Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
31 minutes ago, Barkley#34 said:

Voleo bih da me neko ispravi ako lupam jer se stvarno ne razumem u to ali naleteo sam na neku priču da u stvari možemo i sada da dobijamo gas sa druge strane. Pitanje je cene, naravno ali se često dešava da nije veća od ruske. Fora je, naravno, što nismo pravili nikakve alternativne dogovore unapred i pregovarali duže ugovore i povoljnije cene da se ne bismo zamerili Rusima.

Danas je pre nekoliko sati objavio članak u kome piše da je moguće rešiti situaciju sa gasom: 

Srbija može bez ruskog gasa – i to uz niže cene

Ograđujem se da nisam iz branše, ali tekst mi deluje malo nedorečeno, bar za nas koji se time ne bavimo, a čudno mi je i da ruSSka strana preti praznom puškom.

Edited by DJ_Vasa
Posted

Koliko znam, mi vec od pre dve godine uvozimo azerbejdzanski gas, doduse u minornim kolicinama. Problem je sto je taj gas i azerbejdzanski kapacitet nedovoljan za nas, njime idu vec davno zakupljene kolicine za zapadnu Evropu. Od sledece zime, bicemo u prilici da obezbedimo gas iz Aleksandropolisa, problem je sta raditi u periodu januar-april, jer ce nas od Nove godine Rusi, po svemu sudeci, 'odjaviti', koliko god se Harcenko kleo da mu je interes srpskog naroda iznad svega.

Dakle napuniti skladista po Srbiji i Madjarskoj do Nove godine, obezbediti se da prekrcamo ovu zimu, a posle ce biti prilike da se snadjemo na 'drugoj strani'. Mada znam da od toga nema nista i da ce nas nase vlasti uvaliti u probleme i kad je rec od gasu i grejanju.

Posted (edited)
29 minutes ago, DJ_Vasa said:

Danas je pre nekoliko sati objavio članak u kome piše da je moguće rešiti situaciju sa gasom

Naravno da je moguce, ali onda kad se razmislja strateski i na duze staze, bas ono sto mi izbegavamo da radimo.

Od Nove godine ce nam Rusi zavrnuti gas kao Amerikanci naftu iz Janafa. A mi strategiju za tu situaciju nemamo, osim da  kmecimo i naricemo, kao sto vec radimo u slucaju NISa. 

Edited by djura.net
Posted
18 minutes ago, DJ_Vasa said:

Danas je pre nekoliko sati objavio članak u kome piše da je moguće rešiti situaciju sa gasom: 

Srbija može bez ruskog gasa – i to uz niže cene

Ograđujem se da nisam iz branše, ali tekst mi deluje malo nedorečeno, bar za nas koji se time ne bavimo, a čudno mi je i da ruSSka strana preti praznom puškom.

Nedorečeno je jer se bave samo cenom a pitanje je koliko i kad možemo da računamo na gas iz Grčke ili iz drugih pravaca.

Da li je u pitanju pretnja praznom puškom u cilju propagande i držanja mase u strahu, videćemo.

Posted

Udba je tu priču tek provukla do kraja, ispada da je Ruski gas=vazduh...

A tek one priče o smrzavanju Evrope, tamo pre 2 3g su ubijanje ljudskog intelekta.

2 minutes ago, Barkley#34 said:

Nedorečeno je jer se bave samo cenom a pitanje je koliko i kad možemo da računamo na gas iz Grčke ili iz drugih pravaca.

Da li je u pitanju pretnja praznom puškom u cilju propagande i držanja mase u strahu, videćemo.

Eu je više puta naglasila da Srbiju nece ostaviti bez neophodnih derivata, tako da sigurno bi odjebavanje Rusa bio značajan korak u tom procesu.

Posted

Naleteh na ovaj komentar na LI, jel moguće da nije preterivanje:

- Ministarka Đedović je saznala danas da su nam uvedene sankcije pre 10 meseci. Nisu punjene rezerve, povećavani skladišni kapaciteti. Ponudila ostavku, valjda joj radno okruženje postalo suviše stresno.

- Kralj Ibi je podelio direktive i u cifru gde i koliko eura treba da se prebaci, pored premijera koji sedi pored njega i 26 drugih fikusa u vladi.

- Odlučio je i da podeli sa celim svetom koliko kopnena vojska ima litara nafte kao i avijacija kerozina (jer to svi u svetu rade).

- Takođe je podelio sa svetom informaciju da je nivo granata za artiljeriju i raketnu artiljeru nizak (sve otislo za Ukrajinu) i da mora da se poveća proizvodnja.

- Vlada će od danas raditi svaki dan (valjda je trebalo oduvek da radi tako, ali sad će stvarno, majke mi).

- Neće više lagati narod za nedovršene gasovode i neispunjena obećana. Od danas samo istina. Ne pomerio se ako laže.

- Rusima je poručio da smo u tolikim govnima da smo spremni da platimo koliko god hoće za NIS, jer pametan čovek pre početka pregovora treba da podeli informaciju sa stranom sa kojom pregovara oko cene.

😂😂😂

• Like 3
Posted
28 minutes ago, Eddard said:

To jesu napričali, ali takav je scenario za one sa niskim IQ.

Jedino ne bi valjalo da se ostvari poslednja stavka i da plate kao da je u pitanju Shell.

Posted
37 minutes ago, Eddard said:

- Ministarka Đedović je saznala danas da su nam uvedene sankcije pre 10 meseci. Nisu punjene rezerve, povećavani skladišni kapaciteti. Ponudila ostavku, valjda joj radno okruženje postalo suviše stresno.

- Kralj Ibi je podelio direktive i u cifru gde i koliko eura treba da se prebaci, pored premijera koji sedi pored njega i 26 drugih fikusa u vladi.

- Odlučio je i da podeli sa celim svetom koliko kopnena vojska ima litara nafte kao i avijacija kerozina (jer to svi u svetu rade).

- Takođe je podelio sa svetom informaciju da je nivo granata za artiljeriju i raketnu artiljeru nizak (sve otislo za Ukrajinu) i da mora da se poveća proizvodnja.

- Vlada će od danas raditi svaki dan (valjda je trebalo oduvek da radi tako, ali sad će stvarno, majke mi).

- Neće više lagati narod za nedovršene gasovode i neispunjena obećana. Od danas samo istina. Ne pomerio se ako laže.

- Rusima je poručio da smo u tolikim govnima da smo spremni da platimo koliko god hoće za NIS, jer pametan čovek pre početka pregovora treba da podeli informaciju sa stranom sa kojom pregovara oko cene.

😂😂😂

Fali ti glavni momenat, Krvati zavrnuli ventil cak sat vremena pre stupanja sankcija na snagu.

Protok nafte za taj dodatni sat bi produzio rad radinerije u Pancevu za 7 mnuta.

Sta nam rade.

Posted
On 11/13/2025 at 9:52 AM, JPM said:

Ostaviću ovo ovde. Da biste razumeli kontekst napisaću samo da je u pitanju konkurs koji su mnogi pripadnici naučne zajednice Srbije pripremalni mesecima, dakle oformljavanje timova, pravljenje plana budžeta, samo pojašnjenje cilja istraživanja i slično. Veliki posao da bi se samo konkurisalo, i onda ga ovo govno od države jednostavno odbaci da bi pravilo lopovski expo.

Dopunio bih jos jednom kontroverzom vezanom za isti projektni poziv, mislim da sam vec pisao o njoj - odredjeni broj timova je pre jedno 75-80dana, kada su recenzije bile ocekivane, dobio mejl sa sadrzajem, parafraziram - stigle su dve recenzije za svaki projekat, cestitamo, vas projekat je prosao prvi krug evaluacije i nalazi se na preliminarnoj rang listi. Par dana posle toga svima stize mejl koji pocinje sa "Обавештавамо Вас да је дана 29.08.2025. године услед техничке грешке у информационом систему, дошло до слања имејла са насловом: Програм ИДЕЈЕ 2024-Резултати првог степена евалуације на имејл адресe корисника Модула за пријаву предлога пројеката Фонда за науку РС које је систем насумично одабрао."

I ok, jasno, hoce da nas odrade, ali bar daj malo postovanja za intelekt, a ne objasnjenje koje bi i cacijima bilo totalni bullshit...

Takodje, vlast, konkretno NBS i Ministarstvo finansije, opstruira dobijene medjunarodne Erasmus projekte time sto ne dozvoljavaju otvaranje deviznih racuna na koje bi trebalo da legne finansiranje.

Na kraju, zaostale plate jesu isplacene, ali obecan ritam isplata za materijalni troskovi Fakulteta steka, a skandalozna uredba vezana za raspodelu nastavnog i naucnog rada stoji i ostace da stoji kao mera predostroznosti od strajka, blokada, cega vec... Posledicno, ima odliva mladog kadra, urusavanje se nastavlja...

• Thanks 1
  • Ruke su vam krvave! 3
Posted

Milana Antonijevića predložila poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ za poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Večeras gostovao na Pinku u Hit Tvitu. Još jedan otišao u četniku 1945. 🙂