Smrtokapa Posted yesterday at 04:57 PM Share Posted yesterday at 04:57 PM Neka neko došapne njegovim savetnicima da mu predlože da obuče pokajničku odoru od kostreti. Mislim, kad je već bal, nek je maskenbal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavani Posted yesterday at 04:59 PM Share Posted yesterday at 04:59 PM (edited) 19 minutes ago, fancy said: Jer, naravno, živimo u Holandiji i Kini. 35 godina jebenog whataboutizma u Srbiji, aman dosta više. Eno ti post iznad gde je i Eddard takodje izneo primer Nemacke. Edited yesterday at 05:00 PM by Cavani Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted yesterday at 05:07 PM Share Posted yesterday at 05:07 PM 8 minutes ago, ras kass said: Sta radi ova budala Pokušava da izvede veliko metanije (pokajanje sa poklanjanjem, reč preuzeta iz grčkog jezika), a niti ume niti zna šta to znači. Ali će zato svi Srboslavci da graknu "U, jeee..." Veliko metanije je telesni izraz vere, molitve i uopšte duševnog stanja pokajanja, a ova baraba sasvim sigurno nema u sebi ni jedno od to troje. Izvodi se tako što se padne na oba kolena u znak kajanja pa se iz tog položaja pokloni oltaru ili naročito svetoj ikoni da se čelom dodirne pod, uz molitvu za oproštenje grehova (najčešće "Sagreših, Bože, oprosti meni nedostojnome", a postoje i duže varijante), vrati se na kolena, pa ustane. Ovaj gejak sa snimka se spušta na jednu ruku i jedno koleno kao da hoće da izvadi dinar što mu je upao u kanalizaciju. Ali šta ga briga, u Boga onako kako treba sigurno ne veruje, ali je odlično za PR jer ni 90% Srba koji sebe smatraju Pravoslavcima o Hrišćanstvu nema pojma. 8 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted yesterday at 05:08 PM Share Posted yesterday at 05:08 PM 20 minutes ago, ras kass said: Sta radi ova budala majmun vidi majmun radi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted yesterday at 05:21 PM Share Posted yesterday at 05:21 PM (edited) 5 hours ago, berti said: Ovako je bilo kako sam pisao. Covek nam je rekao da dođemo da se dogovorimo za operaciju. Njegova privatna klinika ima i fizijatriju. Rekao je da posle operacike dođemo na terapije kod njega, da ima neke najnovije aparate koji ce ubrzati oporavak. Zubara je rekao da na snimku ne vidi prelom, a on, kao stručnjak, je nenoguce da ne vidi. Na kraju krajeva, ne znas da li je gore neznanje ili loša namera. Mada, tesko da je neznanje. Mislim da je on sada i načelnik na ortopediji niškog klinicnog centra, mada nisam sigurn. Imam dokaze o prevari i iznudjivanju novca u uglednoj oftalmoloskoj ordinaciji u Bg i spremna sam da ih dam na uvid: Aprila 10 024 bila sam na redovnoj sestomesecnoj kontroli melanoma koja se sastoji od UZ oka i oftalmoloskog pregleda. Doktorki je bilo nesto sumnjivo i trazila je da asistentkinja napravi dodatni snimak u njihovom kabinetu i to je odmah uradjeno. Nakon sto je pogledala stampani color snimak na 2 strane sa mnoigo pozicija, dr je rekla da snimanje mora da se ponovi za 2 meseca, nije nista strasno ali promena mora da se prati. Platila sam UZ, dodatno snimanje, pregled "sa 30% popusta jer sam redovan klijent vec vise godina" - 14500 dinara. Nakon povratka kuci, odlagala sam dokumentaciju i primetila da na onom obimnom kolor snimku ne stoji moje ime, u pitanju je druga zena i da je datum pogresan, snimak je stariji od mog. Nazvala sam asistentkinju, dovela u pitanje autenticnost snimka i zamolila za objasnjenje. Obecala je da ce se javiti cim kontaktira tehnicara koji odrzava sistem. Nije se nikad javila. Zabrinuta za stanje mog melanoma, zakazala sam UZ oka u drugoj privatnoj ordinaciji, odradjeno je sta treba, zamolila sam doktora da komentarise raniji snimak. Zakljucak: prethodni snimak nije moj, to nije moj melanom. Doktorka je morala odmah da reaguje, morala je da vidi da snimak nije moj, ne zbog imena i datuma, zbog melanoma, moj melanom je izrazito autentican i tesko ga je pobrkati sa nekim drugim. Napominjem da smo mi sa melanomom oka izbaceni sa klinike za ocne boilesti u Paterovoj 2 i pismenim obavestenjem upuceni na kontrole u lokalnim medicinskim ustanovama.....koje nemaju UZ oka. Pa smo prinudjeni na kontrole u privatnim ordinacijama u Bg, NS i NI. Da nisam primetila gresku na snimku, otisla bih na ponovljeno snimanje, platila opet sve sto treba i tako u nedogled. Sad molim boga da se moja bivsa doktorka i moj sadasnji doktor ne sretnu i stave me na nekakvu crnu listu nepodobnih klijenata. Moj zivot je, bukvalno, u niihovim rukama. I oni to znaju. Edited yesterday at 05:42 PM by Pletilja 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted yesterday at 05:40 PM Share Posted yesterday at 05:40 PM (edited) Danasnji svet je sto se tice nauke, tehnike i medicine galopirajuce napreduje. Što se tiče duhovnosti, a naročito umetnosti kao njenim neraskidivim delom, nije baš tako. Danasnje hriscanstvo je sve samo ne duhovnost. Katolicka crkva je postala kombinacija cirkusa, biznisa i bludi, pravoslavnu karakterise jos i ekstremizam. Umetnost... Kada su napisani najveci romani? Karamazovi, Rat i mir... Pre koliko godina? Sve liste najboljih filmova uglavnom imaju starije filmove. Ne secam se gde sam procitao neciji stav da je Formanov Let iznad kukavicijeg gnezda poslednji veliki film. Ko od muzicara i bendova puni hale, stadione... Metuzalemi kao sto su DM, Metallica, Stonsi, Springstin... Srbi su propali narod u svakom smislu. Ekonomski, zna se sve. Duhovno totalno. Amorfna masa, zaslepljena glupostima serviranim sa zapada i istoka. Ništa ne čitaju, vec sam pisao ovde šta mi je govorio vlasnik antikvarnice knjiga o tome ko kupuje knjige kod njega. Arenu su nam nekada punili Koen, Zan Misel Zar, Nik Kejv... Danas je pune svakakvi više puta, na istoj bini je pevao Leonard Koen, a danas peva nekakva Prija. Crkva, ta vertikala duhovnosti, postala je stecište šibicara, hohstaplera, secikesa, lopova... Atoske isposnicke pećine vape za tim zadriglim popovima koji od silnog posta imaju po 200 kila. Propast totalna! Edited yesterday at 05:54 PM by berti 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
implant Posted yesterday at 06:18 PM Share Posted yesterday at 06:18 PM 29 minutes ago, berti said: Danasnji svet je sto se tice nauke, tehnike i medicine galopirajuce napreduje. Što se tiče duhovnosti, a naročito umetnosti kao njenim neraskidivim delom, nije baš tako. Danasnje hriscanstvo je sve samo ne duhovnost. Katolicka crkva je postala kombinacija cirkusa, biznisa i bludi, pravoslavnu karakterise jos i ekstremizam. Umetnost... Kada su napisani najveci romani? Karamazovi, Rat i mir... Pre koliko godina? Sve liste najboljih filmova uglavnom imaju starije filmove. Ne secam se gde sam procitao neciji stav da je Formanov Let iznad kukavicijeg gnezda poslednji veliki film. Ko od muzicara i bendova puni hale, stadione... Metuzalemi kao sto su DM, Metallica, Stonsi, Springstin... Srbi su propali narod u svakom smislu. Ekonomski, zna se sve. Duhovno totalno. Amorfna masa, zaslepljena glupostima serviranim sa zapada i istoka. Ništa ne čitaju, vec sam pisao ovde šta mi je govorio vlasnik antikvarnice knjiga o tome ko kupuje knjige kod njega. Arenu su nam nekada punili Koen, Zan Misel Zar, Nik Kejv... Danas je pune svakakvi više puta, na istoj bini je pevao Leonard Koen, a danas peva nekakva Prija. Crkva, ta vertikala duhovnosti, postala je stecište šibicara, hohstaplera, secikesa, lopova... Atoske isposnicke pećine vape za tim zadriglim popovima koji od silnog posta imaju po 200 kila. Propast totalna! Za duhovnost (što ne znači nužno i religioznost) i umetnost potrebno je vreme, mir, svesni napor, jedna vrsta koncentracije i isključenja od ometajućih sadržaja. Današnji svet je toliko brz i pun lako dostupne zabave (tj "zabave") da ljudi, naročito mladi, jednostavno nemaju vremena za ono što naše generacije smatraju uživanjem u umetnosti...attention span od 10 sekundi ne daje mogućnosti za to. I to nije rezervisano samo za Srbiju, mada mi, po običaju, umemo da zabiberimo stvari do ekstrema. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted yesterday at 06:33 PM Share Posted yesterday at 06:33 PM 1 hour ago, Stiletto said: Pokušava da izvede veliko metanije Više liči na veliko metanje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
drgnk Posted yesterday at 06:48 PM Share Posted yesterday at 06:48 PM 53 minutes ago, berti said: Ništa ne čitaju, vec sam pisao ovde šta mi je govorio vlasnik antikvarnice knjiga o tome ko kupuje knjige kod njega. Nisam ispratio to sa antikvarnicom ali da se nakratko osvrnem na ovaj deo tvog posta. Preciznije rečeno, muška populacija u Srbiji ne čita ništa. Odgovorno to tvrdim na osnovu iskustva sa ljudima iz mog okruženja i na osnovu činjenice da sam već nekoliko godina unazad redovan posetilac Sajma knjiga. Tamo je gotovo uvek ista situacija, 80% prisutnih su pripadnice lepšeg pola. Ako kojim slučajem nekom poklonim knjigu za rođendan, ide rečenica tipa, "super, imaću čime da se zanimam kad odem u penziju." Jedan od takvih, kolega sa posla, šalje mi SMS u kojem stoji "saću da pogledam"... ☹️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted yesterday at 06:53 PM Share Posted yesterday at 06:53 PM "A i to sto čitaju krive stvari čitaju - pa zašto im onda ne isključuju elektriku?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted yesterday at 07:34 PM Share Posted yesterday at 07:34 PM 6 hours ago, berti said: Dobro, moj deda je mene lagao, ti bolje znas od njega. Kao sto su me lagali da mi je drugi deda bio za kaznu poslat da bude ucitelj u vukojebini Suve planine samo zato sto su bila tri svestenika na sahrani njegove suoruge, moje babe. Bas su imali razlog da lažu. Nego, da li je pravoslavna crkva imala poguban uticaj po Srbe u vreme Turaka, bez obzira u kakvom obliku je bila tada? Kakav je to poguban uticaj SPC imala na Srbiju od prvog svetskog rata pa dalje. Kakav je poguban uticaj imala po Srbe u vreme NDH? Šta je to loše SPC radila pa je doprinela stradanju u NDH, mozda najvecem stradanju u srpskoj istoriji. Kakav poguban uticaj je imala u vreme Broza? Sta je u vreme Broza trebala da radi da ne bi njeno delovanje bilo oznaceno kao pogubno? Šta da ti kažem lagali su te. Pravoslavna crkva u doba turske vlasti u delovima Srbije pod turskom okupacijom malo ima veze sa SPC danas. Zaboravi na bajke o tome kako je pravoslavna crkva odrzala Srpsku kulturu, jezik i pismo tokom turske vlasti. Tokom perioda turske vlasti 99% svestenika i 99.9% populacije je bilo nepismeno tako da crkva ništa nije sačuvala. A od formiranja srpske države prekursori SPC i SPC od 1920 kada je formirana su uvek bili na strani najgorih ideja. Crkva je doprinela u kraljevini Jugoslaviji podrškom diktaturi Karađorđevića i podrškom pokretima koji su bili za unitarizaciju i "srbizaciju" Jugoslavije. Ustaški pokret bi bio marginalna grupa da je kraljevina Jugoslavija zaista bila demokratska i federalna država a ne diktatura. Tokom drugog svetskog rata SPC je podržavala četničke koljače (a neke od njih je kanonizovala u svece u 21 veku). Tokom vlasti komunista negde do sredine 1980-ih je srećom bila postavljena na svoje pravo mesto pa nije bila previše u prilici za svoje štetočinsko delovanje, ali su već od dolaska Slobodana Miloševića na vlast ponovo pokazali svoje pravo lice podržavajući najgore nacionaliste, šoviniste i ratne zločince. 8 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted yesterday at 07:40 PM Share Posted yesterday at 07:40 PM 4 minutes ago, tomas.hokenberi said: Tokom drugog svetskog rata SPC je podržavala četničke koljače (a neke od njih je kanonizovala u svece u 21 veku). Tokom vlasti komunista negde do sredine 1980-ih je srećom bila postavljena na svoje pravo mesto pa nije bila previše u prilici za svoje štetočinsko delovanje, ali su već od dolaska Slobodana Miloševića na vlast ponovo pokazali svoje pravo lice podržavajući najgore nacionaliste, šoviniste i ratne zločince. Citirano zaslužuje da se ponovi i čita deci u školi pre svakog časa. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted yesterday at 08:18 PM Share Posted yesterday at 08:18 PM Moja omiljena bozicna tradicija jer poznato je da je Isus zacet u scania sleperu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted yesterday at 08:19 PM Share Posted yesterday at 08:19 PM 7 hours ago, berti said: Vidis, ljudi su se na selu oduvek bojali da idu u polje na Svetog Iliju. Bojali su se kazne u vidu gromova. Pojam boga se kod nas vrlo cestu vezuje za pojam kazne, tako da je " bog ga kaznio" duboko ukorenjen. Da li je to ispravno ili ne... To je vec nesto drugo. Drugo, drugo. To samo dokazuje da na tom mestu većinu čine slabi i loši, nestabilni ljudi, da ne kažem zli, koji likuju i seire kad se nekome desi nešto loše. I slabi, loši, nestabilni, nikakvi ljudi, i još nikakviji hrišćani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted yesterday at 08:38 PM Share Posted yesterday at 08:38 PM (edited) On 1/6/2025 at 7:55 PM, Perkos2 said: Stalno se traži modernija crkva a kad uvedu neke nove stvari(umesto prangija vatromet) opet kuknjava. A da uvedu normalan kalendar, na primer kalendar Milutina Milankovića kao do sad najprecizniji? To je previše? Bolje ovo što se sija i puca, kalendar bi baš teško objasnili? EDIT: sad vidim da si trolovao. Upecan sam, šta da kažem... Edited 23 hours ago by shonke 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 10 hours ago, berti said: Ili pod Brozom kada je moj deda zamracivao sobu kada je slavio slavu... Ne znam za tvog dedu, u mojoj široj porodici se slava slavila otvoreno, kao i danas. Tako i uskrs i božić. U centru Beograda, preko puta skupštine SFRJ, prozor gledao iz ulice Kosovske pravo tu zgradu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 58 minutes ago, tomas.hokenberi said: Šta da ti kažem lagali su te. Pravoslavna crkva u doba turske vlasti u delovima Srbije pod turskom okupacijom malo ima veze sa SPC danas. Zaboravi na bajke o tome kako je pravoslavna crkva odrzala Srpsku kulturu, jezik i pismo tokom turske vlasti. Tokom perioda turske vlasti 99% svestenika i 99.9% populacije je bilo nepismeno tako da crkva ništa nije sačuvala. A od formiranja srpske države prekursori SPC i SPC od 1920 kada je formirana su uvek bili na strani najgorih ideja. Crkva je doprinela u kraljevini Jugoslaviji podrškom diktaturi Karađorđevića i podrškom pokretima koji su bili za unitarizaciju i "srbizaciju" Jugoslavije. Ustaški pokret bi bio marginalna grupa da je kraljevina Jugoslavija zaista bila demokratska i federalna država a ne diktatura. Tokom drugog svetskog rata SPC je podržavala četničke koljače (a neke od njih je kanonizovala u svece u 21 veku). Tokom vlasti komunista negde do sredine 1980-ih je srećom bila postavljena na svoje pravo mesto pa nije bila previše u prilici za svoje štetočinsko delovanje, ali su već od dolaska Slobodana Miloševića na vlast ponovo pokazali svoje pravo lice podržavajući najgore nacionaliste, šoviniste i ratne zločince. Mozes da pricas svojima da lazu i da su te lagali, mojima ne mozes. Treba da te bude sramota. A ko je tebi izvor da nije bilo tako? Komunisticki izvori? Ako mene moji lazu, ko je tebi rekao tu istinu. Potomak nekog u koznim mantilima Pravoslavna crkva nema nikakav znacaj u srednjem veku za Srbe? Super, bravo. Da nije bili pogubnosti SPC, ne bi ustaski pokret imao snagu. Bravo! Drugi svetski rat... Nemci su smatrali SPC glavnim saradnicima za martovski puč. Zauzeli su odmah zgradu srpske patrijarsije i pretvorili je u kasarnu. Patrijarh Gavrilo je bio uhapšen... Da ne duzim dalje. Bilo je svestenika koji su bili kolaboracionisti, to je tačno. NDH? Prosto su se ustase utrcavale sa komunistima ko ce vise svestenika pobiti. U Crnoj Gori je od 200 svestenika prezivelo svega 15. Ubijen je i mitropolit Joanikije. Smrt medju svestenicima su sejali zlikovci Peka Dapcevica. Jos ce da ispadne da su ustase, komunisti u drugom svetskon ratu i posleratni komunomist doveli SPC na svoje pravo mesto. Svako u svoje vreme i sa zajednickim ciljem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 5 minutes ago, shonke said: Ne znam za tvog dedu, u mojoj široj porodici se slava slavila otvoreno, kao i danas. Tako i uskrs i božić. U centru Beograda, preko puta skupštine SFRJ, prozor gledao iz ulice Kosovske pravo tu zgradu. Kod mojih u selu se tada krilo slavljenje. Deda je inače bio logoraš u Nemačkoj. Preziveo je, vratio se o docekao da mu se najplodnija zemlja oko Juzne Morave oduzme. Naravno, to je nebitno. Bitno da su SPC doveli na pravu meru, kako rece onaj gore. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 4 hours ago, Cavani said: Eno ti post iznad gde je i Eddard takodje izneo primer Nemacke. Apelujem na Eddarda da nam javi da li pale vartromete i u noć 24/25.12 po novom kalendaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 16 minutes ago, shonke said: Apelujem na Eddarda da nam javi da li pale vartromete i u noć 24/25.12 po novom kalendaru. Poznate su "ponoćke" za badnje veče kod katolika Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 30 minutes ago, berti said: Mozes da pricas svojima da lazu i da su te lagali, mojima ne mozes. Treba da te bude sramota. A ko je tebi izvor da nije bilo tako? Komunisticki izvori? Ako mene moji lazu, ko je tebi rekao tu istinu. Potomak nekog u koznim mantilima Pravoslavna crkva nema nikakav znacaj u srednjem veku za Srbe? Super, bravo. Da nije bili pogubnosti SPC, ne bi ustaski pokret imao snagu. Bravo! Drugi svetski rat... Nemci su smatrali SPC glavnim saradnicima za martovski puč. Zauzeli su odmah zgradu srpske patrijarsije i pretvorili je u kasarnu. Patrijarh Gavrilo je bio uhapšen... Da ne duzim dalje. Bilo je svestenika koji su bili kolaboracionisti, to je tačno. NDH? Prosto su se ustase utrcavale sa komunistima ko ce vise svestenika pobiti. U Crnoj Gori je od 200 svestenika prezivelo svega 15. Ubijen je i mitropolit Joanikije. Smrt medju svestenicima su sejali zlikovci Peka Dapcevica. Jos ce da ispadne da su ustase, komunisti u drugom svetskon ratu i posleratni komunomist doveli SPC na svoje pravo mesto. Svako u svoje vreme i sa zajednickim ciljem. Dovoljno sam star da sam prvih 20 života proveo u SFRJ, ali nisam toliko star da sam izlapeo. Porodica moje majke u Srbiji je u doba SFRJ je uredno slavila slave, božiće i uskrse. Deca su kŕštavana i niko nije zbog toga kažnjavan. A niko moj nije bio neko u "kožnom mantilu", naprotiv potomci tih u "kožnim mantilima" su upravo najveći branitelji "srpstva" i "pravoslavlja". Mitropolit Joanikije kojeg pominješ je bio saradnik italijanskih fašista i nemačkih nacista i podržavalac četničkih bandi pa je teško da je neko koga treba sažaljevati. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 22 hours ago Share Posted 22 hours ago Srbija: Francuska: „Prljavi rasista je mrtav“: U više gradova Francuske proslavljena smrt Žan-Marija Le Pena 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted 22 hours ago Share Posted 22 hours ago (edited) Kad pročitam da neko čvrsto brani određeni stav uz obrazloženje " nije se dogodilo meni ili mojoj porodici" iskritikujem sam sebe žestoko što uopšte gubim vreme čitajući "domaće zadatke" jednostavno piše se naučeno napamet bez ikakvog pokušaja dijaloga ili polemike. Edited 22 hours ago by Perkos2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted 21 hours ago Share Posted 21 hours ago (edited) Previše moći pripisujete SPC, kao da je ona nešto što je upravljalo državom Srbijom i Jugoslavijom od Karađorđa do danas, sa prekidom od 1945. do 1990. A istina je da je sve to vreme država upravljala crkvom za svoje potrebe i anesteziju stanovništva. Od Prvog srpskog ustanka do 1831. ništa što bi bilo Srpska crkva u Srbiji nije ni postojalo. Teritorija Srbije je pripadala Vaseljenskoj patrijaršiji a svi episkopi i mitropoliti su bili Grci. Ono što bi se moglo zvati srpska crkva u to doba je bila Karlovačka mitropolija, osnovana 1690. u Habsburškoj monarhiji, ali ona nikakve veze sa ustrojstvom crkve u Srbiji nije imala. Od 1831. Beogradska mitropolija dobija autonomiju od Carigradske patrijaršije, u praksi pravo da ima Srbina mitropolita. Štos je bio u tome da je tog mitropolita predlagao knjaz Srbije, a Carigradska patrijaršija potvrđivala. Znači, direktno je svetovna vlast, Miloš Obrenović, pa Aleksandar Karađorđević, pa opet Miloš, pa Mihajlo, pa Milan Obrenović su direktno birali beogradskog mitropolita i pomesne episkope. Suvišno je reći da su na tu poziciju postavljani ljudi bliski vlasti, koji su se menjali kako su se menjale dinastije. Godine 1878. priznata je nezavisnost Srbije, a godinu dana kasnije 1879. godine je Beogradska mitropolija dobila autokefalnost. Razlika od pređašnjeg stanja je bila samo u tome što Carigradska patrijaršija nije više potvrđivala izbor, ali su svi mitropoliti i dalje bili "desna ruka" knjaza, pa kralja Srbije. SPC je ponovno osnovana 1920. godine, kada je država platila mito od milion ipo franaka Carigradskoj patrijaršiji da to dozvoli, a prvi novi patrijarh je postao dotadašnji beogradski mitropolit Dimitrije, naravno kao i svi dotadašnji beogradski mitropoliti državni čovek, koji je obaška u to doba bio veoma star i senilan, pa se njim lako upravljalo iz državnog vrha. Po Dimitrijevoj smrti 1930. patrijarh postaje veliki drugar kralja Aleksandra i veliki propovednik jugoslovenstva, Varnava Rosić. Međutim Varnava, poletan, čio i sposoban čovek od 50 godina, za kratko vreme se otima od države, stvara jaku, maltene vojničku organizaciju unutar SPC, a po ubistvu Aleksandra u Marseju otvoreno kreće u podršku "od Boga poslatom nemačkom Fireru koji se bori protiv komunista i Jevreja". Kad je još od male grupe vernika koji su se skupljali u manastriru Vojlovica kod Pančeva praktično krenuo da stvara sopstvenu paravojsku pod imenom Bogomoljački pokret, pod upravom svoje desne ruke i istomišljenika prema nacistima, komunistima i Jevrejima Nikolaja Velimirovića, koji je do polovine tridesetih godina prošlog veka narastao na preko 100.000 članova, državi se digao živac i vrebali su priliku da ga nekako uklone. E onda je na Božić 1937. izbila Konkordatska kriza, praktično buna SPC protiv potpisivanja ugovora kraljevine Jugoslavije i Vatikana. Varnava se i tu pokazao kao sposobniji od državnog vrha, jer je ceo narod koji se smatrao Pravoslavcima ustao protiv države. Država je na kraju, iako je ugovor sa Vatikanom ratifikovan u skupštini, morala da se povuče iz konkordata, ali je to naplatila tako da je Varnava, sa 57 godina i u punoj snazi, u nedelju dana zaglavio bolnicu i umro. Nikad zvanično dokazana, ali najčešće pominjana teorija je da ga je država otrovala. Za sledećeg patrijarha država nije ponovila grešku od pre sedam godina i direktnim uticajem na izbor umesto već od svih viđenog Nikolaja Velimirovića izabran je Gavrilo Dožić. Za razliku od Varnave i Nikolaja Gavrilo je bio žestoki antinacista i veliki protivnik potpisivanja Trojnog pakta, ali nije imao Varnavinu snagu ni Bogomoljce koje je i dalje vodio Nikolaj, pa nije mogao previše da podbuni narod (to je bio i glavni razlog što je postavljen za Patrijarha). Zato su ga Nemci i uhapsili već 25. aprila 1941. i ceo rat je proveo u zarobljeništvu. Mada su se i Ljotić i Nedić tukli da dobiju njegovu podršku, nikad im je nije dao, čak i kada su ga svojim uticajem izvukli zajedno sa Nikolajem iz logora Dahau. Zato se za razliku od Nikolaja posle rata mirno vratio u Jugoslaviju i na patrijaršijski presto koji mu ni komunisti nisu osporili, svi su znali da sa nacistima i domaćim izdajnicima ništa nije imao. Gavrilo Dožić je umro 1950. a njegov naslednik je postao, naravno uz blagoslov države, najpovučeniji i najmirniji od svih episkopa, Vikentije Prodanov. Vikentije je bio čist administrativac, koji se posvetio obnavljanju ustrojstva unutar crkve posle rata, za svetovna i državna pitanja ga nije bilo briga. Sve do 1957. kad je država odlučila da stvori Makedonsku pravoslavnu crkvu. Za to joj je trebao formalni pristanak SPC. E tu se Vikentije usprotivio. Iako je država pritiskala, Sabor SPC je 1958. odlučio da ne da svoj pristanak. Rezultat? Neposredno posle Sabora Vikentije na naglo umire u 68. godini. Njegovu sahranu je država toliko zbrzala da nije dozvoljeno ni da mu se očita opelo i čak nema ni svoju grobnicu, već je sahranjen u grobnicu mitropolita Mihaila u Sabornoj crkvi. Toliko brzo sklanjanje je naravno pokrenulo glasine da je i Vikentije kao i Varnava otrovan od strane države, kao i prvi slučaj nikad zvanično dokazano. Otrovala ga ili ne, državi je lepo legla Vikentijeva smrt i sledećeg Patrijarha, Germana Đorića je bukvalno izabrala UDBA. Za života znan kao crveni patrijarh, sveštenik koji je ljubio ruku Brozu i državni čovek skroz-naskroz, German je dosledno vodio državnu politiku u SPC do smrti 1991. Posle Germana Patrijarsi su postali Pavle Stojčević, pa Irinej Gavrilović, pa Porfirije Perić. O njima i njihovom odnosu sa državom sve znate i sami se sećate, da ne pišem džabe. Sve u svemu, od postanka moderne srpske, docnije jugoslovenske pa opet srpske države, SPC je redovno bila pod jakim uticajem države i uvek je vukla na stranu i bila glasnogovornik aktuelne politike državnog vrha. U retkim slučajevima kad bi se usprotivila trenutnoj vlasti, dobila bi žestoko po glavi od te iste države. Da se zna ko je gazda. Edited 21 hours ago by Stiletto zeznuo datum 12 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago OK to je istorija. Ali kako ih je to tačno sprečavalo ili ih i dalje sprečava da propovedaju hrišćanstvo, toleranciju i ljubav, a ne mračnjaštvo, ksenofobiju, samoizolacionizam i mizoginiju, čak i ako su primoravani od države da se pojave na nekom skupu koji država organizuje, ili slično? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts