Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted

Toliki tekst da se napiše u oblandi da USA nema hipersonično oružje 🙂

Da , u pravu si, što bi rekli otkrio si rupu na saksiji, novo oružje (puška, avion, tenk, brod, name it) je uvek nadogradnja prethodne generacije oružja.

Odavno je poznato da USA (i drugi) ima hipersonično nuklearno oružje, ali to nije isti tip oružja, guglaj malo na u temu.

Glavna prednost je regionalna nuklearna i nenuklearna pretnja bez mogućnosti odbrane, a bez globalne nuklearne eskalacije. Zato USA radi na svojoj verziji, za sada neuspešno, ali ne sumnjam da će ga napraviti u budućnosti i oni i Indija i verovano svi veliki igrači.

Tu je i kinžal koji je takođe hipersoničan i može da se koristi za specifične mete, praktično bez odbrane (ako veruješ da je obaran u Ukrajini, imam i drugi most na prodaju), npr za bojne brodove, pa i nosače aviona. To jeste game changer u slučaju nenuklearnog (konvencionalnog) rata između velikih sila, npr Rusije i USA ili Kine i USA, jer USa su ipak drugi kontinent.

I da zaključim, da se vratim na početnu rečenicu, potcenjivanje snage protivnika, ruganje njihovom oružju je put ka porazu i razočarenju.

Posted (edited)

@McLeod

Oresenik nije uopste namenjen za nekakvo odvracanje Amerike vec za Evropu. Raketa nema domet da uopste ugrozi Ameriku.

Oresnik je vrlo moguce odgovor na najjavu postavljanja americkih dark eagle raketa u Nemackoj, koje ce imati atomske bojeve glave.

Ja sam prilicno siguran da cemo videti Oresnik sa atomskim bojevim glavama, verovatno neutronkama jer sovjetska neutronka od 10kT nije teska pa moze da stane u ove male bojeve glave (Oresnik nosi 36 malih bojevih glava koje su od volframa).

I da stoji da su Rusi ipak ispred Amera i Kinezi sto se tice hipersonicnog oruzija. Kinezi mislim da imaju neko operativno oruzije a Ameri imaju x projekata a gde su ko ce ga znati. Dark eagle ce verovatno biti prvo operativno oruzije iako je to u sustini balisticka raketa ko Oresnik samo manja da kazemo nesto izmedju Iskandera i Oresnika, tj nesto ko svojevremeno Pershing II.

Jednostavno niko ne moze da sve razvija naj naj. A Ameri i Kinezi moraju mnogo da ulazu u RV i mornaricu, Rusi npr salju onu dizelku od nosaca aviona u penziju, i verovatno ce krenuti penzionisanje svih vecih brodova iz sssr ere sem dva kirova. 

I da suska se da Rusi i Kinezi izgleda imaju saradnju sto se tice hipersonika, jednostavno datumi testiranja su cudni da bi bili koincidencija. Npr Rusi testiraju Avangard uspesno, kad Kinezi testiraju nesto slicno par meseci kasnije? I ima jos primera.

Edited by MeanMachine
Posted

Oresnik nosi raketa koja se koristi i za nuklearne bojeve glave tako da svako ispaljivanje iste mora da se prijavi NATO-u i kao takva nije dobra za iznenadne napade, pogotovo na teritoriju NATO države. Ukoliko ne najave NATO neće znati da li je to nuklearni ili konvencionalni napad i odgovoriće u istom momentu nuklearnim napadom na Rusiju. Raketa koja leta ka Varšavi (primera radi) može da bude i raketa koje leti ka Berlinu, Briselu, Londonu ili Parizu, to se ne može sa sigurnošću znati kada je radar prvi put uoči a vremena za reakciju je vrlo malo da bi proučavali gde ide.

Takođe po mišljenju mnogih raketa je projektovana kao nuklearna i nema dovoljnu preciznost da se koristi kao konvencionalna. Za nuklearnu bojevu glavu nije bitno da li će promašiti par stotina metara. Zato Rusi i ne objavljuju snimke sa satelita šta su gađali jer rezultati verovatno nisu dobri. No propagandno deluje odlično na njihovo stanovništvo a može i da se upotrebi kao poruka zapadu jer putin sigurno nije zadovoljan sa predlogom za mir koji je dobio od zapada.

Neuništiv ? Tako isto smo slušali i za Kinžal pa su Ukrajinci uspeli da obore par komada. Po meni je Kinžal potentnije oružje od Orešnika ali nije "spektakularno za oko" pa nema isti efekat kada se ispali kao Orešnik. Da se sad ne vraćamo na 99% efikasnost S-300 pa smo videli u ratu da je prosečan sistem čak i gori od Patriota kome su se Rusi smejali što nije uspedo na Bliskom Istoku da obori više od 60% ciljeva. Sve što leti može da se obori, pitanje je samo vremena koje imate da reagujete. Ne mora PV raketa da leti istom brzinom pošto ona može da obara i presretanjem. Naravno % obaranja bi sigurno bio manji nego kod običnih raketa ali vidimo da ni Rusi ne mogu da proizvedu ovoga u većem broju, ispaljuju jednu godišnje. Čisto sumnjam da proizvode više od par komada godišnje.

Hipersonične rakete imaju sve veće države. Na primer svaka koja je interkontinentalna je hipersonična. Ono što SAD nema je hipersonična krstareća raketa i na tome se radi da se  proizvede jedna što pre. No u međuvremenu je sve više procena da to nije ni kinžal i da je on hipersoničan samo dok leti u balističkoj trajektoriji a da ukoliko leti kao krstareća raketa ne može da dostigne te brzine. No Rusi ga više ne koriste pa ove teorije će biti teško dalje proučavane.

Posted

Posto zivis na Russia Today nadam se da ne zivis i na Informeru pride.

Mozes da mislis da znas ne znam koliko o oruzju (mene ta tema bukvalno ne zanima), ali na tvoju nesrecu znam dovoljno fiziku i mehaniku da bih znao kolike gluposti pises.

Oresnik nije nikakva nadogradnja. Vrlo verovatno isti kontinuirani testing process, samo su zbog marketinga Rusi odlucili da se zove Oresnik, ne Rubez, da ne bi ispalo da razvijaju 15 godina nesto sto je isti kurac kao recimo Kindzal koji ima gotovo iste tehnicke karakteristike kao Rubez, pardon, Oresnik.

To nije isti tip oruzja ako se gleda to sto raketa nosi. Ali to sto raketa nosi je potpuno nebitno. Apsolutno svaka ICBM moze nositi nuklearnu bojevu glavu ili biti "konvencionalna", tako da je USA razvila tehnologiju da napravi svoj "hipersonicni Oresnik" otprilike pre 50 godina.

Zasto ne nose? Pa zato sto su ICBM ultra skupe rakete i to bi bilo besmisleno i to bi moglo da se radi samo kao los marketing strane koja je u govnima do guse, kao Rusija. A da mogu sluziti i za druge stvari, osim kao nuklearke, dokazano je u svemirskim istrazivanjima.

Ruski Sojuz je R-7 ICBM raketa koja nosi nuklearnu bojevu glavu. Americki Atlas i Titan su takodje konvertovane ICBM americke rakete prethodno koriscene iskljucivo kao sredstvo nuklearnog odvracanja.

Tehnologija napreduje i svi pokusavaju da naprave brze i preciznije rakete koje ce kostati manje, biti lakse, a nositi vise, odnosno dovoljno eksploziva. I u toj oblasti imaju veceg ili manjeg uspeha. Nema tu nikakve mistike i nepoznanica.

8 minutes ago, MeanMachine said:

@McLeod

Oresenik nije uopste namenjen za nekakvo odvracanje Amerike vec za Evropu. Raketa nema domet da uopste ugrozi Ameriku.

Oresnik je vrlo moguce odgovor na najjavu postavljanja americkih dark eagle raketa u Nemackoj, koje ce imati atomske bojeve glave.

Ja sam prilicno siguran da cemo videti Oresnik sa atomskim bojevim glavama, verovatno neutronkama jer sovjetska neutronka od 10kT nije teska pa moze da stane u ove male bojeve glave (Oresnik nosi 36 malih bojevih glava koje su od volframa).

I da stoji da su Rusi ipak ispred Amera i Kinezi sto se tice hipersonicnog oruzija. Kinezi mislim da imaju neko operativno oruzije a Ameri imaju x projekata a gde su ko ce ga znati. Dark eagle ce verovatno biti prvo operativno oruzije iako je to u sustini balisticka raketa ko Oresnik samo manja da kazemo nesto izmedju Iskandera i Oresnika, tj nesto ko svojevremeno Pershing II.

Jednostavno niko ne moze da sve razvija naj naj. A Ameri i Kinezi moraju mnogo da ulazu u RV i mornaricu, Rusi npr salju onu dizelku od nosaca aviona u penziju, i verovatno ce krenuti penzionisanje svih vecih brodova iz sssr ere sem dva kirova. 

Oresnik ne sluzi nicemu osim marketinga. Svaki put kad je ispaljivan Kindzal ili u novije vreme Oresnik, to je sluzilo da pokrije i zamaze ruske neuspehe tamo gde je zapravo bitno. I sami "uspesi" tih raketa su ekvivalentni napadima dronova koje imaju svakodnevno.

Te rakete bi bile znacajne da ih imaju u kolicinama koje omogucavaju da vrse udare njima svaki dan.

O kakvom odvracanju pricate kad niko nece niti bi napao Rusiju, to je prva laz koja se provlaci nekako evo vec pet godina, a druga glupost je uopste konstrukt toga da drzava koja vodi osvajacki rat ima potrebu za nekim odvracanjem, to bi impliciralo da joj ne ide bas sve po planu.

Posted (edited)

@McLeod

Da bas Rusi zbog marketinga sklepase Oresnik, onako preko noci napravise je...

Raketa uopste nije bitna za ovaj rat. Ali i zapadni strucnjaci kazu da je problem, npr sutra ako se razidju Evropa i Amerika, Rusija moze da gadja bitne mete po Evropi oresenikom. 

Pre im je za to trebala avijacija a tu su prilicno kalirali u odnosu na SSSR. 

Npr ulitmatum da Evropa vrati 300milijardi plus gadnu zateznu kamatu ili nece imati gasne terminale...

Da se presretne ne moze. 

Jer moras je pogoditi iznad Rusije, jer kad stigne u orbitu radi se od 36 konusa od volframa.

Edited by MeanMachine
Posted (edited)

Kao neko ko pripada ogromnoj većini sveta, to jest onima koji ništa ne razumeju i malo do ništa znaju o takvom oružju, zamolio bih nekoga ko prati tu tematiku da nam predoči sve ono na šta je sa razumevanjem naišao u smislu definicija i analiza.

Dakle, zbog čega neki ne misle da će ta rakete pokrenuti iglu promene, a zbog čega neki misle da hoće. Napišete nam oba ta ugla, pa mi laički odlučimo koji nam je relevantniji. Onda, zašto neki tvrde da Rusi zapravo samo mlate praznu slamu jer nemaju u arsenalu te rakete, dok drugi pišu da je njihovo lansiranje dokaz da je imaju, a ne da je nemaju. Takođe, zašto ih arče ako ne kače na njih bojeve glave u punom kapacitetu (dakle ne nuklearne), nego ih frljnu nenaoružane?

Da li mogu da se presretnu, ili ne mogu? I da li bi njihovo lansiranje na neku NATO teritoriju pokrenulo nuklearni alarm, budući da niko ne bi znao da li su naoružane nuklearnom glavom ili nisu, a ako je tako, da li se onda se a priori moraju posmatrati kao nuklearno oružje i da li mogu njima da prete samo kao sa nuklearnim arsenalom, odnosno sa svešću da ako ih ispale, dobiće kao reakciju nuklearni pakao po glavi stanovnika.

Ako bi neko mogao detaljno o tome, pa da znamo i mi obični nemači pojma o čemu je reč.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
1 hour ago, madzone said:

Ko bi odgovorio nuklearnim napadom na napad na Poljsku ili Rumuniju ili bilo kog drugog osim napada na njih same? Francuska, Britanija, USA će da se samoubiju zbog tamo nekih za koje ne znaju da pokažu na karti? I to mislim na ruski napad nuklearkama, a kamoli konvencionalnim oružjem. Ko zaista tako misli neka mi se javi na PM, imam most u odličnom stanju u Brzom Brodu da mu prodam. Pa da zarati rusija sa bilo kojom nato zemljom niko ne bi došao u pomoć, ne budite naivni, sad će Španac da prekine podnevnu dremku na Mediteranu i pohrli u istočnu Evropu da gine u rovovima, ili Francuz sa Šanzalizea? Ta vremena su prošla odavno kada evropljanin ide u rat, možda će za nekih šet, deset ili pedeset godina mentalitet uljuljkanog evroljanina da se promeni, ali trenutno nema šanse. Pre će da zarate Danska i USA oko Grenlanda neko da Britanija sune nuklearku na Rusiju. A da li su rusi debili to se ne zna, možda i jesu, to su one čuvene crvene linije, gde se igra mačke i miša, hoće li druga strana reagovati ili neće. Jedna strana ispipava što više i moli boga da ne pretera, jer ako ovi drugi ne daj bože reaguju šta će onda da se radi?

Kakav Evropljanin da ide u rat, ako je nuklearni rat. Sve članice bi odgovorile u roku od odma', ne znam da li znaš kako leti raketa koja nosi bojevu glavu, ali ne postoji opcija da bilo ko u Evropi zna da li je meta London ili Gdanjsk.

Iste sekunde kada bilo koji radar primjeti raketau koja nosi nuklearnu glavu, ide odgovor od vjerovatno par članica, ne samo jedne. 

Rusi i njihova vojna uprava da vjeruju u ono što ti vjeruješ, davno bi gorio neki evropski grad, zbog milion crvenih linija koje su za Ruse bile nedopustive od početka rata, ali nekako predjoše preko njih.

Edited by Henry Chinaski
Posted
49 minutes ago, MeanMachine said:

@McLeod

Da bas Rusi zbog marketinga sklepase Oresnik, onako preko noci napravise je...

Raketa uopste nije bitna za ovaj rat. Ali i zapadni strucnjaci kazu da je problem, npr sutra ako se razidju Evropa i Amerika, Rusija moze da gadja bitne mete po Evropi oresenikom. 

Pre im je za to trebala avijacija a tu su prilicno kalirali u odnosu na SSSR. 

Npr ulitmatum da Evropa vrati 300milijardi plus gadnu zateznu kamatu ili nece imati gasne terminale...

Da se presretne ne moze. 

Jer moras je pogoditi iznad Rusije, jer kad stigne u orbitu radi se od 36 konusa od volframa.

Pomenuh da je drugi deo tog marketinga bilo ubedjivanje da su je napravili tako brzo kako bi i dalje kod rusofila odrzavali neki privid sile. Prave je 15 godina, to nije nikakav Oresnik, vec Rubez. Mogu sutra da ispale Kindzal samo da mu stave nalepnicu Oganj i to ce biti jos jedna nova raketa koju imaju i opa, Rusi 3, Ameri 0. Potpuna, ali potpuna glupost i price za malu decu, Vucic bukvalno bolje sklepa lazi nego Putin u poslednje vreme, ali se ljudi i dalje kace jer je to zaboga Rusija, svetska sila.

Posted
1 hour ago, Henry Chinaski said:

Kakav Evropljanin da ide u rat, ako je nuklearni rat. Sve članice bi odgovorile u roku od odma', ne znam da li znaš kako leti raketa koja nosi bojevu glavu, ali ne postoji opcija da bilo ko u Evropi zna da li je meta London ili Gdanjsk.

Iste sekunde kada bilo koji radar primjeti raketau koja nosi nuklearnu glavu, ide odgovor od vjerovatno par članica, ne samo jedne. 

Rusi i njihova vojna uprava da vjeruju u ono što ti vjeruješ, davno bi gorio neki evropski grad, zbog milion crvenih linija koje su za Ruse bile nedopustive od početka rata, ali nekako predjoše preko njih.

Ne bi bilo opšteg nuklearnog rata, to ti pričam. Kao što ne bi bilo opšteg nuklearnog rata ako Izrael nukuje Iran recimo. Nedoumice oko toga se se rešavaju jednim pozivom unapred, kao što su rusi obavestili amere o lansiranju orešnika. Ako misliš da će USA da izbriše i sebe i celu planetu ukoliko Rusija najavi nukovanje recimo Poljske mislim da nisi u pravu. Pa zadnji orešnik je leteo ka nato-u, mogao je da nosi nuklearke. Da je leteo bukvalno 10 sekundi duže završio bi u Poljskoj, a mogao je da nosi nuklearne bojeve glave. I kako zamišljaš dalje poteze USA ili Francuske, Britanije? Grunu nuklearke u Poljskoj i onda oni lansiraju ka Rusiji svoj arsenal i izvrše samoubistvo? Može da bude, ali se ne bih kladio na to, sto kao što očigledno evropljanin ili usa neće u Ukrajinske rovove.

Tačno je da su rusi pregazili gomilu svojih crvenih linija, ali se nikada ne zna da li će neka da bude zaista crvena koju nije trebalo pogaziti, ako što rekoh to je zejebana igra živaca.

@Mcleod, pišeš tako samopouzdano, a ustvari skroz napamet i neargumentovano, tako da ne znam šta da ti odgovorim, I will pass.

Posted

Ja je trebalo da "pasujem", ne znas ni sta znaci neargumentovano.

Neargumentovano bi bilo da tvrdim nesto bez ikakve potpore, odnosno da na pitanje zasto dajem odgovor zato, ja sam argumentovao svaku tvrdnju koju sam izneo.

Moze biti netacna tvrdnja, iako naravno da nije, ali neargumentovana fizicki ne moze.