Jump to content

Grupa D (EGY, MEX, MNE, LTU)


Prolaz u narednu fazu  

26 members have voted

  1. 1. Ko prolazi u narednu fazu?


This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 08/25/2023 at 08:00 AM

Recommended Posts

1. Egipat Egypt.png
2. Meksiko Mexico.png
3. Crna Gora Montenegro.png
4. Litvanija Lithuania.png

Egipat 43788.png
 

Amr Zahran, Karim Hatem Elgizawy, Ehab Amin, Amr Elgendy, Adam Moussa, Anas Mahmoud, Youssef Aboushousha, Patrick Gardner, Waleed Abdelgawad, Omar Hesham, Assem Marei, Omar Oraby

Apsolutni autsajder u ovoj grupi. Lider ekipe je Assem Marei, MVP turske lige 2019. godine u dresu Karsiyake. Trenutno igra u Koreji. Anas Mahmoud je 213 cm visoki centar. Meni poznat sa Louisvillea. Egipat na poslednjih 35 mečeva na svetskim prvenstvima ima 2 pobede i 33 poraza. Najveći uspeh im je 5. mesto 1950. godine (to su im zlatne godine, bili su godinu dana pre toga prvaci Evrope :lol_2:)

Meksiko 44281.png
 

Meksikanci svoju igru baziraju na bekovima. Paco Cruz, Paul Stoll, Gabriel Giron i Orlando Mendez su bekovi koji su nosioci igre. Cruz i Stoll su veoma iskusni, imali su korektne karijere u Evropi i poznati su široj javnosti. Giron i Mendez nisu ništa mlađi, imaju 35 i 37 godina, ali su celu karijeru proveli u Meksiku (Mendez je bio jednu sezonu u Izraelu). Tako da se Meksikanci oslanjaju na bekovski kvarter koji zajedno ima blizu 150 godina. Nakon penzionisanja Ayona, unutrašnje pozicije najviše popunjavaju Daniel Amigo i Joshua Ibarra. Problem Meksikanaca će biti što su prilično niska ekipa i bez mnogo upotrebljivih visokih igrača, a za rivale će imati izuzetno fizički moćne ekipe Litvanije i Crne Gore. Međutim Meksikanci imaju svoj adut, a to je fenomenalan šut za tri poena. U kvalifikacijama su šutirali 38% za tri uz skoro 12 pogođenih po meču. Najveći uspeh Meksikanaca je 8. mesto 1967. godine, a ovo im je tek drugi plasman na SP nakon 1974. godine. 2014. u Španiji su izgubili u osmini finala od Amerike.

Crna Gora 43865.png

Perry, Ivanović, Drobnjak
Mihailović, Popović
Radončić, Ilić, Slavković
Simonović, Radović
Vučević, Dubljević

Od igrača koji su igrali Eurobasket prošle godine, njih 9 je ponovo u sastavu, a sada su tu i najveća zvezda tima Nikola Vučević, kao i Nikola Ivanović. Tako da su Crnogorci nadogradili prošlogodišnji sastav, koji je imao sasvim dobar nastup na evropskom prvenstvu. Odmah upada u oči da je ekipa prilično fizički moćna, a ima tu i dosta dobrih šutera za tri poena, kako niskih tako i visokih. Vrlo interesantna ekipa, koja ima čemu da se nada i kada je prolaz u četvrtfinale u pitanju. Možda je glavna stvar to koliko će toga biti u stanju da odbrane, ali ima u sastavu i defanzivnih specijalaca koji mogu da doprinesu. Ipak, glavni adut Crne Gore je napad. Nikola Vučević kao jedan od najboljih visokih na svetu kada je ofanziva u pitanju. Dubljević koji je u padu i u godinama, ali i dalje sposoban da za kratko vreme zatrpa koš protivnika. Marko Simonović je znak pitanja. Vrlo talentovan igrač, ali za sada se ne snalazi u ovoj ulozi koju je dobio. Na spoljašnjim pozicijama su Perry koji se odlično uklopio u ekipu i doneo poene i kreaciju. Nikola Ivanović se uvek razgoropadi u dresu reprezentacije, a Mihailović se profilisao kao sasvim dobar skorer. Ne bih isključio mogućnost da Crna Gora bude prva u grupi, ali ni treća. Lepa šansa za njih da zaprave neki zapaženiji rezultat. Do sada jedno učešće (2019.) i razočaravajući nastup sa 3 poraza u 3 meča.

Litvanija 43858.png
 

Margiris Normantas (Rytas Vilnius)

Tadas Sedekerskis (Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz)

Ignas Brazdeikis (Zalgiris Kaunas)

Gabrielius Maldunas (7bet-Lietkabelis Panevezys)

Rokas Jokubaitis (FC Barcelona)

Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans)

Mindaugas Kuzminskas (AEK Athens)

Donatas Motiejunas (AS Monaco)

Eimantas Bendzius (Dinamo Banco di Sardegna Sassari)

Vaidas Kariniauskas (M Basket-DELAMODE Mazeikiai)

Tomas Dimsa (Zalgiris Kaunas)

Deivydas Sirvydis (7bet-Lietkabelis Panevezys)


Nekarakteristično za njih, Litvanci ove godine imaju dosta izostanaka. Nedostaje im maltene pola ekipe (Lekavicius, Grigonis, Giedraitis, Ulanovas, Butkevicius, Sabonis), ali su i pored toga favoriti u ovoj grupi. Iskustvo, čvrstina, taktička obučenost...to su neki od razloga zbog kojih ih ne bi trebalo otpisati i pored slabijeg individualnog kvaliteta. I da su svi tu lider ekipe bi bio Jonas Valančiunas. On je uvek tu i uvek isporuči. Ekipa je prepuna krilnih igrača i biće tu dosta pomeranja po pozicijama. Jedini plejmejker u ekipi je Jokubaitis i dosta toga će pasti na njega kada je organizacija igre u pitanju. Brazdeikis je igrač koji ima poene u rukama, ali nije baš neki kreator za druge. Međutim moraće da pomogne u organizaciji, kao i Normantas i Dimsa. Krpiće se Litvanci na bekovskim pozicijama, ali ne treba ih potcenjivati. Motijeunas je u reprezentaciji nakon 10 godina i srebra na evropskom prvenstvu. Mada je pitanje koliko će ga koristiti jer imaju Jonasa, a njih dvojica su još manje kompatibilni nego Jonas i Domantas. U svakom slučaju Litvanija je jedna od ekipa koje će se boriti za to jedno mesto u polufinalu iz ovog dela kostura, uz Amerikance koji su apsolutni favoriti. Najveći uspeh treće mesto 2010. godine.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Sve utakmice će se igrati u Mall of Asia Arena, u kojoj će se odigrati i kompletna završnica prvenstva.

Igrač za gledanje: Jonas Valančiunas
Najzanimljivija utakmica: Litvanija - Crna Gora

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...