas,ozbiljno i tesko bolesni ljudi moraju da dodju u Klinicki centar ,u Beograd.Sam transport i cekanje na njega dalje erodira njihovo zdravlje. Umesto sadasnjeg stanja,Srbiji su potrebna cetiri sto ravnopravnija klinicka centra - Beograd,Nis ,Uzice i Novi Sad koji bi koliko toliko pokrili teritoriju drzave(ja bih voleo i vise da ih bude).Ovo podrazumeva i decentralizaciju visokog obrazovanja i nauke u smislu podizanja kvaliteta studija i organizacije naucnih sistrazivanja u ustanovama koje postoje i rade van Beograda. Znači decentralizacija u vidu koncentričnih krugova...Krug dvojke=>periferija*=>ostatak Srbije.... *treba definisati periferiju Beograda...lagano će i Topola biti u sastavu BeGe-a Link to comment Share on other sites More sharing options...
badenac Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 (edited) Pre mi se cini da ti procesi trebaju da idu istovremeno - decentralizacija ali i rekonstitucija Beograda (u smislu svodjena njegove terotorije na razumnu i istorijski zasnovanu meru) i decentralizacija Srbije odredjivanjem regionalnih centara koji bi preuzeli dosta drustvenih ingerencija koje sada ima Beograd.Znam da je apsurdno da se decentralizacija radi putem nove centralizacije ali regionalni centri su potrebni da bi se sami regioni osecali samodovoljno(mnogi se skociti na ovu rec) u mnogim oblastima vaznim za zivot i rad gradjana. Los ustav SFRJ i nemoguc polozaj SAP-ova unutar SR Srbije koji su kasnije rezultirali znamo cime su,po mom misljenju,potisnuli ovo pitanje na samu drustveno-politicku periferiju. Bez decentralizacije nema drzave Srbije. Edited August 28, 2023 by badenac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 28, 2023 Author Share Posted August 28, 2023 4 minutes ago, badenac said: Pre mi se cini da ti procesi trebaju da idu istovremeno - decentralizacija ali i rekonstitucija Beograda (u smislu svodjena njegove terotorije na razumnu i istorijski zasnovanu meru) i decentralizacija Srbije odredjivanjem regionalnih centara koji bi preuzeli dosta drustvenih ingerencija koje sada ima Beograd.Znam da je apsurdno da se decentralizacija radi putem nove centralizacije ali regionalni centri su potrebni da bi se sami regioni osecali samodovoljno(mnogi se skociti na ovu rec) u mnogim oblastima vaznim za zivot i rad gradjana. Los ustav SFRJ i nemoguc polozaj SAP-ova unutar SR Srbije koji su kasnije rezultirali znamo cime su,po mom misljenju,potisnuli ovo pitanje na samu drustveno-politicku periferiju. Bez decentralizacije nema drzave Srbije. Nepremostiv problem je količina para, koja se sliva u budžet Republike Srbije na sadašnji način funkcionisanja države. Broj glasača je poprilično bitna stavka i podilaženje istim, kao i manipulacija u ostatku države je veština vladanja u srbiji. Zato mislim da bi i promena izbornog zakona i način izbora Narodnih poslanika, bio sastavni deo sistemskog rešenja decentralizacije države. Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja u Evropi. Ljudi u Srbiji centralizaciju zovu “Beogradizacija”, a prepoznaju je po velikom broju prijatelja, članova porodica i saradnika koji odlaze i zauvek ostaju u prestonici. Takva je situacija u preko 80% okruga u Srbiji. Ljudi kažu da se to dešava zato što se u Beogradu bolje živi, što tamo ima novca. Zzašto je to tako? Da li je centralizacija prost rezultat “većeg kapaciteta” Beograda i njegove komparativne prednosti u odnosu na druge? Ili je u ovom poslednjem pitanju sakriveno podcenjivanje, pa čak i diskriminacija ljudi koji žive izvan našeg glavnog grada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 Najsmešnija stvar je da je u vreme ukidanja pokrajina Beograd preko ovog uređenja "grad beograd" u stvari postao pokrajina 🙂 Ja nisam za tesanje grada beograda, samo bi to grad prekrstio u regiju, a Grad Beograd bi ostao ono što većina i smatra BG-om. Ostatak Srbije bi podelio na istočnu i zapadnu regiju sa centrima u NI i KG, Vojvodina ostaje. Međutim to nije kraj, u jednoj takvoj decentralizaciji NS, NI i KG bi samo zamenili BG ali ne bi rešili problem. Ingerencije se moraju spustiti na opštine i oblasti tako da na državi i pokrajini/regiji ostane minimum minimuma. Recimo država bi zadržala upravljanje Policijom, Vojskom, velikim projektima tipa auto putevi, pruge .... Pokrajine/Regije bi se bavile uređenjima reka i jezera (nasipi), magistralnim putevima, ekologijom, fakultetskim obrazovanjem. Oblasti bi se bavile regionalnim putevima, bolničkim lečenjem, srednjim obrazovanjem, a na opštine ide gro poslova jer se na tom nivou najbolje i zna šta jednoj opštini nedostaje. Tu bi bili vrtići, osnovno obrazovanje, ambulantno lečenje, infrastruktura. Nisam nabrajao sve nego je suština da republika uređaje ono što se odnosi na celu državu, regioni/pokrajina ono što se odnosi na ceo region i tako dalje. Nema nikakve logike da republika određuje kome treba aerodrom ili stadion i da oni vode te poslove, to treba da radi niži nivo upravljanja ali oni i da snose troškove. Pa ako NI ili NS misle da im treba aerodrom neka investiraju od svog novca i izdržavaju ga. Ako uspeju taj aerodrom će se otplatiti i dići nivo u regiji a ako ne ta regija je izgubila novac koji je mogla uložiti negde drugde. Još jedan od razloga zašto je u BG lakše promeniti vlast negu u unutrašnjosti je da mi izvan BG u stvari krivimo BG za gomilu lokalnih problema jer znamo da naše vlasti ne mogu ništa da urade bez amin iz BG. Na taj način deo nezadovoljstvo prema gradskim vlastima se ne pokaže na izborima. Što je manja opština to je ovaj problem izraženiji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 10 hours ago, badenac said: Umesto sadasnjeg stanja,Srbiji su potrebna cetiri sto ravnopravnija klinicka centra - Beograd,Nis ,Uzice i Novi Sad koji bi koliko toliko pokrili teritoriju drzave(ja bih voleo i vise da ih bude). Zar mi nemamo sada 4 ravnopravna klincka centra: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Nis? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 29, 2023 Author Share Posted August 29, 2023 5 hours ago, 40Wins said: Zar mi nemamo sada 4 ravnopravna klincka centra: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Nis? Ravnopravna...u čemu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 29, 2023 Author Share Posted August 29, 2023 (edited) 7 hours ago, Klotzen said: Najsmešnija stvar je da je u vreme ukidanja pokrajina Beograd preko ovog uređenja "grad beograd" u stvari postao pokrajina 🙂 Država.... 7 hours ago, Klotzen said: Ja nisam za tesanje grada beograda, samo bi to grad prekrstio u regiju, a Grad Beograd bi ostao ono što većina i smatra BG-om. Ostatak Srbije bi podelio na istočnu i zapadnu regiju sa centrima u NI i KG, Vojvodina ostaje. Međutim to nije kraj, u jednoj takvoj decentralizaciji NS, NI i KG bi samo zamenili BG ali ne bi rešili problem. Ingerencije se moraju spustiti na opštine i oblasti tako da na državi i pokrajini/regiji ostane minimum minimuma. Recimo država bi zadržala upravljanje Policijom, Vojskom, velikim projektima tipa auto putevi, pruge .... Pokrajine/Regije bi se bavile uređenjima reka i jezera (nasipi), magistralnim putevima, ekologijom, fakultetskim obrazovanjem. Oblasti bi se bavile regionalnim putevima, bolničkim lečenjem, srednjim obrazovanjem, a na opštine ide gro poslova jer se na tom nivou najbolje i zna šta jednoj opštini nedostaje. Tu bi bili vrtići, osnovno obrazovanje, ambulantno lečenje, infrastruktura. Nisam nabrajao sve nego je suština da republika uređaje ono što se odnosi na celu državu, regioni/pokrajina ono što se odnosi na ceo region i tako dalje. Nema nikakve logike da republika određuje kome treba aerodrom ili stadion i da oni vode te poslove, to treba da radi niži nivo upravljanja ali oni i da snose troškove. Pa ako NI ili NS misle da im treba aerodrom neka investiraju od svog novca i izdržavaju ga. Ako uspeju taj aerodrom će se otplatiti i dići nivo u regiji a ako ne ta regija je izgubila novac koji je mogla uložiti negde drugde. Još jedan od razloga zašto je u BG lakše promeniti vlast negu u unutrašnjosti je da mi izvan BG u stvari krivimo BG za gomilu lokalnih problema jer znamo da naše vlasti ne mogu ništa da urade bez amin iz BG. Na taj način deo nezadovoljstvo prema gradskim vlastima se ne pokaže na izborima. Što je manja opština to je ovaj problem izraženiji. Ne mora ni Policija da bude na Državnom nivou, Vojska da. Naravno, ne treba ukinuti Državnu/Saveznu policiju, samo je reformisati. Trebalo bi i uskladiti procente, koje je država nametnula lokalnim samoupravama i ubire ničim izazvan harač. Ne vidim zašto bi Loznica, od Vučićevih, pominjanih, 100 milijardi dolara, trebala da prihoduje 40, a država 60...? Dobro, možda je on pominjao ukupnu dobit, ali svejedno... Zašto je Grad Niš od prodaje Duvanske industrije od 387 + miliona evra dobio 19,5 miliona ? Na stranu to što je pitanje da li je prodata "kako treba" i da li je uopšte trebalo. Aerodrom Niš je posebna priča. Od klinički mrtvog aerodroma do vazdušne luke sa rekordnim evropskim rastom broja putnika i kada se broj približio na 500 000 na godišnjem nivou, usledila je "trka pacova"...Nije se znalo ko više laže o podacima oko poslovanja aerodrom, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Zoranom Mihajlović.... https://www.vreme.com/vreme/niska-prica-sa-tuznim-krajem/ Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u intervjuu za Oko magazin, o tome da broj putnika niškog Aerodroma raste nauštrb beogradskog, da je “to ono što u Nišu nisu razumeli, da sve vreme smo mi pustili da se razvijaju, ali su sve vreme oni smanjivali kapacitete Beograda”. Edited August 29, 2023 by Constantin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 29, 2023 Author Share Posted August 29, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 9 hours ago, Constantin said: Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u intervjuu za Oko magazin, o tome da broj putnika niškog Aerodroma raste nauštrb beogradskog, da je “to ono što u Nišu nisu razumeli, da sve vreme smo mi pustili da se razvijaju, ali su sve vreme oni smanjivali kapacitete Beograda”. 5 hours ago, Constantin said: Ovde bi vec mogao da navedem nekoliko razloga koji bi opravdali razliku u zaradi, a koji nisu posledica pljacke koju glavni grad sprovodi nad manjim gradovima. Inace, jedan zanimljiv grafik, nevezan za pricu iznad... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 30, 2023 Author Share Posted August 30, 2023 Ovde bi vec mogao da navedem nekoliko razloga koji bi opravdali razliku u zaradi, a koji nisu posledica pljacke koju glavni grad sprovodi nad manjim gradovima.Pa slobodno, uradi to. Sve što može da nam proširi vidike, nije kontraproduktivno, a to znači da je poželjno Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted August 30, 2023 Share Posted August 30, 2023 11 hours ago, RatzenStadt said: Inace, jedan zanimljiv grafik, nevezan za pricu iznad... Berlin rulez 😄! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted August 30, 2023 Share Posted August 30, 2023 Berlin takođe odskače, ali ne od proseka Nemačke, već od proseka bivše DDR. Rendom materijal: Bruto plate u Srbiji iz januara 2022. po okruzima, izvor RZS: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted August 31, 2023 Author Share Posted August 31, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 On 8/29/2023 at 3:08 PM, Constantin said: Aerodrom Niš je posebna priča. Od klinički mrtvog aerodroma do vazdušne luke sa rekordnim evropskim rastom broja putnika i kada se broj A koja je razlika izmedju aerodroma i vazdushne luke ( nema veze dal su mrtvi il su zivahni)? Inace, za policiju se nikako ne slazem. To nikako ne moze da pije vodu. Mozda bi cela ministarstva trebalo da se regionalizuju, ali bi na prvom mestu tu morao da bude BU. Zasto da ministarstvo unutrasnjih poslova ne bude u Nisu , a ministarstvo pravde u recimo Novom Sadu? Ministarstbvo finansija u Kragujevcu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 2, 2023 Author Share Posted September 2, 2023 45 minutes ago, Selina said: A koja je razlika izmedju aerodroma i vazdushne luke ( nema veze dal su mrtvi il su zivahni)? Postoji neko pravilo "estetika" u novinarstvu, da se ne ponavlja u kratkom roku, više puta, jedna te ista reč. Npr. kad se piše o Crvenoj zvezdi....u sledećoj rečenici će to biti beogradski crveno-beli, u narednoj (ako su, a jesu) Prvak države i sl. Kao za Radnički Niš, "Real sa Nišave", niški supeligaš, tim sa "Čaira", Nišlije itd.....pogledaj neki novinski članak. 45 minutes ago, Selina said: Inace, za policiju se nikako ne slazem. To nikako ne moze da pije vodu. Šta se konkretno ne slažeš i zašto ? Izvini, nije mi baš najjasnije.... 45 minutes ago, Selina said: Mozda bi cela ministarstva trebalo da se regionalizuju, ali bi na prvom mestu tu morao da bude BU. Zasto da ministarstvo unutrasnjih poslova ne bude u Nisu , a ministarstvo pravde u recimo Novom Sadu? Ministarstbvo finansija u Kragujevcu? Može, a i bilo je nekih stidljivih pomaka, doduše sa ne jakim Ministarstvima, ali i to je bilo samo pokazna vežba.....bar mi se čini da je tako bilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 20 minutes ago, Constantin said: Postoji neko pravilo "estetika" u novinarstvu, da se ne ponavlja u kratkom roku, više puta, jedna te ista reč. Npr. kad se piše o Crvenoj zvezdi....u sledećoj rečenici će to biti beogradski crveno-beli, u narednoj (ako su, a jesu) Prvak države i sl. Kao za Radnički Niš, "Real sa Nišave", niški supeligaš, tim sa "Čaira", Nišlije itd.....pogledaj neki novinski članak. Šta se konkretno ne slažeš i zašto ? Izvini, nije mi baš najjasnije.... Može, a i bilo je nekih stidljivih pomaka, doduše sa ne jakim Ministarstvima, ali i to je bilo samo pokazna vežba.....bar mi se čini da je tako bilo. Ministarstvo unutrasnjih poslova nadlezno je za raznorazne stvari, ukljucujuci i licna dokumenta, ali i saradnju sa raznim "Interpolima", a to mora ( tako je svuda u svetu) centralno. Kako stvari za Zvezdu stoje ne znam jer ne pratim taj deo stampe, ali jeste mi blesavo da se kaze da helikopteri slecu na aerodrom, a zrakomlati u zracnu luku. Ne kaze se na srpskom vazdusna luka. Doduse smeta mi i prestonica, al sta da radim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted September 2, 2023 Author Share Posted September 2, 2023 39 minutes ago, Selina said: Ministarstvo unutrasnjih poslova nadlezno je za raznorazne stvari, ukljucujuci i licna dokumenta, ali i saradnju sa raznim "Interpolima", a to mora ( tako je svuda u svetu) centralno. Možda nisi dobro razumeo, ili ja nisam dobro obrazložio. Postojala bi i Državna policija, koja bi imala svoje nadležnosti na teritoriji cele Srbije (kao FBI), ali se ne bi mešala u lokalne stvari, tipa bezbednost saobraćaja na putevima, osim na državnom auto-putu, pomenuta lična dokumenta i ostale Upravne stvari. 39 minutes ago, Selina said: Kako stvari za Zvezdu stoje ne znam jer ne pratim taj deo stampe, ali jeste mi blesavo da se kaze da helikopteri slecu na aerodrom, a zrakomlati u zracnu luku. Ne kaze se na srpskom vazdusna luka. Doduse smeta mi i prestonica, al sta da radim. Malo karikiraš ili "bukvalno" shvataš. Il me zajebavaš Zračna luka i vazdušna luka ? Zašto ne bi na srpskom rekao vazdušna luka....ako već na aerodromu sleću i avioni i vazdušne ladje. Ništa ne smeta ni vazdušna luka Meni smeta kad kažu "srbijanski aerdrom" ali ovde imaš zagovornika i takvih termina, pa sad....šta da se radi ? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Evo primera sa portala Mozzartsport, dananja vest....odnosno deo vesti. Quote Crvena zvezda je pronašla napadača u Turskoj! Kako saznaje Mozzart Sport, devetku srpskog šampiona zadužiće napadač Adane, Šerif Endiaje (27). Čelnici srpskog šampiona postigli su usmeni dogovor sa turskom Adanom, u koju se Senegalac vratio ovog leta, nako šestomesečne pozajmice u kineskom Šangaj Portu. Ostalo je još da crveno-beli dogovore dinamiku isplate sa turskim superligašom, pa da Endiaje i zvanično postane novi napadač Crvene zvezde. Kad bi bilo onako kako "ne treba" izgledalo bi ovako: Quote Crvena zvezda je pronašla napadača u Turskoj! Kako saznaje Mozzart Sport, devetku Crvene zvezde zadužiće napadač Adane, Šerif Endiaje (27). Čelnici Crvene zvezde postigli su usmeni dogovor sa turskom Adanom, u koju se Senegalac vratio ovog leta, nako šestomesečne pozajmice u kineskom Šangaj Portu. Ostalo je još da Crvena zvezda dogovori dinamiku isplate sa turskim superligašom, pa da Endiaje i zvanično postane novi napadač Crvene zvezde. Vidi sad šta više prija uhu. Šta je suvoparno, a šta nije.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 ^off topic, ta stilska figura se naziva sinegdoha i postoji dugo koliko i nas jezik. ne znam sta tu ima da se voli ili ne voli. u zivotu nisam cuo da neko kaze da mu se ne svidjaju metafore, ili slovenske antiteze :S svasta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted September 2, 2023 Share Posted September 2, 2023 @Constantin Zayebavam malo😋 Regionalizacija sa sve nekakvim protektorima i prefektima donela bi samo jos vecu birokratiju, otvaranje novih, besmislenih radnih mesta za partijske drugarice i drugove, publika ne bi videla nikakvu vajdu. Po meni samo izmestanje ministarstva i postojecih drzavnih sluzbi moze da stvori debeogradizaciju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts