Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted
57 minutes ago, MeanMachine said:

Ovo sto Zelenski je predlozio je kontra Trumpovom predlogu i prakticno srednji prst

A šta drugo zaslužuje trgovina ukrajinskim teritorijama i ukrajinskim suverenitetom, u smislu toga kakvu će vojsku sjutra Ukrajina imati i u koje će međunarodne saveze stupati?

I šta je alternativa, da potpišu mir pod putlerovim uslovima pa da ovaj završi posao za 2-3 godine, kad naštancuje dovoljno oružja za drugo poluvrijeme?

• Like 2
Posted
1 hour ago, MeanMachine said:

@Klotzen

Ovo sto Zelenski je predlozio je kontra Trumpovom predlogu i prakticno srednji prst, sto je zadnje sto Ukrajini treba u ovom momentu. Putin ako bude odgovorio na isti ja cu biti vrlo zacudjen.

Po meni Zelenski je mogao da uvije u obladu odgovor ili da ide na ono prosto razmatramo i predlazemo pregovore oko ovog predloga a ne uzmi ili ostavi. Ovako daje alibi dnevnoj dozi da pred americkim javnim mnjenjem prestavi Ukrajinu kao jedinog krivca sto nema mira i da bi se do mira doslo Amerika mora da prekine da salje oruzije.

Zelenski nije odbio pregovore samo je postavio svoje početne uslove i stavove. Ako tramp misli da ima pravo da odlučuje u ime nezavisne države i nametne svoje mišljenje Ukrajini neka se slobodno povuče samo to će da uruši poziciju jedno 50% republikanskih kongresmena i senatora na mid terms i na redovnim izborima. Nisu svi glasači republikanaca redneci pa da ne shvataju da to znači da je izdan saveznik i država kojoj SAD garantuje nezavisnost. Tramp svakako neće podržavati Ukrajinu na duže staze kao što je to radio Bajden i po meni je potpuno očekivano da Zelenski više nema šta da uvija u oblande jer je pomoć svakako svedena na minimum. Zelenski je već par puta rekao da je spreman na ustupke, to i u ovom planu vidimo, danas je i Kličko nešto slično rekao ali ne po svaku cenu jer Ukrajina mora imati razlog zašto bi se odricala svoje teritorije. U Trampvom planu toga nema.

Zavio ti u oblandu, ili ignorisao ovakve vrste predloga što daju Tramp i Zelenski je isto kao i da ste ih odbili. Tramp nije neko kome se treba povijati to su nas Kinezi naučili. putin nažalost vidi da je tramp rasturio jedinstvo zapada i on će da ide na maksimalan dobitak dok ne uvidi da je došao do zida. Da li će doći od zida to sada zavisi od EU i ostalih saveznika u svetu koliko su spremni da se posvete pomoći Ukrajini.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)
13 hours ago, Beonegro said:

A šta drugo zaslužuje trgovina ukrajinskim teritorijama i ukrajinskim suverenitetom, u smislu toga kakvu će vojsku sjutra Ukrajina imati i u koje će međunarodne saveze stupati?

I šta je alternativa, da potpišu mir pod putlerovim uslovima pa da ovaj završi posao za 2-3 godine, kad naštancuje dovoljno oružja za drugo poluvrijeme?

Kojim ruskim uslovima?

Imaju predlog Trumpa, Ukrajina moze u EU, ne moze u NATO (imas clanice koje nece hteti dakle nije samo Amerika kocnica tome), ima pravo da razvija svoju  vojnu silu kako hocepa bi mogla da  bude daleko ozbiljniji orah nego sto je sada za putina.

Imas mirovne trupe iz Evrope ali i iz drugih zemalja ko garante mira.

Dakle ako bi bilo ovako, Ukrajina bi lako vojno mogla biti daleko jaca nego danas a putin pitanje da li bi uopste napao 2022 da je imao jasnu procenu stanja ukrajinske vojske, sada zna da ce Ukrajina biti daleko zajebaniji protivnik a da obnovi vojsku za kratko vreme rusi sanse nemaju.

Lopta je kod Evropljana, ali pitanje je da li su Evropljani spremni da uloze lepe novce u Ukrajinu u njenu vojsku ali  i ekonomiju.

Zato sam i rekao da je odgovor Zelenskog meni sulud jer bolje od ovoga tesko da moze.

E sad neko moze da kaze eto Zelenski dize lestvicu kao kontru na neki ruski predlog koji ce isto biti blesav ali cak i da je tako lik trci pred rudu plus je direktno pokazao srednji prst Trumpu.

Mozda sam ja nesto propustio pa je Trump dao predlog da Ukrajina ima umesto vojske lovacko drustvo ali to ja ne videh.

Edited by MeanMachine
Posted

@MeanMachine

Gde su video u Trumpovom planu mirovne trupe? Ja uopste nisam siguran da sam taj predlog video, jedino znam da je Peskov prosle nedelje ponavljao kako strane trupe u Ukrajni, osim ruskih, ne dolaze u obzir.

I ovo da Rusija ne moze da obnovi ratnu masineriju brzo jednostavno nije tacno. Oni vec sada proizvedu vise od toga koliko Ukrajinci mogu da uniste i koliko upotrebe za razaranje Ukrajne. Zamrzavanjem rata bi do maksimalno sredine 2027, Rusija napravila ozbiljnije jacu vojnu masineriju od one kojom je izvrsila invaziju 2022. Da ne pominjem iskustvo ratovanja.

A jedno znamo sigurno, Putinu i Trumpu se ne moze verovati na rec. Zato je nephodna ozbiljna garancija koja ce odvratiti Rusiju od nove invazije.

• Like 1
Posted

Jedini razlog zašto je Ukrajina u ratu je vojna pomoć zapada. No 2-3 dana nakon potpisivanja nekakvog mira ta pomoće će da spadne na 2-3 milijarde $ godišnje računajući sve donacije koje će dobijati od sveta. Gubi se nivo podrške koje zapadne vlade trenutno imaju od javnosti za tako nešto i ta pomoć će posle par godina spasti verovatno ispod milijarde $. Sa tim obimom pomoći i uništenom ratnom privredom koju treba graditi od nule Ukrajina nema šanse da napravi vojsku koja će za nekih 5 ili 10 godina moći da parira Rusima. putin će zadržati ogromna ulaganja u vojni sektor i posle rata jer će paranoja da raste kod njega i ići u štancovanje svega i svačega jer je u ovom ratu jasno video da je Rusija jako daleko od onoga što se mislilo da jeste. Rusija već sada proizvodi više municije od celog zapada zajedno a ako nastavi sa ulaganjima imaće i veću proizvodnju svega ostalog. Dakle nema šanse da Ukrajina to može da prati i Ukrajini se isplati samo mirovni ugovor sa jakim garancijama jer ona neće moći da bude spremna za novi rat za par godina.

• Like 5
Posted
3 hours ago, MeanMachine said:

Kojim ruskim uslovima?

Imaju predlog Trumpa, Ukrajina moze u EU, ne moze u NATO (imas clanice koje nece hteti dakle nije samo Amerika kocnica tome), ima pravo da razvija svoju  vojnu silu kako hocepa bi mogla da  bude daleko ozbiljniji orah nego sto je sada za putina.

Imas mirovne trupe iz Evrope ali i iz drugih zemalja ko garante mira.

Nemaš, jer Evropljani neće poslati svoju vojsku bez američkih garancija u slučaju konflikta sa ruskima, a iste nisu predviđene.

Dakle ako bi bilo ovako, Ukrajina bi lako vojno mogla biti daleko jaca nego danas a putin pitanje da li bi uopste napao 2022 da je imao jasnu procenu stanja ukrajinske vojske, sada zna da ce Ukrajina biti daleko zajebaniji protivnik a da obnovi vojsku za kratko vreme rusi sanse nemaju.

Ima i te kako ako se ostvari američki predlog da im se odmah skinu sve sankcije uvedene od 2014. naovamo.

Lopta je kod Evropljana, ali pitanje je da li su Evropljani spremni da uloze lepe novce u Ukrajinu u njenu vojsku ali  i ekonomiju.

Zato sam i rekao da je odgovor Zelenskog meni sulud jer bolje od ovoga tesko da moze.

E sad neko moze da kaze eto Zelenski dize lestvicu kao kontru na neki ruski predlog koji ce isto biti blesav ali cak i da je tako lik trci pred rudu plus je direktno pokazao srednji prst Trumpu.

Mozda sam ja nesto propustio pa je Trump dao predlog da Ukrajina ima umesto vojske lovacko drustvo ali to ja ne videh.

Za ukrajinsku vojsku imaš pravo, ja sam bio ostao na prethodnim idejama da se ista ograniči.

Sa druge strane, ne vjerujem da Evropljani insistiraju da to u ugovoru piše crno na bijelo tek tako da bi digli pritisak putinu. 

Posted

Jebote, kakav cringe. Ne verujem da jedan POTUS može ovako da piše. Jebeš mi sve ako je normalan onaj kome je to prihvatljivo. 

• Like 3
Posted

Danas je Gerasimov predavao neki raport putinu i prilikom tog događaja se zahvalio Severnokorejskim trupama na pomoći u kurskoj operaciji. Eto ko nije verovao svim onim videima sada može da odagna sve sumnje oko toga.

Procene Južne koreje su da je Kim poslao 11000 i još 3000 ove godine u Rusiji. Procenjuju da su pretrpeli oko 4000 poginulih i ranjenih.

Posted

O danasnjim sastancima u Bazilici Svetog Petra

bbc

Zelensky described the sit down as a "very symbolic meeting that has potential to become historic, if we achieve joint results".

Ukraine's Foreign Minister Andrii Sybiha also posted an image of the meeting on X with the caption: "No words are needed to describe the importance of this historic meeting. Two leaders working for peace in St. Peter's Basilica."

In a post on X, Macron said ending the war in Ukraine was an objective that "we share in common with President Trump", adding that Ukraine was ready for "an unconditional ceasefire".

A Downing Street spokesperson said Starmer and Zelensky discussed the positive progress that had been made recently to "secure a just and lasting peace in Ukraine," adding that the pair had agreed to "maintain momentum" and "speak again at the earliest opportunity".

Posted

https://www.bbc.com/news/articles/ce8gpdj704mo

Donald Trump has questioned Vladimir Putin's willingness to end the war in Ukraine following his meeting with the country's leader Volodymyr Zelensky on the sidelines of Pope Francis's funeral.

Posting on social media after leaving Rome, Trump said he feared Putin was "tapping me along" after Moscow's strikes on Kyiv earlier this week, adding there was "no reason for Putin to be shooting missiles into civilian areas".

No shit, Sherlock.

• Like 1
  • Ha-ha 3
Posted
12 hours ago, Darko said:

No shit, Sherlock.

Sve se suzdržavam da te pitam, jer če zvučati kao podjebavanje, ali ne mogu da izdržim, nije podjebavanje, nego me stvarno zanima šta sad nakon ovih 100 dana kaže tvoj prijatelj koji je smatrao da ima nečega u Trumpovij priči. Da li i dalje misli isto?

Posted
18 minutes ago, Beonegro said:

Sve se suzdržavam da te pitam, jer če zvučati kao podjebavanje, ali ne mogu da izdržim, nije podjebavanje, nego me stvarno zanima šta sad nakon ovih 100 dana kaže tvoj prijatelj koji je smatrao da ima nečega u Trumpovij priči. Da li i dalje misli isto?

Nisam pričao sa njim o politici u zadnjih par meseci ali se dvoumio tada - to je bilo kada je bio onaj fijasko sa Zelenskim u Beloj Kući. Ali je isto rekao da ne veruje Trampu ništa, to jest ništa što kaže za javnost, što ostavlja mogućnost za kakav takav plan. 

• Thanks 1
Posted

CNN

Ceding large swathes of Ukrainian land to Russia under a peace proposal suggested by US President Donald Trump would be “a capitulation,” Germany’s defense minister warned on Sunday. 

“Ukraine on its own could have got a year ago already what was included in that (Trump proposal), practically through a capitulation,” he said. “I cannot discern any added value.”

• Like 4
Posted
35 minutes ago, djura.net said:

CNN

Ceding large swathes of Ukrainian land to Russia under a peace proposal suggested by US President Donald Trump would be “a capitulation,” Germany’s defense minister warned on Sunday. 

“Ukraine on its own could have got a year ago already what was included in that (Trump proposal), practically through a capitulation,” he said. “I cannot discern any added value.”

Odlazeća vlada u Njemačkoj koristi priliku da kaže šta stvarno misli o govedu 

Posted
56 minutes ago, Beonegro said:

Odlazeća vlada u Njemačkoj koristi priliku da kaže šta stvarno misli o govedu 

Ovi ce biti i u novoj Vladi, tako da mi se cini da su oni najozbiljnija podrska Ukrajni. Cak mi je i vrlo upadljivo da Nemacke nema nigde gde je USA prisutna. Na onim slikama iz Rima, sa Zelenskim su tu Macron i Starmer, naravno i Trump, ali nikoga iz Nemacke nema ni blizu mesta gde su Trump i njegovi najblizi pajtosi. Mislim da je Vensov performans u Minhenu bio ozbiljan diplomatski skandal, preko koga Berlin nece lako preci. Da ne pominjem Muskovu podrsku AfDu, odnosno direktno mesanje u izbore suverene drzave.

• Like 5
Posted

bbc

Russian President Vladimir Putin has announced a temporary ceasefire for the war in Ukraine.

The Kremlin said the ceasefire would run from the morning of 8 May until 11 May - which coincides with victory celebrations to mark the end of World War Two.

In response, Ukraine's Foreign Minister Andrii Sybiha called for an immediate ceasefire lasting "at least 30 days".

• Like 2
Posted

Jos malo o Nemacko-USA odnosima u svetlu podrske Ukrajne

DW

In an exclusive interview with DW, German Foreign Minister-designate Johann Wadephul tells DW Chief Political Editor Michaela Küfner that the new government will try "to make clear to the Trump administration that it is in their very interest to have a very strong Ukraine."

• Like 5