Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

56 minutes ago, freethrow said:

 

Ovo pitam najiskrenije, bez skrivenih sarkazama ili ironije. Da li je zaista tako? Uvek sam imao utisak da su ovakve priče težak, manje ili više prikriveni rasizam. Zbog čega smatraš da Rusi ili Kinezi na primer ili Brazilci nisu pogodni, da ne kažem spremni, za demokratiju zapadnog tipa? 

Solženjicin tvrdi upravo ovo, odavno, da demokratija nije za rusku dušu, da Rusiji treba prosvećeni apsolutista, da je to željeni ishod i logičan cilj razvoja društva.
Nisam to ja izmislio, uvaženi akademik Aleksandar Solženjicin nobelovac.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, shonke said:

 

Pa UA se odrekla ovim dogovorm nukelarnog oružja. Ja sam napisao da nije trebalo da se odrekne. Šta tu nijejasno?

Pa morala je da odrekne, jer je svima u svetu, pa cak verovatno i Ukrajini, u interesu da neka nestabilna drzava ne bude nuklearna sila, ukljucujuci tu i njihovog sadasnjeg sponzora USA, a ondasnjeg ne-prijatelja.

Da se nije odrekla, svi bi navalili na nju, ukljucujuci i USA.

 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Klotzen said:

 

Jel to deo nekog sporazuma ili nam iznosiš svoje mišljenje ?

Jel deo nekog sporazuma potpisanog od strane Kube, da ako prihvate Kineze da im sledi odmazda od ujka Sema ?

 

Edited by brusli
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, freethrow said:

 

Ovo pitam najiskrenije, bez skrivenih sarkazama ili ironije. Da li je zaista tako? Uvek sam imao utisak da su ovakve priče težak, manje ili više prikriveni rasizam. 

 

I ja delim njegovo misljenje.

Mislim da je sasvim precizno objasnio u svom postu da to nema nikakve veze sa rasizmom, vec da ako bi Rusija funkcionisala po zapadnom principu da bi vrlo brzo bila rasparcana. Nesto tako je vec pokusano 90ih, ali su se Rusi posle nekog vremena pregrupisali i ustanovili centralisticko upravljanje da bi zaustavili dalje cerupanje i osiromasenje drzave. Nije Putin takav postao jer je bahat, vec je upravo planski doveden da bi uspostavio takav sistem. Da, neke licne slobode su suspendovane ali je uspostavljen suverenitet koju retko koja drzava ima i stqndard je drasticno poboljsan nego 90ih. Sad nekom se to vise svidja nego da bude kolonija, a nekom to uopste nije bitno vec su mu bitne te licne slobode. Postoje razlozi i za i protiv a za ceo svet mislim da je bolje da zivimo u multipolarnom nego u unitarnom sistemu gde postoji samo jedan centar moci koji dominira. 

 

5 minutes ago, Darth Bane said:

Zapravo ni Ukrajina ne miruje. Napada Donbas I Donjeck. A u slucaju neke ukrajinske verzije "oluje" - pitanje je kako ce Rusija reagovati? 

 

Ne verujem da je pitanje, zna se kako. 

Edited by mmajstor
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pa to nije ni blizu isto. Niko Kubi nije pretio ratom. To je predloženo na sastanku i Kenedi je odbio i na kraju diplotaski rešio krizu sa sovjetima a Kubi uvalio sankcije. Ti to izjednačavaš sa ratom koji traje 8 godina i koji su Rusi pokrenuli protiv države čiju nezavisnost treba da garantuju. Pa to nema čak ni sličnosti iako se ja u principu slažem da su i sankcije jedan vid agresije. No to se ne može porediti sa ratom koji imamo vamo.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Devil In My Pants said:

Ma kakvi crni resursi. Putko hoce da zavodi red tu, u realnosti obe strane hebu Evropu koja ne moze da se sastavi od karuckanja sa strane. Sad i da ima inovacija ovi ne bi dozvolili da to izadje. Zamisli besplatno grejanje ili kolada idu lupam na vodu, lupetam, ali ko zna.Pa ubili bi ga kao zeca.

 

 

Ko podrzva Ruse..S. Koreja, Venecuela,Kuba..Srbi..sve moj do moga. i svuda autokratska vlast..

 

Nazalost si u pravu za EU. Ja sam milslio da ce EU lakse da uspostavi jedinstvo kada izadju iz EU one SAD podguzne muve Englezi ali malo to teze ide i bice to malo teze ostvariti. Ja stvarno volim EU, da uspe projekat ujedinjene Evrope, ali mislim da to nece biti moguce sve dok EU ne smanji svoju zavisnost od obe strane, pod time mislim da smanji zavisnost od ruskog gasa i sirovina iz Rusije, a sa druge strane da oformi svoje bezbednosne strukture koje se nece naslanjati samo na NATO. Neki vid EU oruzanih snaga je obavezan, naslanjanje na SAD kao zastitnika ima svoje mane i generalno Francuska i Nemacka imaju potencijal da predvode EU oruzane snage. To ne mora da bude neka skupa armija, profesionalna vojska pre svega fokusirana na terorizam i zastitu granica je sasvim dovoljna EU jer zaista ne vidim ko ce to da napadne EU. 

 

Quote

Meni ne ide u glvu ljude koji se loze na nekog kaoLukasenko ili Putin. Kao i kod nas, bez institucija a sa tim resursima Rusija bi trebalo da imamnogo bolju ekonomiju.

 

Loze se oni koji pre svega mrze  Zapad, ne verujem da je nekome toliko drag Putin, mislim da je ovo vise sociolosko pitanje koje pre svega ima korene u neobrazovanosti i u uticaju medija. Kada ti neko ispira mozak svakodnevno i sludjuju narod sa zadrugama i farmama onda imas ovakvo javno mnjenje. Najpametniji idu na Zapad, negativna selekcija, mediji truju, i na kraju imas lobotomiranu masu koja je san svake vlasti...

nema tu neke nauke..

 

Ja ne znam zasto vi svi prizeljkujete Putinov pad, ja licno mislim da posle njega nece doci bolji vec mnogo gori, ma koliko Putin bio neomiljen on je ipak pragmatican politicar koji nije hirovit i nagao sto njegovo sluzbovanje u KGB govori. On jeste apsolutista, ali pod njegovom sapom je Rusija stabilna zemlja, kao i taj trustan region manje vise. Iskreno ne bih ja neku ideolosku budalu na celu Rusije, vise mi se svodja pragmaticni KGB-ovac iskreno.

Quote

Ukrajna hoce u NATO, hoce u EU i Rusija je sputava..nadam se d Putko nece dugo vladati jos jer je on jedini koji destabilizuje svet, cak sii Kinezi umereni za sad.

Ovde dolazimo do jedne jako proste cinjenice, mozda Ukrajina hoce u NATO i EU, ali da li taj NAto i EU hoce Ukrajinu? Ja bih vise ovako postavio pitanje.

Meni se cini na osnovu ponasanja Zapada da oni u skorije vreme toliku zemlju ne vide u svojim redovima. Vise od 45M stanovnika nije lako integrisati, plus u EU vlada veliki skepticizam u vidu nekih sukoba sa Rusijom. Meni se cini da su Ukrainci sasvim pogresno procenili svoju poziciju, oni su sto se narodski kaze krenuli grlom u jagode, oni od Zapada mogu da dobiju samo oruzje i to ne od svih, i to ti je u principu ratovacemo mi sa Rusima do zadnjeg ukrainskog vojnika. Ukrajinci su imali dobre namere za svoju buducnost, ali nisu dobro shvatili svoju geostratesku poziciju i sada su u poprilicno losoj poziciji. Jednostavno su ove super sile predatori koji postuju medjunarodno pravo i svoje ugovore i garancije dok im to odgovara, tako je bilo i bice, ja licno nemam previse simpratija ni za jednu super silu, meni su manje vise ista govna i SAD i Rusija i Kina, tj njihova spoljna politika sve je to isto samo uz razlicite finese, jednostavno jaci smo i povinujte se nasim zeljama...

Druga je stvar sociolosko uredjenje, ja sam naravno prozapadno orjentisan, ne vidim neku alternativu iskreno za nas Evropljane.

 

 

Kinezi nisu umereniji oni su samo mudriji i strpljiviji od Rusa, oni ce cekati ako treba i 100 godina dok ne dodju u pozciju da dovoljno nadjacaju SAD, onda ces da vidis koliko su strpljivi.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, freethrow said:

Ne verujem u tu priču o spremnosti za demokratiju.

To pričaju samo pravi "autošovinisti" koji preziru "svoj narod", lepo je napisao Amigo, i koji smatraju da je vrhunski domet tog "naroda" šta god to bilo da okopava kukuruz od koga pravi piće pa onda loče. Valjda znaju da samo među takvima oni mogu da budu "elita", među šljivama, i među krompirima, ili od čega već prave vodku u Rusiji.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

7 hours ago, Tomiprunet said:

Sami sebi podmecu bombe pod auta.

 

Nije da sam otkrio Ameriku, al' ...

 

"Ratz" baba Vangica... 🧐

 

On 2/16/2022 at 2:05 PM, RatzenStadt said:

 

Hmm, to jeste najcesce opravdanje koje velike sile koriste da bi uveli nestabilni region u dublji ratni konflikt.
Najcesce to bude izvestaj nekom sokirajucem masakru, koji je cesto izmisljen, isceniran, isprovociran...

Genocid, tlacenje i slicni vidovi sistemskog ugnjetavanja odredjenje (etno)grupe.

 

Jel bilo takvih vesti do sada, o brutalno ubijenim Rusima (civilima) u Lug. || Don. ? Ozb. pitam, mozda mi je promaklo, jer nije da sam propratio svaki sekund desavanja u ovom konfliktu.

Siguran sam da bi to moralo da prethodi invaziji ako je bude.

 

Kako su Ukrajinci glupi...
Sacekali da Rusi nakrcaju svoje trupe uz granicu sa Ukrajinom, pa izvrse udar na civile 🤦‍♀️

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, RatzenStadt said:

Kako su Ukrajinci glupi...
Sacekali da Rusi nakrcaju svoje trupe uz granicu sa Ukrajinom, pa izvrse udar na civile

 

Nista se oni tu ne pitaju....ovo je sah izmedju Rusa i Amera.

Rusi imaju svoje figure u Donbasu, a Ameri u Kijevu...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ali jeziva podmetacina, najveratnije to jeste...

Podseca na Hitlerov iscenirani "blic" Poljaka na nemacke polozaje, koji mu je posluzio kao izgovor za napad - odbranu Nemacke.

Treba biti max oprezan u verovanju medijima, isto rekoh i nakon iscurelih informacija obavestajnih sluzbi o datumu napada od pre par dana, isto kazem i sada.

Edited by RatzenStadt
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard changed the title to Rat u Ukrajini
  • Eddard pinned this topic
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...