Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

On 2/12/2025 at 11:21 PM, Big Ticket said:

Не би. Само би се наставило још крвавије. 

Naivno.

Postoji čuveno, ako želiš mir, spremi se za rat.

Ili novije, ako se dobro sećam, možda ću pogrešiti, od ronalda regana, mi ne ratujemo da bismo osvajali, mi ratujemo da bismo sačuvali mir.

Ono što narandžasti sada radi, je to da će svaka kuća na svetu imati nuklearke. Nuklearke, kojih se ukrajina odrekla, da stoji i postoji. Baš kao što naši studenti sada stoje i postoje, inače ih neće biti.

U tom slučaju, nemoj imati neku kvazi brigu o nekoj krvi, nećeš je videti, jer će ispariti pre toga.

• Like 1

Anketa BBC 

Valerii Pekar, a professor who teaches at two schools in Kyiv, says he knows hundreds of people who fought in the war and dozens of families who've lost a loved one.

Ukrainians "feel cold anger" at Trump's plans, says Pekar, who has lived in Ukraine throughout the war.

"People in Ukraine know that trying to appease evil leads to disaster. We have no choice; we want to survive, and we are sad that someone in the West does not understand this."

He also says that if Trump makes concessions to Putin, it will be a "strategic mistake" and show "America's weakness".

This war is for Ukraine's "right to exist", Pekar says, adding: "Surrender is not an option".

-----

After a Nato meeting in Brussels, US Secretary of Defence Pete Hegseth said peace negotiations will involve elements neither Moscow nor Kyiv wants while Nato Secretary General Mark Rutte said Putin must not be able to "grab another square mile" of Ukraine.

cnn

Vice President JD Vance warned on Thursday that the United States could send troops to Ukraine and hit Russia with further sanctions if Vladimir Putin doesn’t negotiate a peace deal in good faith.

Speaking to the Wall Street Journal on Thursday, Vance said the option of sending US troops to Ukraine was “on the table,” as well as economic punishment if a peace deal doesn’t guarantee Kyiv’s long-term independence.

“There are economic tools of leverage, there are of course military tools of leverage” Vance told the newspaper.

His comments strike a markedly different tone from other recent statements from the White House – including from US President Donald Trump who suggested this week that Ukraine “may be Russian someday,” shortly before announcing that peace negotiations would begin immediately after holding a phone call with Putin.

• Like 1

1 minute ago, HAMMER said:

opet ponavljam, objasnjavam, ucim. nema teoretske sanse da usa proguta govno i servira ukrajinu russiji. sve je ovo igranka radi pregovora. prosto ne moze da se desi da jirgeni i slicni otvaraju sampanjac u evropi. mislite ljudi...

Isto je mislila i Poljska u WWII - pa ostade u Varsavskom Paktu do njegovog kraja.

Nije prvi put, a ni poslednji da trenutni interesi prevladavaju nad onim dugorocnim.

:default_coffee:

49 minutes ago, HAMMER said:

opet ponavljam, objasnjavam, ucim. nema teoretske sanse da usa proguta govno i servira ukrajinu russiji. sve je ovo igranka radi pregovora. prosto ne moze da se desi da jirgeni i slicni otvaraju sampanjac u evropi. mislite ljudi...

Ne pitaju se oni koji imaju mozga. 

• Like 1

9 hours ago, 033zero330 said:

Naivno.

Postoji čuveno, ako želiš mir, spremi se za rat.

Ili novije, ako se dobro sećam, možda ću pogrešiti, od ronalda regana, mi ne ratujemo da bismo osvajali, mi ratujemo da bismo sačuvali mir.

Ono što narandžasti sada radi, je to da će svaka kuća na svetu imati nuklearke. Nuklearke, kojih se ukrajina odrekla, da stoji i postoji. Baš kao što naši studenti sada stoje i postoje, inače ih neće biti.

U tom slučaju, nemoj imati neku kvazi brigu o nekoj krvi, nećeš je videti, jer će ispariti pre toga.

Гомила општих мјеста. Бојим се да вјерујеш у ово што пишеш.

11 minutes ago, djura.net said:

A sta je, po tebi, dugorocni interes, zbog kog USA zrtvuje Ukrajnu?

Zasto mislis da bilo kom prosecnom glasacu u US, a i ostatku sveta je nesto stalo do Ukrajine ili neke druge zemlje koju ne zna ni na globusu da pokaze?

Prosecnog glasaca interesuje da mu gorivo bude po povoljnoj ceni, da  ode do trgovine i kupi namirnice po isto tako pristupacnoj ceni i da moze da plati rezijske troskove i da mu nesto ostane.

Sve drugo ga ne interesuje dok god su ti njegovi "uslovi" zadovoljeni - pa ni Ukrajina, Tajvan ili bilo koja vukojebina zbog koje ce mu standard opasti.

Ne ocekuj duhovnost u potrosackoj civilizaciji.

56 minutes ago, Kronostime said:

Zasto mislis da bilo kom prosecnom glasacu u US, a i ostatku sveta je nesto stalo do Ukrajine ili neke druge zemlje koju ne zna ni na globusu da pokaze?

Prosecnog glasaca interesuje da mu gorivo bude po povoljnoj ceni, da  ode do trgovine i kupi namirnice po isto tako pristupacnoj ceni i da moze da plati rezijske troskove i da mu nesto ostane.

Sve drugo ga ne interesuje dok god su ti njegovi "uslovi" zadovoljeni - pa ni Ukrajina, Tajvan ili bilo koja vukojebina zbog koje ce mu standard opasti.

Ja sam prosecni gradjanin i stalo mi je do Ukrajine.

Nisu svi na prodaju za koru hleba i dupelisci zlom gnomu kao stabilna budala.

President Musk-Trump suggests that since Russia "fought for that land" in Ukraine "and lost alot of soldiers" doing it, that Russia should keep it. What a piece of shit.

Spoiler

Edited by Dragan
  • Like 2

1 minute ago, Dragan said:

Ja sam prosecni gradjanin i stalo mi je do Ukrajine.

Nisu svi na prodaju za koru hleba i dupelisci zlom gnomu kao stabilna budala.

President Musk-Trump suggests that since Russia "fought for that land" in Ukraine "and lost alot of soldiers" doing it, that Russia should keep it. What a piece of shit.

Hide contents

Nisi prosecan gradjanin USA sa pravom glasa na izborima i nisi nadlezan za ono sto su njihove potrebe i shvatanja, kao i vecina nas ostalih koji ne zivimo tamo.

1 hour ago, Kronostime said:

13 minutes ago, djura.net said:

@Kronostime da, da, razumem to, ali sam te pitao o tome sta ti mislis da je dugorocan interes. Ove potrosacke kategorije koje navodis su kratkorocna stvar, danas ovako, sutra onako, cene diktira trziste. Sta je dugorocni interes o kome si pisao?

To sta ja ili ti ili bilo ko od nas mislimo koje, da budemo iskreni, ratovi u bilo kom delu sveta ne doticu dok nam ne ugroze nas standard i potrosacke navike, je totalno nebitno u odnosu na to sta misle oni kojima je rat i unistenje svakodnevica i okruzenje.

Oni se pitaju, jer njima grmi nad glavama, ne nama koji drvimo o tome iz sigurnosti nasih domova i fotelja hiljadama kilometara daleko od toga toboz sazaljevajujici i zgrazavajuci se nad time?

Pricamo o opcijama, cudima od oruzja, taktikama.... kao da pricamo o igrici a ne o necemu gde se svakog trenutka gube zivoti, jebes imovinu - to ce se nadoknaditi.

Kakvi smo to ljudi postali kad nam je to postala "zabava", majkumu?

Da li zasluzujemo da se zovemo ljudima kada to procenjujemo kao robu na pijaci?

Da li smo toliko otisli u kurac svi - da izvinu dame?

Ako jesmo, koja je to civilizacija koju vredi spasavati?

16 minutes ago, Dragan said:

I?

Tramp je odgovoran svojim biracima da radi ono sto je za njih bitno - za ostale kako se snadju.

4 minutes ago, Dragan said:

@Kronostime

Drago mi je da ne zivimo u istom svetu.

Svet bajki i idealizma je vrlo privlacan - na zalost, java je dosta surova prema onima koji sanjaju.

Uvek je bolje biti razocarani pesimista u zivotu nego razocarani optimista - pesimistu moze nesto pozitivno i da iznenadi.

24 minutes ago, Kronostime said:

To sta ja ili ti ili bilo ko od nas mislimo koje, da budemo iskreni, ratovi u bilo kom delu sveta ne doticu dok nam ne ugroze nas standard i potrosacke navike, je totalno nebitno u odnosu na to sta misle oni kojima je rat i unistenje svakodnevica i okruzenje.

Oni se pitaju, jer njima grmi nad glavama, ne nama koji drvimo o tome iz sigurnosti nasih domova i fotelja hiljadama kilometara daleko od toga toboz sazaljevajujici i zgrazavajuci se nad time?

Pricamo o opcijama, cudima od oruzja, taktikama.... kao da pricamo o igrici a ne o necemu gde se svakog trenutka gube zivoti, jebes imovinu - to ce se nadoknaditi.

Kakvi smo to ljudi postali kad nam je to postala "zabava", majkumu?

Da li zasluzujemo da se zovemo ljudima kada to procenjujemo kao robu na pijaci?

Da li smo toliko otisli u kurac svi - da izvinu dame?

Ako jesmo, koja je to civilizacija koju vredi spasavati?

Naravno da se slazem sa ovim sto si napisao, ali i dalje mi nisi rekao sta je to taj dugorocni interes zbog kog USA zrtvuje Ukrajnu (i ne samo Ukrajnu). Meni to uopste nije jasno. Vise mi izgleda da se zbog kratkorocnog interesa i sitnog profita zrtvuje nesto mnogo vece i znacajnije i dugorocnije, i to sa nesagledivim posledicama, upravo dugorocno. 

Edited by djura.net
  • Like 1

8 minutes ago, djura.net said:

Naravno da se slazem sa ovim sto si napisao, ali i dalje mi nisi rekao sta je to taj dugorocni interes zbog kog USA zrtvuje Ukrajnu (i ne samo Ukrajnu). Meni to uopste nije jasno. Vise mi izgleda da se zbog kratkorocnog interesa i sitnog profita zrtvuje nesto mnogo vece i znacajnije i dugorocnije, i to sa nesagledivim posledicama, upravo dugorocno. 

Navedi mi jedan valjani i  isplatljiv razlog zasto bi USA sada podrzavala Ukrajinu?

Ako Ukrajina da garancije USA za pristup rudnim resursima u nekom neodredjenom roku, mada su tu garancije slabe, onda mozda se i desi sto dosta njih prizeljkuje.

Ovako, prica se svodi na ono, nama poznato: "A `di su nasi novci..."

Jbg, taj argument prolazi kod vecine glasaca bilo gde na svetu, bez obzira na ideologiju.

Ne postoji nikakav interes, postoji Trampovo JA. Lik je narcisoidni poremeceni idiot, ovako bi se i ovaj nas ponasao da moze. Kompleksi vriste iz njega. Plus postaje dementan i on. Ne znam ko moze da pomisli da tu ima neke strategije.

Meni je u ovoj citavoj tuznoj prici zao samo sto je Evropa u prethodnih 20 godina imala istorijsku sansu da resavanjem unutrasnjih problema kontinenta, postane treci globalni igrac (u perspektivi do 2025. lagano i najjaci), ali cinovnicici i aparatcici su odabrali da ih Amerika brani a Rusija hrani i sad sve to dolazi na naplatu. A oni se i dalje nisu probudili.

• Love 1

6 minutes ago, Kronostime said:

Navedi mi jedan valjani i  isplatljiv razlog zasto bi USA sada podrzavala Ukrajinu?

Drage bolje cu da ti navedem taj argument, ako on nije vec sasvim vidljiv, ali mi i dalje nisi nista rekao o tom dugorocnom interesu, a pitam te vec kroz 4-5 post. Ako ne zelis da mi kazes, kazi tako - necu da ti kazem (celavi :classic_happy:), pa da idemo dalje. 

---

cnn

Ukrainian President Volodymyr Zelensky said a Russian drone struck the destroyed nuclear power plant at Chernobyl on Thursday night. 

Ukraine’s State Emergency Service later said that the radiation background limits remain within normal limits.

“A Russian attack drone with a high-explosive warhead struck the shelter protecting the world from radiation at the destroyed 4th power unit” at the plant, Zelensky said on X.

The concrete shelter that covers the unit was damaged, Zelensky added, and a fire was extinguished. “Radiation levels have not increased and are being constantly monitored. According to initial assessments, the damage to the shelter is significant,” Zelensky said.

Altogether, on Thursday night, the Ukrainian military reported that Russia launched 133 drones at Ukraine, 73 of which were shot down and 58 of which did not reach their target. The numbers are broadly in line with the recent average of drone attacks. The military said drones were shot down in 11 regions, covering much of the country.

Mislim da nikada u istoriji nije bio toliko izrazen stav u stanovnistvu da Amerika treba da se okrene sama sebi i da se ne mesa u konflikte u svetu. Tramp je svoju kampanju gradio na tome i naravno nastavlja da jase na talasu populizma. Ukrajina je kolateralna steta takve politike.

Za to sam sasvim siguran. Drugi razlog je dosta kompleksniji. Ljudi koji se bolje razumeju, tvrde da Tramp vidi samo Kinu kao protivnika. Ruse ne smatra opasnim po Ameriku, ali vidi da su ipak dosta nezgodniji nego sto se mislilo ( narativ kako samo sto se nisu raspali retko ko vise uzima za ozbiljno) i da mogu jos dosta dugo da guraju ovako. Direktnije ukljucivanje Amerike bi eventualno okrenulo situaciju na terenu ali bi i odvuklo mnogo resursa koji mu trebaju drugde. I opet prvi razlog, njegovi glasaci ne samo da su uglavnom protiv toga da se SAD ukljuce u sukob, nego ne mogu Zelenskog ocima da vide. A to je opet narativ koji su njegovi saradnici na celu sa Takerom nametnuli.

E sad. Zasto on krece u pregovore, a vec daje maltene sve Rusima i pre pocetka?  To jeste cudno, on bi barem trebao da zna da pregovara. Cenim da je covek jednostavno impulsivan i lud. Hoce da brzo resi taj problem. I ne interesuju ga posledice po evropu.

Edited by feanorlfc

10 minutes ago, Kronostime said:

Ako Ukrajina da garancije USA za pristup rudnim resursima u nekom neodredjenom roku, mada su tu garancije slabe, onda mozda se i desi sto dosta njih prizeljkuje.

Ovako, prica se svodi na ono, nama poznato: "A `di su nasi novci..."

Jbg, taj argument prolazi kod vecine glasaca bilo gde na svetu, bez obzira na ideologiju.

Pošto sve gledaš kroz novac evo ti jedan odgovora posle 3 sekunde razmišljanja. Zato što će država te veličine uvoziti nekoliko milijardi dolara naoružanja od SAD svake godine. Pa sad dodaj tome ostalo što će kupovati u SAD pa vidi koji je dugoročni interes. Takođe ta zemlja će učiniti EU još jačom koja je ključni ekonomski i vojni saveznik SAD. Zašto bi iko kupovao američko oružje u svetu ako ne da bi time kupio i njihovu naklonost. Ako toga nema onda nema ni interesa za SAD oružjem. E to nesposobnjaković u beloj kući sada upravo dovodi u pitanje. 

Premoć SAD u svetu se temelji na sistemu savezništva sa gomilom država. Niko ne bi kupovao SAD oružje da uz njih ne dobijaju i podršku od strane SAD na svim drugim poljima. Ista priča je i sa još nekim vrstama proizvoda koje mogu da se nabave i u drugim krajevima sveta. Zamisli da SAD objavi sankcije nekom a EU kaže, to nas ne interesuje, mi nastavljamo trgovinu sa tom firmom. Te sankcije ne bi vredele pišljivog boba.

Ajde pogledajte istraživanja pre zaključaka da su svi u SAD protiv pomaganja Ukrajini :

Americans are divided about evenly over whether the U.S. should continue to help Ukraine win back territory it lost in the war with Russia, even in a prolonged conflict (48%), or try to reach a quick end to the conflict, even if that means Ukraine does not recover all of its land (50%). This marks a shift from prior readings, when the majority of Americans backed a fight for total victory.

Americans are also split as to whether the U.S. is doing too much (37%), the right amount (31%) or not enough (30%) to aid Ukraine. More Americans now than in March say the U.S. is doing the right amount, while fewer say it is not doing enough.

Ovo je iz decembra. Ovo je čist hir Trampa koji na nivou deteta doživljava politiku. Što kaže šahista iz moskve "ne vidi dalje od 2 poteza unapred" i prihvatiće kojekakvu budalaštinu koja će skupo koštati zapad na duže staze.

Takođe postoje momenti kada se ne ide u udovoljavanje i populizam nego se mora zauzeti drugačiji stav koji je ispravan za državu na duže staze.

• Like 2