Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Mapa fronta kod Orihiva ali sa visinskim razlikama :

 

 

 

Dosta se potenciraju te uzvisine između Novoprokopivke i Verbova ali ovde možemo lepo videti da to nisu dominantni položaji kao ona brda kod Staromajorske. Ova brda su znatno manja i preglednost terena sa njih je manja nego sa običnog drona.

 

Dosta polemike između zapadnih i ukrajinskih analitičara oko toga da li Ukrajina dobro radi posao što se tiče upotrebe novih jedinica. Uglavnom su to prebacivanja bez detalja tako da se sve svodi "saj ću ja vama da kažem" evo jednog detaljnijeg posta o nedostacima jedinica koje se obučavaju na zapadu :

 

 

 

Neću nabrajati sve ali ono što je najveći nedostatak je obuka u smislu spremnosti na to da dronovi i artiljerija kolo vode u ovom ratu. Na zapadu se ovome ne pridaje veliki značaj jer oni imaju drugačije doktrine tako da oni nemaju ovu vrstu obuke. No pošto Ukrajina sve i da hoće ne može da obezbedi prevlast u vazduhu oni moraju da se prilagode ratu gde protivnički dronovi osmatraju vaše položaje. Ovo definitivno jeste veliki problem ovog rata za obe strane jer za sada nema odbrane od FPV dronova. No ovo ne može biti opradanje za Ukrajince jer su oni mogli da produže obuku za još nekoliko nedelja za te nove jedinice i obuče ih kako da se ponašaju na frontu da svedu gubitke od dronova na minimum. Spominje se i problem noćne vožnje kako je tu potrebna bolja obuka ali moram priznati da mi to nije jasno, tu treba samo praksa i to mogu i sami Ukrajinci da rade.

 

Rajnmetal je poslao prvu turu municije za Geparde koju je sam proizveo. Za samo 7 meseci su pokrenuli liniju za proizvodnju ove municije jer Švajcarci nisu hteli da šalju municiju u UKR. Ovako brzo treba i linije za 155mm da izgrađuju. Ta municija je najvažnija za Ukrajince sada.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Rusi pogodili pijacu u Konstantinovki danas. Još se traga za žrvama, za sada 17 poginulih i 32 ranjena. Ređaju se ratni zločini. Sad će rusofili da kreiraju priču kako je na pijaci bilo pola SAD generalštaba, tražili svežu zelenu salatu.

 

Ništa od Belgijskih F-16, navodno su avioni u toliko lošem stanju da ne mogu biti remontovani. Doduše vest ne potiče od vlasti nego od Belgijskog oficira nadležnog za nabavke. Belgija povlači 44 F-16 i malo je čudno da ne može ni 12 od tih 44 da se osposobi. 

 

Pre neki dan uništen je prvi Čelendžer 2 u Ukrajini. Najverovatnije je bio onesposobljen od strane mine a zatim je pogođen ili od artiljerije ili od strane nekog manjeg drona. Snimak je očajan ali da je neki veći dron ili raketa to bi se videlo na snimku. Naravno sada ima bar 5 verzija kako je uništen, kao kada je onaj Ka-52 oboren prošle nedelje.

 

Danas dva različita snimka gde kasetna municija poklapa ruski vod na otvorenom. Teški gubici i neshvatljivo šetkanje rusa u većim grupama u sred bela dana, ko da su od juče u ratu.

 

3. udarna brigada se i dalje spominje da je kod Bahmuta. Meni se čini da su filmovi unazad par nedelja stariji ali obzirom da ih nema nigde drugde možda su ipak i dalje tamo. Azov Brigada je objavila da je otopčela borbe u šumama kod Kremine, interesantno mesto za debi. No pre par nedelja su objavili da su u Zaporiškoj oblasti pa se ispostavilo da ipak nisu. Videćemo vremenom.

 

Ukrajinci šire napad i kod Velike Novosilke, u toku su napadi na ruske pozicije između Novosilke i Vuledara, videćemo da li će tu biti nekog napretka. Kod Orehova napredovanje je usporeno ali i dalje ima sitnih pomaka kod Verbova i južno od Robotina.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Videh da je bilo neko pickaranje izmedju Zaluznog i nekog Jenkija. Jenki kenjao da je ofanziva nikakva a Zaluzni mu odgovorio u stilu nije ti ovo ofanziva protiv Talibana, ovo je Kursk. Na sta je Jenki odgovorio da su dobili planinu tehnike i da druge planine tesko da ce biti.

 

Jel ovo tacno ili je neki agiprop spin? Cini mi se da videh to na netu i da je izvor neki americki msm dakle ne neki opskurni ruski sajt.

Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Elon Musk secretly ordered his engineers to turn off his company’s Starlink satellite communications network near the Crimean coast last year to disrupt a Ukrainian sneak attack on the Russian naval fleet, according to an excerpt adapted from Walter Isaacson’s new biography of the eccentric billionaire titled “Elon Musk.”

Musk’s decision, which left Ukrainian officials begging him to turn the satellites back on, was driven by an acute fear that Russia would respond to a Ukrainian attack on Crimea with nuclear weapons, a fear driven home by Musk’s conversations with senior Russian officials, according to Isaacson.

Link to comment
Share on other sites

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1699775320407126262

 

Quote

Ukrainian partisans continue to report a decrease in the number of Russian checkpoints in the south

 

"Previously, there were 18 orc checkpoints on the way from Dneprorudny to Melitopol via Mikhailovka. However, now there are only 3 left. At the exit from Dneprorudny, at the exit from Mikhailovka and at the entrance to Melitopol. Check selectively, not all. Apparently tired. Looks like they're getting ready to leave."

F5bQo_VWUAADZiP.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, djura.net said:

cnn

 

Elon Musk secretly ordered his engineers to turn off his company’s Starlink satellite communications network near the Crimean coast last year to disrupt a Ukrainian sneak attack on the Russian naval fleet, according to an excerpt adapted from Walter Isaacson’s new biography of the eccentric billionaire titled “Elon Musk.”

Musk’s decision, which left Ukrainian officials begging him to turn the satellites back on, was driven by an acute fear that Russia would respond to a Ukrainian attack on Crimea with nuclear weapons, a fear driven home by Musk’s conversations with senior Russian officials, according to Isaacson.

 

A joj koja glupost, to za nuklearke. 

 

Musk je verovatno to uradio jer su mu verovatno zapretili da ce mu ostetiti satelite laserom sa zemlje. Starlink ima vrlo nisku orbitu i nisu to veliki sateliti dakle lako bi uspeli da ostete nesto na njima. Navodno onaj mobilni laser sto napaja nekakav mini nuklearni reaktor ima dovoljno snagu da osteti npr starlink.

 

Posto je starlink privatni projekat to ne bi dovelo do ozbiljne eskalacije izmedju Amerike i Rusije ko npr napad na americke KH11 izvidjacke satelite konkretno na optiku istih jer bi fokusiran jak laser sa zemlje mogao da osteti CCD senzor.

Link to comment
Share on other sites

Ako je to uopšte tačno to je uradio onda kada je pokušao da pritisne SAD vladu da mu plaćaju za starlink. Ovo je priča samo da ne bi morao da kaže pravi razlog a to je da je on hteo da mu se plati i da glumi "ljudinu" koja pomaže Ukrajini za džabe.

 

Fin napredak danas u pravcu Verbova :

 

 

 

Ove pozicije rusa severno od Verbove su sada dodatno ugrožene tako da će tu vrlo brzo da se izađe na glavnu rusku odbrambenu liniju. Isuviše je rizično da budu ispred nje jer postoji opasnost prodora iz ovog rejona kod sela Verbove.

 

Gepard uništava dva iranska drona :

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Buse ih sistematski, po Rusiji, po pozadini, i na celoj sirini fronta. Ista strategija korozije kao od pocetka rata ali se sada intenzivira, gde se ceka pocetak raspada pa se onda ruska vojska ili brzo povlaci ili se zavrsava kao Harkov. Od novijih stvari je najsignifikantnije ovo:

uz rakete sa dometom do Krima koje su nedavno unistile S400 sistem i radar. Dronovi koji patroliraju ovoliko po dubini i zatim daju koordinate za Himars ce za relativno kratko vreme ocistiti celu pozadinu od PVO i elektronskih sistema i strateski promeniti balans u vazduhu. To se vec vidi po tome sto su opet poceli letovi Barjaktara jer je PVO busna. Busna je i po celoj Rusiji koju ce preko zime morati bolje da pokriju. Rusi se nadaju blatu tokom zime, ali ako se rat dronova uz raketnu podrsku ovako nastavi, Ukrajinci treba samo da cekaju jer ruska vojska nema odgovor na ovu kombinaciju artilljerije, raketa i dronova. Imaju Lansete i sve manje artiljerije/raketa koji su daleko od dometa pogotka Himarsom, dalekometnom GPS artiljerijom ili Neptunom.

Ljudi su ocekivali neke velike bitke, ali toga nece biti niti ima smisla - ovo je nova doba gde dronovi i navodjena artiljerija dominaraju i zato je korozija do kolapsa delova fronta ili masovno povlacenje mnogo verovatnije. Uostalom WW1 se isto tako zavrsio - bez vecih pomeranja dok nije doslo do kolapsa. Mozda ruska vojska sve ovo i izdrzi, ali ne vidim kako bez masovne dubinske preciznosti na duzi rok dok ih Ukrajinci sve vise buse. Masovno povlacenje ruske vojske sa nekim spinovanjem pre kolapsa takodje vise odgovara SAD (a i Ukrajini) jer oni nece situaciju gde ruska vosjka gubi neke velike bitke pa onda radi nesto jos gluplje usled panike. Bolje im je da se sve zavrsi kao u Hersonu.  

Edited by Anduril
  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Sad sam se vratio sa godisnjeg pa nisam pratio sta se desava neko vreme. Ovo ako je tacno onda je to zaista velika stvar i pokazuje da je taj deo fronta pred kolapsom. Jos ranije sam pisao da je Kurdjumivka zapravo kljucno mesto na tom pravcu. Najvisi teren koji pruza mogucnost za dominaciju nad celim pravcem i omogucava dalje napredovanje. To bi znacilo da je prva linija ruske odbrane juznog dela Bahmutskog fronta potpuno kolabrirala i da Ukrajinci dolaze do druge linije, sela Odradivka i dve Mikolajevke, odma uz Bahmut je i selo Opitne koje ce Ukrajinci verovatno pokusati da zaobidju. Neracunajuci Opitne koje je jako blizu Bahmuta i povezano sa Ivangradom, ova linija je laksa za proboj. Ona se prakticno nalazi na putu Bahmut-Gorlivka. Izbijanjem na taj put Bahmut je sa juzne strane odsecen od ostalih ruskih polozaja i snabdevanje grada je moguce samo sa istoka (severni deo nema dubinu, on se naslanja na Soledar i Ukrajinci su tu negde blizu). Pravac iz Svetlodara je u tom slucaju pod vatrenom kontrolom, iz Lisicanska nije pod potpunom vatrenom kontrolom, ali je u dometu. Ostaje samo pravac iz Popasne, koji jeste glavni pravac snabdevanja ruske vojske oko Bahmuta od pocetka, ali znacajno se smanjuju opcije i grad bukvalno na mapi postaje ruski klin u ukrajinskoj teritoriji koji moze biti ugrozne sa tri strane. Tada treba ocekivati intenziviranje borbi severno od Bahmuta i pocetak bitke za oslobadjanje grada, ali ovog puta bez gradskih borbi velikog intenziteta, jer taktika Ukrajinaca je da nateraju Ruse da se povuku iz grada pritiskajuci bokove i prekidajuci linije snabdevanja. Da neduzim sad, ukrajinski ciljevi su strateske tacke i sela oko grada da bi se izvrsio pritisak na grad i Rusi naterali na povlacenje da ne bi upali u stratesko okruzenje. Ukrajinci od starta rata u svojim ofanzivnim akcijama izbegavaji borbe u urbanim sredinama, sto mislim da je dobra taktika koja daje za sad sasvim solidne rezultate. 

 

Ipak, treba sacekati da ovu vest objave i neki kredibilni izvori i da stigne potvrda za nju. Necu da kazem da sam skepitcan, jer nisam pratio neko vreme pa nemam informacije, ali zaista na prvu loptu ova vest deluje zaista neverovatno. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja mislim da je južno od Bahmuta prvi cilj izbiti na prugu Bahmut-Horlivka pa da će tek onda razmatrati kuda dalje. I jedna i druga strana obožavaju da imaju pozicije na prugama. Pokazale su se veoma izdržljive. Mislim da bi im pametnije bilo da posle toga udare na severni deo tog ratišta da priđu Bahmutu i Soledaru a ujedno i smanje liniju fronta tako da mogu bolje da se koncentrišu na pravcima napada. Inače danas i sinoć ozbiljniji ukrjainski kanali demantuju tu vest da su Krudjumovka i Andijevka zauzeti. Za Andrijevku sam siguran da će je UKR uzeti. Rusi su tamo u poluokruženju. Drže teritoriju kvadratnog oblika sa stranicom od 500m što znači da ukrajinski prašinar iz svog rova ima na oku komplet selo. U pitanju je manje selo sa 20-30 kuća koje je do sada verovatno skroz uništeno i nije više idealno mesto za odbranu. Kurdjumovka je veće selo, odprilike 1 X 1 km i pride ima i neki rudnik ili fabriku pored a takva mesta su se u dosadašnjem ratu pokazala kao odlična mesta za odbranu. Ako je Ukrajinci budu napadali to će sigurno da traje par nedelja da se selo očisti.

 

Cilj Ruske ofanzive u Luganjskoj oblasti je da se izađe na reku Oskil od Dvorične do Borove. Reka bi im obezbedila bok i dozvolila da se još više koncentrišu na ovom delu fronta i da pokušaju da okupiraju Liman i okuku Oskila koju su izgubili pre godinu dana. Sudeći po nivou napredovanja to će biti jako teško da im pođe za rukom. Za dva meseca jedva da su 1km na pojedinim sektorima napredovali. Ukrajinci su dovođenjem jedne brigade praktično napravili egal na tom delu fronta. Sada se piše kako tu stižu neke nove jedinice sastavljene od sveže regrutovanih mobika ali za to nema nikakve ozbiljnije potvrde.

 

Rumunija i SAD organizuje vojne manevre u Crnom Moru i u delti Dunava. Pored njih učetvovaće i UK, Francuska, Turska, Bugarska i zanimljivo Ukrajina. Kako će Rusi tretirati te ukraijnske snage koje učestvuju videćemo. Ovo bi moglo da posluži rusima da ponovo eskaliraju sukob na viši stepen ako pokušaju nešto.

 

Kod Robotine zarobljen ruski tenk T-90. Ovo je treći od početka rata koji će služiti u Ukrajinskoj Armiji.

 

Prvih 10 Leopard 1 tenkova su stigli u Ukrajinu. Pretpostavljam da će ovi služiti za dodatnu obuku Ukrajinaca i da ih još nećemo gledati na frontu. Nadam se da to nije kapacitet Rajnmetala za remont jer ako jeste onda ćemo tih prvih 100 čekati pola godine da stignu do Ukrajine.

 

ABC news piše da ima informaciju da se ponovo razmatra slanje ATACMS Ukrjaini. To sad više nije toliko bitna tema jer Ukrajinci već imaju slično oružje a i ovi dronovi što ih sami prave rade kakav takav posao. No veći broj kvalitetnih projektila bi sigurno dobro došao.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...