Jump to content

VN BELGIJE SPA-FRANCORCHAMPS 28-30.07.2023


Recommended Posts

Drage kolege, ljubitelji Formule 1, dobrodošli na rudnu 13 ovogodišnjeg šampionata, na stazu SPA FRANCORCHAMPS, koju zaista ne treba posebno predstavljati. Lično, ubedljivo najomiljenija staza u kalendaru, dizajnirana još dvadesete godine dvadesetog veka, u početku bila je dugačka impozantnih 15-tak kilometara, od kojih je do danas, nakon brojnih prepravki i sigurnosnih dodataka, ostalo nekih 7004 metara uzbudljivog i opasnog roller coastera kroz šumu banje u blizini Liježa, u frankofonom delu Belgije, Valoniji.

 

image.png

 

Staza, čuvena po brzinama koje se na njoj postižu, a prosečna brzina tokom kruga je nekih 230 km/h, često je kroz svoju istoriju bila predmet kritike zbog nekoliko izuzetno teških krivina koje kao posledicu izletanja vrlo lako mogu imati teške povrede, a nažalost i smrtni ishod. Nažalost, u svega nekih zadnjih 5 godina, od 2019 do 2023 svedoci smo užasnih nezgoda koje su odnele živote dva velika bisera automoto sporta i budućih šampiona formule 1. To se posebno odnosi na mladog Francuza, Antoana Hubert-a koji je stradao u krivini Radilion, neposredno nakon najteže krivine Eau Rouge, ali i na mladu nadu Holandskog sporta, Dilana Van t Hoff, nešto ranije ove sezone. Verujem da će dobar deo ovogodišnje trke biti posvećen upravo ovom osamnaestogodišnjaku koji je, kao i Hubert, bio žrtva višestruko negativnog spleta dešavanja na stazi, a koji je nažalost na ovoj stazi dosta verovatniji nego li na ostalim. 

 

Silni pokušaji činjenja ovih nekoliko krivina sigurnijim završeni su relativno neuspešno, jer je i danas veoma rizično ući preširoko u prvi deo pomenute krivine. Zadnji deo bolida vrlo lako ume da usled aerodinamičkog sprega sila, iskoči i uhvati vozača na spavanju. To se pre neku godinu desilo i Landu Norrisu, doduše usled nenormalnih uslova na stazi i pravog potopa.

 

Kakav je to zahtevan poduhvat, tehnički i aerodinamički, uspešno proći kroz Eau Rouge, možete pogledati na jednom zaniljivom videu na koji sam nabasao prošle godine surfujući po jutjubu. Video pogeldajte ovde.

 

Zbog čestih promena vremenskih uslova, ova staza često ima i dodatan faktor nesigurnosti u vidu kiše, koja tradicionalno posećuje u velikim količinama ovaj deo Belgije u ovom delu godine. Ove godine, nimalo iznenađujuće, prognozira se praktično promena svih godišnjih doba u okviru jednog vikenda. Velike su šanse da ponovo imamo kišnu trku, s tim što se ipak ne prognozira velika količina padavina. No, vlažnost vazduha ponovo će zadavati muke vozačima. Vremensku prognozu možete pogledati ovde.

 

Što se tiče očekivanja pred ovu trku, treba se nadati nastavku uzleta momaka iz McLarena, uz naravno dominaciju Red Bulla s obzirom na nedohvatljivu brzinu na pravcima uz tradicionalno dobar aerodinamički paket Austrijske ekipe.

 

Od ostalih timova, Mercedes bi mogao da profitira zbog snage svog motora kao i u uslovaima hladnije spoljne temperature, u vreme trke oko 15 stepeni Celziusa. Od Ferarija više ništa ne očekujem jer bukvalno kada imaju dobar paket zakaže pit wall, a kada je pit wall dobar zakaže bolid. Ne znam kako je momcima koji voze za ovaj tim, ali mi je dojam da svake godine nađu neki kreativan način da razočaraju svoje fanove. Ipak, Ferari je bio i biće sinonim formule 1, pa se tako nadamo da će makar malo istorijskog sjaja proći kroz oblačno nebo Belgijskog hrama brzine.

 

Za ovaj vikend, Pirelli je pripremio C2, C3 i C4 pneumatike, što će timovima dati mogućnost nekoliko varijanti pit stop strategija.

 

1920_13-be23-preview-en.jpg?10000

 

Satnica vikenda velike nagrade Belgije dostupna je na linku ovde.

 

Uživajte.

 

Edited by John Terry
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Borba za 3. mesto podijuma nije baš nešto inspirativno, što može da me drži budnim 2 sata.
Kao da kažemo da je utakmica za 3. mesto na sp u fudbalu nešto što nekoga stvarno zanima.


Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Onda ti toplo preporučujem indycar šampionat. Spec serija sa malte ne istim bolidima, a uspeh zavisi od taktike, vozača i podešavanja bolida. I vrlo često od sreće, jer tamo, a posebno na ovalima, jedan caution period okrene trku naopačke.

 

Mene u svemu ovome zanima kako to glavešine formule 1 nikako ne uspevaju da naprave šampionat gde bi se bar dva tima ravnopravno borila. Uvek neko apsolutno dominira i to je, verujem, frustrirajuć i dosadno. Čak i ona sezona 2021 nije bila ravnopravna borba već neka vrsta pada Mercedesa i uspona Red Bulla pa su se tu negde sreli tokom te sezone.

Link to comment
Share on other sites

Pa ne mogu oni da utiču na to šta rade timovi. RB je očigledno vrhunska formula ali dosta im pomaže to što su i Ferari i Mercedes očigledno promašili skroz, to može da se vidi tako što su AM bili bolji od njih pola sezone i sad Meklaren a to ne bi smelo da se desi čak i u eri gde je ograničen budžet

Link to comment
Share on other sites

Kako ne uspeju? Pa jer imaju ogroman prihod i ovako i zabole ih da se zameraju timovima kojima i ovo odgovara jer takođe zarađuju enormne svote. Imaš 5 timova i 4 proizvođača motora. Ostalo je boranija. I jedan od 5 (Renault) je isto boranija.
Ništa dosadnije nisam skoro gledao od HU GP i opet je bilo na stotine hiljada gledalaca.
Da se pohvalim, bio sam na trci u HU, gužva i hype su ogromni ali osim RedBull / VER / NL navijača, nikome na licu nisam mogao da vidim da se super proveo tokom trke. Čak i taj pole što je uzeo Ham u subotu (koji osim merc fanova mislim da je i pola Ferrari navijača slavilo na tribinama), svi su znali da je to samo slučajni bljesak. I opet dolaze i plaćaju sumanute cifre za ulazak, za suvenire itd.
Dakle, dolari kaplju samo tako i zabole ih što jedan tim dominira. Sad ce (za 3 godine) nova promena pa će opet neko da se nametne svojim tehničkim rešenjem i sve super. Koga briga za sport.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Nažalost, jedini način da formula 1 bude izjednačenija u budućnosti je, ni manje ni više, industrijska špijunaža. Jer F1 je koncipirana kao razvojna serija. Nije serija gde imaš određene proizvođače šasija. Za aerodinamiku je zadužen sam tim, za razvoj bolida takođe. U Americi nije tako jer šasije proizvodi Dallara USA.

 

Zato i jeste F1 vrh motosporta (the pinacle of motosport), jer ko tu pobedi, defacto je trenutno najinventivniji proizvođač tehničkih rešenja u motosportu na svetu. Onda se ta rešenja komercijalizuju u putničkoj industriji.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mozda bilo nekad. U okviru ovakvih ograničenja razvoja i sredstava na raspolaganju, gleda se najviše da se nađe neka prečica do rezultata i/ili pronađe rupa u propisu.
Ne verujem da se ista pametno izrodilo u poslednjih 15ak godina što je komercijalizovano na masovnom auto tržištu. Pričamo iz F1 programa.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, shonke said:

Ne verujem da se ista pametno izrodilo u poslednjih 15ak godina što je komercijalizovano na masovnom auto tržištu. Pričamo iz F1 programa.

 

Baterije (manje / lakse).

 

Sto se ostalog tice, glavno "bojno polje" za timove danas je aerodinamika, a F1 tu nije bila relevantna za putnicki saobracaj jos tamo negde od kraja 50-tih...

Link to comment
Share on other sites

Da li Mercedes moze da bude konkurentan McLarenu ili ce i trecu trku zaredom Norris da ima otvoren put do drugog mesta?

 

Da li ce tim Alpine docekati da im vozaci zavrse trku ili ce se nastaviti odustajanja ili nezgode i zacelje karavana?

 

Da li ce Ferrrari uspeti da pozitivno iznenadi ili su se pomirili sa 4. pozicijom sto se tice trke konstruktora?

Da li Alonso vise ne moze ni da sanja da ce se naci na podijumu na kojem je nekada bio stalan gost?

 

Da li ce Perez konacno imati pristojan ucinak u kvalifikacijama?

Da li...

Link to comment
Share on other sites

Quote

Charles Leclerc says nobody should complain if Formula 1 puts safety first and does not run at times during the Belgian Grand Prix weekend due to the weather.

 

https://racer.com/2023/07/27/dont-complain-if-f1-doesnt-run-in-spa-rain-leclerc/

 

Quote

The majority of drivers don’t want changes made to Eau Rouge, according to George Russell, despite safety concerns in the build-up to the Belgian Grand Prix.

 

https://racer.com/2023/07/27/majority-dont-want-eau-rouge-changed-russell-insists/

 

Poboljsanja na bolidima za ovaj vikend:

 

https://racer.com/2023/07/28/technical-updates-2023-belgian-grand-prix/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shonke said:

Ver kreće sa +5 pozicija kazne zbog zamene menjača.
Bar ćemo gledati 4 preticanja za vrh...

Sent from my SM-A525F using Tapatalk
 

 

Vidim, jos te drzi raspolozenje od pre par dana...

 

Pitanje: Jel ce on to da odradi u sprintu ili u glavnoj trci?

Edited by John Terry
Link to comment
Share on other sites

Pohvale za uvod :bravo:

 

Uff, posle onakvog FP1 imaćemo kvalifikacije za glavnu trku bez ikakve pripreme. Biće to tipične Formula E kvale u doba pre KO faze. A Sprint dešavanja će biti uglavnom po kiši, priželjkujem još jedan dobar nastup Hulka. Sve mi deluje da imamo recepte za katastrofu, i to na Spa...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, John Terry said:

 

Vidim, jos te drzi raspolozenje od pre par dana...

 

Pitanje: Jel ce on to da odradi u sprintu ili u glavnoj trci?

 

Kazne su samo za glavnu trku. Sprint vise ne odredjuje grid za trku, voze se odvojene sprint kvalifikacije...

Maks uzeo najbolje vreme, Lekler ce startovati sa pola ispred Ceka, Hamiltona, Sainsa i Pjastrija...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...