Jump to content

Grupa G (IRA, BRA, CIV, ESP)


Prolaz u narednu fazu  

26 members have voted

  1. 1. Ko prolazi u narednu fazu?

    • Iran
      0
    • Brazil
    • Obala Slonovače
      0
    • Španija

This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 08/26/2023 at 08:00 PM

Recommended Posts

1. Iran Iran.png
2. Brazil Brazil.png
3. Obala Slonovače Cote%20d'Ivoire.png
4. Španija Spain.png

Iran 43833.png

4635857.jpg?ts=1692636603634


Četvrti uzastopni nastup za Irance na svetskim prvenstvima i četvrti za Hameda Haddadija. Najbolji iranski igrač u istoriji i prvi u NBA. Legendarni košarkaš je bio upitan za ovo prvenstvo zbog povrede Ahilove tetive, ali je uspeo da se oporavi i po poslednji put će predvoditi svoju selekciju na svetskom prvenstvu. Turski trener Hakan Demir je u maju postavljen za novog selektora. Jamshidi je bio najbolji strelac u kvalifikacijama za Iran, ali ga novi selektor nije uvrstio u sastav. Stvari u ovoj grupi su prilično jasne, ali videćemo da li će biti nekog iznenađenja. Iran će pokušati u prvom kolu da iznenadi Brazil i tako napravi korak ka drugoj grupi, ali to nije previše realna opcija. Ono što je realno za Iran je pobeda nad Obalom Slonovače i cilj da se bude najbolja azijska ekipa na turniru i tako obezbedi plasman u Pariz. Iran je na prethodnom svetskom prvenstvu bio 23. i obezbedio direktno učešće na olimpijskim igrama.

Brazil 43751.png

F4FqTzhbkAMvv9C?format=jpg&name=large

Pristojan sastav Brazila. Iako je u 40. godini, Marselinjo Huertas je i dalje sjajan igrač i jedan od najpouzdanijih plejmejkera u Endesa ligi. I ovde je za očekivati da bude lider ekipe u minutaži koju bude imao. Dosta dobru plejmejkersku rotaciju nadopunjuju Raul Neto i Yago Dos Santos. Benite je odličan šuter koji u pravoj ulozi može da bude veoma opasan. Pod košem će najveći teret poneti Caboclo i Felicio. Nekadašnji NBA igrači čine dobar tandem koji može da se suprotstavi kvalitetnim ekipama. Brazil ima dobru petorku, ali ta petorka nije vrhunska, a sastav nije dovoljno dubok da nadomesti to. Za njih bi prolazak grupe trebalo da bude sigurna stvar, ali prolaz u QF u konkurenciji Španije, Francuske i Kanade bi bio ozbiljno iznenađenje. Brazil je imao dosta uspeha na svetskim prvenstvima u počecima ovog takmičenja, ali poslednja medalja im je upravo sa Filipina 1978. godine. U poslednje vreme najbliži medalji su bili 2014. godine kada su imali zaista odličan sastav, ali svi znamo kako se to završilo po njih.

Obala Slonovače 43764.png

Sve afričke reprezentacije na svetsko prvenstvo ove godine dolaze sa jednim ciljem, da budu najboji sa svog kontinenta i tako izbore olimpijsku vizu. Ipak, čak ni to se ne čini realno za Obalu Slonovače, koja je zapravo mogla da ima nekoliko EL i NBA igrača u sastavu, ali na kraju niko od njih neće igrati. Alex Poythress i Matt Costello su odigrali po 3 utakmice u kvalifikacijama, ali nisu se odazvali pozivu da igraju na prvenstvu. Dok Mo Bamba verovatno nikad nije ni bio realna opcija. Selektor je Slovenac Dejan Prokić. Obala Slonovače će pokušati da pobedi Iran (ne baš realno) i tako se umeša u tu borbu za olimpijsku vizu ili, ako ništa drugo, bar da poprave plasman sa prethodnog prvenstva kada su bili 29.

Španija 43791.png

F3-sDLaWwAA53wj?format=jpg&name=medium

Aktuelni evropski i svetski prvaci. Iako nisu važili za najuže favorite na oba takmičenja Španci su uspeli da osvoje dva zlata na način na koji samo to oni mogu. Ovog leta je slična priča, Španci se i dalje potcenjuju. Izostanci Rubia i Lorenza Browna na plejmejkerskoj poziciji jesu veliki hendikep, ali Španci nisu dominirali individualnim kvalitetom ni pre 4 godine, a ni pre godinu dana. Doduše ne može se poreći da su u Kini imali Rubia i Gasola, a prošle godine Lorenza Browna. Međutim najveći kvalitet Španije je tim. Za mene su oni najbolji tim na prvenstvu u smislu uigranosti, taktike i jednostavno toga šta sve izvlače iz igrača. Pritom Španci imaju kvalitetne igrače, ali imaju i ogromno iskustvo, namazanost i pobednički mentalitet. Na klupi je Scariolo koji nije daleko od nekog FIBA GOAT statusa. Španci su i na pripremama pokazali da mogu sa svima da igraju i da nema razloga da se potcenjuju. Igraju čvrsto, sa dosta strpljenja, veoma precizno, ništa se kod njih ne radi ofrlje i po tome se izdvajaju od ostalih. Dosta će značiti povratak Ljulja, koji jeste u padu, ali ima puno iskustva i u ovakvom turnirskom formatu je bolji nego što zapravo jeste. Ako ništa, uvek mogu da mu daju da šutne poslednju loptu. Centarska linija je vrlo respektabilna, sa braćom Hernangomez, Garubom i debitantom Aldamom. Tu je naravno i Claver koji je veoma bitan za Scariola, kao vrlo polivalentan igrač i neko ko može da pomera odbranu protivnika sa niskog posta. Bekovska linija je tanja kvalitetom, ali i tu imamo primer Diaza koji uvek donese nešto dobro i odigra preko svojih mogućnosti. Abrines je prvi put u reprezentaciji posle 6 godina. Verovatno jedan od retkih španskih igrača koji je igrao za reprezentaciju u poslednjih 15-20 godina, a da mu je najveći uspeh bronza. 

Ne bi bilo uopšte iznenađenje da Španija završi takmičenje pre četvrtfinala zbog kostura. Francuska i Kanada su na papiru jače ekipe, ali kada bih birao ko će da ispadne pre bih rekao Francuska nego Španija.

9BQn3-w6uUKX-0rAci80JA.jpg?v=20190915171

Sve utakmice ove grupe će se igrati u Indonesia Areni, u Jakarti.

Igrač za gledanje: Santi Aldama
Najzanimljivija utakmica: Španija - Brazil

Edited by Del Piero
  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...