Jump to content

VN Toskane 2020. (11.-13. septembra)


Alen13ASC

Recommended Posts

Predlog muzike za slušanje uz čitanje uvodne teme.

 

F1 posle neverovatne VN Italije dolazi na nepoznato, MotoGP obožavateljima jako poznato mesto. Po prvi put F1 ćese trkati u Muđelu, očekujte neočekivano.

 

01-F1-logo.png

 

02-VN-Logo.png

 

03-Logo-VN-2-RSD.png

 

04-O-stazi-II-RSD.png

 

05-Mapa-Staze-V-RSD.png

 

ZONE AKCIJA

 

Prva krivina/San Donato

 

Italijanska F4, 2016- Malvestiti prelazi dvojicu s unutrašnje strane. Prvi način preticanja na ovom mestu.

 

 

Italijanska F4, 2016- Fan Uitert prelazi Lorandija s spoljašnje strane. Drugi način preticanja u prvoj krivini.

 

 

Krivine 6-9/Kazanova, Saveli, Arabijatal i Arabijata 2

 

Italijanska F4, 2016- Lorandi na kratko gubi kontrolu nad bolidom te Kolombo to iskorišćava. U F1 ova sekcija najverovatnije ćese voziti pod punim gasom.

 

 

Za Muđelo Pireli donosi najtvrđu mešavinu, što je razumljivo za ovako tešku stazu.

 

06-Alokacija-Guma-II.png

 

Uhh, koji triler u Monci. Gazli i AlfaTauri upisali lepu pobedu koju niko živ nije očekivao, svi smo se spremali na klasičnu dominaciju Mercedesa ali nesrećne okolnosti po Magnusena i Leklera su omogućile veliko mešanje karata. Tako su Sainc i Strol upisali podijume te stajali pored pobedonosnog Gazlija. Da sad ne analiziramo neverovatnu Moncu okrenuću se prema Muđelu.

Staza je zaista nešto neverovatno s vozačke perspektive, MotoGP fanovi je dobro znaju. Posebno spust prema T1 te one silne S krivine koji maltene čupaju vrat vozačima silovitim G silama. Znam ko će najviše uživati, pomalo neočekivano- Noris. On je Rosijev obožavaoc a dolazi na bukvalno sveto mesto Valentina Rosija.

Imali smo na neki način navijače na Monci u vidu medicinskog osoblja, oko 200 ljudi, ali u Muđelu će po prvi puta biti prisutna publika, naravno bez šetnje padokom i sličnih stvari uz praktikovanje distance te nošenja adekvatne zaštite. Isto tako i u Sočiju će biti, samo dve nedelje posle Muđela.

 

07-poredak-tablica-II-RSD.png

 

Ono što je Maksu trebalo da se desi nebili imalo prišao Luisu je zadesilo bukvalno oboje a onda je Maks odustao, ne može biti gore a pritom je Luis ipak neku mrvu poena skupio. Sad se već može reći da je Luisu sedma titula u džepu. Isto se može reći i za Mercedes u poretku konstruktora.

Strolu je treće mesto s Monce donelo izjednačenje s Norisom na četvrtom mestu na poretku a devet poena iza njih su Albon pa dva iza Aleksa Lekler te Gazli s 43 a Sainc i Rikjardo dele deveto mesto s 41 poen. Sve je tu još neizvesno.

Meklaren se lepo odvojio od Rejsing Pointa i sad samo neka drže konzistetnost da bi održali treće mesto. S druge strane kako sam očekivao, Reno je imao lep uzlet ali pomalo nedovoljan sobzirom na neka nadanja posle Spa, ipak iskoristili su nesreću Ferarija te skočili na peto mesto. AlfaTauri je na samo 14 poena razlike iza Ferarija, jako nezgodno.

Vilijams i dalje nedovoljno konkurentan da iskoristi muke timova s Ferarijevom PJ koji su u donjem domu, poeni su i dalje daleko, Latifi pored upitnih nastupa i dalje prednjači ispred Rasela te maksimalno iskorišćava haotične trke. Rasel bi u posve neverovatnoj konstalaciji snaga i talenta mogao izgubiti drugu godinu zaredom od kolege.

 

09-Vremenska-prognoza-RSD.png

 

Za prvu ikad VN Toskane najavljuje se promenljivo vreme, delimično oblačno te velika verovatnoća kišnih kvalifikacija. Naravno dugoročne prognoze nisu dovoljno tačne ali pratimo situaciju i jedva čekamo vikend.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Čekao sam Ferarijev poster za 1000 izdanje, nije nikako veselo stanje u firmi ali želim im od sveg srca sretni jubilej. Ovo su brojke za poštovanje, makar najviše mrzeo tim. Bez obzira na trenutnu krizu želim im sretan uspon i povratak na šampionske puteve. Tamo gde pripadaju!

 

 

EhVAE8EX0AE1yhH?format=jpg&name=small

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

A single DRS zone will be used when Formula 1 visits Mugello for the first time this weekend.

 

While many Formula 1 circuits have two or even three DRS zones, the twisty nature of the Tuscan circuit means there is little room for multiple zones.

 

The only zone at Mugello will be located on the long, slightly curving pit straight. Drivers will only be able to activate DRS for around two-thirds of the straight’s length, as the activation point will be after the pit lane entrance, 290 metres after the exit of the preceding corner.

 

At the end of the DRS zone drivers will brake into the slowest corner on the circuit, San Donato. The detection point for the zone will be at the entrance to the last corner, Bucine.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hertzog said:

Sada dodjoh sa posla, kako P3 i P13, koji od dva bolida nam ne radi kako treba 😂 

 

Lekler je dobio ganc novu sasiju nakon sto je prethodnu skrkao u Parabolici proslog vikenda. Izgleda da su 'Talijanci opravili sta vec nije valjalo tamo, mozda bi trebalo i Fetelu da daju novu da se ne blamira(ju)?

Tjah, evo sad vidim rezultate FP2, mozda i nije opravio, razlika 0,1 s izmedju LEC (10.) i VET (12.) 😐

Link to comment
Share on other sites

Ima neke istine u tome, ali isto tako Maksov slučaj je isti kao Markezov iz MotoGPa. Nedaj bože Maksu nešto da se desi pa da uđe Gazli u RB ja lično sumljam da će RB ikad pobediti u nekoj trci. Ove godine Red Bulova mašina je dosta nervozna i samo Maks zna da ovlada s njom, isto kao i Markez onu Hondu...

 

Elem, evo rezultata kvala

 

fQnU6y0.jpg

 

Koliko sam čitao, Gazli je gubio energije pri zavšetku kruga stoga nije uspeo da se probije u Kju2. Čestitike Hamiltonu na polu, odličan krug bez greške.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Alek The Great said:

Ja pocinjem da sumnjam u realnost tih razlika. Vrlo je moguce da mnogo vise ulazu u razvijanje prvog bolida.

 

Pa onaj, u Pink Mercedesu ovog vikenda Strol dobio nove delove koji navodno donose pola sekunda po krugu a Ceko ih nije dobio, i opet Ceko ispred gazdinog deteta na gridu (tojest, bio bi ispred da nema kaznu 1 mesto)...

Link to comment
Share on other sites

Inace imam blagu erekciju dok gledam F1 bolide ovde, prelepo izgledaju na stazi, vidi se kako se gume deformisu u krivinama pod dejstvom G-sila koje prolaze kroz bolid i vozaca, svaka ekskurzija van staze se momentalno kaznjava, prava "muska" trkacka staza koja vozacima ne daje momenat odmora a ne ofarban izbetoniran parking kakve nam herr Tilke daruje zadnjih nekoliko decenija.  Samo sto brinem da ce trka da bude vozic, ovi danasnji bolidi bas nisu dusu dali da se u njima pretice bez 37 DRS zona po krugu i stani-kreni dugih pravaca iza kojih su ukosnice ili spore sikane koje se voze u prvoj ili drugoj brzini.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...