Jump to content

Recommended Posts

Posted
46 minutes ago, DameTime said:

Vidim u komentarima da je česta praksa da specijalizanti pregledaju pacijenta i udare pečat lekara specijaliste i da se upisuje NN ako dete nema knjižicu kod sebe.

Da, česta je praksa jer specijalista više voli da spava. 

I nema ništa loše u tome, manje više svuda u svetu u hitnoj pacijente pregledaju specijalizanti, koji po potrebi zovu specijalistu. Ali se onda i potpisuju imenom i prezimenom, a odgovornost snose kako oni, tako i onaj ko ih je tu postavio. Sastavni deo specijalizacije. Ja bih ispizdeo da me u po noći specijalizant zove npr. zbog izvrnutog zgloba. 

A ovo sa N.N. je budalaština. 

• Like 2
Posted (edited)
15 minutes ago, Eddard said:

I nema ništa loše u tome, manje više svuda u svetu u hitnoj pacijente pregledaju specijalizanti, koji po potrebi zovu specijalistu. Ali se onda i potpisuju imenom i prezimenom, a odgovornost snose kako oni, tako i onaj ko ih je tu postavio. Sastavni deo specijalizacije. Ja bih ispizdeo da me u po noći specijalizant zove npr. zbog izvrnutog zgloba. 

Da, ali vidiš da se ovde nisu potpisale specijalizantkinje i da to kod nas nije praksa, nego potpišu specijalistu. Ja nemam pojma, pošto nisam imala nikakvo iskustvo vezano za to, nisam ni stručnjakinja u oblasti, ali deluje mi da nije ok da tebe potpišu za pregled koji nisi obavio :classic_smile: 

Edited by DameTime
  • Like 1
Posted
2 minutes ago, DameTime said:

Da, ali vidiš da se ovde nisu potpisali specijalizanti i da to kod nas nije praksa, nego potpišu specijalistu. Ja nemam pojma, pošto nisam imala nikakvo iskustvo vezano za to, nisam ni stručnjakinja u oblasti, ali deluje mi da nije ok da tebe potpišu za pregled koji nisi obavio :classic_smile: 

S obzirom da znamo da su u pitanju bile zene/devojke, mislim da bi bilo ok da kazes "specijalizantkinje" kad vec za sebe pises "strucnjakinja"... 

i-guess-ill-fuck-off-now-goodbye.gif

❤️ 

• Ha-ha 4
Posted
2 minutes ago, Kooineeperk said:

S obzirom da znamo da su u pitanju bile zene/devojke, mislim da bi bilo ok da kazes "specijalizantkinje" kad vec za sebe pises "strucnjakinja"... 

Hvala, ispravila sam, drago mi je da si naučio svoje lekcije i da paziš na času. :thumbsup:

*Dobro da opet nisi odgovorio na temi za zdravstvo i medicinu hehe

Posted
1 minute ago, DameTime said:

Hvala, ispravila sam, drago mi je da si naučio svoje lekcije i da paziš na času. :thumbsup:

*Dobro da opet nisi odgovorio na temi za zdravstvo i medicinu hehe

To nije lekcija koju sam ja ucio i naucio ovde na forumu i sasvim sigurno ne tokom postojanja istog i one teme, vec mnogo ranije, hvala na pitanju i nema na cemu 😉

Ali je i dalje to sviranje dok ne popravimo polozaj zena generalno. 

Ali, da ne ulazimo sada opet u to. 😉 

Posted (edited)
56 minutes ago, Clash said:

Kažu da su kandidati za premijera Desko Nikitović i Balint Pastor.

Napisao sam jos pre mesec dana da hoce Nikitovica da dovuku. Milanovic im je bio prvi pik, ali nisu mogli da ga nateraju.

Ono sto je monti pajtonovski u svemu tome je da je lik direktor kompanije koja se bavi trgovinom rudama i metalima.

Edited by McLeod
  • Ha-ha 1
Posted
1 hour ago, Eddard said:

Da, česta je praksa jer specijalista više voli da spava. 

A ovo sa N.N. je budalaština. 

Ako nije prošlo sistem, upisuje se ime i prezime, adresa, telefon i datum rođenja.

NN pacijenti su lica koja su u nesvesnom stanju i ne postoji nikakva mogućnost da se dobije bilo kakav podatak.

Ova dijagnoza nije za specijalistu (pedijatra, zapravo da) i ne znam zašto je ova priča završila na ovoj temi.

• Like 1
Posted
11 minutes ago, Helena said:

Ako nije

prošlo sistem, upisuje se ime i prezime, adresa, telefon i datum rođenja.

NN pacijenti su lica koja su u nesvesnom stanju i ne postoji nikakva mogućnost da se dobije bilo kakav podatak.

Ova dijagnoza nije za specijalistu (pedijatra, zapravo da) i ne znam zašto je ova priča završila na ovoj temi.

Exactly. 

Samo, to davanje pečata i potpisivanje u tuđe ime je besmisleno. Jel u Srbiji obavezno da specijalista pregleda pacijenta? 

Posted
6 minutes ago, Eddard said:

Exactly. 

Samo, to davanje pečata i potpisivanje u tuđe ime je besmisleno. Jel u Srbiji obavezno da specijalista pregleda pacijenta? 

Nije obavezno i izabrani lekar odlučuje kad je neophodan specijalista.

Specijalizanti imaju svoj pečat i stavljaju svoj potpis preko ili dežurnog specijaliste ili načelnika odeljenja.

Razumem strah roditelja, ali Šarović nije u prvoj mladosti, i piše se da je obrazovan i trebalo je da zna da se kod ovakvih stvari ide kod pedijatra, sa knjižicom.

Specijalizanti nemaju pravo da pišu lekove na recept, nego jedino da pacijent kupi.

Apoteke su priča za sebe, kao i njihove usluge (jednom ću postaviti šta se sve traži od njih kod privatnika, to je jezivo).

Postoji usluga na Jadranu otvaranja boce vina, koja se naplaćuje (ne svugde).

Posted
22 minutes ago, Helena said:

Razumem strah roditelja, ali Šarović nije u prvoj mladosti, i piše se da je obrazovan i trebalo je da zna da se kod ovakvih stvari ide kod pedijatra, sa knjižicom.

Jeste, to vazi u slucaju da je dan a i tada kad se pojavis bez prethodnog zakazivanja (u fazonu, moras unapred da znas kada ces se razboleti) gledaju te kao da si im smrtni neprijatelj. 

Kod kog pedijatra da ide u pola noci? Da li i pedijatri dezuraju? Inace, to je i razlog zasto je otisao bez knjizice deteta, sigurno nece caskom, u pola noci, da bane bivsoj na vrata, da bi uzeo detetovu knjizicu... pretpostavljam da je to. 

Covek je istao tamo gde postoje dezurni lekari, bas onako kako nam je svima receno - imas dve ustanove u Beogradu koje dezuraju, jednim danima je jedna dezurna, drugim danima je druga. 

Posted
35 minutes ago, Helena said:

Nije obavezno i izabrani lekar odlučuje kad je neophodan specijalista.

Ne ne, mislim na odlazak u hitnu službu, da li tamo mora da pacijenta pregleda specijaliste ili može i specijalizant? 

35 minutes ago, Helena said:

Specijalizanti nemaju pravo da pišu lekove na recept, nego jedino da pacijent kupi.

Ovo je bezveze. 

Posted
2 hours ago, Stiletto said:

Dobro da se nije opet setio Laze Krstića.

Ne znam ko je taj, ne zivim u Srbiji.

Ali se secam firme "Krstic i sin" - pogodi odakle...

Je li i ovaj iz tog klana?

Posted
8 hours ago, Kooineeperk said:

Jeste, to vazi u slucaju da je dan a i tada kad se pojavis bez prethodnog zakazivanja (u fazonu, moras unapred da znas kada ces se razboleti) gledaju te kao da si im smrtni neprijatelj. 

Kod kog pedijatra da ide u pola noci? Da li i pedijatri dezuraju? Inace, to je i razlog zasto je otisao bez knjizice deteta, sigurno nece caskom, u pola noci, da bane bivsoj na vrata, da bi uzeo detetovu knjizicu... pretpostavljam da je to. 

Covek je istao tamo gde postoje dezurni lekari, bas onako kako nam je svima receno - imas dve ustanove u Beogradu koje dezuraju, jednim danima je jedna dezurna, drugim danima je druga. 

Taj fazon zakazivanja nisu lekari izmislili i nije naša umotvorina, naprotiv.

I pre ćeš naći dežurnog pedijatra, nego ORL specijalistu.

Kod ovakvih situacija se čeka, pritisak je prevelik da bi svi bili pregledani odmah.

I čeka se prema trijaži.

U beogradsku organizaciju se ne razumem, ali ovo po zdravstvenim kriterijumima nije hitno.

8 hours ago, Eddard said:

Ne ne, mislim na odlazak u hitnu službu, da li tamo mora da pacijenta pregleda specijaliste ili može i specijalizant? 

Ovo je bezveze. 

Ne specijalizanti, nego ni specijalisti.

Pišu izveštaj, a lekove piše IL.

Čak i upućuje u tercijarni ustanovu, on izda uput, ali mora propratni uput IL.

E to jeste bezveze.