Jump to content

Rusija - zemlja cuda

dude

Recommended Posts

5 hours ago, Dragan said:

Upravo u postu iznad je objasnjeno da je russija vec propala i kako je propala.

Samo treba skinuti ruzicaste vatnik naocare.

Ako se snaga i značaj rusije mere njenom sposobnošću na načini velike štete svetu, svojoj okolini i svom narodu, da izazove katastrofu ogromnih razmera, onda Rusija nije još propala, i sa postojećim resursima može da izazove veliku katastrofu jer nije vođena razumom već bolesnim ambicijama pojedin(a)ca. Potezi očajnika su nepredvidivi, akako staviti po kakvu-takvu kontrolu očajnika koji ima resurse da uništi svet, zasad niko neme odgovor, ove dosadašnje mere i rezultai koji su postignuti ipak računaju na racio, a to je najdeficitarniji resurs.

Ako se gleda šta je rusija donela svom narodu, stanovništvu, u smislu životnog standarda slobode, lične sreće, onda se može tvrditi da je propala i mnogo pre početka rata u Ukrajini.

• Like 4

2 hours ago, Dragan said:

Vec sam te jednom pitao da nam ti objasnis pravo stanje russke ekonomije i russkog drustva pa nismo dobili nikakav odgovor.

Zasto ?

Posteno, jesi me pitao.. Iskreno, nisam jer me mrzi, ali to nije jedini razlog, vise je vezano s tim sto uopste prakticno ne pisem na forumu, osim sto citam basket sekciju.. 

Na post " koji je lose ostario " mozda odgovorim. 

Vec sam ti rekao da mislim da si u osnovi dobar covek, i da cenim sto ukrajincima zelis sve najbolje.. Iz tog razloga me nekad "nervira" sto ostavljas ovakve gluposti, jer od toga nece biti bolje ni tebi, ni ukrajincima...

Sasvim suprotno... 

Uzmimo samo naprimer diagram referentne kamatne stope koji Warburg ponavlja jedno pet puta, cak ni on nije tacan. Verujem da mozes da nadjes sam dinamiku kretanja stope.. 

Kad nadjes videces ostro obaranje  stope cini mi se u septembru 2022, do 7.5% , koje nije bilo slucajno i koje je dovelo do kreditnog buma, osnove za rast gdp poslednje tri godine. 

I tu odlazimo od nebitnog Warburga i dolazimo do bitnog Krega Kenedija, na ciji se tekst oslanjaju i neki forumasi kad pisu o pretnji velikog korporativnog duga. 

Clanak na osnovu njegovog izvestaja i link ka samom tekstu mozes da nadjes u nedavnom clanku FT, koji su preneli mnogi mediji. 

U osnovi jos jedan tekst , mnogo ozbiljniji od raznih Warburga, koji govori da se ruska ekonomija nalazi pred raspadom. 

Ja ne znam, buducnost ne vidim , mozda je on u pravu ... Iako mislim da gresi jer zakreditovanost o kojoj on govori u znatno manjoj meri ide ka vojno industrijskom kompleksu.. 

A sta ako gresi? Sta ako neko donese odluke koje mogu da uticu na milione zivota na osnovu takvih podataka? 

Ekonomska predvidjanja su ipak samo predvidjanja, a on je dokazao da moze krupno da gresi, pisuci o ruskom izvozu nafte u 2022.

"Asian export substitution is an illusion"

Kapiras sta pokusavam da ti kazem? Za svoje dobro , zajebi you tube "eksperte".. Imas sasvim dovoljno tekstova od ljudi sa ozbiljnijim pedigreom, cak i ako grese kao Kreg Kenedi. 

Dobro je to, sto si davno shvatio, za razliku od mnogih, da u ovom ratu nije bitno ko je zauzeo danas jednu ili dve stale, ili selo sa pet kuca Pyatihatki.. 

Svaki rat je sistem dva spojena suda , samo jedan od njih je front, a drugi su ekonomija i resursi .. Pogotovo u ratu na iscprljivanje kao sto je ovaj. 

Kako se u Rusiji zivi? 

Mogu da ti dam samo moje subjektivno misljenje, koje ne znaci nista kao takvo. 

Monetarna , ekonomska politika, napustanje trzista stranih igraca, zaustavljanje otoka kapitala, dali su stimul ruskoj ekonomiji, i ona se cak i na moje iznenadjenje pokazala zilavijom, a nacini za izbegavanje sankcija prilicno inventivnim... 

Konkurencija za radnu snagu izmedju civilnog sektora i vojnog kompleksa dovela je do realnog rasta plata, vise nivoa inflacije.. Da, zivi se bolje. 

Nezaposlenost prakticno ne postoji, na nivou je oko 2 i nesto procenata. Procene su o nedostatku 2 miliona radnih mesta u skorije vreme. 

Realan rast plata, slivanje novca u vojni budzet, dovelo je do vece potrosnje... Veca potrosnja do razvoja mnogih sfera ekonomije.. 

I posle tri godine ekonomija dolazi do plafona u okviru postojeceg potencijala ona nema vise gde da se razvija, ljudskih kapaciteta vise nema.. Problem se resava izmenama u ekonomiji, uvelicanjem produktivnosti, uvodjenjem novih tehnologija, a to nisu problemi koji se resavaju ni lako ni brzo... 

Da bi se suzbila uvecana potrosnja, koja izaziva inflaciju jer ekonomija ne moze da isporuci dovoljno, overheating, o kome si sam pisao, Nabiulina podize kamatnu stopu znatno iznad crte inflacije.. Sa tri cilja, prvi, da ohladi ekonomiju i njen rast ucini vise postepenim i bezbednim,  drugi, umesto u potrosnju visak novca rezideneta usmeri u stednju po kamatama koje  vise nego duplo prelaze inflaciju.. Kamata na orocenu stednju na godinu dana je 24%..Stednja belezi rekorde. 

Treci , koji proistice iz prva dva, da uspori inflaciju. 

Prva dva cilja se ispunjavaju, treci ne.. I ona trpi velike kritike.. 

Tako da ova godina ce pokazati mnogo.. Rasta oko 4% sigurno nece biti opet, predvidja se do 2%..borba sa inflacijom ima za rezultat i usporavanje razvoja kroz skupe kredite.. I zaista moze da dodje do stagflacije o kojoj si pisao, ali to nije knockout.. 

A Ukrajini je potreban knockout ruske ekonomije, koji je mozda moguc, samo ga ja ne vidim.. 

Vec smo slusali sa govornice u Briselu i Vasingtonu o ruskoj ekonomiji u ruinama , cerupanju ves masina za poslednje rakete, pa se to ispostavilo kao opasna glupost.. 

Oboriti rusku ekonomiju je moguce... Za to su pored ovih 20 000 sankcija potrebni jos Venecuela i Sauditi i " Drill Baby Drill"... Ili direktne sankcije Indiji i Kini za uvoz nafte, sto mi se ne cini kao pametnim, i iz politickih i ekonomskih razloga.. 

Indija je prosle godine postala najveci izvoznik derivata u Evropu, tako da hteo ne hteo molekuli istocne vukojebine se kotrljaju po Evropi.. 

Tako nekako Dragane)) .. 

Edited by attolini
  • Thanks 1

Hvala na iskrenom odgovoru i po meni delimicno objektivnoj proceni.

Predlazem da se pisemo opet za 6 meseci i vidimo sta se dalje dogadjalo.

Na zalost, jos uvek mislim da vazi - sto losije za russiju, to bolje za Evropu (i za Ruse same),

tako da cu lose vesti o russiji koje nadjem stavljati ovde (makar ponekad bile samo delimicno lose),

a tebi je naravno slobodno da stavljas sve one dobre, bilo o ekonomiji, bilo o dobrim Rusima.

Za ovu godinu se predviđa Stagflacija, ugrubo rečeno to ja +-1% rasta, niko ne očekuje raspad sistema u Rusiji osim nekih senzacionalista. Imaju još rezervi da finansiraju rat. No ono što se može reći za Rusku ekonomiju da je ona na veštačkim nogama. Dešavanja u ekonomiji nisu na bazi ponude i potražnje nego je to na nivou oštrih ograničenja na raznim poljima za firme i civile i na ogromnoj potrošnji države da bi pokrila troškove rata i odgovorila potrebama fronta. I pored svega toga oni imaju inflaciju koja se bliži 10%. Realno 21% kamate je već sada uništilo sav privatan sektor koji je uzimao kredite da finansira svoje projekte (osim onih sa vezama u državi kojima država daje kredite a to su samo oni vezani za ratnu proizvodnju) a ni tih 21% nije dovoljno da zaustavi inflaciju. Poređenja radi u SAD je rata 4,5% imaju mnogo manju inflaciju a opet je to glavni razlog zašto su demokrate izgubile izbore. Iz nekog razloga ljudi veruju kako 21% kamata nije ništa specijalno. 

Takođe treba imati na umu da rast BDP-a zasniva na rastu državnog sektora koji radi za ratne potrebe, dakle to je deo BDP-a koji troši novac a ne pravi novu vrednost za društvo. Vrlo bitna stavka u ekonomiji zbog koje su na kraju sve komunističke države pukle. Nažalost mnogi ljudi ne shvataju da je i Srbija u sličnim govnima sa ovim EXPO-m gde se sada troši novac kako bismo imali rast BDP-a a posle EXPOa ti objekti će biti novi trošak za budžet Srbije koji neće donositi ništa građanima, kao i stadion koji se gradi zarad 10 dešavanja godišnje gde će možda biti popunjen ali briga njega za to jer će stadion da donese 500 miliona "investicija" u naš BDP.

Ono što je glavni problem je što posle stagflacije ako se stanje ne popravi sledi sunovrat ekonomije. Putin je toga svestan i verovatno će kada rezerve keša budu na minimumu pristati na neki kompromis. Kada će to biti, teško je reći. Ja mislim da to definitivno neće biti ove godine nego najranije sledeće, do tada će nažalost ovaj rat da se nastavi. Takođe otežavajuća stvar za putina je što on mora da završi rat sa skidanjem sankcija Rusiji jer u protivnom ako se rat završi, pa čak i sa potpunom pobedom Rusije, a sankcije ostanu ogroman broj ljudi koji će biti demobilizovan i otpušten iz ratne proizvodnje neće imati gde da radi jer je civilna industrija praktično uništena, osim prehrambrenog sektora. Nema ni prespektive da će se ikada razviti jer teško da će oni biti konkurentni na Kineskom i Indijskom tržištu kada oni to sve proizvode mnogo jeftinije nego što Rusija može a zbog sankcija ostatak tržišta će biti jako ograničen.

• Like 1

9 hours ago, Klotzen said:

Kada će to biti, teško je reći. Ja mislim da to definitivno neće biti ove godine nego najranije sledeće, do tada će nažalost ovaj rat da se nastavi. 

Tako nekako, jos jedna godina, cak je i predvidjeni vojni budzet za 2026. manji nego za 2025. A svaka godina od 2020. na ovamo je imala veci vojni budzet nego prethodna.