Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Po kojoj tačno definiciji je Kragujevac metropola? 😄

Ovi gradovi koje si pomenuo iznad jesu metropole, a da li su lepi ili dobra mesta za život - to su već neke druge teme. Abu Dabi je inače meni prilično gotivan, mnogo bolje mesto nego Dubai.

Naravno da Kragujevac ne moze da bude metropola niti Novi Sad ako nista zbog same velicine i jer nije glavni grad drzave (ili bar biznis/trgovacki centar), po definiciji, ali ta definicija je prilicno izandjala i po njoj ce svaki regionalni/drzavni centar biti metropola.

Metropola bi trebalo da predstavlja mesto inovacije, zivosti, razvoja, a to Beograd nije.

11 minutes ago, McLeod said:

Pa dobro, i to zavisi od definicije metropole, mozda je metropola i Kairo, Delhi, Abu Dabi, Dubai sa kojima Beograd pre ide nego sa velikim evropskim gradovima, jer je razvaljena smrdljiva kasaba sa kulisama abudabijevske arhitekture.

Ako ti to volis, ne znaci da ga to cini metropolom.

Definicija metropole je veliki grad, centar ekonomskog, političkog i kulturnog dešavanja neke zemlje/regije. U Srbiji je to samo Beograd. Ne postoji druga definicija

• Like 7

2 hours ago, JPM said:

Ljudi odu u turizam sa iskrivljenim ili potpuno promašenim očekivanjima na neki cheap thrill. A to uopšte nije poenta turizma. Ljudi koji se ozbiljno raspitaju i odu u svojoj režiji najčešće najbolje prođu.

Ja sam tako otišao u Sankt Peterburg 2019 godine, i bukvalno smo sami odredili šta ćemo da vidimo. Sjajan provod. Sam sam isprovaljivao putanje kojima se kretao Raskoljnikov iz romana "Zločin i kazna", recimo, pa smo žena i ja pratili tu putanju. Milina. Pa bele noći... svašta možeš da doživiš ako odeš otvorenog srca u pravi a ne u industrijski turizam.

Ja i supruga smo 2022te posjetili par mjesta iz romana gdje je Raskoljnikov bio. 🙂

Inače žao mi je što zbog politike i sada naravno rata, ljudi zanemaruju Petersburg, a meni jedan od najljepših gradova u kojim sam bio.

Nevski prospekt, Petropavlovska tvrdjava, Petergof, zimski dvorac i mali milion muzeja, sve što čini jedan autentičan evropski grad, za razliku recimo od Moskve koja je Beograd na steroidima.

• Like 1
  • Love 2

1 hour ago, McLeod said:

Pa ok, ali i u tome je poenta, jer ce mnogi sa te liste koji pumpaju brojeve posle da budu razocarani i zbog toga postoji i ogroman broj razocaranih tim destinacijama.

Ako to ne bi bio slucaj, ne bi bilo nezadovoljstvo toliko i mozda ne bi imao potrebu da kazem da su turisticke prevare, ali onda ne bi bili ni na vrhu liste, prilicno je prosto, sa jasnom uzrocno-posledicnom vezom.

A koliko je tih razočaranih? Vidim da se tamo spominju Japanci, mada ne znam šta su očekivali na drugom kraju sveta, a možda je mnogima od onoliko rada malo prosvirao mozak, bar kako mi deluje iz linkovanog teksta. Jeste da nikada nisam bio u Japanu, ali sigurno da ne bih očekivao da baš svako govori engleski ili neki drugi jezik na kome mogu da se sporazumem, da je baš sve ispisano i latinicom ili da mogu da na svakom ćošku dobijem zapadnu hranu sa sve viljuškom i nožem.

Ne znam ni šta ti razočarani očekuju od bilo kog grada koji je pun turista. Ja sam spomenuo turiste idiote, ali činjenica da su oni idioti ne umanjuje lepotu Sikstinske kapele, bazilike sv. Petra (dobro, te je već Vatikan), Koloseuma, vile Borgeze ili neke druge znamenitosti. Ranije sam spomenuo Kairo, koji je cirkus u svakom smislu, ali piramide, sfinga ili citadela su zaista prelepi. I Atina ima delova koji su prljavi kao svinjac, ali ima i Akropolj. Zna se i šta je Njujork, ali i tamo ima delova gde nije zdravo prolaziti ako hoćeš da izađeš u komadu i sa sopstvenim novcem u džepu. Zgrada je zgrada, ali ljudi su ipak ljudi.

Meni se pre čini da među tim razočaranima ima dosta onih koji veruju u bajke u kojima će svaka Francuskinja da im se obrati rečima „Voulez-vous coucher avec moi?”, da svaki Italijan po definiciji mora da bude majstor za pizza napolitana ili da svaki prolaznik u Londonu nosi onaj famozni polucilindar i kišobran, telefonira u crvenoj govornici i trči da pije čaj u pet.

1 hour ago, Eddard said:

A ja volim moj Sombor. Ali uvek sam znao da će mi sledeća destinacija biti Beograd.

Kod mene je malo drugačije: živim i rođen u Beogradu, ali mi je Sombor jedan od najlepših gradova u zemlji.

• Like 2
  • Thanks 1

Prodjoh jutros pored Hajata i ako sam dobro video uklonili su tramvajsku električnu mrežu. Ako sam dobro video,  jako me zanima koje bi bilo  objašnjenje (beo)gradskih vlasti zašto se uklanja tramvajska električna mreža kada planiraju umesto postojećeg tramvajskog mosta koji ruše da izgrade novi "mega-giga super most". Ako se elektro mreža za tramvaje uklanja jedina logično objašnjenja su da novi most ili nije ni planiran ili ako je planiran nije planirano da preko njega idu tramvaji.

2 minutes ago, DJ_Vasa said:

Kod mene je malo drugačije: živim i rođen u Beogradu, ali mi je Sombor jedan od najlepših gradova u zemlji.

Uvek je lepše ono mesto u kome ne živiš.

• WOW 1

9 minutes ago, DJ_Vasa said:

A koliko je tih razočaranih? Vidim da se tamo spominju Japanci, mada ne znam šta su očekivali na drugom kraju sveta, a možda je mnogima od onoliko rada malo prosvirao mozak, bar kako mi deluje iz linkovanog teksta. Jeste da nikada nisam bio u Japanu, ali sigurno da ne bih očekivao da baš svako govori engleski ili neki drugi jezik na kome mogu da se sporazumem, da je baš sve ispisano i latinicom ili da mogu da na svakom ćošku dobijem zapadnu hranu sa sve viljuškom i nožem.

Ne znam ni šta ti razočarani očekuju od bilo kog grada koji je pun turista. Ja sam spomenuo turiste idiote, ali činjenica da su oni idioti ne umanjuje lepotu Sikstinske kapele, bazilike sv. Petra (dobro, te je već Vatikan), Koloseuma, vile Borgeze ili neke druge znamenitosti. Ranije sam spomenuo Kairo, koji je cirkus u svakom smislu, ali piramide, sfinga ili citadela su zaista prelepi. I Atina ima delova koji su prljavi kao svinjac, ali ima i Akropolj. Zna se i šta je Njujork, ali i tamo ima delova gde nije zdravo prolaziti ako hoćeš da izađeš u komadu i sa sopstvenim novcem u džepu. Zgrada je zgrada, ali ljudi su ipak ljudi.

Meni se pre čini da među tim razočaranima ima dosta onih koji veruju u bajke u kojima će svaka Francuskinja da im se obrati rečima „Voulez-vous coucher avec moi?”, da svaki Italijan po definiciji mora da bude majstor za pizza napolitana ili da svaki prolaznik u Londonu nosi onaj famozni polucilindar i kišobran, telefonira u crvenoj govornici i trči da pije čaj u pet.

Pun internet razocaranih. A i ako ne gledas to, putujes i ti, putuju tvoji prijatelji, evo zanima me da li postoji iko kome ce najveci utisak da budu Pariz ili Rim, pod uslovom da su obisli vise od 10 evropskih gradova?

Znaci bukvalno nema teoretske sanse.

U Italiji meni od Rima gora samo Venecija. Milano tu i tamo, u Torinu nisam bio, mozda bi Torino bio gori.

Verona, Firenca, Bolonja, Sijena, Padova, Djenova, Rimini, manja mesta u Emiliji Romanji, sta god, bukvalno sve bolje od Rima.

A kao sto sam rekao, grad nisu samo zgrade, nego i ljudi u njemu, ti i ako ne juris interakciju sa ljudima, nije grad prazan kao u nekom apokalipticnom filmu pa da mozes da ga razgledas apsolutno sam sa svojim drustvom sa kojim putujes.

Sto se tice Njujorka, imam zelju da posetim vrlo mali broj velikih americkih gradova gde bi mi pri vrhu liste bio Vasington. Ne bih isao nikada ni u Los Andjeles, ni u Njujork, ni u Las Vegas, ni u Majami, koji su top 4 destinacije u SAD.

Edited by McLeod

7 minutes ago, McLeod said:

Pun internet razocaranih. A i ako ne gledas to, putujes i ti, putuju tvoji prijatelji, evo zanima me da li postoji iko kome ce najveci utisak da budu Pariz ili Rim, pod uslovom da su obisli vise od 10 evropskih gradova?

U Italiji meni od Rima gora samo Venecija. Milano tu i tamo, u Torinu nisam bio, mozda bi Torino bio gori.

Verona, Firenca, Bolonja, Sijena, Padova, Djenova, Rimini, manja mesta u Emiliji Romanji, sta god, bukvalno sve bolje od Rima.

Evo @Eddard i ja smo ti malopre napisali kako su nam Pariz i Rim vrhunski

• Like 1

Just now, Nicklord said:

Evo @Eddard i ja smo ti malopre napisali kako su nam Pariz i Rim vrhunski

Ne i top 1 i 2 ukupno, ako jesu, hvala vam na tome, zapamticu vas kao unikatne ljude koje sam na neki nacin sreo.

Ovo nikad nisam pokrenuo ovde, ali jesam drugde online i sa svojim prijateljima i bukvalno manje od 5% ljudi smatra da su Rim i Pariz top turisticke destinacije, a mnogi tvrde da ako ides da ih posetis apsolutno i nikako ne treba da ides da gledas znamenitosti, jer je iskustvo ocajno.

8 minutes ago, McLeod said:

Pre bih rekao da je internet pun budala, mizantropa, frustriranih, tupavih i neukih. Nisam čuo da oni što su zaduženi za turizam u Parizu, Rimu i sličnim gradovima plaču zbog smanjenog broja turista, dok čitam da se neki u Veneciji i Barseloni žale na prevelik broj turista.

Moram priznati da nisam intervjuisao ove koje poznajem po pitanju ranga Rima ili Pariza u odnosu na ostale gradove, tako da ne mogu da ti dam odgovor, ali ne sećam se da je iko govorio da tamo neće nikada više otići.

Što se tiče Torina, nemoj da se mučiš da ideš, to ti je ionako kasaba u odnosu na Kragujevac. :classic_tongue:

25 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Uvek je lepše ono mesto u kome ne živiš.

Ali definitivno ima lepu arhtekturu i lepo je uređen. Doduše, ako sa njim uporedim Svilajnac i Despotovac, gde takođe ne živim, ne bih rekao da su lepi.

• Thanks 1

9 minutes ago, Smrtokapa said:

:mcleod mu na ignor listi:

Ja se sa tim potpuno slazem, samo sto su mesta u Srbiji generalno ruzna, pa je objektivno Kragujevac jedan od lepsih gradova i lepsih mesta za zivot. Ako gledamo samo uzu Srbiju onda ne znam grad u kom bih pre ziveo, a da sam u njemu bio, moguce da postoji neko manje mesto gde nisam bio a gde bi mi se svidelo.

Sva ostala mesta su u Vojvodini. Pre bih ziveo u Senti ili slicnom copy/paste malom mestu nego u Beogradu.

Jedini validan razlog da odes da zivis u Beograd u mojoj knjizi je zbog poslovnih prilika, eventualno faks pre toga. Meni to kao osobi koja radi od kuce ne treba i to je to, nikada ne bih ziveo tamo. Ko je rodjen u Bg je drugo.

Edited by McLeod

30 minutes ago, McLeod said:

Ne i top 1 i 2 ukupno, ako jesu, hvala vam na tome, zapamticu vas kao unikatne ljude koje sam na neki nacin sreo.

Ovo nikad nisam pokrenuo ovde, ali jesam drugde online i sa svojim prijateljima i bukvalno manje od 5% ljudi smatra da su Rim i Pariz top turisticke destinacije, a mnogi tvrde da ako ides da ih posetis apsolutno i nikako ne treba da ides da gledas znamenitosti, jer je iskustvo ocajno.

Šta je očajno iskustvo kod znamenistosti? Kupiš kartu za te dane kad ti treba, ušetaš u vreme kad ti piše. Imaš audioguide, imaš ture, uživaš u lepim stvarima koje ne možeš da vidiš u Kragujevcu

2 minutes ago, Nicklord said:

Šta je očajno iskustvo kod znamenistosti? Kupiš kartu za te dane kad ti treba, ušetaš u vreme kad ti piše. Imaš audioguide, imaš ture, uživaš u lepim stvarima koje ne možeš da vidiš u Kragujevcu

Ili recimo odes u Firencu i uzivas u znamenitostima istog ranga, u mnogo lepsoj atmosferi i nakon toga uzivas u istoj, ako ne boljoj hrani i picu, uzivas u aktivnostima koje volis, sa manje para i stresa.

23 minutes ago, McLeod said:

Ili recimo odes u Firencu i uzivas u znamenitostima istog ranga, u mnogo lepsoj atmosferi i nakon toga uzivas u istoj, ako ne boljoj hrani i picu, uzivas u aktivnostima koje volis, sa manje para i stresa.

Nisi odgovorio na pitanje 😄 Šta je očajno iskustvo kod znamenitosti u Parizu?

• Like 1

53 minutes ago, Nicklord said:

Pa nemaju Milošev venac, već tamo neki Versaj, a umesto krsta imaju ono gvožđe što im je napravio izvesni Ajfel :classic_tongue:

9 minutes ago, DameTime said:

Da li je realno da Mc u svojim tejkovima od Pariza i Rima pravi selendre, od Kragujevca metropolu i vi mu odgovarate? 😂

Ama pusti nas malo da se zezamo :classic_tongue:

Edited by DJ_Vasa
  • Like 2

1 hour ago, Nicklord said:

U ponedeljak idem do Pariza poslom pa cu da proverim da li se nešto pokvarilo od kad sam svraćao zadnji put 2018 (istina u Kragujevcu sam zadnji i jedini put bio 2012 pa nije neko poređenje 😉 ).

15 minutes ago, tomas.hokenberi said:

U ponedeljak idem do Pariza poslom pa cu da proverim da li se nešto pokvarilo od kad sam svraćao zadnji put 2018 (istina u Kragujevcu sam zadnji i jedini put bio 2012 pa nije neko poređenje 😉 ).

Molim te javi kakav im je fast food na ulici i da li je bolji od ovoga što ima kod nas koji živimo u Novom Beogradu koji ne zadovoljava kragjevačke gastronomske standarde. Živ nisam dok ne saznam da li bih mogao da kupim dobru pljeskavicu blizu Versaja ili kvalitetan burek u blizini Ajfelove kule. Ako ponuda nije ni blizu kragujevačkoj, odma' pakujem čajnu kobasicu i veknu 'leba da ne ostanem gladan kada sledeći put odem u Pariz. Proveri i koliko tamo ima autentičnih kragujevačkih restorana, biće ti zahvalan ceo forum :lol_2:

• Ha-ha 1

3 hours ago, McLeod said:

Naravno da Kragujevac ne moze da bude metropola niti Novi Sad ako nista zbog same velicine i jer nije glavni grad drzave (ili bar biznis/trgovacki centar), po definiciji, ali ta definicija je prilicno izandjala i po njoj ce svaki regionalni/drzavni centar biti metropola.

Metropola bi trebalo da predstavlja mesto inovacije, zivosti, razvoja, a to Beograd nije.

Ne moze ni da bude metropola kada  80% stanovnistva potice iz ruralnih krajeva. Pogledaj samo rast stanovnistva od 45te do danas, mada je zadnjih godina usporen, pre svega zbog iseljavanja iz istog ka Zapadu. Ovim tempom Srbija ce za 20tak godina biti kao Urugvaj, gde imas glavni grad i livade.

• Like 2

2 hours ago, Nicklord said:

Napravicu ti kolaz slika, cak i da izuzmemo cekanja u redu i izuzetno neprijateljske stanovnike, Luvr i Ajfelov toranj kao glavne atrakcije su poprilicno razocaravajuci. Mona Lizu pogotovo ne vredi videti u okruzenju u kom je izlozena. Da nisam znao dimenzije slike bio bih jako razocaran, kao ogroman broj onih koji su dosli da je vide. I moze sad Vasa da kaze krivi su neuki bizmezi od turista, da, jesu, samo sto nisu turisti ti koji prave taj narativ nego mediji i domacini. Moram i ovde da pomenem Firencu, Luvr je za Uffizi bukvalno zonska liga. I sreca pa sam imao priliku da radim i upoznam mnoge Francuze inace bi mi bili prvi na listi najgorih naroda u Evropi kad ih gledas sa strane.

• Thanks 1

32 minutes ago, McLeod said:

Napravicu ti kolaz slika, cak i da izuzmemo cekanja u redu i izuzetno neprijateljske stanovnike, Luvr i Ajfelov toranj kao glavne atrakcije su poprilicno razocaravajuci. Mona Lizu pogotovo ne vredi videti u okruzenju u kom je izlozena. Da nisam znao dimenzije slike bio bih jako razocaran, kao ogroman broj onih koji su dosli da je vide. I moze sad Vasa da kaze krivi su neuki bizmezi od turista, da, jesu, samo sto nisu turisti ti koji prave taj narativ nego mediji i domacini. Moram i ovde da pomenem Firencu, Luvr je za Uffizi bukvalno zonska liga. I sreca pa sam imao priliku da radim i upoznam mnoge Francuze inace bi mi bili prvi na listi najgorih naroda u Evropi kad ih gledas sa strane.

Zakazimo malo u offtopic no svejedno: Luvr i Ajfelov toranj + Versaj su glavne atrakcije samo za turiste koji obilaze grad po programu iz turističkog vodiča kupljenog na trafici. A i Luvr =/= Mona Liza. Za temeljan obilazak Luvra potrebno je barem 2-3 dana. A tu su i drugi interesantnjji muzeji kao Orsej, Pikasov muzej. Tu su i druga zanimljiva mesta za obilazak: Per Lašez, itd. 2005-2006 sam zbog posla (srpska firma u kojoj radim je bila subkontraktor francuske Areve) proveo 7 meseci u Parizu i svakog vikenda je bilo moguće naći nešto novo za obilazak.  Jedino što me je možda razočaralo u kasnijim dolascima, posebno 2018 je što su Pariske ulice, izvan turističkih zona postale zagađene smećem, kako nisu bile 2005-6.

Prema meni stanovnici nisu bili neprijatni nikada, bilo je dovoljno da naučim par fraza na francuskom, koliko da se izvinim što ne govorim francuski, pre prelaska na engleski, da ljubazno odgovore i da naprasno otkriju da znaju engleski. Jedini problem sam imao sa devojkom u frizerskom salonu koja zaista nije znala engleski a iz mojih pokušaja da joj objasnim kako hoću da se ošišam je izgleda zaključila da hoću nešto drugo a ne šišanje da je skoro počela da vrišti, sreća da je njena koleginica koja zna engleski naišla.

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 1

Slazem se sa gotovo svim sto si napisao ali tu opet dolazimo do poente koju sam istakao vec 10 puta - Pariz je tu gde jeste zbog Tornja i Mona Lize, koji su takodje razlog zato sto je precenjen. Amsterdam ima sjajne muzeje i mnogo toga da se vidi, ali prosecan turista hoce tamo zbog coffee shopova i crvenih fenjera. Ako im oduzmes to, status i narativ oko tih gradova se menja. Istovremeno, zbog tog statusa stoji i ocena. To vazi za bilo koju oblast, ako je neko/nesto broj jedan, onda ocekujes broj 1, a ne broj 10. Ako odem u najbolje ocenjeni/najcuveniji restoran negde, prirodno je da cu ga porediti sa prethodnim iskustvima koja imam. Ako taj restoran nije ispunio narativ koji se gradi oko njega, precenjen je. Ne znaci da i dalje nije objektivno dobar, ali nije najbolji.

Edited by McLeod

4 minutes ago, McLeod said:

Slazem se sa gotovo svim sto si napisao ali tu opet dolazimo do poente koju sam istakao vec 10 puta - Pariz je tu gde jeste zbog Tornja i Mona Lize, koji su takodje razlog zato sto je precenjen. Amsterdam ima sjajne muzeje i mnogo toga da se vidi, ali prosecan turista hoce tamo zbog coffee shopova i crvenih fenjera. Ako im oduzmes to, status i narativ oko tih gradova se menja. Istovremeno, zbog tog statusa stoji i ocena. To vazi za bilo koju oblast, ako je neko/nesto broj jedan, onda ocekujes broj 1, a ne broj 10. Ako odem u najbolje ocenjeni/najcuveniji restoran negde, prirodno je da cu ga porediti sa prethodnim iskustvima koja imam. Ako taj restoran nije ispunio narativ koji se gradi oko njega, precenjen je. Ne znaci da i dalje nije objektivno dobar, ali nije najbolji.

Pa sad, što se tiče restorana i kafića u Parizu, najveće razočarenje su uvek oni u glavnim turističkim ulicama, npr. George V na Jelisejskim poljima. Već par ulica dalje je bolja usluga i niže cene. Ali tako je u većini turističkih mesta. Npr. u Istanbulu sam najgora i rekativno najskuplja mesta za jelo i piće nalazio u okolini Aje Sofije.

• Like 3