Eddard Posted Friday at 02:19 PM Posted Friday at 02:19 PM Ovde, a i u Holandiji je recimo ovo baš popularno kao fast food Može da se jede, ali ne bih baš nikad poželeo da jedem 😁 1 2
Mina D. Harker Posted Friday at 02:29 PM Posted Friday at 02:29 PM Definitivno stvar regionalnog ukusa, ukiseljena riba zvuči grozno. Ja ni inćune ne gotivim; daj mi pečenu ili prženu ribu i dobroe. @Eddard to čudo je hladno i sirovo, jel?
DameTime Posted Friday at 02:49 PM Posted Friday at 02:49 PM 28 minutes ago, Eddard said: Ovde, a i u Holandiji je recimo ovo baš popularno kao fast food Može da se jede, ali ne bih baš nikad poželeo da jedem 😁 Neka, držim se ipak stare dobre pljeskavice sa lukom i kajmakom... P.S. Mogao si ovo da staviš u spojler 😂 1 1
Eddard Posted Friday at 03:25 PM Posted Friday at 03:25 PM 53 minutes ago, Mina D. Harker said: Definitivno stvar regionalnog ukusa, ukiseljena riba zvuči grozno. Ja ni inćune ne gotivim; daj mi pečenu ili prženu ribu i dobroe. @Eddard to čudo je hladno i sirovo, jel? Da da, hladno, tzv. Matjes mlada heringa, sirova, ali ne neobrađena, već u rasolu (ili kako se već zove slana voda, tipa kao za sir) bude enzimski obrađena. Ili Bismarck heringa ukiseljena. Ovo prvo još i može, ovo drugo neka hvala. 1
Klotzen Posted Friday at 03:39 PM Posted Friday at 03:39 PM jel to onaj surströmming što ljudi bacaju peglu čim omirišu ? gledao sam neće ga ni životinje 🙂 no neki ljudi jedu.
Mina D. Harker Posted Friday at 03:51 PM Posted Friday at 03:51 PM U CG su specijalitet suve usoljene ukljeve (sitna riba kao sardela), to je slano kao đavo. Putnike za gulage su mučili tako što bi im dali da jedu usoljene haringe, ali ni kap vode nakon toga. 🙂 Inače obožavam turšiju, ove godine prvi put solo kiselimo kupus, bez prethodnog iskustva, nadam se da će ispasti dobro. Za sad djeluje stabilno 😆
Smrtokapa Posted Friday at 03:52 PM Posted Friday at 03:52 PM Probao sam Matjes ovog leta, nije loše uopšte, I would again. To je ujedno i jedina nemačka hrana koju sam jeo u Nemačkoj, ostalo sve Bliski istok.
Mina D. Harker Posted Friday at 04:02 PM Posted Friday at 04:02 PM 8 minutes ago, Smrtokapa said: To je ujedno i jedina nemačka hrana koju sam jeo u Nemačkoj, ostalo sve Bliski istok. Da, kebab vlada (zapadnom) Evropom. A šta je sa svinjom, kobasicama, krompirom, mislila sam da Njemci žive na tome?
Smrtokapa Posted Friday at 04:08 PM Posted Friday at 04:08 PM 4 minutes ago, Mina D. Harker said: Da, kebab vlada (zapadnom) Evropom. Doner kebab je zapravo nemačko jelo, znači pass. 5 minutes ago, Mina D. Harker said: A šta je sa svinjom, kobasicama, krompirom Zašto napolju jesti nešto što imaš i kod kuće?
Mina D. Harker Posted Friday at 04:39 PM Posted Friday at 04:39 PM 25 minutes ago, Smrtokapa said: Zašto napolju jesti nešto što imaš i kod kuće? Hm nisam mislila na to, već restorane brze hrane u kojima je zastupljena tradicionaln(ij)a kuhinja, kao kod nas roštilj. Naravno da u velikim gradovima imaš širok izbor, što više različitih etničkih grupa, to raznovrsnija ponuda. Ali domaća kulinarska osnova kao neki šnicel, vurst, bagel, saurkraut i tako to, logično je da postoji. Ili bar pica parče 😝
Eddard Posted Friday at 05:35 PM Posted Friday at 05:35 PM 1 hour ago, Smrtokapa said: Doner kebab je zapravo nemačko jelo, znači pass. Well, jein. Jelo je originalno tursko, modifikovano kao brza hrana u Berlinu. Ali, Fast food u Nemačkoj je generalno užasan. 1
DameTime Posted Friday at 09:57 PM Posted Friday at 09:57 PM Kad smo kod turskih jela, pre par godina sam imala epizodu praćenja turskih serija, pa sam se naložila da upoznajem kulturu, učim jezik, spremam neku hranu. Naletim na recept, evo sad ne mogu da se setim kako se tačno zove jelo, ali pretragom na internetu bih rekla da je u pitanju - çibrek, što mu dođe testo punjeno mlevenim mesom, pa se to prži u dubokom ulju. Nije mi uspelo, ofc, tako sam se prešaltala na neke manje izazove, npr. menemen. 😅
Klotzen Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Doner Kebab je u stvari Giros, čisto da se ne zove po Grcima. Jedino što se Doner Kebab služi i u hlebu ko želi. U NS se otvorio Doner Kebab, neki Turci ga drže, u Nemačkoj kada sam ga jeo ostao mi u dobrom sećanju, međutim kada sam ga ovde uzeo ispostavilo se da je to Giros bez pomfrita koji je skuplji za 100 RSD. Dakle predviđam propadanje tog lanca u Srbiji ukoliko ne smanje cene da bude jeftiniji od Girosa. I Giros je preskup u poređenju sa pljeskom ali njega smatramo "lakim" obrokom pa se održao zbog toga 🙂 Šti se tiče brze hrane mene je u Nemačkoj oduševio Currywurst. Jedno vrlo prosto jelo bazirano na nekoj kobacisi koja je nešto između naše viršle i kobasice u tom sosu od karija i kečapa. Zvuči prosek ali zaista ima odličan ukus. Jedino nisam siguran da li to ima u celoj Nemačkoj ili je to specijalitet Berlina. Probao sam kobasice ali se one služe u nekoj maloj kifli i jedino dobiješ malo senfa ako hoćeš, to je za naše standarde gde stavljamo 100g premaza premalo da bi nas bacilo na dupe, no ona bela kobasica mi se svideo ukus. Ovde u NS se bio otvorio neki lokal koji je pekao Leberkäse , nešto kao naš mesni narezak ali se on zapeče. Ovaj je to prodavao sa jajima na oko i meni je to bila odlična kombinacija, no bio je preskup za naše tržište i pukao posle godinu dana. To nisam video u NEmačkoj ali sam pričao sa ženom gazde i kaže da to tamo ima i da su oni gastosi koji su praktično doneli par njihovih jela da prodaju u NS. Rodbina me u Berlinu vodila u Nordsee i tamo sam takođe imao pozitivne utiske ali pre svega zato što ja volim da probam nešto novo. Tamo sam probao jegulje i neku ribu koja liči na king size sardinu dugačku jedno pola metra. Jegulja mi je prosek ali ta "sardina" ima vrlo dobar ukus. Hteo sam da je poručim u nekom restoranu kasnije da vidim kakav je ukus u kvalitetnijem obroku ali se ona retko gde prodaje u restoranima. Video sam i po pijacama da se ta riba prodaje.
Eddard Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Giros je svinjski i čisto je meso. Doner je sve ostalo samo ne svinjetina i sastoji se velikim delom od mlevenog mesa. Giros je hiljadu puta bolji. Ali ga u Nemačkoj praktično ni nema kao fast food. 1
Klotzen Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Imaš i pileći giros, ja se ne sećam kada sam zadnji put uzeo svinjski. Standardna radnja uvek ima dve te mašine na jednoj bude prasetina na drugoj piletina. Čak sam naleteo i na teleći giros u Francuskoj, verovatno se prilagođavaju muslimanima. 2
Šiljokapi Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 9 minutes ago, Klotzen said: Leberkäse U Inđiji imaš lokal koji ga peče od 1995. Originalno se i služi s jajce na oko. Odlična kombinacija. Sad me leberkez podseti na pljesku iz GoodFood-a, pljeska+jaje na oko+kačkavalj. Kačkavalj rastope preko jajceta, odlično i jako. Jedno jajce drži ceo dan, šta zna Toma Mona 1
Eddard Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Currywurst jeste berlinska izmišljotina, ali ga ima svuda. Mislim, ta kobasica je nešto malo bolje od obične viršle, ali je suštinski svejedno šta staviš jer jedino što osećaš je taj curry-kečap sos kojim je natopljena. Pojedem ja to jednom godišnje, ali generalno sranje. Meni je mnogo bolji recimo Krakauer, to je ona deblja malo tamnija kobasica, na božićnim i ostalim vašarima ih uvek ima, ali što kažeš, uvek se skorim kad mi je daju u toj malecnoj zemički, ne možeš ko čovek da jedeš. Leberkäse ima u restoranima, a kao fast food u retkim fast food lokalima bavarske kuhinje. E oni su jedini što vredi od nemačkog fast fooda. Krustenbraten (svinjski odrezak, mislim da je plećka sa hrskavom koricom) i Schweinehaxe (hrskava kolenica) su sa pečenim krompirom i kiselim kupusom vrh. Može i sa senfom i hlebu za poneti. Nordsee - šta znam, već rekoh, meni je ta severnomorska riba ništa posebno, sve je to ili pohovano ili ovako prženo, meni to sve ima isti ukus. Bezličan. Ali to je već moj (ne)ukus. Pojedem ja povremeno tu neki sendvič sa ribom, par puta i obrok, nije loše, ali ono. Ali, za takve stvari preporučujem lanac restorana Gosch Sylt. Mnogo bolji od Nordsee. Ali poprilično i skuplji. 1 1
Eddard Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) 46 minutes ago, Klotzen said: Imaš i pileći giros, ja se ne sećam kada sam zadnji put uzeo svinjski. Standardna radnja uvek ima dve te mašine na jednoj bude prasetina na drugoj piletina. Čak sam naleteo i na teleći giros u Francuskoj, verovatno se prilagođavaju muslimanima. Ima, ali je originalno svinjski. Ima i pileći doner, njega ja više volim, baš zato što mi je sličniji girosu. Btw, cela ova diskusija je više za ovu temu: @fancy do your thing 😎 Edited 22 hours ago by Eddard
Mina D. Harker Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 4 hours ago, Klotzen said: Čak sam naleteo i na teleći giros u Francuskoj, verovatno se prilagođavaju muslimanima. Moguće ipak junetina, ali pileći je standard. Svinjski ne drže, obv. 😁 4 hours ago, Klotzen said: Leberkäse , nešto kao naš mesni narezak ali se on zapeče. Ovaj je to prodavao sa jajima na oko Ovo zvuči užasno, iako nisam neka čistunica što se tiče hrane. Samo mi je pred očima holesterol koji skače i skače do plafona. 🙂 1
Eddard Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 1 hour ago, Mina D. Harker said: Ovo zvuči užasno, iako nisam neka čistunica što se tiče hrane. Samo mi je pred očima holesterol koji skače i skače do plafona. 🙂 😂😂 A baš i nije ništa posebno, ne propuštaš ništa.
Mina D. Harker Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 17 minutes ago, Eddard said: A baš i nije ništa posebno, ne propuštaš ništa. Vjerujem, ključna riječ - mesni narezak. Kažem, stvarno nisam teška na hranu, ali ni za onih naših gladnih godina nisam mogla da ga jedem. Ali pomfrita ili pice mogu kad oćeš 😄 Iako se trudim da ograničim na 1-2 x mjesečno.
Klotzen Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 5 hours ago, Mina D. Harker said: Moguće ipak junetina, ali pileći je standard. Svinjski ne drže, obv. 😁 Ovo zvuči užasno, iako nisam neka čistunica što se tiče hrane. Samo mi je pred očima holesterol koji skače i skače do plafona. 🙂 Pa pričamo o brzoj hrani, šta je kod nas zdravo od brze hrane ? 🙂
Mina D. Harker Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Čisto meso, vješalica, ražnjići, dobar ćevap, bijelo meso sa roštilja, bilo šta što nije neki "mesni narezak" sumnjivog sastava. 😆 Ovo njemačko zvuči kao džank fud, doslovno. Nije mi akcenat na *zdravoj* hrani nego valjda na nekoj manje đubrastoj. Mada ni meni svinjenje kebabom ili girosom nije strano, ovaj njemački narezak zvuči kao infarkt u najavi.
Recommended Posts