Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted

Izgleda da pocinje endgame jer ovo vise nisu udari od pre godinu dana.

Sada Ukrajina ima dovoljno raketa i dronova odgovarajuce eksplozivne moci koje ne ostecuju vise ciljeve nego ih unistavaju.

Ove rafinerije su prosle godine mogli jos popraviti, a sada ce to biti mnogo teze ili nemoguce.

Slicno je i gasovodima, naftovodima, pumpama, i zeleznicom.

I ovo nije samo nekoliko udara nego kampanja koja traje celi avgust a sada se pojacava sto znaci da je produkcija dostigla kritican nivo.

Jos nekoliko rafinerija i nestasice kojih vec ima u Rusiji ce se jos mnogo vise pogorsati kao i inflacija, cela ekonomija ce biti pogodjena i nece biti para u budzetu do kraja godine.

Endgame zato jer Putin morati da reaguje na ovo, a ima samo dve opcije.

Pokusace da pojaca svoju kampanju dronova i raketa na koju su Ukrajinci vec navikli ali Rusi nisu.

Posle toga mu od vojnih mogucnosti ostaje samo nuklearna gde ce morati da se odluci da li ce rizikovati sebe licno i Rusiju zarad Ukrajine.

Ili to, ili ce ipak morati da prihvati primirje i pregovore jer ce se sada pritisak na njega samo povecavati sa svih strana.

Ako se nastave nestasice, pogotovo na jugu Rusije, Krimu i u okupiranom delu Ukrajine, stavlja na rizik i ovo sto je do sada osvojio kao i sebe licno.

Time nece moci vise da proda ni ogranicenu pobedu.

Kad rezim pocne da se klima zbog nestasica i ekonomskog soka, pocece i pritisak iznutra jer padom rezima mnogo ljudi gubi koja sada profitira - cela piramida.

Zato je lakse traziti zamenu na vrhu.

• Like 5
Posted

Priča se i o novoj verziji Baba Yage nosivosti 150kg. 

b8d8a6be006481c0de89dee03ddc67e9.jpeg?w=

Jedan YT-er spominje da će nositi avio bombu ali ja ne znam koja bi to bila. Jedino što sam našao i to našu Krušikovu bombu od 100kg, mada možda Ukrajinci imaju stare sovjetske bombe na lageru manje težine. Ovo ako bude funkcionisalo će biti jako opasno jer te bombe već mogu da razvale zemunice.

Posted

Ameri koriste bombe od 250funti (budu i nesto teze) sto mu je nesto vise od 100kg moze biti ta bomba.

Ukrajinci imaju odlicne takticke dronove problem je sto nemaju nista ko geran, da bude precizan imaju ali nemaju ni prici kapacitete za proizvodnju istih. 

Po meni je npr flamingo nebuloza, ne razumem cemu trosenje resursa na nesto tako, to ne mozes lako da sklapas sirom Ukrajine, nesto ala geran mozes, zapad naravno mora da obezbedi te male motore i jeftinu elektroniku i moguce da je tu usko grlo.

Posted
17 hours ago, MeanMachine said:

Ameri koriste bombe od 250funti (budu i nesto teze) sto mu je nesto vise od 100kg moze biti ta bomba.

Ukrajinci imaju odlicne takticke dronove problem je sto nemaju nista ko geran, da bude precizan imaju ali nemaju ni prici kapacitete za proizvodnju istih. 

Po meni je npr flamingo nebuloza, ne razumem cemu trosenje resursa na nesto tako, to ne mozes lako da sklapas sirom Ukrajine, nesto ala geran mozes, zapad naravno mora da obezbedi te male motore i jeftinu elektroniku i moguce da je tu usko grlo.

Flamingo je projektovan po meni za kapitalne objekte tako da je proizvodnja od par komada mesečno i više nego dovoljna. Kada bude, ako bude, operativan znaćemo to po tome što će mu prva meta biti Kerčki most. Ove ostale rakete jednostavno nemaju dovoljno snage da sruše taj most a verovatno ni dozvolu vlada koje ih dostavljaju da se upotrebe protiv mosta. Ovako će Ukrajina moći da sruši most a putin neće moći da kuka da su to uradili zapadnjaci. Za manje osetljive ciljeve im definitivno ne treba tolika raketa. Jedino što će verovatno ta raketa sa manjom bojevom glavom imati znatno veći domet pa možda može da dobaci i do naftnih izvora koji su otprilike na 2500-3000 km.

Po meni je baba jaga mnogo bolja od lanceta. Baba jaga te nađe i sa bombom od 100 kg te pogađa 100% čak i da odeš u zemunicu. Lancet nije toliko efikasan a pride i zavisi od izviđanja jer nema dovoljan domet da sam izviđa metu. Uglavnom se šalje na mete koje druga sredstva nađu. Lancet bi bio dobar u zadacima koje radi Baba Jaga ali je preskup da se koristi da vija pešadince.

Sa druge strane Baba jaga je velika i spora tako da verovatno upotreba tokom dana otpada kao i za ove starije njene verzije. No da mi to prvo vidimo u praksi, na papiru sve deluje mnogo bolje nego u praksi.

Posted

Flamingo nema preciznost da gadja most, ali se smatra opasnim pre svega po rafinerije. Po nekim zapadnim analiticarima Ukrajinci tesko da mogu da ih prave u brojkama koje su pomenute (hiljade komada godisnje) ali bi mogli npr ako se rat zaustavi i flamingo bi bio idealan vid odvracanja Rusa od nekog novog rata. Takodje nije iskljuceno da bi Ukrajina uz pomoc zapadnih finasija mogla da razvije balisticke rakete veceg dometa takodje odlican vid odvracanja.

Posted
1 hour ago, Klotzen said:

Flamingo je projektovan po meni za kapitalne objekte tako da je proizvodnja od par komada mesečno i više nego dovoljna. Kada bude, ako bude, operativan znaćemo to po tome što će mu prva meta biti Kerčki most. Ove ostale rakete jednostavno nemaju dovoljno snage da sruše taj most a verovatno ni dozvolu vlada koje ih dostavljaju da se upotrebe protiv mosta. Ovako će Ukrajina moći da sruši most a putin neće moći da kuka da su to uradili zapadnjaci. Za manje osetljive ciljeve im definitivno ne treba tolika raketa. Jedino što će verovatno ta raketa sa manjom bojevom glavom imati znatno veći domet pa možda može da dobaci i do naftnih izvora koji su otprilike na 2500-3000 km.

Taj most ima sve manji znacaj uspostavom  koridora do Krima. 

Posted

Bio bih iznenađen da dostignu više od 20 mesečno. Najrelanije 10-tak pogotovo ako sve budu sa bojevom glavom od 1100 kg.

Mogućnost greške je 14m na 3000 KM dometa. To znači da je greška na 500 km znatno manja i dovoljna da se pogodi most. Sumnjam da je u onom napadu iz 2022. korišćeno više. Mada bolje je da gađaju ona ostrvca i da pokušaju da oštete noseću konstrukciju to bi most izbacilo iz upotrebe na duže.

@DJORDJE

Most je jako bitan zbog železnice. Ukrajinci redovno gađaju nadvožnjake i mostove između Hersonske i Krimske oblasti tako da je pruga tu u prekidu. Takođe redovne mete su im i stanice u Volnovahi, Tokmaku i Melitopolju tako da do skoro Rusi dalje od Donjecka nisu ni koristili prugu. Ne znam da li se nešto promenilo ove godine.

• Like 1
Posted

DW

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy said Russia is amassing a force of about 100,000 troops near Pokrovsk, a stronghold in eastern Ukraine's Donetsk region.

"There is a build-up and concentration of the enemy there. Up to 100,000. That's what we have as of this morning. They are preparing offensive actions in any case," Zelenskyy told journalists.

Posted
1 hour ago, Klotzen said:

Bio bih iznenađen da dostignu više od 20 mesečno. Najrelanije 10-tak pogotovo ako sve budu sa bojevom glavom od 1100 kg.

Mogućnost greške je 14m na 3000 KM dometa. To znači da je greška na 500 km znatno manja i dovoljna da se pogodi most. Sumnjam da je u onom napadu iz 2022. korišćeno više. Mada bolje je da gađaju ona ostrvca i da pokušaju da oštete noseću konstrukciju to bi most izbacilo iz upotrebe na duže.

@DJORDJE

Most je jako bitan zbog železnice. Ukrajinci redovno gađaju nadvožnjake i mostove između Hersonske i Krimske oblasti tako da je pruga tu u prekidu. Takođe redovne mete su im i stanice u Volnovahi, Tokmaku i Melitopolju tako da do skoro Rusi dalje od Donjecka nisu ni koristili prugu. Ne znam da li se nešto promenilo ove godine.

U svakom slucaju ima manju vaznost nego ranije. Vidim danas u vestima da je majmun odobrio prodaju nekih 3500 projektila Ukrajini, sto je dobra vest. Rusi ce po svaku cenu braniti Moskvu svim raspolozivim sredstvima, sto ce ostaviti ostatak teritorije otvoren za napad. Ako nastave da im rokaju rafinerije i postrojenja za izvoz nafte, to ce biti daleko veci uspeh od tog mosta.

Posted
1 hour ago, DJORDJE said:

Vidim danas u vestima da je majmun odobrio prodaju nekih 3500 projektila Ukrajini

To je jos onomad dogovoreno u WH, nego se, izgleda, cekalo da Putin 'objasni' koliko je zainteresovan za mir.

Posted
42 minutes ago, djura.net said:

To je jos onomad dogovoreno u WH, nego se, izgleda, cekalo da Putin 'objasni' koliko je zainteresovan za mir.

I na zalost, kao i uvek do sada, upotreba je uslovljena sa odobrenjem US (citaj: majmun prvo mora da obavesti zlog gnoma koji su ciljevi).

Flamingo u dovoljnom broju mogu da nanesu veliku stetu russima.

Po meni trebali bi pred zimu da gadjaju cvorove snabdevanja strujom oko Moskve i Petersburga, kao sto i russi rade.

Osim toga zeleznicke cvorove i naravno rafinerije (jedan flamingo ipak moze napraviti znatno vecu stetu nego 20 malih dronova).