Chaos Is Me Posted Monday at 12:48 PM Posted Monday at 12:48 PM Jaki su mi ovi koji sad nešto hajpuju jebenog Trupca. Ovo je situacija kao kad u obračunu bandi neki capo naredi da se izroka neki osrednji ulični kriminalac, jedno govno manje ali i dalje niko tu nije pobedio. 8 1
djura.net Posted Monday at 01:02 PM Posted Monday at 01:02 PM 12 minutes ago, Chaos Is Me said: Jedno govno manje Mislis jedan Amigo manje :) 1
Tex_Willer Posted Monday at 01:45 PM Posted Monday at 01:45 PM 50 minutes ago, Chaos Is Me said: Jaki su mi ovi koji sad nešto hajpuju jebenog Trupca. Ovo je situacija kao kad u obračunu bandi neki capo naredi da se izroka neki osrednji ulični kriminalac, jedno govno manje ali i dalje niko tu nije pobedio. Nije ovo loše iz našeg ugla, ove godine će se tek praviti pritisak da se napravi otklon od Rusa ali i Kineza, mogu samo da zamislim kako i na koji način će sad svaka mala zemlja da prihvata ultimatum. Surovo zvuči, ali nama treba policajac sa zapada, zato onaj dekret kongresa o stanju demokratije i izbornog procesa dolazi, biće zanimljivo početkom marta na koji način će se hulja vaditi kad krene primena istog i kad se totalno obelodani stanje autokratije. 2
nemanjaol Posted Monday at 02:02 PM Posted Monday at 02:02 PM 1 hour ago, Chaos Is Me said: Bukvalno jedina istina koju je žvala izrekao u poslednje vreme je ona "ko je jači, taj tlači" nakon one sednice za nacionalnu bezbednost gde dovodi keramičara i drugu svitu iz svog čmara da slušaju njegove besede. Da li je ovo što je Tramp izveo u Venecueli klasična primena sile i prava jačeg? Jeste. Da li mi je drago što je, za razliku od drugih slučajeva primene sile u međunarodnim okvirima, ova protekla bez nekih kolateralnih žrtava i uz lišenje slobode dokazanog kriminalca i diktatora? Jeste. Da li mi je drago što sad i bez ikakvog uvijanja prelazimo na teren klasične sile u međunarodnim okvirima, koji manir pored istočnih despotija predvodi najbeskrupulozniji predsednik SAD koji i sam zaslužuje sudbinu Madura? Naravno da nije. Da li bih bio srećan da nas našeg Madura (i malo brojnije svite) liše Delta odred, jupiterijanci ili white walkeri? Otvorio bih rakiju staru 50 godina. Sve potpisujenm, sam poslednjeg pasusa. Za buducnost drzave Srbije mislim da je jako vazno da ovoga skinemo sto je vise moguce samostalno. Neko direktnije mesanje bi nas dugorocno ponovo zakopalo, pa bi za 5 godina neka budala ranga Nestor postala predsednik 3
MeanMachine Posted Monday at 02:20 PM Posted Monday at 02:20 PM 31 minutes ago, Tex_Willer said: Nije ovo loše iz našeg ugla, ove godine će se tek praviti pritisak da se napravi otklon od Rusa ali i Kineza, mogu samo da zamislim kako i na koji način će sad svaka mala zemlja da prihvata ultimatum. Surovo zvuči, ali nama treba policajac sa zapada, zato onaj dekret kongresa o stanju demokratije i izbornog procesa dolazi, biće zanimljivo početkom marta na koji način će se hulja vaditi kad krene primena istog i kad se totalno obelodani stanje autokratije. Otklon od Rusa? Ne znam jel si citao ono sto je verovatno JDV pisao i drugari, elem otklon prema Kini da ali i otklon prema EU ako se EU ne povinuje Trumpu tj ne da Grenland i ako sirom EU na vlasti ne budu novi Orbancici. Ali nema nikakvog otklona prema Rusiji cak sta vise kazu da trebaju novi bolji odnosi sa Rusijom...
McLeod Posted Monday at 03:04 PM Posted Monday at 03:04 PM Da mi imamo pameti, taj otklon prema Rusiji bi davno bio zavrsen. I da Evropa ima pameti, Trampa bi shvatili kao poklon s neba, gde bi se jos cvrsce ujedinili u nesto slicno pravoj drzavi/federaciji i postali najveca svetska sila nezavisna od bilo koga, ali jbg, kad pameti nema. 4
McLeod Posted Monday at 03:19 PM Posted Monday at 03:19 PM Moze Amerika da joj bude provincija opet ako hoce. 1
Tex_Willer Posted Monday at 04:29 PM Posted Monday at 04:29 PM 2 hours ago, MeanMachine said: Otklon od Rusa? Ne znam jel si citao ono sto je verovatno JDV pisao i drugari, elem otklon prema Kini da ali i otklon prema EU ako se EU ne povinuje Trumpu tj ne da Grenland i ako sirom EU na vlasti ne budu novi Orbancici. Ali nema nikakvog otklona prema Rusiji cak sta vise kazu da trebaju novi bolji odnosi sa Rusijom... Rusija može ostati u ,,srcima" ali strateški je nebitna i to će tek postati od 2028g.
Nek grmi jako Posted Monday at 04:47 PM Posted Monday at 04:47 PM (edited) 4 hours ago, Perkos2 said: u pravu si nema,čak ni ćaci tako ne plaču😛 Juče sam gledao ruske platforme i kanale posle 100 godina, bukvalno kao da su im kevu oteli, a ne Madura. I ono što su lagali na početku rata u Ukrajini, kad sam ih poslednji put ispratio, zaostaje u osećaju mučnine za jučerašnjom pričom o američkom kršenju međunarodnog prava prilikom agresije na suverenu zemlju. Ljudi koji su pre dva dana pričali o osvajanju nekog sela u Ukrajini i kada to nije bilo kršenje međunarodnog prava i agresija, danas bez ikakve zadrške spočitavaju Americi agresiju. Koliko treba da budeš odvratan i samom sebi, da bi u dva dana ispričao te dve priče s mirom istočnjačkog fakira i bez moralnih kočnica?! Koliko treba da budeš glup kako bi pomislio da će proći fora da je gore otimanje Madura nego reke mrtvih u Ukrajini?! Sad kažu, to je bukvalno reč koja se najviše pominje na ruskim nalozima na mrežama i kod belosvetskih putinoljuba, da je Tramp - pirat. A na Aljasci je bio - gospodin Tramp. Najveće kognitivno cepanje u 21. veku, prema kojem je ono kad je Bajden pušten niz vodu mala maca. Edited Monday at 04:51 PM by Nek grmi jako 4
DJORDJE Posted Monday at 05:19 PM Posted Monday at 05:19 PM 17 hours ago, Barkley#34 said: Naleteo sam na priču da oporavak naftne industrije Venecuele da izbacuje ozbiljnije količine nafte na tržište neće biti ni jednostavan ni brz ni jeftin. Ne znam koliko je tačno. Pa prica je tacna, Venecuela ima tesku naftu koju moze da refiira mozda desetak refinerija u svetu. Recimo Srbiji bi bila bezvredna cak i da je dobija dzabe.
Tex_Willer Posted Monday at 05:24 PM Posted Monday at 05:24 PM (edited) 5 minutes ago, DJORDJE said: Pa prica je tacna, Venecuela ima tesku naftu koju moze da refiira mozda desetak refinerija u svetu. Recimo Srbiji bi bila bezvredna cak i da je dobija dzabe. Zar nije I Ruska nafta u većem procentu slične prirode kao i njihova? Takodje Cavez je prvih godina sebe i učvrstio tako što je nasledio solidan aparat proizvodnje, a cena krajem 20-tog veka je bila i vise nego dobra, tako da uspevali su nalaziti tržišta i van Amerike. Edited Monday at 05:25 PM by Tex_Willer
DJORDJE Posted Monday at 05:44 PM Posted Monday at 05:44 PM 12 minutes ago, Tex_Willer said: Zar nije I Ruska nafta u većem procentu slične prirode kao i njihova? Takodje Cavez je prvih godina sebe i učvrstio tako što je nasledio solidan aparat proizvodnje, a cena krajem 20-tog veka je bila i vise nego dobra, tako da uspevali su nalaziti tržišta i van Amerike. Mozda delimicno, imaju vise vrsta nafte, ali definitivno jedna od zemalja koje mogu da rafiniraju venecuelansku naftu, u kojem kapacitetu nije mi poznato. Venecuela ima rafinerije, ali zavisi u velikoj meri od onih u Teksasu.
Klotzen Posted Monday at 06:10 PM Posted Monday at 06:10 PM Ural/Volga nafta je teška nafta koja se meša sa lakom naftom iz Zapadnog Sibira i tako se dobija "Ural brand" nafta koju uvozi dobar deo evrope. Znači Ural brand type je srednje teška nafta a nafta iz Urala je teška. Malo zamršeno zbog istog imena za dve različite stvari ali to je neko kratko objašnjenje. Venecuela nema laku naftu da pravi neki svoj miks tako da moraju da nađu kupca koji će to da radi pre nego što je preradi u gorivo a to rade uglavnom samo velike kompanije iz par većih zemalja.
A sad Posted Monday at 06:34 PM Posted Monday at 06:34 PM 1 hour ago, Tex_Willer said: Zar nije I Ruska nafta u većem procentu slične prirode kao i njihova? Takodje Cavez je prvih godina sebe i učvrstio tako što je nasledio solidan aparat proizvodnje, a cena krajem 20-tog veka je bila i vise nego dobra, tako da uspevali su nalaziti tržišta i van Amerike. Ovo sto je Klotzen napisao plus, venecuelanska nafta spada u super teske nafte, sto znaci da je jos teza od ruskog urala. Venecuelanska i kanadske nafte vaze za najteze na svetu. Zapravo Venecuela i moze da funkcionise samo u saradnji sa USA. Glavni kupac venecuelanske nafte su bile kompanije koje imaju rafinerije u Teksasu. One su kupovale venecuelansku naftu i mesale je sa naftom tipa west texas, koja je jedna od najlaksih nafta na svetu. To je dobitna kombinacija za obe strane. Dok je to funkcionisalo, Venecuela je imala ozbiljne prihode. Problem pre dolaska komunista je bila losa raspodela tog novca i korupcija. Nakon dolaska komunista opet je problem bila losa raspodela tog novca i korupcija. Sa smanjenjem korupcije i iole normalnim ulaganjem novca dobijenog od nafte Venecuela moze da postane jedna od bogatijih zemalja Latinske Amerike. 1
Tex_Willer Posted Monday at 06:43 PM Posted Monday at 06:43 PM 5 minutes ago, A sad said: Ovo sto je Klotzen napisao plus, venecuelanska nafta spada u super teske nafte, sto znaci da je jos teza od ruskog urala. Venecuelanska i kanadske nafte vaze za najteze na svetu. Zapravo Venecuela i moze da funkcionise samo u saradnji sa USA. Glavni kupac venecuelanske nafte su bile kompanije koje imaju rafinerije u Teksasu. One su kupovale venecuelansku naftu i mesale je sa naftom tipa west texas, koja je jedna od najlaksih nafta na svetu. To je dobitna kombinacija za obe strane. Dok je to funkcionisalo, Venecuela je imala ozbiljne prihode. Problem pre dolaska komunista je bila losa raspodela tog novca i korupcija. Nakon dolaska komunista opet je problem bila losa raspodela tog novca i korupcija. Sa smanjenjem korupcije i iole normalnim ulaganjem novca dobijenog od nafte Venecuela moze da postane jedna od bogatijih zemalja Latinske Amerike. Sve je jasno, da Ameri msm da I u Dakoti imaju lakši tip nafte, a bliski istok je prepun tog tipa nafte. Pa eto komšije su im glavni primer, Gvajana ima strašan uspon, a daleko manje rezervi imaju( uz naravno mnogo manje stanovnika). To je sigurno teski tip nafte i tamo uz Američke kompanije su i Evropske takodje.
MeanMachine Posted Monday at 07:31 PM Posted Monday at 07:31 PM (edited) 47 minutes ago, Tex_Willer said: Sve je jasno, da Ameri msm da I u Dakoti imaju lakši tip nafte, a bliski istok je prepun tog tipa nafte. Pa eto komšije su im glavni primer, Gvajana ima strašan uspon, a daleko manje rezervi imaju( uz naravno mnogo manje stanovnika). To je sigurno teski tip nafte i tamo uz Američke kompanije su i Evropske takodje. Gvajana je siromasna bila pa nisi imao elitu koja je nastala u Venecueli. Imas elitu pre Caveza, koja je zivela besnije od Cavezove elite. E kako je pod Madurom ne znam ali posto je ekonomija u qrcu onda i neka prosecna elita je za vecinu besna kad se hrana dobija na kupone. Jednostavno da bi sredio Venecuelu morao bi totalni reset a to se desiti nece jer Trump ima dve opcije, da prihvati ostatak Madurovog rezima (sto se izgleda desava) ili da dovede opoziciju u kojoj glavnu rec vode predstavnici stare elite. Edited Monday at 07:31 PM by MeanMachine
MeanMachine Posted Monday at 07:40 PM Posted Monday at 07:40 PM (edited) 3 hours ago, Tex_Willer said: Rusija može ostati u ,,srcima" ali strateški je nebitna i to će tek postati od 2028g. Pa ne. I sam Budanov je pricao da je novoj administraciji vrlo bitna Rusija ustvari bitnija od Ukrajine, jer Rusiju vide kao kljuc za zaustavljanje Kine. Ako ne uspeju da odvoje Kinu od Rusije (i time ujebu kinesku energetiku) npr da urade obrnutu stvar onoj iz ranih 1970tih kad su potpuno odvojili Kinu od SSSR, na duze staze Kina ce postati nezaustavljiva i naravno nece da napadne Ameriku ali ce da trazi od ostalih da predju na neku drugu petrovalutu. Trump je zapretio BRIKSu da se ne igra sa novom valutom, ali evo citam da su je formirali digitalnu briks petro valutu ali samo za transkacije izmedju briks zemalja. Jednostavno Amerika ne moze da se nosi sa industrijskim kapacitetima Kine, da stvar bude gora vise se ne radi o jefitnim tehnologijama, danas Kina je postala treca zemlja sveta koja pravi najkomplikovanije masine za izradu cipova, imas Holandiju (ali tu su i Nemci ukljuceni a finalizacija je u Holandiji), imas Japan i sad imas Kinu. Amerika ih ne pravi, ne pravi ih ni J.Koreja a ni Tajvan. I da Kinezi su ubacili u petu brzinu razvoj svojih masina zbog americke zabrane holandskom asml-u prodaje istih Kini ali i servisiranja. Japanci su se zbog toga probudili iz kome jer sem kod kuce nigde svoje masine nisu mogli da prodaju jer je asml znatno bolji, a sad prodaju ih Kinezima. Japanci imaju svoje patente pa americka zabrana ne utice na njih. Edited Monday at 07:41 PM by MeanMachine
DJORDJE Posted Monday at 07:46 PM Posted Monday at 07:46 PM 3 minutes ago, MeanMachine said: Pa ne. I sam Budanov je pricao da je novoj administraciji vrlo bitna Rusija ustvari bitnija od Ukrajine, jer Rusiju vide kao kljuc za zaustavljanje Kine. Ako ne uspeju da odvoje Kinu od Rusije (i time ujebu kinesku energetiku) npr da urade obrnutu stvar onoj iz ranih 1970tih kad su potpuno odvojili Kinu od SSSR, na duze staze Kina ce postati nezaustavljiva i naravno nece da napadne Ameriku ali ce da trazi od ostalih da predju na neku drugu petrovalutu. Kina i SSSR su se razdvojili jos 1953ce kada je umro Staljin, cak su i medjusobno ratovali, to nije bio nikakav uspeh americke spoljne politike.
A sad Posted Monday at 08:34 PM Posted Monday at 08:34 PM 1 hour ago, Tex_Willer said: Sve je jasno, da Ameri msm da I u Dakoti imaju lakši tip nafte, a bliski istok je prepun tog tipa nafte. Pa eto komšije su im glavni primer, Gvajana ima strašan uspon, a daleko manje rezervi imaju( uz naravno mnogo manje stanovnika). To je sigurno teski tip nafte i tamo uz Američke kompanije su i Evropske takodje. Ne znam koji tip nafte je u Gvajani, ali ne mora da automatski znaci da se radi o teskoj nafti zato sto se granici sa Venecuelom. Naftna lezista u Venecueli nisu blizu granice sa Gvajanom i gvajanskim lezistima. Glavna lezista u Venecueli su oko i u jezeru Marakaibo, na krajnjem zapadu zemlje na samoj granici sa Kolumbijom. Mada ih ima i u drugim delovima zemlje. Ali radi se o kopnenim nalazistima. Nalazista u Gvajani su u moru, i to prilicno daleko od obale. Ipak to je sve delta Orinoka, sto znaci da se nafta vadi iz naftnog peska i takva nafta je po definiciji super teska. Ipak analize pokazuju da je venecuelanska nafta iz naftnog peska ipak manje teska (manje viskozna) od kanadske nafte iz naftnog peska. Ta nafta se u Venecueli ne koristi dovoljno, vec su bazirani na konvencijalne izvore. Sve ukazuje na to da je i nafta iz Gvajane teska, ali ne moze se to zakljucivati po automatizmu. Ja ne znam da evropske kompanije imaju bitnu ulogu u eksploataciji nafte iz Gvajane. Koliko ja znam Exon tamo ima skoro monopolski polozaj, mada uglavnom nastupa sa partnerima (druge americko kompanije i jedna kineska). Znam da su Shell i Total radili neka istrazivanja ranije, osamdesetih i devedesetih, ali ne znam da su pokrenuli eksploataciju. Dok Exxon nije pokrenuo eksploataciju tamo nicega nije bilo.
ciao Posted Monday at 09:35 PM Posted Monday at 09:35 PM Pitanje za ovdasnje strucnjake znam da ih ima - upravo sam cula na tv da je Madurovo obezbedjenje bilo 20 kubanaca ! (koji su svi ubijeni u ovom napadu btw) - zasto ga cuvaju tj su ga cuvali kubanci a ne venecuelanci?
MeanMachine Posted Monday at 09:48 PM Posted Monday at 09:48 PM tjenanmen 1 hour ago, DJORDJE said: Kina i SSSR su se razdvojili jos 1953ce kada je umro Staljin, cak su i medjusobno ratovali, to nije bio nikakav uspeh americke spoljne politike. Tacno doduse pravi razlaz se desio deceniju kasnije, ranih 1960tih, cini mi se da je kubanska kriza bila presudna da Mao odluci da ide svojim putem. Ali pocetkom 1970tih Kinezi manje vise postaju tajni saveznici zapada ne bi li pritisak na SSSR bio znatno pojacan. Bili su deo koalicije podrske mudzahedinima u Avganistanu, sto je manje poznato. 13 minutes ago, ciao said: Pitanje za ovdasnje strucnjake znam da ih ima - upravo sam cula na tv da je Madurovo obezbedjenje bilo 20 kubanaca ! (koji su svi ubijeni u ovom napadu btw) - zasto ga cuvaju tj su ga cuvali kubanci a ne venecuelanci? Zato sto nije verovao svojima a vidimo sad i zasto. Mislim da je vecina bila u objektu blizu vile i taj objekat je pogodjen raketama. Navodno licno obezbedjenje je bilo samo par ljudi u vili gde je bio Maduro. Zanimljivo da tih par kubanaca je izgleda uspelo da rani neke delte, tokom obracuna, dakle nisu to bili neki papani vec vrlo ozbiljna ekipa, moguce da kazemo kubanski specijalci. 1
Nek grmi jako Posted Monday at 10:54 PM Posted Monday at 10:54 PM (edited) Kubanski specijalci, ruski instruktori, instruktori Hamasa i Hezbolaha, iranski instruktori... I kako sad ne voleti Madura, ili barem ne tražiti od SAD da ga oslobode i ne prozivati Ameriku da je agresor, kad je to tako fin čovek koji je uspeo da okupi tako probrano društvo. Ponekad mi je zaista žao što ne postoji paralelna stvarnost, pa na jednu stranu oni koji smatraju da je Maduro zločinački diktator, a na drugu, u Venecuelu sa bolivarskim revolucionarima ako može, oni koji bi želeli da ga SAD oslobode. Edited Monday at 10:55 PM by Nek grmi jako
djura.net Posted Monday at 10:55 PM Posted Monday at 10:55 PM 1 hour ago, ciao said: Pitanje za ovdasnje strucnjake znam da ih ima - upravo sam cula na tv da je Madurovo obezbedjenje bilo 20 kubanaca ! (koji su svi ubijeni u ovom napadu btw) - zasto ga cuvaju tj su ga cuvali kubanci a ne venecuelanci? Zapravo 32 Kubanaca, Eno na prethodnoj strani sam preneo vest. Ako te podrobnije zanima evo i celog teksta https://edition.cnn.com/2026/01/04/americas/cuba-uncertain-future-after-venezuela-strike 1
Helena Posted yesterday at 01:43 AM Posted yesterday at 01:43 AM Evo, naći će se i razlog za oslobođenje Grenlanda od Danske- ne ulazim u verodostojnost priče, tekst je tu pa pročitajte. Iz marta 2024.je, a objavila ga je Bjork na tviteru: https://www.theguardian.com/world/2024/mar/04/greenlandic-women-sue-danish-state-for-contraceptive-violation-coil
Recommended Posts