Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

42 minutes ago, DJ_Vasa said:

Imaš li neku prognozu ili indiciju šta će Francuska uraditi u narednim danima?

Ne znam, to podrazumijeva dva pitanja, šta Francuska hoće i šta Francuska može. 

Što se tiče toga šta hoće, ministar spoljnih poslova je odmah rekao da nema mira bez učešća Evropljana i Ukrajinaca u pregovorima, ali pretpostavljam da će konačni stav zavisiti od toga koliko ce i ostale zemlje pozvane na sastanak u Parizu biti spremne da se usprotive izdaji koja se sprema, sigurno je da se niko neće izdvojiti da sam izađe na vjetrometinu pred trumpiste i kuša njihovu osvetu. 

Druga stvar je šta Francuska može, i tu situacija postaje vrlo tužna, jer ne znam koliki je kapacitet vlade da sama donosi odluke ove težine (a u parlamentu mislim da zbog ultra-desničara i ultra-ljevičara, i jednih i drugih korisnih idiota kremlja, ne mogu da proguraju nikakvu suštinski bitnu odluku u korist Ukrajine), dok mi sa finansijske strane djeluje da ne mogu ništa, država je već prezadužena, i to uprkos tome što ima jednu od najvećih efektivnih poreskih stopa na svijetu...  

Ne znam da li može da se nađe neko rešenje da EU finansira kupovinu naoružanja i opreme od država članica bar privremeno, ako je tako nešto moguće (a ne vidim zašto ne bi, recimo samo National Recovery and Resillience plan za Italiju je reda veličine 200 milijardi, od čega 2/3 u formi grantova) to bi mogao da bude win-win. 

Edited by Beonegro
  • Like 2

Le Figaro kaže da ide odmah povećanje vojne pomoći Ukrajini, koliko god bude tehnički moguće, ali što se tiče npr. municije velikog kalibra ne manje od milion i po granata do kraja godine. 

EDIT: odnosi se na čitavu EU

Edited by Beonegro
  • Like 1

Izaslanik u UNu uralskih genocidasa potpuno saglasan sa Trumovim bolesnicima po pitanju ucesca EU i Britanaca u pregovorima. Kad se retard napokon naguzi Putinu, zanima me samo da li ce oni koji su ga podrzavali prije izbora, a istovremeno su i podrzavali Ukrajinu imati dovoljno obraza da priznaju kakvo su zlo ustvari podrzali. 

5 minutes ago, Ludi za Poli said:

Izaslanik u UNu uralskih genocidasa potpuno saglasan sa Trumovim bolesnicima po pitanju ucesca EU i Britanaca u pregovorima. Kad se retard napokon naguzi Putinu, zanima me samo da li ce oni koji su ga podrzavali prije izbora, a istovremeno su i podrzavali Ukrajinu imati dovoljno obraza da priznaju kakvo su zlo ustvari podrzali. 

Naravno da neće. Mnoge od njih uopšte ne zanima sudbina Ukrajine i Ukrajinaca, neki zapravo navijaju za Rusiju, a drugi će biti u fazonu eto Tramp sredio mir za tili čas, glavno je da nema više rata (a to što će Ukrajina izgubiti neke teritorije, ostati razrušena i zavisna od drugih a Rusija nekažnjena ih baš mnogo briga). 

I realno, nije moralno, ali nisam siguran šta mogu da im kažem. Ako iza toga leži pokušaj da se Rusija odvoji od Kine, to makar ima neki rezon na bazi realpolitik-a i Američkog interesa na delu. 

Tramp ima i veće autogolove koji direktno i nedvosmisleno štete američkim interesima (zajebancija oko tarifa sa najbližim susedima, papazjanija oko Gaze, sjebavanje bitnih federalnih organa) pa se njehovi glasači ne tangiraju. 

Trump je autokrata i kao svaki autokrata on se divi Putinu. To je najbolje opisao bivsi australijski premijer, koji je sustret Trumpa sa Putinom opisao kao kada dete vidi svog heroja. Kao sto ovaj otima tudje zemlje, i Trump bi tako odradio jedan Anschluss Kanada i Grenlanda za pocetak , a posle verovatno jos nekih teritorija.

Inace USA nema nikakav plan za Ukrajinu, nikada populisti lopovi nisu mogli da rese neku krizu, pa nece ni sada.

• Like 5

36 minutes ago, SuperTraktorko said:

Naravno da neće. Mnoge od njih uopšte ne zanima sudbina Ukrajine i Ukrajinaca, neki zapravo navijaju za Rusiju, a drugi će biti u fazonu eto Tramp sredio mir za tili čas, glavno je da nema više rata (a to što će Ukrajina izgubiti neke teritorije, ostati razrušena i zavisna od drugih a Rusija nekažnjena ih baš mnogo briga). 

I realno, nije moralno, ali nisam siguran šta mogu da im kažem. Ako iza toga leži pokušaj da se Rusija odvoji od Kine, to makar ima neki rezon na bazi realpolitik-a i Američkog interesa na delu. 

Tramp ima i veće autogolove koji direktno i nedvosmisleno štete američkim interesima (zajebancija oko tarifa sa najbližim susedima, papazjanija oko Gaze, sjebavanje bitnih federalnih organa) pa se njehovi glasači ne tangiraju. 

Problem je sto ce na ovaj nacin tim pokusajem odvajanja Rusije od Kine izgubiti daleko najjaceg i daleko najbitnijeg saveznika. Oni se fakticki svete Europi jer na vlasti nisu ekstremni desnicari kakvi su ovi ljudi oko Trumpa. Kao da nisu svjesni kakav know-how Europa i dalje ima bez obzira sto im ekonomija ne raste kao americka npr i koliko se mogu usrat u zivot Trumpu ako bi se oni odlucili svetiti i okrenuti se Kini. 

5 minutes ago, SuperTraktorko said:

Možda sam ja pogrešno razumeo Ludi za Poli, mislio sam da priča o američkim glasačima, pa sam se nadovezao 

Ne samo glasacima u USA koji su ga birali nego generalno o svima onima koji su ga podrzavali i koji su istovremeno podrzavali Ukrajinu tokom agresije.

28 minutes ago, ras kass said:

Trump je autokrata i kao svaki autokrata on se divi Putinu. To je najbolje opisao bivsi australijski premijer, koji je sustret Trumpa sa Putinom opisao kao kada dete vidi svog heroja. Kao sto ovaj otima tudje zemlje, i Trump bi tako odradio jedan Anschluss Kanada i Grenlanda za pocetak , a posle verovatno jos nekih teritorija.

Inace USA nema nikakav plan za Ukrajinu, nikada populisti lopovi nisu mogli da rese neku krizu, pa nece ni sada.

Šta bi se desilo da mu pajtos ponudi da otkupi Aljasku? Pitam za druga.

Sastanak u Parizu je završen, ali za sada nema saopštenja, što mislim da ne sluti na dobro. Šolc je doduše rekao da će se podrška Ukrajini nastaviti. Starmer je predložio da on posreduje između Evropljana i Amerikanaca, što po meni vjerovatno znači da su Britanci izabrali pogrešnu stranu istorije (dodatno tragičan element u njegovoj ponudi je što on kod trumpista ima manji kredit nego ja, otac nazi-boya ima neki privatni beef protiv njega, zbog čega ga n.b. i sam pljuje preko tnjitera).

Interesantan detalj prije početka sastanka, Makron je sve goste dočekao ispred ulaza u Jelisejsku palatu, samo Meloni nije, ne znam da li je ona kasnila ili su toliko ozbiljno posvađani.

Kad bolje razmilim ne znam ni zašto sam očekivao neku reakciju EU jer još ništa nije ni urađeno. Ovi se sutra sastaju a i taj sastanak će verovatno biti samo uvodni gde će Rusi bez pritisaka medija i javnosti moći da kažu šta traže. Tek posle toga kreće "film" kako će Tramp da to iskomunicira sa EU i Ukrajinom. EU je verovatno dogovorio svoju poziciju i sada čekaju da čuju od Trampa šta je ideja. Verovatno ćemo tek krajem nedelje imati neke konkretne reakcije. Ako pregovori odma krenu da cure u javnost, kako to Tramp zna da radi, onda su ovi pregovori farsa i neće biti ništa od njih.

Doduše i ne nadam se ničemu od tog mira jer smo svi mogli da vidimo katastrofalne posledice Trampovih pregovora sa Talibanima.

• Like 2

Vrlo mogući scenario je da će Rusija preko svojih debila u Beloj kući tražiti od Ukrajine nešto što niko normalan ne bi pristao, pa da bude dodatan izgovor MAGA bitangama kako eto Ukrajina neće kraj rata.

Ništa više ne može iznenaditi, uključujući američko ukidanje sankcija Rusiji bez bilo kakvog pristanka Evrope.

Ono što juče izgleda neverovatno, danas kod MAGA bude normalno.

• Like 2

Ko je slusao juce ruskog ambasadora u UN, cuo je i da traze demilitarizaciju Ukrajne, potpunu zabranu isporuke naoruzanja od drugih zemalja i slicne stvari koje prakticno znace gubitak suvereniteta i slobode. Odnosno da se pri sledecem napadu na Ukrajnu ne uperi na rusku armiju nista vise od lovackog naoruzanja.

• Like 2

13 minutes ago, djura.net said:

Ko je slusao juce ruskog ambasadora u UN, cuo je i da traze demilitarizaciju Ukrajne, potpunu zabranu isporuke naoruzanja od drugih zemalja i slicne stvari koje prakticno znace gubitak suvereniteta i slobode. Odnosno da se pri sledecem napadu na Ukrajnu ne uperi na rusku armiju nista vise od lovackog naoruzanja.

Kako da ne. Još da se Ukrajinci izvine Rusima što su ih Rusi tukli.

• Like 3

DW

French President Emmanuel Macron said he spoke with US President Donald Trump and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy after Monday's meeting of European leaders.

Macron stressed that a peace agreement could only be sustainable if Russia ends its aggression and there are credible security guarantees for Ukraine.

"We will work on this together with all Europeans, Americans, and Ukrainians. This is the key," he wrote on social media.

1 hour ago, Maharaja said:

Vrlo mogući scenario je da će Rusija preko svojih debila u Beloj kući tražiti od Ukrajine nešto što niko normalan ne bi pristao, pa da bude dodatan izgovor MAGA bitangama kako eto Ukrajina neće kraj rata.

Ništa više ne može iznenaditi, uključujući američko ukidanje sankcija Rusiji bez bilo kakvog pristanka Evrope.

Ono što juče izgleda neverovatno, danas kod MAGA bude normalno.

Mene ne bi iznenadilo da EU pre toga ukine sankcije Rusiji prvenstveno zbog energenata koji su joj potrebni za industriju.

U kontekstu buduceg trgovinskog rata EU sa USA  - povoljan izvor sirovina i energenata za privredu je nesto sto se ne moze zanemariti, bez obzira na ideologiju.

Sa druge strane, USA ne odgovara nikako neko jos blize priblizavanje i povezivanje Rusije, Irana, Kine i Severne Koreje i njihov rastuci uticaj po svetu.

Lakse je zrtvovati Ukrajinu da se to ne desi - setimo se Poljske u WWII: vojska u sastavu saveznickih snaga, piloti u sastavu RAF-a, garancije za sve i sta bi?

Dogovorili se Ruzvelt i Staljin na Jalti, uz simbolicno prisustvo Cercila o podeli sveta i Evrope nakon WWII.

Ta podela se i danas oseca kroz smanjenu moc evropskih drzava da odlucuju same o sebi - vec im neki "veliki brat" sugerise sta je "dobro" za njih.

Naravno, u skladu sa njegovim interesom.

Vae victis!

1 hour ago, Kronostime said:

Mene ne bi iznenadilo da EU pre toga ukine sankcije Rusiji prvenstveno zbog energenata koji su joj potrebni za industriju.

Ne mene ne bi previse iznenadilo, ali je takav potez toliko kratkovid i nerazuman u smislu da svaki cent koji EU da Rusiji za gas je cent koji ulaze u rusku armiju i rusko oruzje kojim Kremlj planira da ubija i osvaja dalje po Evropi.

3 minutes ago, djura.net said:

Ne mene ne bi previse iznenadilo, ali je takav potez toliko kratkovid i nerazuman u smislu da svaki cent koji EU da Rusiji za gas je cent koji ulaze u rusku armiju i rusko oruzje kojim Kremlj planira da ubija i osvaja dalje po Evropi.

Svaki cent koji se ulaze u oruzje sa ma koje strane je kratkovid i nerazuman - da se ulaze u obrazovanje, medicinu i poboljsanje zivotnih uslova je mnogo svrsishodnije i "dalekovidnije"

No zivimo u svetu u kome zivimo, pa su trenutni interesi bitniji od onih dugorocnih.

:default_coffee:

31 minutes ago, djura.net said:

To su ruskonavijačke gluposti, ekvivalent megavat-časa trenutno na TTF košta 47,99 eura (a i to je sezonski peak, kako godina odmiče tako će cijena da pada), u poslednjih pola godine prije početka invazije na Ukrajinu se kretao između 60 i 90 eura za MW/h, tako da Evropa više ništa ne dobija ustupcima rusiji.

Uzgred, ruske kučkice tipa orbana i vučića plaćaju gas skuplje od berzanske cijene, jer su pristali na formulu zasnovanu na cijeni nafte (zato je u Mađarskoj cijena gasa proglašena za državnu tajnu)

• Like 6

23 minutes ago, Kronostime said:

No zivimo u svetu u kome zivimo, pa su trenutni interesi bitniji od onih dugorocnih.

:default_coffee:

Ima ma(l)ko i do nas u kom svetu zivimo. Ako pristanemo na to da su trenutni interesi bitniji od slobode (sloboda) i da mi tu nista ne mozemo, onda i ne zasluzujemo vise od toga nego da ulazemo u rusko oruzje koje ce nastaviti da ubija sirom Evrope.

Ne moze se ulagati u obrazovanje i medicinu dok je u pitanju goli zivot i osnovna sloboda.

• Like 1

Giorgia Meloni je juče namjerno kasnila na sastanak kod Macrona skoro sat vremena da bi pokazala da ne želi alternativu trumpističko-putlerovskom planu za izdaju Ukrajine.

Pocetimo se da je u pitanju žena koja je na dan izbora u Italiji na svoj tnjiter okačila ovu sliku

56c87688-6830-11ed-bcd8-599592d95f22.jpg

U ostalim vijestima, pominje se da bi gro mirotvoraca za implementaciju trumpističko-putlerovskog plana mogla da da Kina. Da nije tužno, bilo bi baš smiješno. Great success narandžastog pavijana.