Jump to content

Recommended Posts

Posted
On 3/6/2026 at 10:24 PM, McLeod said:

Jedino sto je logicno je da on (Orban) ovakvom kampanjom dodatno radikalizuje svoje hardcore pristalice i sprema se za izborni poraz koji nece priznati ili kradju. Pobednik ne vodi ovakvu kampanju.

Ovo je jedino što sam našao @McLeod. Nije bila tipična samouverena prognoza kojima si sklon, moglo bi se reći da prave prognoze i nema. Ali neću da čepidlačim, bio si u pravu. 

Posted (edited)
5 hours ago, nemanjaol said:

Ljudi ja sam se veceras lepo napio u cast ove pobede Pere Srbina.

Ovo je velika stvar iz mnogo razloga.

Za razliku od naseg debilka, Orban je zaista napisao knjigu kako uzurpirati i zarobiti drzavu. Njegov sablon za autoritarni rezim je prepoznat kod autoritaraca sirom sveta.

I nije slucajno da su ga i Tramp i Putin i nas Aca toliko podrzavali.

Ovo je znak da je moguce probiti taj obruc modernog hibridnog rezima i da narod zeli bolje, samo mu treba ponuditi dobru alternativu.

Takodje je i velika pobeda EU obavestajaca koji su izbusili Orbanovu kampanju na vise mesta. Kao i dokaz Trampove toksicnosti i pokazatelj da ovaj neo fasizam ipak nije u stanju da preuzme apsolutnu pobedu u trenutnom zeitgeist-u.

Bitna je stvar i pred veliki broj izbora koji nas cekaju 2027. Iako su naceti u Slovackoj, Ceskoj i delom poljskim predsednickim izborima, EU se odbranila u Rumuniji, Moldaviji i Madjarskoj i ako su pametni krenuce da guraju svoj narativ ozbiljnog igraca.

Moderne desno populisticke partije su videle ubedljiv poraz jednog od svojih utemeljivaca i sponzora. Orban je finansirao jako puno desnih think tankova i medija sirom Evrope, to ce sada biti makar malo ugrozeno, pitanje je sta ce oni dalje raditi i kakvi su im planovi.

Tramp se pokazao i ogolio kao potpuni debil cija podrska je samo odmogla Fidesu u ciljnoj ravnini.

Krv je u vodi i sada treba skociti za vrat ovim desnim populistima koji razaraju strukture normalnih drzava i vratiti ponovo politiku u normalne vode. Meni je skroz ok i da imamo u narednim godinama dominaciju umerenih konzervativaca koji ce zastiti institucije demokratije i drzavnosti.

Ovaj post je ovakav zato sto sam malo popio, ali valja se malo i poradovati. Uvek je lep dan kada jedna hulja kao Orban bude ovako potucen.

Orban je jedina osoba u grupaciji patriota koje je bila na čelu jedne države u Eu, on je valjda i predsednik te grupacije.

Ja samo mogu zamisliti da je Vucic imao ovu podršku Amera i Rusa I da je u Evropskom parlamentu predsednik neke grupacije, kako bi se to nabijalo na nos svakog dana.

Jedino centar-desno kandidati I mogu dobiti takve rezime, kod nas je situacija malo drugačija, mi nemamo vodju, a Djokic se sam nameće kao takav, što zbog dejstvovanja tek nakon pada nadstresnice, što zbog ovih događaja od pre 15-20 dana, a i studenti su glavna snaga u zemlji, dok on je njihov rektor i sa te strane ima realnosti da bude kandidat ispred liste.

Ja sam tek sad sve ubedjeniji da izbora ove godine neće ni biti i da se on sprema da na bilo koji nacin pomera predsednicke nakon expa, a parlamentarni i jesu u redovnom terminu nakon istog...

Edited by Tex_Willer
Posted

Ključna stvar se odigrala kada je Hulja javno podržao Orbana, to je odlučilo izbore 🙂

Mislim da će Fico moliti Trampa sledeće godine (ako bude u fotelji) da ga ne podrži kada kod njih budu izbori 🙂

Posted

Samo iz Madjarske uzeće Tizsa 3,15m glasova, što je za 400k vise nego Orban pre 4g npr.

To je ekvivalent nekih 2,4m glasova za studente( što nije realno), a Orbanovih skoro 2,3m glasova bi bio ekvivalent 1,8m za sns koaliciju, što je i jeste sasvim realno.

Posted
11 hours ago, RatzenStadt said:

Interesantno pitanje koje i mene vec dugo muci

🙂

🙂

Jedan od najboljih i najvažnijih đaka u Merkelinom sistemu stabilokratije. Usput se pametno pozicionirao, iskoristio talas jeftinog novca, postepeno gušio protivnike i sistem u zemlji, izgradio klijentelističku i tajkunsku mrežu, povezao se sa sebi sličnima na Balkanu, sa Rusima i posebno sa Čajnizima. Paradoksalno, evropske pare je koristio za jačanje svoje pozicije u zemlji i među emigracijom, sve dok konačno nije zavrnuta slavina. Stekao je simpatije jednog dela javnosti u mnogim zemljama izrazito tvrdim stavom u pogledu migracije. Sve u svemu, promućurno iskorištavao momente u cilju jačanja sopstvene vlasti.

Šta ga je na kraju sjebalo? Rekao bih da je sledeće - previše i predugo je u centru pažnje za malu zemlju, kao žaba iz priče koja se previše nadula. Zatim, ne možeš predugo da budeš otpadnik u svom društvu - ni Fico ni Janša ni neko treći neće moći niti smeti da se toliko suprotstavlja celoj ekipi u EU, a on je preterao i popeo se na k. svima. Jeste imao podršku najmoćnijih u svetu ali ne možeš pobeći od geografije i poslovno-političkog okruženja. Na kraju krajeva, ni mađarskom narodu u celini se ne izlazi iz EU. Sistem koji je izgradio je u osnovi neefikasan, što je vodilo sve većim ekonomskim problemima a ne poseduje putinovsku moć da suprotstavljanje i nezadovoljstvo naroda nasilno uguši. Na pola puta je od svega - u jednom periodu mu je to koristilo, a posle je postalo ograničenje. Sve ima svoje vreme a njegovo je isteklo. "Samo" je bilo potrebno da se alternativa uobliči.

11 hours ago, RatzenStadt said:

No, jos jedan fenomen karakteristican za sve zemlje istocnog bloka posle pada komunizma je intenzivan rast nacionalizma i istorijskog revansizma. Rusiju je suvisno komentarisati, Ukrajina, Poljska, Baltik...

U Madjarskoj je pak oziveo mit o nepravdi grandiozne velicine ucinjen Trianonskim sporazumom. 2000- i rane 2010-e su godine kada je otvoreni fasizam cvetao u Madjarskoj. Jobbik bese bio na 30% podrske? Sa Trianonom kao izvoristem ozlojedjenosti i besa, i antizapadni sentiment je dobio krila, jer jelte, Francuska pre svih, uz podrsku Britanije, je kriva za to sto im je otrgnuto 70% teritorije jednim potezom pera. Antagonizam nije zapravo bio usmeren prema samim Francuzima, ili njihovoj drzavi, nego prema prema sistemu kojo je tada pobedio i ponizio ih. Liberalnoj demokratiji valda

Kako ja vidim stvari, to nije ništa neobično. Reč je o nastavku nacionalnih gibanja iz 19. i prvog dela 20. veka. Na zapadu je nakon WWII napravljen dosta uspešan pokušaj da se ta situacija i vekovno otvaranje starih rana prevaziđu drugačijim pristupom, povezivanjem, saradnjom, fokusom na zajedničko unapređenje ekonomije i prava stanovništva (delom i kako bi se izgradnjom novog modela suprotstavili privlačnosti socijalističkih ideja kao i da bi omekšali autoritarne režime u južnim delovima Evrope). Na istoku je komunizmom kao nadnacionalnim ciljem situacija trenutno zamrznuta a ne rešena, otud su izgubljene decenije prirodnog razvoja u smeru koji sam pomenuo. Nacionalne frustracije nisu nestale, bile su prigušene, otud i njihova eksplozija nakon pada komunizma i brutalnih prvih godina tranzicije. Dodatno, istočna društva su i dalje siromašnija i dok ne dostignu neki nivo razvoja takva pitanja će se pojavljivati u nekoj meri. 

• Like 4
Posted

Kolika je radost i sreca u Budimpesti medju obicnim ljudima posle pada Orbana, meni se cini da je i ovaj broj glasova za Orbanou partiju prilicno 'fabrikovan', da ne upotrebim neku goru rec.

Posted
12 hours ago, RatzenStadt said:

Interesantno pitanje koje i mene vec dugo muci, pogotovo jer Madjarsku nalazim kao titana evropske kulture i njihov istorijski doprinos kulturi i nauci je po mom misljenju cesto podcenjen. Prepoznatljivi centralnoevropski mentalitet, visok nivo individualizma i ljudskog poverenja, koji je doduse znacajno erodirao posle bolesti poznate kao komunizam nakon kojeg je korupcija pustila korenje i omogucila pojavama poput Orbana da tako dugo vladaju.

No, jos jedan fenomen karakteristican za sve zemlje istocnog bloka posle pada komunizma je intenzivan rast nacionalizma i istorijskog revansizma. Rusiju je suvisno komentarisati, Ukrajina, Poljska, Baltik...

U Madjarskoj je pak oziveo mit o nepravdi grandiozne velicine ucinjen Trianonskim sporazumom. 2000- i rane 2010-e su godine kada je otvoreni fasizam cvetao u Madjarskoj. Jobbik bese bio na 30% podrske? Sa Trianonom kao izvoristem ozlojedjenosti i besa, i antizapadni sentiment je dobio krila, jer jelte, Francuska pre svih, uz podrsku Britanije, je kriva za to sto im je otrgnuto 70% teritorije jednim potezom pera. Antagonizam nije zapravo bio usmeren prema samim Francuzima, ili njihovoj drzavi, nego prema prema sistemu kojo je tada pobedio i ponizio ih. Liberalnoj demokratiji valda...

Zapravo, Srbija i Madjarska su najbolji pokazni primeri pogubnosti zaglavljenosti u ulozi zrtve. Obrasci i dinamika razvoja te bolesti se moze primeniti i na mikro(individualnom) nivou. No, Madjari ce izgledati isplivati i prepoznati gde to vodi. Za nas, nisam siguran. Eto, moje misljenje 🙂

Povrsno pratim sta se dogadja u post sovjet drzavama, ali isto pitanje sam imala kao ovo tvoje gore. 

I pogledam neki dokumentarac o Slovackoj oko ubistva novinara pre 8 ili tako nesto godina. 

Uocava se pravilo jo-jo efekta, posle pada berlinskog zida uspon mafijasa i formiranje stranaka, Orbani, Fica i slicne figure zauzimaju funkcije, setaju se isti likovi od jedne do druge funkcije i tako 35+ godina.

U Slovackoj se posle ubistva novinara digla kuka i motika, okupljali se gradjani, ne odustaju. Jedva nekako pod pritiskom Fico da ostavku, sef policije i propratna ekipa na vlasti. Pretresli mafijasa po prvi put = taj je imao na platnom spisku sudije, drzavne tuzioce, predsednika, premijera etc. medjutim sic nije dokazana umesanost u ubistvo novinara!?! Poslao je neku plastikanerku (manekenku) drugaricu da plati neke balvane za ubistvo. Balvani su uhapseni, sve priznali i ko ih je angazovao i ko stoji iza narucenog ubistva itd.

Epilog (zasto sve sad ovo pricam) - demokratska opozicija dosla na vlast, nije proslo ni 2 godine - izaberu Slovaci opet Fica!!!!!

Helo?! Zasto? Vecina objasnjava - pa demokratska opozicija nije ispunila sta je obecala, Fico znamo ko je, bla, bla.

Pojednostavljena slika, ali definitivno problem percepcije makar neke dugorocnije, duze od jednog mandata. 

Kada ce izaci iz zacaranog kruga pojma nemam, tek jesu u prednosti, kako god se vrteli u tome, sto su u EU - sto ce reci postoji neka kontrola da ne otplove predaleko. 

I onda cujem najsvezije u Sloveniji se kandidovao Jansa...:classic_ohmy: jbg. Slovenija mi je licila na poslednju od post komunistickih koja ce da pojuri svoj rep, ali eto.  

• Like 2
Posted
1 hour ago, Jezebel said:

Kada ce izaci iz zacaranog kruga pojma nemam, 

Stokholmski sindrom + najbolji primer koliko su ljudima glave u komunizmu sjebane za par pokoljenja unapred. 

A tek za Janšu sam bez reči :classic_dry:

Koja je to bitanga jbt :classic_ohmy:

• Like 1
Posted

Jansa jeste bitanga, ali je na vlast dosao zahvaljujuci Resnici, koja je potpuni pandan Nestorovicevoj partiji kod nas. Potpuno pomracenje uma. Cak i kod nas Nestorovic i slicne vucibatine ne mogu da doguraju do mesta predsednika parlamenta. Jos uvek.

• Like 1
  • WOW 1
Posted (edited)

Tako to izgleda day 2:

Nadam se da ćemo i mi doživeti naš 13.04 kad već nismo 06.10.

Edited by fancy
Posted
26 minutes ago, fancy said:

Tako to izgleda day 2:

Nadam se da ćemo i mi doživeti naš 13.04 kad već nismo 06.10.

Žalosno je što neće videti pravde u Mađarskoj nego pravac Rusija. Ko porodica Milošević.