Milenko Puzigaca Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 5 hours ago, Devil In My Pants said: ...zakn iz 2003 kad i nije bilo neta ovde... Da bi bili precizni, čisto kao informacija, ovde je na globalni internet povezano 1996, pre toga je moglo da se izađe, ali samo preko akademske mreze, a do 2002 ili 2003 je postojao samo dial-up pristup. Ali čak i sa dial-up pristupom su postojali oni koji su još tada radili nešto na internetu, mada nije to bio frilensing u danasnjem znacenju, nego je vise bilo zarađivanje na shareware programima. Zarada se podizala čekovima, koji stižu poštom, pa se onda unovčavaju u banci, ali tek kad banka prvo proveri da li je ček pravi, što je sve umelo da potraje. I tada je trebalo plaćati porez na takav prihod, valjda je trebalo da se prihod prijavi na osnovu nekakvog ugovora o delu, samo sto to niko nije radio. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milenko Puzigaca Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 7 hours ago, NMX said: Tekst na Novoj nije pisao niko sa foruma nego Radmilo Marković. Ako je to isti Radmilo Marković koji piše ekonomske tekstove za Vreme, onda je u pitanju vrhunski novinar koji se prilično razume u materiju. Svakako mnogo više od ozlojađenog frilensera koji mora da plati porez. Da budemo objektivni, i ovaj Marković zvuči ozlojeđeno, a ako je stvarno ekonomski novinar onda zna da tu tako ide. Otpisivali su i dugove za struju, za televiziju, neplacene poreze, dugove za doprinose poljoprivrednicima, itd, i ne vidim čemu onakav ton, i on kao uvređena mlada. Mogao je i on pošteno da radi izlažući se opasnosti da ga uhvate i živog oderu, šta sad. Zašto nije? Uostalom, ovi koji su iznenađeni i uvređeni, koliko god da ih ima, prvo da vidimo hoće li oni u NATO i te stvari, pa posle da sudimo o pravednosti ove odluke. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 18 minutes ago, Milenko Puzigaca said: Da budemo objektivni, i ovaj Marković zvuči ozlojeđeno, a ako je stvarno ekonomski novinar onda zna da tu tako ide. Otpisivali su i dugove za struju, za televiziju, neplacene poreze, dugove za doprinose poljoprivrednicima, itd, i ne vidim čemu onakav ton, i on kao uvređena mlada. Mogao je i on pošteno da radi izlažući se opasnosti da ga uhvate i živog oderu, šta sad. Zašto nije? Uostalom, ovi koji su iznenađeni i uvređeni, koliko god da ih ima, prvo da vidimo hoće li oni u NATO i te stvari, pa posle da sudimo o pravednosti ove odluke. Pa dobro, moj je utisak da se ono još jednom iz naslova odnosi upravo na to o čemu pričaš, da se odnosi na tv, poreze, infostan i sl. oproštaje. Nije ovo nikakav izuzetak, samo nastavak nakaradne prakse države. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devil In My Pants Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 (edited) Zamisljam kako su isli oni protesti protiv cene benzina. -A sto ja da idem peske,busom ili taksijem,jbs ta dva dinara... -Profesor Peric je rekao da je bolje za ekonomiju zemlje da se kupuje gorivo, valjda on zna kao profesor ekonomije da tako treba, a ne tamo neki taksista. -Ja sam vec kupio pun rezervoar bas cu sad ja zbog ovih sto moraju sad da ga kupe a nece da se vozim busom. -Citao sam u Danas da je odvratno da se bunimo zbog cene goriva dok kapetani na tankerima kradu benzin. Edited April 24, 2021 by Devil In My Pants Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 4 hours ago, McLeod said: Ovo ti je false analogy. Da li se neko oseca namagarcenim sto je otvorio neku radnjicu za preprodaju polovne robe recimo, dok neki lik na pijaci ili na kupujem prodajem pravi vece pare na crno? U Srbiji. Mislim, ako hocemo da pricamo o ovim stvarima, hajde prvo da se setimo gde zivimo, a ne da pricamo bajke kao da smo Nemacka ili Svedska i bavimo se mrtvim slovom na papiru. Sta je false analogy? Sto sam rekao da se ne osecam namagarcenim (konkretno ja, ne govirim u ime svih) jer mi je racunica jasna? Mogu da razumem a verovatno i ima dosta ljudi kojima racunica nije takva, pa neka odgovore u svoje ime. Generalno gledano, moze se reci da su svi koji su placali "principijelno namagarceni" ali sustinski, kad se izracuna, nisu svi namagarceni. Verovatno su i sustinski namagarceni oni koji su zaradjivali ispod 1500eur a placali pausalni porez, tu je negde break-even, zavisno koliki bi pausalni porez bio u mestu gde bi se prijavili. A da ne govorimo o onima koji su zaradjivali tih famoznih 64.000 dinara a placali pausalni porez pa makar on bio i neki minimalni tipa 20.000din u Svrljigu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akiro Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 5 hours ago, Kooineeperk said: Ono sto mene boli jeste glupiranje koje su napravili sa testom samostalnosti. On ne bi smeo da postoji za freelancer-e, pausalce, koji rade sa stranim klijentima. Svrha njegovog uvodjenja je bila da se ubije "izbegavanje regularnog zaposljavanja" u domacim firmama, a pucali su sacmarom pa zahvatili i nas koji jesmo samostalni i koji nemamo veze s tim, kao i jos mnoge neke druge. Sitan, ali veoma bitan detalj. I veoma bitno je, u čije ime i za čiji račun, odnosno korist, je država tu svinjariju napravila. Pa sad, da li su one domaće uštve u pitanju ili neke nemačke, nije na kraju ni bitno, za račun kojekakvog potpuno irelevantnog privatnika država obezbeđuje siledžijskim metodom jeftiniju radnu snagu. Makar da taj zakon samo važi za samostalce, koji rade za "klijente" iz Srbije i svaki mesec primaju identičan iznos (mada, zašto ne bi mogla i neka paušalna konsultacija ekskluzivno za jednog klijenta da se radi, ako je on dovoljan), pa ajde i da prihvatimo žvaku. U svakom slučaju, dobro da znamo u kakvoj državi živimo. Koja ljude hoće da natera na ropski rad za uslove, koji im ne odgovaraju, kod Nordeusa i sličnih uštvi. Da su ti ičemu valjali, ostali bi u Amerikama i tamo osnovali firmu, a ne došli u evropsku Indiju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Just now, Akiro said: Sitan, ali veoma bitan detalj. Da, meni je ovo bas bitno. Promenilo mi je prakticno nacin na koji radim, a srecna okolnost je sto sam mogao da ostvarim olaksice. Inace bih verovatno rizikovao sa testom samostalnosti jer je razlika znacajna. A onda sam zbog peace of mind i kad sam vec video da mi je manje-vise isto, prelomio da odem na DOO samo da se ne bih eventualno lomatao sa nekim debilnim poreskim inspektorom. Just now, Akiro said: I veoma bitno je, u čije ime i za čiji račun, odnosno korist, je država tu svinjariju napravila. Pa sad, da li su one domaće uštve u pitanju ili neke nemačke, nije na kraju ni bitno, za račun kojekakvog potpuno irelevantnog privatnika država obezbeđuje siledžijskim metodom jeftiniju radnu snagu. Javna tajna je za koga je to uradjeno. A nije da su im time obezbedili jeftiniju radnu snagu, mozda malo kvalitetniju, da ce neko za iste pare u dzepu radije raditi u Nordeusu i biti fancy. A ranije kad su se dobijale pare na agenciju, bilo mu je super da dobije npr. 300eur vise mesecno (kad sam plati pausalni porez) a da nema mogucnost da se hvali da radi u fancy firmi. Just now, Akiro said: Makar da taj zakon samo važi za samostalce, koji rade za "klijente" iz Srbije i svaki mesec primaju identičan iznos (mada, zašto ne bi mogla i neka paušalna konsultacija ekskluzivno za jednog klijenta da se radi, ako je on dovoljan), pa ajde i da prihvatimo žvaku. Slazem se, i da vazi ono da mu klijent ne odredjuje kad ce na odmor, da mu ne daje opremu i prostor, sve je to ok. Just now, Akiro said: U svakom slučaju, dobro da znamo u kakvoj državi živimo. Koja ljude hoće da natera na ropski rad za uslove, koji im ne odgovaraju, kod Nordeusa i sličnih uštvi. Da su ti ičemu valjali, ostali bi u Amerikama i tamo osnovali firmu, a ne došli u evropsku Indiju. Da se ne lazemo, to imitiranje full-time zaposlenja i nije bilo ok. I trebalo je to nekako regulisati. Ali ne kolje se vo za kilo mesa... A to da li neko valja, jbg, ne moze se reci da ti neki nisu uspeli, konkretno Nordeus, vratili su se ovde sa nesto zaradjenih para sa kojima im je bilo daleko lakse da startuju odavde (zbog troskova), nego da ostaju napolju i probaju to isto. Veruj mi znam sta znaci biti startup, finansirati nesto napolju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akiro Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 7 hours ago, Eddard said: Koliko ja znam, privatni zdravstveni fondovi, tj. osiguranja u Srbiji nisu još na tom nivou da mogu da obezbede kompletnu uslugu, već su više u pitanju dodatne usluge. Demantujte me ako grešim. Ajd za penziono mogu da skontam, uplaćujte sebi gde hoćete, da biste imali penziju koliku hoćete, nikakav problem. Ali zdravstveno je malo drugačija priča. Neka dobrovoljna zdravstvena osiguranja u Srbiji već nude bolničko lečenje, i to po potrebi i u državnim bolnicma, ali pod povlašćenim uslovima u apartmanskom smeštaju. Zavisno od visine prihoda, može lako da se desi, da ti to dođe jeftinije od plaćanja procenta državi. Skuplja privatna, koja to pokrivaju do 100.000 Eura, su negde oko 150 Eura mesečno, da uzmeš još neku doplatu, recimo za bolničko lečenje u 42 zemlje Evrope sa pokrićem do 2.000.000, eto te na 200 ili nešto više. A dobiješ dramatično bolju uslugu. Verovatno te na ulazu dobrano istestiraju pa ne primaju slučajeve sa postojećim teškim hronikama (ili ti kao neka strana, internacionalna osiguranja, opale gadne premije), ali ako si relativno mlad i zdrav, apsolutno validna opcija. Pejstovao sam ga već jednom, ali evo odgovarajući tekst iz DW: https://www.dw.com/sr/lečenje-u-srbiji-plati-ili-čekaj/a-43523036 VMA veoma širok spektar usluga (ako ne i sve), uključujući i neke veoma kompleksne operacije pruža za keš. Mnogo šta tu zavisi od individualne situacije, i treba čovek da ima izbor za svoje pare. Jednostavno, nije fer da država, koja ih ničim dobrim nije zadužila, dere freelencere na doprinosima. Neka uzme svoj porez i nek se za sve dalje goni u tri lepe (bar ova naša). Neka ljudi imaju opciju da sami kuju svoju sreću. Ako uspem da složim kockice, ja ću lepo u Turskoj da plaćam 614 Lira mesečno (negde oko 73 Eura) fiksno za njihovo državno zdravstveno, koje je btw, mnogo bolje od našeg, tek da se nađe za slučaj neke eventualne buduće potrebe a i dalje ovo "sitno", koje je i najčešći slučaj, plaćati iz džepa, bilo ovde bilo tamo. O.K., paušala sa uključenim zdravstvenim bi svakako bila povoljnija varijanta, ali to je polako passe tema, a i kvalitet usluge našeg državnog zdravstvenog je jednostavno horor (izuzev ako je dobiješ pod privilegovanim uslovima preko privatnog). 4 minutes ago, Kooineeperk said: A to da li neko valja, jbg, ne moze se reci da ti neki nisu uspeli, konkretno Nordeus, vratili su se ovde sa nesto zaradjenih para sa kojima im je bilo daleko lakse da startuju odavde (zbog troskova), nego da ostaju napolju i probaju to isto. Veruj mi znam sta znaci biti startup, finansirati nesto napolju. Sve O.K., ali da ne ide onda žvaka o patriJotizmu i kako su takvi od vitalnog interesa za državu. Jednostavno su se samo okoristili činjenicom da je ovo banana-land a ima dobar i za njihove potrebe jeftin kadar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akiro Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 5 hours ago, Ridji said: Tako nam isto funkcioniše i penziono, to sto plaćamo sad ide za tekuće penzije, a kad nama jednog dana dodje vreme za penziju ništa nam ne garantuje da će biti tada para za istu Razlog više da se to privatno reši - štekom , stanom ili privatnim osiguranjem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 6 minutes ago, Akiro said: Sve O.K., ali da ne ide onda žvaka o patriJotizmu i kako su takvi od vitalnog interesa za državu. Jednostavno su se samo okoristili činjenicom da je ovo banana-land a ima dobar i za njihove potrebe jeftin kadar. Nisu bas od vitalnog interesa ali je sa vise aspekata dobro sto su tu - imidz drzave (ne mesati sa pojmom vlasti) u tom domenu (IT, gaming); bave se i nekim drustveno-korisnim aktivnostima; zaposljavaju ipak veliki broj ljudi (ne znam do koliko su dogurali ali ima ih 150-200 u Srbiji?), i tako dalje... Jedino sto jebe celu pricu jeste sto se pare od korisnika igrica ne slivaju u Srbiju vec valjda u Irsku, ili tako negde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akiro Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 (edited) 2 hours ago, Kooineeperk said: Jedino sto jebe celu pricu jeste sto se pare od korisnika igrica ne slivaju u Srbiju vec valjda u Irsku, ili tako negde. Zaokružena priča, tipična za Smrdiju i smrdske privatnike. Razlog više za to kako ja doživljavam ovu državu (nuke it and nuke it hard u smislu da se sve to dobro naguzi). Da se vratimo na priču da bi svako ko iole može trebao da napusti ovu državu i šta bi se desilo, kada bi taj (na žalost) malo verovatni slučaj nastupio. Ovakva hovna bi pukla kao zvečka. I treba da puknu, i vlast i njeni sponzori, po kojima kroji zakone protiv sopstvenih građana. Riba od glave smrdi i od glave se čisti. Neka prvo Nordeus prima sav priliv u Srbiju i plati sve što sleduje pa da pređemo na rep. Ah, da, zaboravio sam sitan detalj, rep ne sponzoriše vlast. A i ne glasa za nju. Nego, nije li to što Nordeus radi, isto što rade i freelanceri (ili će raditi ako se papirološki prebace u drugu državu), stvara vrednost ovde, a naplaćuje je na drugom mestu. Verovatno su Irsku odabrali zbog povoljnijih uslova. O.K. neka Srbiji plate onda razliku. Pošto se to neće desiti onda neka niko i freelancerima ne priča da je kriminal da ovde radiš i živiš, a naplaćuješ na Payoneer u USA ili kroz firmu u Severnoj Makedoniji, Litvaniji, wherever... P.S. Hvala ti što, za razliku od konsultantskih pravnika, ne preskačeš detalje, koje drugoj strani idu u prilog. Cenim diskusiju sa tobom, složili se ili ne. A nekim konsultantskim pravnicima da navedem samo primer jedne njihove koleginice iz branše, koja je prešla iz jedne takve multinacionalne firme u drugu, i, gle čuda, odmah zatrudnela, valjda ni mesec dana nije radila. Sada će lepo o računu socijalnog (ili ko to već plaća) da odmara fino za vreme trudničkog pa porodiljskog, a ovi, što su je zaposlili sa velikim očekivanjima, moraju još jednu osobu da zaposle da ovu menja. Zahebala i poslodavca i državu. Iako se radi o drugarici moje žene, moram da izrazim disgust sa tom pričom. Znači neko, ko je uredno uplaćivao doprinose, njoj je tu priču omogućio i ispao magarac, jer mu žena možda radi kod domaćeg privatnika i ni u snu ne može te beneficije da koristi, zakon tamo ili amo. Za to je takvome najmanje kriva freelancerka, koja je do pola dana pred porođaj radila, i koja če, brinući se za bebu, usput svo vreme da radi dok drugi o trošku države/poslodavca planduju. Jesmo mi freelanceri krivi guilty as charged za poreze, što se ostalog tiče, može o mnogo čemu da se diskutuje. I zato buduća rešenja treba isključivo i samo porez da obuhvate, ili, eventualno, paušal po starom modelu. A pošto su na topicu pale i neke uvrede na temu freelancera, moram da pomenem da su ti "jadnici", koje niko neće, koji su neuspešni u svojoj branši, koji ne mogu da nađu drugi posao, etc, etc, etc, našli klijente za svoj posao u inostranstvu i, uzevši u obzir kod nekih dugi period takvog poslovnog odnosa, očigledno zadovoljavaju norme zahtevnog stranog klijenta. Meanwhile, sa određenim domaćim fakultetima stranim klijentima ni pišljivi bob ne vrediš nigde sem u ovoj zemlji. U kojoj meri bi oni mogli da rade za američke klijente, sem da ih savetuju kako u banana-landu da otvore firmu i iskoriste sve manjkavosti sistema, krojene, negovane i održavane po meri da ne kažem koga i čega. Doduše, mogli bi kao neki bizoni da postanu i lokalni advokati i da plaćaju najmanji paušal među paušalcima, a deru velike pare za koje retko klijent vidi ikakav račun, najmanje fiskalni, slično zubarima. A jel bi oni mogli da postanu freelanceri u radu za američke klijente, koji ne posluju ovde u Smrdiji? Malo teži slučaj. Prema tome malo poštovanja i držite se striktno pravne priče držanja zakona kao pijan plota, a preskočite pravdu i moral i komentarisanje vrednosti drugih. Edited April 24, 2021 by Akiro 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridji Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 3 hours ago, Kooineeperk said: pausalni porez pa makar on bio i neki minimalni tipa 20.000din u Svrljigu. Ni u Nisu nije bio 20000 do 2020., u famoznom Svrljigu je bilo 13-14k Čak je i u Leskovcu za 2019 bilo jedva 15000 Govorim za šifru delatnosti Računarsko programiranje. 2 hours ago, Kooineeperk said: Da, meni je ovo bas bitno. Promenilo mi je prakticno nacin na koji radim, a srecna okolnost je sto sam mogao da ostvarim olaksice. Inace bih verovatno rizikovao sa testom samostalnosti jer je razlika znacajna. A onda sam zbog peace of mind i kad sam vec video da mi je manje-vise isto, prelomio da odem na DOO samo da se ne bih eventualno lomatao sa nekim debilnim poreskim inspektorom. Mene je recimo bas ujebalo, jer sam 2019. januara i februara bio u radnom odnosu tako da ne ostvarujem olakšice i sad prakticno nisam konkurentan na domaćem tržištu zapošljenih na ugovor o radu. Kolega sa kojim sam do tog trenutka radio na projektu, koji je sa sličnim iskustvom (možda godinu dana manje) da ne ocenjujem o sposobnosti, znaju i kvalitetu rada, to je na (potencijalnom) poslodavcu, ali nije bio tokom 2019. u radnom odnosu odjednom je u velikoj prednosti. Znacajno manje košta svakog poslodavca i pre će njega neko da zaposli čak i da proceni da sam nešto bolji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridji Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 2 hours ago, Akiro said: Razlog više da se to privatno reši - štekom , stanom ili privatnim osiguranjem. Slažem se, ali je zato glupost da se plaća državi odnosno da ne postoji mogucnost izbora. Daj ti isplati bruto platu pa onda svako da odluci šta će i koliko za PIO, da li drzavno, da li privatno, da li u banku da oroci, kupi nekretninu 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akiro Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 22 minutes ago, Ridji said: Slažem se, ali je zato glupost da se plaća državi odnosno da ne postoji mogucnost izbora. Daj ti isplati bruto platu pa onda svako da odluci šta će i koliko za PIO, da li drzavno, da li privatno, da li u banku da oroci, kupi nekretninu Teška glupost, ali država ne da svoju zlatnu koku, a pride i njeno većinsko biračko telo ne bi moglo da se snađe sa mogućnošću izbora i voli da država za njih razmišlja a vole bogme i da neko drugi solidarno i za njih plaća pa diže kvalitet državnog zdravstva njima u korist a sebi na štetu, jer ne dobija ništa više za svoje veće uplate. Individualno bi mogao da optimizuje prema svojoj situaciji i potrebama. Međutim, nije u redu da oni, koji taj sistem za sada ne mogu da izbegnu, sada navijaju da i komšiji solidarno crkne krava, odnosno da mu se nametne išta više od poreza. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridji Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Inače pitanje za vas, da vidimo ko je gledao onaj podcast sa Kosticem , gde se u Evropi oporezuje penzija? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridji Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 4 hours ago, Akiro said: Zaokružena priča, tipična za Smrdiju i smrdske privatnike. Razlog više za to kako ja doživljavam ovu državu (nuke it and nuke it hard u smislu da se sve to dobro naguzi). Pa i ne baš, evo šta naprimer apple radi, znam da ne voliš profesora ali u ovom delu razgovora nema veze sa Srbijom, freelance i ostalim osetljivim stvarima pa ga vredi poslušati, 44:55. Premotao sam ja 4 hours ago, Akiro said: Riba od glave smrdi i od glave se čisti. Neka prvo Nordeus prima sav priliv u Srbiju i plati sve što sleduje pa da pređemo na rep. Ah, da, zaboravio sam sitan detalj, rep ne sponzoriše vlast. A i ne glasa za nju. Nego, nije li to što Nordeus radi, isto što rade i freelanceri (ili će raditi ako se papirološki prebace u drugu državu), stvara vrednost ovde, a naplaćuje je na drugom mestu. Verovatno su Irsku odabrali zbog povoljnijih uslova. O.K. neka Srbiji plate onda razliku. Pošto se to neće desiti onda neka niko i freelancerima ne priča da je kriminal da ovde radiš i živiš, a naplaćuješ na Payoneer u USA ili kroz firmu u Severnoj Makedoniji, Litvaniji, wherever... Mislim da nisi bas u pravu. Po podacima Nordeus je registrovan u Srbiji i sedište mu se nalazi u Srbiji (mogu se videti podaci u APR). Za sve prilive, ma gde oni legli, koje ova firma ostvari moraju da plate porez Srbiji. Kao i kod fizičkih lica i kod pravnih postoji pojam rezistentnosti, a firma je rezident one države gde joj je sedište. Ta država za svog rezidenta oporezuje sve prihode na globalnom nivou. Oporezivanje zarade ostvarene u Irskoj od strane Srbije mogu da izbegnu ako je to tamo posebna kompanija, sto verovatno jeste. Ali svakako za ovaj Nordeus ovde mogu se na APRu videti godišnji izveštaji. Ako dobro tumačim ono sto piše - porez na dobit za 2019. im je bio oko 37000000 dinara ili oko 286600€. Može se videti i PDV, kao i uplate za doprinose (tačnije 62% svih dažbina prema državi) svojih radnika, kojih imaju oko 170. Daleko od toga da im advokatisem, ili da su mi nešto simpatični ali nije bas tako da ne plaćaju Srbiji ništa ili malo. Takodje mislim da je njih još jedan zakon naterao da koriste Irsku, a to je sto zvanično u Srbiji ne smeš da prodaš nekome nešto u stranoj valuti, inače si u prekrsaju. Uostalom, da su hteli da se ustekaju i da prodju sa minimalno troška otvorili bi kompaniju u Irskoj, placali bi porez na dobit samo od 2% koliko je tamo, za razliku od 15% u RS, zaposlili bi freelancere/pausalce iz Srbije i ostalih istočnih zemalja čime bi uštedeli barem još 20-30% na svakoj plati, nema troškova za opremu, prostor... No da su tako razmišljali i gledali gde da uštede svaki euro verovatno ne bi ni napravili tako dobar i popularan proizvod. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devil In My Pants Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Njihov najveci problem je sto uporno pisem da oni nemaju apsolutno nijedan zakon kojise tice interneta da se tako izrazim. Poceli su nesto sa kriptovalutama za 15% koji pocinje u junu, za frilensere nemaju, zajebali ih i ovi sto izdaju stan na dan, za kladionicare tek nemaju osnovu jer te kladionice placaju porez u poreskim rajevima i onda su se uhvatili doznaka iz inostranstva gde ti u principu i banke vec skinu nesto. Poenta cele price da ima i ljudi koji su radili na kartice,kesh u ruke i najebace na kraju najvise onaj koji nije nista znao. Npr oni tebi na kripto i kladionicu hoce da uzmu pare koje ti povuces bez obzira da li si u minusu ili plusu... I dalje pricam da ne treba nista da im se plati vec da ide kolektivna tuzba, ali no govance pogacar i ovi sto su imali do 500e ce sve sjebati. Nema zemlje u suncevom sistemu koja placa retroaktivno zdravstveno, penziju..pa jebe im se za penziju ko dozivi 70 godina...itd...Kao i ranije sto sam pisao, tako i sad pisem da ce od mene dobiti onu stvar. Sad bas gledam tog pogacara jbs mi sve ako je on i frilenser...pa ja bih ga unistio u duelu, jbm ti sunce da oni nisu napravili pravni tim sa nekim advokatima da se bore,nego kao oni ce da pregovaraju sa mozda tj ne mozda nego sa najvecom mafijom na Balkanu. Drzava ima uplasene vecinom frilensere+ sto 80% ''naroda'' zeli da to frielnseri plate jer nemaju veze sa zivotom, a veliki broj njih bi da komsiji crkne krave.. Tu jos da dodas ''frilensere'' doo, pausalce koji bi se zivi pojeli da se ne plati jer ih i Mali djokica spominje svaki put kad se pravda. Ovo bi Strazbur oborio ko iz picke. Neka neko ko je da se plati porez, nadje bilo gde na svetu..nudim i Afriku, da se placa porez po tom cuvenom zakonu iz 2003g i jos da nadje zemlju koja to nije zakonski uredila od 2003g. Hvala 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Teška glupost, ali država ne da svoju zlatnu koku, a pride i njeno većinsko biračko telo ne bi moglo da se snađe sa mogućnošću izbora i voli da država za njih razmišlja a vole bogme i da neko drugi solidarno i za njih plaća pa diže kvalitet državnog zdravstva njima u korist a sebi na štetu, jer ne dobija ništa više za svoje veće uplate. Individualno bi mogao da optimizuje prema svojoj situaciji i potrebama. Nije baš zlatna koka, pre će biti rupa bez dna.Dobro zdravstvo košta, košta daleko više od toga što prosečan građanin uplaćuje kao doprinos u fond, taj iznos je smešan ako je cilj imati dobar zdravstveni sistem. Nije da većina ljudi ne bi znala šta da radi sa mogućnošću izbora, već većina ne bi mogla sebi da priušti taj izbor ako bi se u potpunosti tržišno oslobodio. Ili misliš da tih 10.3% bruto plate u Srbiji može da omogući sličan kvalitet zdravstvene zaštite kao 14.6% nemačke bruto plate?Sa tako malim uplatama u fond će zdravstvo u Srbiji uvek biti loše, a za veće uplate prosečan radnik nema i pre će odabrati da ništa ne plaća, nego da da trećinu svoje plate (što je i dalje malo) za zdravstvo. Ali to je neka druga tema o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 (edited) 11 hours ago, Ridji said: Mene je recimo bas ujebalo, jer sam 2019. januara i februara bio u radnom odnosu tako da ne ostvarujem olakšice i sad prakticno nisam konkurentan na domaćem tržištu zapošljenih na ugovor o radu. Kolega sa kojim sam do tog trenutka radio na projektu, koji je sa sličnim iskustvom (možda godinu dana manje) da ne ocenjujem o sposobnosti, znaju i kvalitetu rada, to je na (potencijalnom) poslodavcu, ali nije bio tokom 2019. u radnom odnosu odjednom je u velikoj prednosti. Znacajno manje košta svakog poslodavca i pre će njega neko da zaposli čak i da proceni da sam nešto bolji. Ovo ne sme da se radi - nije to benefit firme vec benefit zaposlenog. Tvoj kolega gresi (da se blago izrazim) ako pristaje na manji bruto koji mu poslodavac nudi jer ce onda kad to prodje uraditi sta? Traziti veci bruto? Mozda, ako pusti korenje i ne mogu bez njega. Ili ce i on za 2 godine traziti novi posao. 13 hours ago, Akiro said: P.S. Hvala ti što, za razliku od konsultantskih pravnika, ne preskačeš detalje, koje drugoj strani idu u prilog. Cenim diskusiju sa tobom, složili se ili ne. 👍 samo se trudim da sagledam pricu iz vise uglova, i da baratam cinjenicama. Nekada ide u prilog tezi koju zastupam, nekada ne, i to je ok. Samo budala ne menja misljenje. 13 hours ago, Akiro said: Nego, nije li to što Nordeus radi, isto što rade i freelanceri (ili će raditi ako se papirološki prebace u drugu državu), stvara vrednost ovde, a naplaćuje je na drugom mestu. Verovatno su Irsku odabrali zbog povoljnijih uslova. O.K. neka Srbiji plate onda razliku. Pošto se to neće desiti onda neka niko i freelancerima ne priča da je kriminal da ovde radiš i živiš, a naplaćuješ na Payoneer u USA ili kroz firmu u Severnoj Makedoniji, Litvaniji, wherever... 8 hours ago, Ridji said: Mislim da nisi bas u pravu. Po podacima Nordeus je registrovan u Srbiji i sedište mu se nalazi u Srbiji (mogu se videti podaci u APR). Za sve prilive, ma gde oni legli, koje ova firma ostvari moraju da plate porez Srbiji. Kao i kod fizičkih lica i kod pravnih postoji pojam rezistentnosti, a firma je rezident one države gde joj je sedište. Ta država za svog rezidenta oporezuje sve prihode na globalnom nivou. Oporezivanje zarade ostvarene u Irskoj od strane Srbije mogu da izbegnu ako je to tamo posebna kompanija, sto verovatno jeste. Ali svakako za ovaj Nordeus ovde mogu se na APRu videti godišnji izveštaji. Ako dobro tumačim ono sto piše - porez na dobit za 2019. im je bio oko 37000000 dinara ili oko 286600€. Može se videti i PDV, kao i uplate za doprinose (tačnije 62% svih dažbina prema državi) svojih radnika, kojih imaju oko 170. Daleko od toga da im advokatisem, ili da su mi nešto simpatični ali nije bas tako da ne plaćaju Srbiji ništa ili malo. Takodje mislim da je njih još jedan zakon naterao da koriste Irsku, a to je sto zvanično u Srbiji ne smeš da prodaš nekome nešto u stranoj valuti, inače si u prekrsaju. Uostalom, da su hteli da se ustekaju i da prodju sa minimalno troška otvorili bi kompaniju u Irskoj, placali bi porez na dobit samo od 2% koliko je tamo, za razliku od 15% u RS, zaposlili bi freelancere/pausalce iz Srbije i ostalih istočnih zemalja čime bi uštedeli barem još 20-30% na svakoj plati, nema troškova za opremu, prostor... No da su tako razmišljali i gledali gde da uštede svaki euro verovatno ne bi ni napravili tako dobar i popularan proizvod. Ovu pricu oko Irske znam samo kao pricu, nisam proveravao. Sad na brzinu bacih pogled na APR i fin.izvestaje i vidim da od 2017. imaju konstantan pad prihoda u Srbiji, mali ali pad. Neto dobitak od 500mil dinara godisnje pada na 120mil dinara u 2019. OK, imali su onu investiciju u gradnju svog office-a, pa je usled toga manji neto dobitak te godine (valjda). Takodje, troskovi na osnovu zarada su tu negde, od 1.2 mil dinara do 1.5 mil dinara. Za nekoga ko vazi za rastucu firmu deluje mi kao potvrda price, da prihodi idu negde drugde a ovde samo koliko treba. Ne znam bas toliko dobro da citam bilanse, pa uzmite ovo sa rezervom. Inace, to nije nista sporno, ocekivano je da firma ove velicine i globalnog reach-a, posluje sa sedistima u vise zemalja. I nista nije cudno da globalne prihode usmeruju na tacno odredjena mesta. To svi veliki rade. Recimo, jedan Microsoft ima nekoliko "money collecting" office-a u svetu, tipa Irska je za Evropu, mislim da je mozda i Luksemburg, prave se tu razne seme. Kod nas recimo je slicna prica bila sa operaterima, ako se ne veram, da je tipa Mobtel kad je kupljen od strane Telenora nije dosao iz Norveske nego iz Danske zbog manjih nekih poreza. Vip mobile je takodje imao neku semu ko to koga osnuje i kome je ko vlasnik. Edited April 25, 2021 by Kooineeperk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 3 hours ago, Devil In My Pants said: I dalje pricam da ne treba nista da im se plati vec da ide kolektivna tuzba, ali no govance pogacar i ovi sto su imali do 500e ce sve sjebati. Nema zemlje u suncevom sistemu koja placa retroaktivno zdravstveno, penziju..pa jebe im se za penziju ko dozivi 70 godina...itd...Kao i ranije sto sam pisao, tako i sad pisem da ce od mene dobiti onu stvar. Sad bas gledam tog pogacara jbs mi sve ako je on i frilenser...pa ja bih ga unistio u duelu, jbm ti sunce da oni nisu napravili pravni tim sa nekim advokatima da se bore,nego kao oni ce da pregovaraju sa mozda tj ne mozda nego sa najvecom mafijom na Balkanu. Nemoj da se ljutis 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devil In My Pants Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Ne ljutim se. Samo mije neverovatno da nisi odgovorio nista na pitanja koja sam postavio u poslednjem mom postu. Mnogo vas ''preduzetnika'' po internetu propagira pricu kako mora da se plati i kako je to zakon. Da ne pricam dalje, pa mi nije jasna ta pozicija ljudi sto se uporno upljuvase da mora se plati. Ti si npr samo dve godine ''preduzetnik'' sta si radio one tri godine pre i kako si dolazio do novca. Samo si mi sumnjiv,kockao,skidaosa neta,ali ne prelazi ovaj deo koji se porezuje pa sad filozofira. Ti kao ''frielnser'' ne zelis da imas neki status, to nisi spomenuo nijednom. ovako bih ja kroz salu, kao i ti opisao tvoje delovanje Link to comment Share on other sites More sharing options...
sreta-steta Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 @Ridji to je najveci tax evasion scheme worldwide. Ne znam kako tacno funkcionise tehnologija, ali mogu da objasnim nacin kako rade MNC koje prodaju robu. Poenta je da podelis firmu na sales i procurement. Procument firma poseduje sve zalihe u EU zemljama. Sales firma prodaje. Procurement firma se osniva u NL, CH, IE, dakle u zemljama sa vrlo niskim porezima na dobit. Sales firma se otvara u svim zemljama gde se posluje. I imamo sada: tvoj lokalni distributer ti narucuje 100 komada necega. Ti u Srbiji, narucujes robu od svoje Procurement firme koja posluje u CH. Tvoja prodajna cena je 100x100 = 10.000 a ulazna 100x90 = 9000. Dakle imas 1000 profit i placas 15% na to. Procurement firma u CH ima veci profit, ali zato placa i porez na profit od 5% recimo. Na taj nacin se vrsi ogromna preraspodela prihoda na dobit gde sirotinjske zemlje poput nase ostaju sa jos manje prihoda nego sto bi bilo inace. Imas citave armije konsultanata u EY, PWC, KPMG... koji se samo i jedino bave odredjivanjem kolika transferna cena sme da bude a da ne privuce preveliku paznju vlasti (ono 90 u formuli). Kada preteraju, imate situaciju kao u Rumuniji gde je maltene preko noci zakon promenjen da se porez placa na prihod a ne na profit. Pa se kao rezultat gomila firmi preko noci iselila odande. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 8 minutes ago, Devil In My Pants said: Samo mije neverovatno da nisi odgovorio nista na pitanja koja sam postavio u poslednjem mom postu. Koja su to pitanja upucena meni? 8 minutes ago, Devil In My Pants said: Mnogo vas ''preduzetnika'' po internetu propagira pricu kako mora da se plati i kako je to zakon. Da ne pricam dalje, pa mi nije jasna ta pozicija ljudi sto se uporno upljuvase da mora se plati. To bih pricao i da sam zaposlen u tudjem DOO, ili da sam profesionalni sportista, ili da sam "nezaposlena domacica". To nije stvar toga u kom sam ja statusu nego stvar licnog uverenja, da ako zelimo da imamo pravnu drzavu ne mozemo malo da postujemo zakon a malo ne. Svi. Ne samo freelancer-i... 8 minutes ago, Devil In My Pants said: Ti si npr samo dve godine ''preduzetnik'' sta si radio one tri godine pre i kako si dolazio do novca. Samo si mi sumnjiv,kockao,skidaosa neta,ali ne prelazi ovaj deo koji se porezuje pa sad filozofira. Da si citao sta sam pisao ne bi postavljao glupa pitanja. Mrzi me i da ponavljam, potrazi moje ranije postove. Stvarno ne mogu da diskutujem sa nekim ko ne cita sta mu pisem. Jbt. 8 minutes ago, Devil In My Pants said: Ti kao ''frielnser'' ne zelis da imas neki status, to nisi spomenuo nijednom. Ne razumem sta ti ovo znaci? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Pucisti kod Pogacara se reorganizuju pod vodjstvom cuvara vatre. Sve veselije i veselije Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridji Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 17 minutes ago, Kooineeperk said: Ovo ne sme da se radi - nije to benefit firme vec benefit zaposlenog. Tvoj kolega gresi (da se blago izrazim) ako pristaje na manji bruto koji mu poslodavac nudi jer ce onda kad to prodje uraditi sta? Traziti veci bruto? Mozda, ako pusti korenje i ne mogu bez njega. Ili ce i on za 2 godine traziti novi posao. Šta ne sme da se radi? Pa jeste benefit pojedinca, ali zašto bi iz ugla poslodavca on nakon 1.3.2020 davao nekoliko stotina ili preko hiljadu, evra više za istog čoveka. Ova razlika je ozbiljna ako govorimo o platama od 1700€ pa na više. Na primer da su dve osobe bile na istoj bruto plati, recimo 2500€, neka je pausalni porez bio 200€. Cilj obojici je ako ništa da ostanu sa istim netom - 2300€. Poslodavcu je cilj da manje više zadrži isti izdatak, eventualno da mu nešto malo poraste trošak na platu radnika. Sad onaj koji ima beneficije će na 2300€ da košta 2737€ a onaj ko ne ostvaruje olaksice 3726€... 1000€ razlike. Problem je sto su se firme medju sobom dogovorile kako će otprilike da nastupe, i da neće biti velike razlike medju njima, time su se osigurali da ne budu jedni drugima konkurencija u ovom slučaju. Pa radnici nisu imali nekih velikih opcija osim da pristanu na ponudjene uslove, tako su u najboljem slučaju ljudi (oni koji ostvaruju olaksice) ostali na istoj neto zaradi, a u nekim firmama su čak imali i umanjenje od 10% (taman toliko da firme bukvalno ne promene bruto koji su isplaćivali i pre promene) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts