Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

1 hour ago, McLeod said:

Nasli su ubijene civile sa tragovima mucenja u selima oko Harkova... predosecam da ce naredni dani biti vrlo mucni u ovom pogledu.

Ima Graktuelnosti i ostale trovacnice da pricaju kako su to zli Ukrajinci-nacisti uradili ruskim i proruskim civilima ili da je to eventualno false flag. 

Link to comment
Share on other sites

Ima nekih izvestaja da su Ukrajinci pokrenuli masivan napad na Donjeck (grad). I Rusi su potvrdili. Ako to uzmu to je stvarno ogromno, grad je ogroman, tesko mi je u to da poverujem iskreno, ali videcemo narednih dana.

 

Rusi kao da ne postoje u toj oblasti trenutno, a trebalo bi da im je najbolje utvrdjena i da imaju najvise vojnika tamo na papiru.

Link to comment
Share on other sites

Ovo bi bio najlogicniji dalji pravac napredovanja, kada obezbede stabilnu logistiku.

Rusi imaju problem da ne znaju na koju stranu bi poslali to malo vojske sto imaju,

a pokretna linija fronta ne dozvoljava artiljeriji da deluje kao do sada.

Na srecu, ni avijacija im nema sanse da nesto promeni.

Verovatno ce povuci nesto snaga sa juga, a onda su Melitopol i Mariupol na redu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Uglavnom pisem na kosarci, a politiku izbegavam u sirokom luku, ali posmatrajuci ceo ovaj ratni fijasko, ne mogu da se otmem utisku koji bih da podelim - kada god i kako god da se ovaj rat zavrsi, Rusija ce jako tesko povratiti status vojne super-sile. Bice im mnogo teze da zastrase nekog posle ovako aljkavo vodjenog rata. O, bice oni nuklearna pretnja, svakako. Dovoljno su naoruzani da ih niko ne shvata neozbiljno - ali nece cak ni kozmeticki delovati kao vojna protivreza USA. Obnova politickog uticaja ce biti zasnovana na energetskoj uceni, kao i do sada - ali je pitanje do koje mere ce ovaj put to biti uspesno. Ono sto se meni cini je da ce najveca posledica ovog rata biti znacajno ojacana medjunarodna pozicija USA i Kine, i dugogodisnja, makar parcijalna, izolacija Rusije iz kojekakvih medjunarodnih tokova. No, cak i kada uspeju da se povrate, mislim da ce se tesko doci na medjunarodni polozaj koji su imali u prve dve decenije ovog veka - gledace ih kao malo manje imbecilnu verziju Severne Koreje.

 

Jedini put iz tog neuglednog politickog polozaja koji im se smesi je promena politickog sistema, neka dublja demokratizacija - mada i to ume biti kratkog daha (kao sto vidimo na sopstvenom primeru).

Ukrajina ce se obnoviti. Da, kostace ih to jezivo, ali ce se obnoviti.

S druge strane, ta post-ratna politicka pozicija ka kojoj Rusija grabi - daleko je mracnije ishodiste.

 

Izvinjavajte za upad na temu i filozofiranje. Vidimo se na kosarci 😄

  • Like 19
Link to comment
Share on other sites

Navodno su prešli reku Oskol i tu gde piše "KHARKIV REGION" na mapi u draganovom postu. Ali ta dva prelaska reke Oskol nisu potkrepljena nikakvim dokazima. Svjatigorsk je potvrđen, za Liman smo imali potvrde još za vikend. Juče je za Bilohorivku izašla slika ali je izbila zabuna jer neki tvrde da je to mesto kod Izjuma a ne Bilohorivka kod Lisičanska. Ako se ispostavi da je to Bilohorivka u Luganjskoj oblasti više ne može da se kaže da je cela ta oblast u ruskim rukama.

 

S druge strane Jampli (jugoistočno od Limana) je u ruskim rukama, vidim da je liveuamap takođe ispravio ovo što znači da su Rusi objavili neki dokaz za to.

 

Rusi danas žestoko bombardovali Bahmut, videćemo da li je terorisanje ili planiraju danas neki jači napad na grad.

 

Evo jednog interesantnog videa :

 

 

 

U pitanju je celodnevna misija koju je ovaj amer imao negde u martu ili aprilu na Hersonskom frontu. Video nema ništa spektakularno da se vidi u smislu akcije ali akcije definitivno ima i odlično opisuje linije fronta i zašto imamo te česte promene ko kontroliše koje selo. Pošto je video malo duži spojlerisaću malo.

 

Naime u Ukrajini postoji gomila malih sela koje kada se nađu na liniji fronta čim budu rasturena artiljerijom budu napuštena od obe strane i postanu poprište borbi patrola. To upravo gledamo na ovom videu. Imamo tri stranca koja se bore u Ukrajinskoj jedinici i gledamo ih kako patroliraju duž dva takva sela. Video je solidno editovan tako da iako ima nekih delova koji bih rekao da predugo traju u suštini je vrlo gledljiv, pogotovo za one koje interesuju ovakvi snimci. Nema eksplicitnih snimaka pogibija i ranjavanja tako da je što se toga tiče 100% čist. Samo dosta adrenalina i neizvesnoti zbog čega ga i izdvajam u moru sličnih na YT.

 

Ovo se ne odnosi na stari front prema Donbasu jer tamo su i ova mala sela utvrđena i predstavljaju ozbiljne linije sa kojima Rusi imaju ogromne probleme. Verujem da je i ruska strana fronta tamo takođe dobro ukopana tako da sumnjam da će Ukrajinci tu napadati. Zato sumnjam u ofanzivu kod Marinke u pravcu Donjecka jer sad pogledah mapu to su sve predgrađa Donjecka bez skoro imalo praznog prostora za manevrisanje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja sam ocekivao da ce stati i obezbediti ovo sto su povratili ali oni ocigledno idu dalje. Malo je usporeno zbog ciscenja zaledja ali i dalje napreduju, mislim da je Harkivska oblast vec sad zavrsena iako nema svih potvrda. U onom sektoru koji nije potvrdjen je bukvalno samo suma, ne verujem da je mnogo Rusa tu ostalo posle raspada fronta i bezanja ka granici.

Link to comment
Share on other sites

Verovatno imaju informacije da su ruske snage u rasulu, pa da povrate sto vise mogu pre zime. Meni ovo deluje da Rusi imaju jos neke jedinice koje bi se borile ali da je vecinska propast. Na jugu su se dnr-ovci povukli iz Kiselivke, tamo se front suzava.  Poslali Cecene da jure dezertere.

Pitanje je da li zapad hoce da ide na komplet kapitulaciju i demilitarizaciju Rusije ili su spremni na neki Dejton, da Rusiju ne bace skroz Kini a Putin ne ode loco.

Link to comment
Share on other sites

Slazem se sa Mekom, ali u potencijal "Dejtona" sa Putinom je veoma tesko poverovati. (Mada opet, ja nisam verovao ni da ce Milosevic pristati na Dejton/Rambuje, pa me je istorija demantovala). Licno ocekujem da ce promena u Kremlju biti prvi preduslov mira.  Osobito sto ce zapad (uzevsi u obzir prethodne primere) insistirati na tome da sporazum za rusku stranu bude zaba koja je sto teza za gutanje, ali tacno do one mere koju Rusi budu spremni da progutaju uz povredjen ponos, bez da rat eskalira. U najmanjem slucaju to znaci vracanje Krima + medjunarodni sud za zlocine +ozbiljna ratna odsteta koja ce i ovako poljuljanu rusku ekonomiju da gurne u dublje probleme.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam sad ko onaj gost sto kaze da je krenuo, a nikako da ode sa slave 😀 Mislim da u nuklearni arsenal niko nece ni probati da im dira. A sto se ostalog tice - cini mi se da je nase iskustvo iz devedesetih odlicna prizma kroz koju treba gledati potencijalno razresenje ovog rata. Svi elementi su jako slicni, od povoda do toka sukoba, doduse s dosta brzom dinamikom i vecim obimom sukoba.  Zato verujem da ce i politicko resenje, kada i ako do njega dodje, biti kovano po istom receptu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nema potrebe da se Rusija "porazi".

Dovoljno je da ih se odbaci na ukrajinske granice i da se Ukrajina jos bolje naoruza

(pre svega protivvazdusna odbrana, jos par HIMARSA i aviona i tenkova) i da se naprave utvrde u blizini granica.

Onda se ne mora nesto posebno ni pregovarati.

Jos par godina sankcija i promene su neminovne.

Rusija onda nece imati vremena, ni mogucnosti, da se bavi drugim drzavama.

 

Kako je sve to jedna velika steta. 😞

Ne samo za Ukrajinu vec i za Ruse.

Sta su sve mogli da urade u sopstvenoj zemlji - sa 600 milijardi u blagajni + bogatstvo koje su pokrali oligarsi + energetske rezerve +

zapadna ulaganja + turizam.

Mogli su biti bogatiji i uredjeniji od Svajcarske. Bedaci.

 

PS

Ovo isto moze imati uticaj na dalji razvoj rata.
Opec Basket:
24.2. - 92.81 $
8.3. - 123.70 $
10.9. - 95.28 $

Edited by Dragan
  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Oskol-Lyman:
Rusi se utvrđuju duž Oskola, Ukrajinci još nisu do kraja uzaposjeli zapadnu obalu. Kod Lymana pokušavaju obići rusku liniju i uspostaviti pravi mostobran. Lyman napadaju, ali ga nisu uzeli, kao ni Yampil. Rusi su se povukli iz Sviatohirska, sad nešto trkeljaju da su tamo samo ušli ukrajinski diverzanti. Mislim dominantni visovi su ovdjes druge strane Donetsa, kad su se Rusi povukli preko rijeke praktično su morali prepustiti Sviatohirsk. Ovdje je ruska linija Studenok-Sosnove-Yarova, odnosno ispred tih mjesta.

Donbas:
Ukrajinci su jučer napadali od Siverska prema istoku i uspjeli su uzeti famoznu Bilohorivku. Sad možemo reći da Rusi više ne drže 100% Luhanske oblasti.Ako su uzeli i okolne visove tad mogu preko nje ubacivati preko Donetsa diverzantsko-izviđačke grupe prema Kremini, ili ići na drugu stranu praviti još jedan mostobran.
Južnije u Soledaru radi samo topništvo, Rusi i njihovi su ovdje prestali izvoditi pješačke napade. No zato su se aktivirati oko Bakhmuta i južno od njega. Opet prodiru kroz industrijsku zonu, s tim da se ovaj put nemaju namjeru povlačiti jer napadaju i sela južno. Ukrajinci su sinoć dovukli pojačanja da ovome kontriraju.... Dalje je sve više manje mirno. Ukrajinci su pokušali kontranapad kod Piskyja, ali su odbijeni, no zato ni Rusi više ne pokušavaju tu napredovati.

Jug:
Priča sa grupacijom oko Vuhledara još traje i još se ne zna hoće li i gdje će udariti. Jedni navijajuj za prodor preko Volnovakhe do Mariupola, drugi za prodor ispod Marinke za Donetsk i tako redom... vidjeti ćemo...

Aktiviralo se ratište oko Vasilyvke. Rusi su sinoć i jutros derali topništvom to područje kao sumanuti navodeći kako su tamo Ukrajinci doveli hrpu vojske koja samo što nije krenula. Jesu li u strahu velike oči ili imai stine da Ukrajinci kreću ka NE Zaporizhzhia, ne znam, čekamo razvoj događaja.

Kryvj Rih-Kherson-Mykolaiv:
Tu se ruska linija raspada, ako je vjerovati Ukrajincima, Rusi se povlače prema Dnjepru, bježe, pregovaraju o predaji i slično... na veliku žalost, ništa od toga. Ukrajinci pokušavaju uzeti cijele Arkhanhelske lokalnom akcijom sinoć i jutros, a sve drugo je ukopavanje i konsolidacija linija. Rusi usput deru topništvom sve što se miče s ukrajinske strane. Više ne čujemo ni vijesti o deranju mostova preko Dnjepra ni o napredovanju Ukrajinaca, stvarnom ne onome preko interneta.

Ukrajinci se preslaguju, izgrađuju nove linije, stvaraju preduvjete za daljnji nastavak napada. Rusi jedino imaju inicijativu u Donbasu i to ne na cijelom frontu nego samo oko Bakhmuta i Donetska, a i kod ovoga drugog se pomalo ispuhuju. Ukrajincima treba širi i dublji mostobran preko Donetsa prije jesenskih kiša kad će razina vode narasti i s tim ciljem napadaju, ali očito nemaju toliko vojske da bi to napravili. Kherson, pa Harkov, jednostavno ne mogu napadati na 50 pravaca, ne znači da neće za tjedan, ili dva... no sve je moguće pa i to da odnekud izvuku brigadu-dvije uvježbanih i odlično opremljenih vojnika s 30-40 tenkova i da jurnu kroz Lyman ka istoku i sjeveroistoku prije zime...

demon

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Iron Dome mislim da neće dobiti. I sam Izrael ima ograničene kapacitete za proizvodnju raketa za taj sistem. Koliko ja znam domet mu je 70km jedino ako ima neka nova verzija. Doduše ameri rade na njihovoj verziji ovog sistema a to nisam ispratio pa ako je taj gotov pretpostavljam da će oni imati veći kapacitet za proizvodnju.

 

Dobiće ovaj NASAMS, već su ugovorene dve baterije a verujem da će u narednim godinama SAD još više baterija da im isporuči. Nemci će im dati IRIS-T tako da su tu pokriveni sa kratkim dometom. Ukrajina ima dosta S-300 sistema koje treba da modernizuju, verovatno će se gledati da uz pomoć zapadnjaka nađu neku formulu da ih unaprede tako da će tu biti pokriveni sa dugim dometom. Ne bi bilo loše da nabave i nešto srednjeg dometa, mada obzirom koliko je Ruska avijacija loša u ovom ratu pitanje je koliko im  to treba.

 

Oni pre svega treba da taj njihov BTR-4 usavrše posle ovog rata poučeni iskustvom koje sada stiču i naštancaju gomile istih. Trebaće im tenkovi i radari sa zapada jer ne verujem da T-64 ima mnogo prostora da se više unapređuje. I naravno mehanizovana artiljerija kako cevna tako i raketna. Što se ovoga tiče jedan dobar deo artiljerije treba da bude sa mogućnošću upotrebe pametne municije jer to je ono što daje ogromnu prednost kod probijanja fronta. Videli smo slike gde Ruska artiljerija ispuca na hiljade granata a Ukrajinska linija se i dalje drži tako da ta artiljerija ne može da odradi posao kada se naiđe na utvrđene linije.

 

Kod avijacije treba potpuno da pređu na zapadne standarde, treba da osmisle bespilotne slične bajraktarau i štancaju. Takođe izviđački dronovi su još važniji nego ovi borbeni jer bez toga danas ste slepi na ratištu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne mogu da se ne pitam, otkud ovo, sve drugo na stranu, ali Putin se navodno pripremao, akumulirao resurse, a sad ispade da nema nicega dovoljno? Pokusavam da nadjem neke objektivne analize (cisto sa stanovista strategije, logistike), ali ne uspevam.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Klotzen said:

Iron Dome mislim da neće dobiti.

 

Znam, znam to, siguran sam, niko neće dobiti. :classic_biggrin:

Nego, reko, ako ikome osim njima taj štit treba, to su baš Ukrajinci.

A inače, rade (najavljuju a možda i imaju?) na varijanti do 250 Km...

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, handys said:

Ne mogu da se ne pitam, otkud ovo, sve drugo na stranu, ali Putin se navodno pripremao, akumulirao resurse, a sad ispade da nema nicega dovoljno? Pokusavam da nadjem neke objektivne analize (cisto sa stanovista strategije, logistike), ali ne uspevam.

Pa UA moze skoro sve da koristi. Rusija ako udje all in..pa bale na usta ce izaci Kini i Americi....

 

Bojim se samo da ludak putler ne potegne nuklearku jer kraj ove akcije je i njegov kraj, pre ili kasnije mu negine da npr umre u snu..

Edited by Devil In My Pants
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, handys said:

Ne mogu da se ne pitam, otkud ovo, sve drugo na stranu, ali Putin se navodno pripremao, akumulirao resurse, a sad ispade da nema nicega dovoljno? Pokusavam da nadjem neke objektivne analize (cisto sa stanovista strategije, logistike), ali ne uspevam.

 

Samo budala planira duge ratove. Putin je planirao rat od mesec dana maksimalno. Problem je što je FSB kiksirao i gotovo sve pogrešno pretpostavio i nije uspeo da organizuje neku 5. kolonu koja bi pomogla da se vlastu u Kijevu sruši. Cilj ovog rata je bio da se izazove kolaps Ukrajinske države, smeni vlast, dovede marionetska i onda da nastave tamo gde su stali sa Janukovičem. Kada je to puklo krenuo je "plan B" odnosno drži vodu dok majstori odu.

 

Ako se obrati pažnja u prva dva meseca Rusi su žestoko raketirali Ukrajinu ali je to počelo da se smanjuje vremenom. Imam utisak da u zadnjih par meseci bukvalno čekaju da fabrike naštancaju 10-20 kalibara pa brže bolje ispaljuju odjednom ne bi li ostavili utisak kako imaju koliko hoćeš. Kinžal više niko ni ne spominje 🙂

 

Koriste točku koju su navodno povukli iz upotrebe pre par godina i S-300 koji može da gađa ciljeve na zemlji ali nije za to projektovan. Na osnovu toga zaključujem da su oni svoju najbolju tehniku istrošili tamo negde do kraja aprila. Avijacija je u početku dejstvovala ali je i ona unazad par meseci svedena na ww2 stil i ništa više. Možemo čak reći da su Ukrajinci ravnopravni sa Rusijom po pitanju napada iz vazduha što bih ja prvi nazvao glupošću da je neko rekao pre rata.

 

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...