Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

@Klotzen

 

Tačka 1 je polazna osnovna za pregovore. Što se tiče toga da će Rusija da se naoruža pa naoružaće se i Ukrajina zapad ima ozbiljan manjak što se tiče granata ali i tenkova (jedino Ameri imaju mnogo M1 ali to je tek nešto bolja priča od ogromnih ruskih zaliha tenkova treba te M1 iz rezerve remontovati) plus Ukrajincima treba vremena za obuku. Pominju se avioni tj traže iste. Šta misliš da je tek tako jednostavno se obučiti za mlszni lovac? Pogotovo što ukrajinski piloti su navikli na sovjetske instrumente koji za neke bitne npr veštački horizont itekako bitno ako se leti nisko je totalno drugačiji od nato veštačkog horizonta. Dakle argument da će eto Rusija da se daleko bolje naoruža mi je vrlo čudan. Meni deluje ko da se nekom na zapadu žuri da se nešto uradi sad odmah, zašto ne znam. Ja npr tipujem na ekonomske probleme koji bi mogli da zadese svet u 2024 ali to je moje laičko mišljenje.

 

Po meni Kinezi verovatno su čak protiv onoga što je Nuland predložila navodno a to je da Rusi napuste Donbas isti dobije autonomiju a Krim neki vid nezavisnosti ali bez ruske vojske i takođe da nije deo Rusije.

 

Jer to je direktno protiv njihove politike jedne Kine.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Ako je cilj ostvariv ratom najveće šanse za to Ukrajina ima u ovom sada ratu. Rizikovati novi rat za 10 godina sa ko zna kakvim javnim mnjenjem na zapadu i ljudima na vlasti je kockanje sa sudbinom države. Rusija će za 10 godina da se reorganizuje na način da funkcioniše u uslovima izolacije od zapada. Ovako dok je u ratu a mora da vodi računa i o svom javnom mnjenju Rusija je u procepu i sat joj otkucava. Ukrajina ne bi mogla da se naoružava zbog tačke 2 jer lepo stoji da države ne smeju da rade na širenju blokova i da rade radnje koje ugrožavaju druge države. A to se pre svega odnosi na to da zapad mora da pita Rusiju šta sme a šta ne sme da radi u njenom komšiluku. Što znači da Rusija ne bi dozvolila ništa od težeg naoružanja da se isporuči Ukrjaini jer bi pretila prekidom pregovora.

 

Ne obučavaju oni tebe i mene za zapadne avione nego iskusne pilote. C.W. Lemoine je još tamo negde u aprilu-maju rekao da ukrajinski piloti mogu da nauče da lete na F-16 za par dana. Jedino za šta treba vremena je treniranje raznih taktika a to takođe oni već znaju jedino moraju da prođu one taktike koje oni ne koriste. Prvobitna procena ove obuke koja je već krenula U SAD je da će im trebati 6 meseci ali u medijima vidimo izjave da će verovatno biti moguće i brže. No to ćemo znati tek kada ova prva dvojica koja su već na obuci prođu trening i stignu analize. Naravno tu imamo i bivše američke pilote koji se već nude da lete za Ukrajinu. Potrebna je samo politička odluka zapada da se avioni šalju. Za to će sačekati neku novu eskalaciju od strane Putina. Možda baš ovo slanje nuklearnog oružja u Belorusiju ako se desi na leto eto lepog povoda da zapad odgovori na ovaj način.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja uopšte ne mislim da bi Rusija bila spremnija za rat za x godina nego sad. Ukrajina za x godina ako zapad bude ulagao može biti vojna siletina. Pa Nemci bi u Ukrajini pravili panter tenkove. Ukrajinci Turcima isporučuju mali mlazni motor za stelt dron lovca koji Turci razvijaju dakle i Ukrajina bi mogla da nabavi isti a možda da i sama pravi. Takođe Ukrajina ima dovoljno znanja da radi ozbiljne pvo sisteme. I ono najbitnije Rusija ce u najmanju ruku stagnirati zbog sankcija ako ne bude ozbiljno osiromašila.

Link to comment
Share on other sites

Kada bi sve ostalo kako jeste, problem za Ukrajince je, pored stalne nesigurnosti granica,

gubitak izlaska na more na potezu Mariupol-Krim, sto bi znatno otezalo ekonomski razvoj.

Da ne govorimo o nalazistima gasa koja se izgleda nalaze u okolini Krima.

 

Map-of-Regional-Economic-Development-of-

 

Ukraine_economy.jpg

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma koje sankcije Rusiji..Putlerovci vise ne znaju ni sta pisu. Gas, izlaz na more i kontrola tog dela im je bila i zelja. Putleru se hebe za narod..koliko haje za manjine, vidi se po ratu.

 

Licno bi ih pustio u Bahmut, znaju lokacije i onda ga sravnio sa zemljom. 

 

Mada mi se cini da ce uskoro blickrig neki, samo da vidimo gde. Nadam se da su dobili duge rakete, Mig, mozda i F16...sumnjam da drze Bahmut zbog samog grada koji je unisten..bez obzira na gubitke Rusa. 

 

Moraju UA biti malo nemilosrdniji..ovo je sve tanko i ako ih je 170k poginulo, Putleru ni milion ne znaci puno...

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Ukrajina pojacava aktivnost na jugu. Eliminisane su sve sive zone oko Orihiva i cini se da je to jedan od pravaca moguce kontraofanzive, ravno na Melitopolj. Bombardovali su preko 10 depoa sa municijom na jugu i rade izvidjacke akcije nekoliko puta dnevno kako bi identifikovali slabe tacke. Rusi su napravili mrezu rovova, ali mnogi su pravolinijski, sto je imbecilno, takvi rovovi se lako "ciste".

 

U Bahmutu su Rusi i dalje zaglavljeni, imaju blagi napredak oko Avdivke.

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

jedina logicna kontra ofanziva bi bila bahmut najgori slucaj avdivka. tu su stacionirane ruske snage koje bas nemaju razvijenu odbranu i infrastrukturu i ako negde ukrajinci mogu da nanesu rusima teske gubitke onda su to ova dva mesta. doduse treba da ima rusa i u vuledaru. skresati im ljudstvo pa zatim proterati iz zemlje.

Link to comment
Share on other sites

Sad bacih pogled na tenkovske topovske cevi, i ima itekako logike koristiti t55, leopard 1 a i Challenger nego druge tenkove u ovom ratu.

 

Zvuči blesavo pogotovo prva dva ali sva tri imaju olucenu cev ko i artiljerija pa su solidno precizniji kao artiljerija a moguće i da cev traje duže od tenkova sa glatkom cevi ko što su svi moderni tenkovi danas a kod Rusa od T62 na ovamo. NATO na glatku cev prelazi tek 1980tih i to pre svega Nemci sa Leopard 2 pa kasnije M1A1 Abrams (top od Leo2). Britanci su se olucene cevi drzali ko pijan plota do skoro.

 

Glatka cev kod sovjetskih tenkova ima baš kratak vek beše davno kad sam čitao oko 100 granata. Npr cev topa od 100mm ima vek od 1000 granata.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Lavrov skinuo navodni snimak zločina ukrajinaca nad ženom i detetom sa twiter kanala ministarstva. Debunkovani u rekordnom roku 🙂

 

Putin skinuo gornju starosnu granicu za pristup dobrovoljaca Rosgvardiji. Vreme je bilo da se malo i penzioneri počnu slati, oni su najratoborniji na onim video klipovima 🙂

 

Francuska je proglasila Ukrajinski Holodomor genocidom. Ovo je davno trebalo uraditi ali se Rusija uvek tome suprotstavljala pa se unedogled odlagalo.

 

Rusiki mediji izveštavaju kako je T-62 bolji tenk od Abramsa. Nema razloga za brigu 🙂

 

Ovih dana se očekuje isporuka 50 CV90 borbenih vozila iz Švedske u Ukrajinu.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Prica Ukrajinka iz Donjecka kako je proterana od Rusa 2014g i otisla za Kijev. Dosla u NS a sin i cerka ostali. Dva sata struja, niko nista, samo hrane ima i kaze da se tamo prica da ce rat trajati jos bar dve godine.

 

U principu koliko sam razumeo, ljudskih reyursa za rat Ukrajina ima.  Mrznja prema Rudima nikad nece izbledeti.

 

Rudofili sad imaju pricu kad padne Bahmut kraj rata i pobedili su. xD

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Klotzen said:

 

Rusiki mediji izveštavaju kako je T-62 bolji tenk od Abramsa. Nema razloga za brigu 🙂

 

 

Jeste ali moderan T62M i to u odnosu na stari M1 onaj sa topom od 105mm. U odnosu na M1A1 to je već upitno. Naravno oba sa termovizijom sličnih mogućnosti i modernim granatama. Rusi za T62 imaju granate iste ko za nove verzije T72 i naravno T90. Unificikacija podkalibarskog zrna. Samo valjda T90M ima neku drugu granatu nešto u vezi punjača i topa je kod njega drugačije od 72B3 i T90 pa može duže zrno i punjenje većeg pritiska.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

A kako će nazvati situaciju kada odatle budu bežali? Možda pobeda u sprintu? :lol_2:

Rusija je velika Srbija manje vise. Putler ih voza..ljubavnice, dvorci, miljiarde..a vamo sirotiljo u rat.

 

Rusi  imaju problem inteligencije na frontu. Drugar bio u Namibiji, kaze svi nose Putlerove slike na majicama.

 

Bog sirotiLJe..kao i vucic ovde..

 

 

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Klotzen said:

...

Ovih dana se očekuje isporuka 50 CV90 borbenih vozila iz Švedske u Ukrajinu.

 

Idealno bi bilo ako bi se spremali i za ofanzivu iza ofanzive, tj za drugi talas, jer verovatno jedan nece biti dovoljan.

To znaci dalja kontinuirana obuka vojnika u inostranstvu i jos vise oruzja, tako da pocetkom jeseni bude spremno opet

nekoliko desetina hiljada novih vojnika i nekoliko stotina tenkova, CV 90, Strykera, Bradlyja ...

Uz dovoljno municije, to bi onda sigurno bilo dovoljno za konacno oslobodjenje.

 

PS

Malo poduzi, ali interesantan tekst kako se ruSSija spremala da preuzme Ukrajinu i

kako je to sve iz njihovog ugla trebalo izgledati.

Preliminary Lessons from Russia’s Unconventional Operations During the Russo-Ukrainian War,

February 2022–February 2023

 

From "Kyiv in 3 days" to "Forever War".

 

 

 

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa vidiš da je ispred vulkanizerske radnje 🙂

 

Rusija i Iran, sumnja se, ugovaraju nove isporuke Shahed dronova. Napadi dronovima su sve tanji i tanji. Zadnjih nekoliko napada je rađeno sa manje od 20 a i oni su se proredili u odnosu na onaj period kada su krenuli. Najverovantije je Iran potrošio veći deo rezervi pa sada šalju direkt iz proizvodnje koja izgleda nije preterano velika.

 

Takođe se sumnja da Rusi pregovaraju sa Severnom Korejom oko trgovine hrana za municiju. Po nekima se radi o artiljerijskoj municiji jer je jasno da ako nastave da troše ovim temmpom da će i oni doći u stiuaciju da ostane bez granata. Navodno su ovo pregovori kojima se unapred obezbeđuje jedan deo proizvodnih kapaciteta Kima. Prošle godine je bilo reči o minama za minobacače pa je možda i to u pitanju. U Decembru se sumnjalo da je Wagner kupio rakete za RPG od Kima.

 

 

Ovo je najverovatnije bio zadnji pokušaj Rusa da od Vodjana napreduju ka Severne, zapadno od Avdejevke. Neki predlažu da se ovaj put nazove po Džavelinu 🙂 . Sudeći po komentarima i onom snimku uništavanja transportera negde u sredini ovog videa ovo je od prošle nedelje.

 

Rusi danas javljaju da su oborili Ukrajinsku raketu Grom 2. Ako se ispostavi da je to tačno onda Ukrajinci imaju raketu sa dometom od 350-500 km. Taj projekat je zamrznut 2019. a 2021. je ponovo pokrenut ali kilavo. Verovatno su tokom rata završili projekat i verovatno će imati neku proizvodnju raketa ali čisto sumnjam da će to biti neka značajnija brojka. No za uništavanje meta kao što je Kerčki most i slično biće sasvim dovoljne. Nose bojeve glave od 500kg što više i od ATACMS. Pitanje je samo koliko su precizne i koliki domet dostižu u praksi.

 

Jermenija pristupa Rimskom statutu na kom se temelji ICC sud za ratne zločine. Ništa od Putinove posete 🙂

 

Rusi dodali Mađare na listu neprijateljskih država. Rusofili u čudu i neverici

 

Uhapšen SAD novinar zbog špijunaže. Ovih dana je radio na priči o regrutacijama Wagner-a , verovatno su ga zbog toga uhapsili da spreče tu priču.

 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

cnn
 

Russia’s economy has showed surprising resilience to unprecedented sanctions imposed by the West, including an EU ban on most imports of oil products. Preliminary estimates from the Russian government show that economic output shrank by 2.1% last year — a contraction more limited than many economists initially predicted.

Yet while China has thrown the Kremlin an economic lifeline by buying Russian energy and providing an alternative to the US dollar, cracks are starting to appear.

The Russian government’s revenue plunged 35% in January compared with a year ago, while expenditures jumped 59%, leading to a budget deficit of about 1,761 billion rubles ($23.3 billion).

The World Bank and the Organization for Economic Cooperation and Development are forecasting contractions of 3.3% and 5.6%, respectively, in 2023. The International Monetary Fund expects Russia’s growth to remain flat this year, but for the economy to shrink by at least 7% in the medium term.

Link to comment
Share on other sites

Rusija sve više liči na nacističku Nemačku.

Osudjen otac deteta koje je nacrtalo neki antiratni papir u školi, šta već, zbog ugrožavanja , pazi sad - fckig ugleda Ruske vojske.

Au sine, ja ne znam jel taj narod tamo toliko mentalno oboleo da ih ovaj tako trpa.

Tj šta ne znam, očigledno jeste.

Najava nove mobilizacije inače.

Šteta što ne mogu da izgube rat, voleo bih da takve zemlje ne postoje , takvi ne smeju da vode ni gradsko zelenilo a kamoli da imaju državu.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Malo je cudno i kako to da se zbog takvog zuluma tamo ne pojave nekakvi 'ajduci ili nesto. To nije normalno. Kako to da nema bas ni jedan kome pukne k pa pripremi akciju i aktivira negde plinsku bocu ili nesto da povede sa sobom sto vise zlotvora kad vec ne moze da bude slobodan. Jebo ih crtež. Ni to nije normalno, da takvih nema. Možda i ima toga nego kriju.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, djura.net said:

cnn
 

Russia’s economy has showed surprising resilience to unprecedented sanctions imposed by the West, including an EU ban on most imports of oil products. Preliminary estimates from the Russian government show that economic output shrank by 2.1% last year — a contraction more limited than many economists initially predicted.

Yet while China has thrown the Kremlin an economic lifeline by buying Russian energy and providing an alternative to the US dollar, cracks are starting to appear.

The Russian government’s revenue plunged 35% in January compared with a year ago, while expenditures jumped 59%, leading to a budget deficit of about 1,761 billion rubles ($23.3 billion).

The World Bank and the Organization for Economic Cooperation and Development are forecasting contractions of 3.3% and 5.6%, respectively, in 2023. The International Monetary Fund expects Russia’s growth to remain flat this year, but for the economy to shrink by at least 7% in the medium term.

Jaci su od sudbine i sankcije im ne mogu nista.

 

The Central Bank of Russia reported a record loss of 722 billion rubles last year

 

За 2022. годину, у којој је Русија извршила инвазију на Украјину другог месеца, Централна банка је изгубила 721,7 милијарди рубаља (више од 8,58 милијарди евра), 27 пута више него годину раније, наводи се у годишњем извештају који је раније послат Државној банци. Државна Дума.

Руска Централна банка , која је погођена санкцијама, лишена половине својих резерви и одсечена од трансакција са светским валутама, завршила је 2022. годину са рекордним губитком у својој историји.

За протеклих 6 година губитак Централне банке достигао је 1.866 билиона рубаља, што је износ скоро једнак два годишња буџета целог система високог образовања.

Edited by Dragan
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, JohnnyDragon said:

Rusija sve više liči na nacističku Nemačku.

Osudjen otac deteta koje je nacrtalo neki antiratni papir u školi, šta već, zbog ugrožavanja , pazi sad - fckig ugleda Ruske vojske.

Au sine, ja ne znam jel taj narod tamo toliko mentalno oboleo da ih ovaj tako trpa.

Tj šta ne znam, očigledno jeste.

Najava nove mobilizacije inače.

Šteta što ne mogu da izgube rat, voleo bih da takve zemlje ne postoje , takvi ne smeju da vode ni gradsko zelenilo a kamoli da imaju državu.

 

Ako misliš na ovih 147k to nije mobilizacija nego redovno služenje vojnog roka. Razlika je samo u tome što su tih 5 okupiranih oblasti u Ukrajini anektirani što znači da mogu da koriste i vojnike na odsluženju vojnog roka na tim teritorijama. Već su demantovali da će do toga doći, osim onih prvih par nedelja u februaru i martu uglavnom ih nismo više viđali na frontu.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...