Jump to content

Recommended Posts

Posted

To je mozda bilo tacno nekada, sada nije.

Kada je Vucic poceo da divlja po medijima, vecina medija se autocenzurisala. Pre X godina, dok sam radio za sportske.net (znaci jebeni sportski medij) vazilo je - nemoj da nas zovu, mali smo jos, ne talasaj protiv Zvezde i Partizana, ne pominji SNSovce, Vucica itd. Iako su vlasnici bili anti SNS od pocetka. Sada se to verovatno promenilo jer su mnogo veci, mada svakako nisam tamo godinama i nije ostalo mnogo kolega koji su radili sa mnom kad su pocinjali.

Isto vazi za Ruse, ne drze oni nas cvrsto koliko mi sami sebe drzimo. Pa ide ona prica da bi jedini politicar od kojeg bi Vucic izgubio na vrhuncu moci bio Putin. Sada verovatno i Tramp. Sto pokazuje nivo sizofrenije drustva. Vrsljali su KGBovci mnogo vise po Rumuniji, Bugarskoj i Moldaviji, pa su se oni otkacili od njih, sigurno je bilo opasnije nego sto je kod nas.

Ali postoji jedna bitna razlika - tamo drustvo nije sizofreno u toj meri i okrenuli su se od njih konacno. Mi u njih i dalje gledamo kao majcicu Rusiju. Koliki procenat i dalje ne znam, verovatno se ipak smanjio od kako je poceo rat u Ukrajini, ali je veliki i dalje.

Tom delu birackog tela se vecito titraju jajca, ja uvek pitam zbog cega i dokle. Jasno je sve, zarad sabornosti neki se sklanjaju, a druge stvari se promovisu. Kako se uvek provuce neka zastava tzv. palestine recimo, a ne moze EU? Ili ne moze americka, a moze ruska. Moze antinato krpa u prvi plan, stvarno ispada da ne mogu samo zapadne zastave, a ove fasisticke sve bez problema.

• Like 7
  • Thanks 1
Posted
28 minutes ago, McLeod said:

Tom delu birackog tela se vecito titraju jajca, ja uvek pitam zbog cega i dokle. Jasno je sve, zarad sabornosti neki se sklanjaju, a druge stvari se promovisu. Kako se uvek provuce neka zastava tzv. palestine recimo, a ne moze EU? Ili ne moze americka, a moze ruska. Moze antinato krpa u prvi plan, stvarno ispada da ne mogu samo zapadne zastave, a ove fasisticke sve bez problema.

Postoje dva potencijalna razloga:

1) Čuvanje tzv. sabornosti, čoporativnosti, strah da ih ti čoporativni i saborni ne napuste iz čega sledi preterana tolerancija, što nema veze za zdravim mozgom, a to ću objasniti u daljem tekstu.

2) Desničari su preuzeli proteste jer se drugi previše sklanjaju, mada se ovo delimično preklapa sa prvim razlogom.

Čuvanje čoporativnosti nisam primetio na nekim drugim protestima niti u okviru štrajkova, ili bar nije toliko uočljivo pošto su takve manifestacije fokusirane na konkretne ciljeve. Oni koji štrajkuju zbog npr. većih plata obično ističu transparente sa zahtevima, sindikalnim parolama i slično, eventualno se pojavi i neka zastava Srbije i to je to. Oni koji su protestovali npr. zbog samovolje direktora ludaka (Peta gimnazija, Jovina gimnazija itd.) uglavnom ističu parole kojima se traži da škole normalno rade, da se smeni direktor ili se naprosto kritikuje. Video sam i slike sa protesta lokalnog karaktera, tj. kada ljudi traže da im se asfaltira ulica ili nešto vezano za infrastrukturu gde nije bilo čak ni običnih transparenata.

Sve ovo nema veze sa nacijom niti religijom, baš kao ni aktuelni protesti niti njihovi zahtevi. Nisu u pitanju nacionalna niti verska prava jer poštovanje zakona, objavljivanje dokumentacije, prestanak represije i slično nemaju nikakve veze sa tim. Poštovanje zakona nema ni naciju ni veru i jednako odgovara Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Slovacima, Hrvatima, Bošnjacima, Holanđanima, Brazilcima, Marokancima, Japancima ili Papuancima. Jedino gde ova komponenta može da se iskoristi jeste uspostavljanje mostova sa ostalim narodima koji ovde žive i bar je pozitivno da se ističe zajedništvo sa Bošnjacima, a tako treba da bude i sa drugima.

Meni se čini da je u pitanju ovo drugo i da su desničari primenili u praksi jednu od studentskih parola, a to je da se pametniji organizuje.

Sve ovo proističe iz toga što iza protesta ne postoji ozbiljna organizacija, strategija niti rukovodstvo koje bi moglo da istupa u domaćoj i stranoj javnosti i da ostvarije kontakte sa svim bitnim činiocima. Iskreno se nadam da će se pojaviti neko sa malo mozga ko će prihvatiti sasvim dobro pruženu evropsku ruku, inače ode sve u tri lepe.

Posted

U Nato ne treba da udjemo nikad, i to ne zbog toga što su nas nelegalno bombardovali već:

1. zato što ne treba izdvajati tri posto budžeta za vojsku

2. zato što smo okruženi članicama saveza, te je mogućnost za nekakav umobolan rat dovedena na minimum, pa iako se vlasti dočepa neki radikal iz ubedjenja tipa Šarović

3. zato što neko ko se odlučio za vojnu karijeru ne treba da ide da učestvuje u nekom sledećem profiterskom ratu kao što je recimo bio onaj u Iraku

Bukvalno ne postoji ni jedan zdravorazumski argument da se pristupi bilo kom vojnom savezu osim toga što su tamo već “svi civilizovani”.

Posted
13 minutes ago, robespierre said:

U Nato ne treba da udjemo nikad, i to ne zbog toga što su nas nelegalno bombardovali već:

1. zato što ne treba izdvajati tri posto budžeta za vojsku

2. zato što smo okruženi članicama saveza, te je mogućnost za nekakav umobolan rat dovedena na minimum, pa iako se vlasti dočepa neki radikal iz ubedjenja tipa Šarović

3. zato što neko ko se odlučio za vojnu karijeru ne treba da ide da učestvuje u nekom sledećem profiterskom ratu kao što je recimo bio onaj u Iraku

Bukvalno ne postoji ni jedan zdravorazumski argument da se pristupi bilo kom vojnom savezu osim toga što su tamo već “svi civilizovani”.

Prema podacima koje daje sama vlada, izdvajanje za vojsku je pre dve godine bilo 7,63%, što je malo više od 3%. Tačan procenat se nalazi na str. 11.

Lepo je što smo okruženi članicama, pa bi se zato odnosi sa susednim zemljama učvrstili, kao i sa mnogim drugim, umanjio bi se ruSSki uticaj, a moglo bi nešto i da se proda ili da se uđe u neku saradnju u proizvodnji opreme i naoružanja. A vojna lica već odavno učestvuju u raznim međunarodnim operacijama kao što je partnerstvo za mir ili u okviru UN. I bez članstva u NATO su već jurili somalijske gusare, odlaze po kojekakvim vukojebinama i slično.

Nisu ti civilizovani ušli u NATO  ili tamo ostali samo zato što je to nobles, već zato što su sabrali dva i dva i videli šta im koristi.

• Like 1
Posted

Uticaj Rusije je najvećim delom zasluga ruske i srpske pravoslavne crkve.

Mi smo pravi veeeerniciii, imamo istini kalendaaaar.

Dok je bilo Tita, popovi su bili skrajnuti, sad vode glavnu reč.

Posted
5 minutes ago, robespierre said:

Ma kojih 8%, ko zna šta si ti gledao. 

Gledao sam ono što je Vlada postavila kao javni podatak, što lepo piše u naslovu brošure. Računam da je podatak ipak tačniji od podataka sa nekog opskurnog sajta koji uređuju tri novinara iz dnevne sobe.

Posted

Sad sam usao na link stvarno piše 7,63% ali to mora da je neka greska, to je abnormalni iznos, pa izrael je u 2024 u jeku rata izasao na 8%, Poljaci koji kupuju K2 tenkove od Koreje su na nesto preko 4%, nema trika da smo mi preko 7%, nikako.

Posted (edited)
15 minutes ago, Helena said:

Uticaj Rusije je najvećim delom zasluga ruske i srpske pravoslavne crkve.

Mi smo pravi veeeerniciii, imamo istini kalendaaaar.

Dok je bilo Tita, popovi su bili skrajnuti, sad vode glavnu reč.

da baš se porfirije pita za bilo šta u Srbiji, a Srbi i vera su tek upitna stvar

Edited by Perkos2
Posted

Aha, evo ga sta je, naravno da su ćaciji iz ministarstva loše naslovili tabelu:

Share of GDP 2,05%
Share of total government
expenditure 8,05%

Znači trošimo oko 8% državnih prihoda na vojsku, što dođe oko 2% GDPa.

• Thanks 1
Posted
33 minutes ago, DJ_Vasa said:

A vojna lica već odavno učestvuju u raznim međunarodnim operacijama kao što je partnerstvo za mir ili u okviru UN. I bez članstva u NATO su već jurili somalijske gusare, odlaze po kojekakvim vukojebinama i slično.

I još jedna stvar, za učestvovanje u mirovnim misijama se ljudi prijavljuju dobrovoljno, tako što se prijave za kurs. Kad Nato zarati sa Sadamom u Irak pošalju celu jedinicu, ne pitaju hoćeš ili nećeš.