Jump to content

KK Crvena Zvezda u sezoni 2020/21


Tomiprunet

Prognoza na dan 10.04  

65 members have voted

  1. 1. Da li KKCZ osvaja ABA ligu?

    • Da, bićemo šampioni
    • Ne, loši smo ove sezone
    • Ne znam, još uvek nisam siguran

This poll is closed to new votes


Recommended Posts

22 minutes ago, Takeshi_Kovacs said:

dzoni u EL, za prosecnih 20min uzima 8,75 suteva, sa 50% za 2 i 32,5% za 3

ako je to za odstrel streljajte ga

samo ne znam sta cemo onda sa ostalim igracima koji imaju slicne ili gore brojke

Dzonijevih 50% je katastrofa za visokog igraca, ali zato sad treba pojacati minutazu mocnom Kuridzi koji ima fenomenalnih 36.4% za 2 poena.

 

Uz dodatak Kuzmicevih 53% sa maksimalne udaljenosti od 3 metra.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Takeshi_Kovacs said:

ali lazarevic je upravo epitom toga sto ne valja u trenutoj produkciji domacih igraca

fizikalac sa vrlo malo kosarkaskog talenta, bez suta i handle-a

 

ne slazem se, nacin na koji je on u stanju da pokrije ceo teren i cuva sve zivo bivajuci vrhunski defanzivac nije nesto sto se bas svakodnevno srece. i u napadu je napredovao, ja ga svakako ocekujem sledece sezone u timu pod pretpostavkom da se na krilu malo rascisti situacija i da odu neki koji su dugo tu.

voleo bih i ja da vidim neki drugi profil u domacoj produkciji, beka pre svega, ali je realno da cemo i sledece sezone morati da se pokrivamo sa (bar) tri strana beka, a nadam se da uskokovic i radanov nisu otpisani za zvezdu u smislu napretka i moguce vece uloge sledece sezone. sada je sve na njima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Guru said:

 

Pošto u trenutnom rosteru od domaćih igrača imamo materijala za bekap trojku, petog visokog, trećeg pleja i sedmog spoljnog igrača, a pritom ne možemo da dovedemo nekih 15-ak najboljih srpskih košarkaša, baš me zanima kako se to konstruiše kompetitivan roster za Evroligu sa 4 Amera i eventualno još jednim strancem... Ne da bi morali da prave razliku, nego bi bila neophodna neka Majk Dzejms, Nando De Kolo, Nikola Mirotić, Jan Veseli kombinacija da bi se povadili. 

 

Al' 'ajde što takav stav imaju neki navijači, problem je što mi i na nivou onih koji određuju klupsku strategiju imamo slične stavove... Drugi Evroligaši imaju po 8-9 stranaca u proseku, a mi smo još uvek u stilu prebrojavanja i priznavanja samo onih koji prave razliku, uz neutemeljeno glorifikovanje domaće osnove. Lepo je to za domaća takmičenja, za Evropu nemamo skoro ništa.

 

10 hours ago, Guru said:

 

Mi kao klub u ovom trenutku nemamo ništa od toga što smo generalno talentovana nacija za košarku, jer imamo 6 igrača u NBA, bar još 7 u EL i par u EC koji su nam nedostupni + faktor Partizana (njihovi bivši igrači koji neće kod nas) i Mege (najtalentovaniji klinci pre idu kod njih). Već to je prilično impresivno za zemlju naše veličine, al' posle tih 15-ak najboljih igrača sledi strmoglav pad u kvalitetu. Očekivati da ova FIBA kvalifikacioni prozori  grupa igrača ima kvalitet, pa i potencijal za Evroligu je krajnje nerealno. 

 

Ne znam kojih 95% današnjih profesionalnih trenera tvrdi da je dovoljno 5 stranaca, al' Tomić, Obradović i Šakota su u praksi pokazali da ne misle da je to dovoljno. To kakve strance su sve dovodili je već druga stvar... U sadašnjem rosteru imamo gomilu krila od kojih niko nema kvalitet za startera, visoke koji jedva dobacuju do neke 3. opcije na svojoj poziciji (u normalnim okolonstima) i mladog plejmejkera koji nije veliki talenat. To je nikakva osnova, osim ako nećemo da se frljamo sa pozicijama i da projektujemo igračima role koje ne mogu da iznesu. Evropska košarka je po pitanju pozicija i podele uloga prilično jednostavna i gotovo da postoji neki šablon, a mi od tih 10-12 esencijalnih igračkih profila imamo 3&D specijalca u vidu Lazića i visokog centra u vidu Kuzmića (koji u sadašnjem stanju mora da ima još dvojicu ispred sebe u rotaciji). Rešavati ostatak rostera sa 5 stranaca... Pa neka nam je sa srećom sa tom strategijom, posebno u EL.

 

Sa ovim delom o mlađim kategorijama i skautingu se slažem u potpunosti.

Mi imamo dugogodisnju poziciju tima koji je skoro svaku godinu igrao EL i ima ubedljivo najveci budzet u regionu i mi to ne koristimo na pravi nacin. Nama u principu niko ne valja dok ne zasija na nekom drugom mestu i onda krece standardna prica kako nam je nedostupan ili kao navija za partizan. Mi sem sto nemamo licencu nismo imali ni kontinuitet sa trenerima koji su mahom hteli rezultate na brzaka i trku sa ostalim timovima sa strancima.

 

Mi treba prvo da budemo svesni da cemo retko imati sastav koji po kvalitetu moze da bude u osam. Sto znaci da je na nama da nesto stvaramo i to je poprilicno dug put i treba kontinuitet. Mi smo u prvom Radonjicevom mandatu cim nam igrac odigra dobru partiju sa sve Covicem trljali ruke i pricali kako ce ovaj da bude masno prodat. Ne verujem da je neko mislio da ce iz generacije Jovic, Kalinic, Bobi, Jaka na pocetku priprema neko od njih imati ovakve karijere pa i za strance koji su prolazili klubom.

 

Poslednje tri godine smo stvorili klimu da mladji bolje ne dolaze kod nas jer kod nas nema mesta za ''experimentisanje'' i da uvek na pocetku vijamo F8 EL, a u januaru se okrecemo kupu i PO ABA lige.

 

Kosarka je timska igra i nije nuzno uopste da igraju zvucna imena, ali treba imati sirok spektar ljudi u klubu koji ce ozbiljno baviti analizom igraca sirom Evrope pa i sveta. Klub je cak i bolje radio  kad nam je mentor bio Miskovic  nego ovi sa nekim sajtovima gde skautiraju igrace.

 

Taj Majk Dzejms je igrao u Zagrebu pa u Kolososu, Veseli u Sloveniji, Mirotica su pokupili dosta rano...mi takav vid strategije bas i nemamo,mi ne zelimo da platimo neki bonus nekom Kolososu vec uglavnom uzimamo igrace ispod neke cene ocekujuci da ce kod nas da procveta.

 

Jedini dobar skauting posle Radonjica je imao Tomic u prvoj sezoni i lepo pokupio par igraca za jeftine pare, ali onda smo presli uglavnom na prekaljene i istrosene igrace o trenerima da ne govorim.

 

U principu mi cekamo igrace na gotovs, igramo se kvantitetom a ne kvalitetom i taj sirok spektar imzucenih igraca nam na duzi period ne moze nista doneti. Nadajuci se godinama da cemo preko FMP-a svake godine stvarati igrace koji ce moci da imaju neku ulogu u jednom evroligaskom klubom.

 

Parahuvski je bio tu u NS otisao u Atinu, Smajlagic sa 18g ode u G ligu, sigurno ima dosta slicnih igraca koji mogu biti produktivni u buducnosti, pa Pesic je Bjelicu doveoiz Arkadije. 

 

U zlatnom dobu KKCZ nama su na kraju klupe sedeli npr Tejic,Kaplanovic, Simanic, Rebic...niti su Mitrovic i Dangubic bili neki extra talenti..Ne bi me cudilo da sledece sezone opet vratimo Djenku i ne znam jos koga jer ocigledno nasi vidici su poprilicno ograniceni..

 

Hocu da ti kazem da ima igraca, ali definitivno klub je ogrnicen od toga i greska je u samom klubu a ne u tome sto nema igraca koji bi mogli doprineti rotaciji. Na sve to i sama drzava je unistila sve stoje mogla unistiti od klupske kosarke..

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, đubrivo. said:

 

igrao je sasvim korektnu odbranu, pogotovo na C. neretko pokrivao i propuste kolega, samo što to nije popularno pomenuti, jer znamo svi kakav  je privatnik to bio.

a kada ga porediš sa kuzmićem i nnokom, valjda treba da uzmeš u obzir i šta oni mogu u napadu (jedan može dovoljno ako ima pleja da mu kreira, drugi jok). 

 

ali zabavno je da ti je job-odbrana ispod proseka a pisao si gomilu postova da pokažeš kako dobrić igra dobru odbranu 

 

Igrao je ispodprosečnu odbranu, a pik smo jedino gore branili sa Ritom na 5. Niti je kvalitetno štitio obruč i kontrolisao reket, niti je iskakanjima ometao ball handler-e - za prvo je nizak i neatletičan, za drugo je nedovoljno brz i agilan, a ni anticipacija i tajming mu nisu jača strana. Napadački naravno da je raznovrsniji i neuporedivo talentovaniji od Noka i Kuzmića, samo je eto i tu uspeo da dobaci do 42% šuta iz igre, uz gomilu izgubljenih lopti. 

 

Za Dobrića sam pre svega pisao da je značajno popravio odbranu u odnosu na prethodne sezone, da defanzivni problemi koje smo imali na pojedinim utakmicama (a sećam se i kojim - Mornar u Baru i Asvel ovde) nemaju apsolutno nikakve veze sa njim, te da smo na njima što direktno, što indirektno preko njega primili svega par poena. To naravno ne znači da je Dobrić bajan defanzivac - daleko je od toga i upravo zbog toga što nije bolji na toj strani terena i nije za više od nekog 11. igrača u rotaciji (u idealnim okolnostima, ne ovima u kojima se cedi suva drenovina). 

 

16 minutes ago, Dropkick Murphys said:

Still better than Singleton and Papapetrou i tu negde kao Randloph, Nigel Hayes i Shengelia : )

Ja cu uzeti drugi obrazac. Nije on uzimao toliko suteva, vec mu je trener toliko davao ; ) Kao da je on sam pravio akcije koje su bile "cekajte 10 sekundi dok se Dzoni ne namesti na stranu posta, pa mu dodajte da igra 1 na 1". Bas me zanima kome je oteo te suteve u nasem timu i ko je trebalo da ih uzme znatno vise nego sto ih je dobio dok je ovaj bio na terenu.

Procenat iz igre visokog igraca zavisi i od nacina njegove igre, iskustva na poziciji 5 i da li sutira trojke/duge dvojke ili ne. Jan Veseli npr nikad nece imati procenat ispod 60, dok ce neki Dubljevic ili Derrick Williams uvek biti oko 50ak %.

 

Obicna statistika je kao bikini, a napredna kao tanga bikini. 

 

Pa pošto sam i za JOB-a naveo statistiku iz svih odigranih utakmica kod nas (EL, ABA, KRK), onda valjda tako gledamo i za ostale igrače... Singleton u sezoni ima 43.8% iz igre, 9.0 šuteva i 1.3 izgubljene per 40, Papapetrou (koji je uzgred SF/PF) ima 44.7% iz igre, 14.5 šuteva i 2.8 izgubljenih per 40, Hayes 46.0% iz igre, 11.9 šuteva i 1.4 izgubljene per 40, Shengelia 45.9% iz igre, 15.6 šuteva i 3.2 izgubljene per 40... Jedini koji ima gori procenat iz igre je Randolph (41.6%), uz manje šuteva i izgubljenih per 40 (14.9 i 1.8).

 

Što se tiče različitih stilova igre, nikakav problem ne bi bio da i JOB ima slične procente kao ti visoki koji šutiraju trojke i duge dvojke, samo što eto njegovi nisu oko 50ak%, nego oko 40%, što je mnogo bliže bekovima nego 4/5 igračima. Znači klasičan volume scorer, a to što je takav bio kod nas nije zato što smo ga mi nešto pokvarili, nego zato što je takav celu karijeru... Uostalom, na osnovu toga je Haos i znao kakav je igrač pre nego što je odigrao utakmicu kod nas. 😉

 

Uzgred, JOB je kod nas imao tek 50.9% realizacije oko koša, što je smešno za PF/C, napromašivao se on i zicera za koje mu isto nisu drugi krivi... 

 

11 minutes ago, Takeshi_Kovacs said:

dzoni u EL, za prosecnih 20min uzima 8,75 suteva, sa 50% za 2 i 32,5% za 3

ako je to za odstrel streljajte ga

samo ne znam sta cemo onda sa ostalim igracima koji imaju slicne ili gore brojke

 

Koliko je imao u ABA? 😛

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ide neka priča (kampanja) po nekim portalima o broju stranih igrača po srpskim klubovima ...

mislim da je SK u pitanju, već su svoje mišljenje izneli Dejan Tomašević, Muta Nikolić, Raša Radovanović, Mirko Pavlović ...

ima i predloga da se zabrani KLS timovima angažovanje stranih igrača ... i t. d.  al nigde ni naznake rešenja za probleme košarke u Srbiji.

Sve se svodi na sviranje q...  biće gaće, samo ne znam ka´ će. :lol_2:

Link to comment
Share on other sites

Drugari, da pokusam da razresim dileme oko kojih se lome pera ovde, nema smisla da mi kao ljudi koji iskreno vole Zvezdu i nemaju nikakvu materijalnu korist od toga, prosipamo zuc jedni po drugima, a najmanje smo krivi za sve probleme u i oko kluba.

 

Prvo, JOB je otisao jer je tako odlucio Covic. Ovo pisem bez nekog kvalitativnog stava, vec kao cinjenicu do koje nije tesko doci ako se zna modus operandi naseg kluba, vezano za finansije i stanje na tabeli EL u momentu kada se odluka donosi. Iako, najblaze receno, nisam fan Covica moram reci da razumem ovu odluku, nije mi neverovatna i mogu da je prihvatim kao neki vid damage control-a. To sve pod uslovom da ovu odluku gledam izolovano od sireg konteksta i van vremenskog sleda koji joj prethodi. 

 

Medjutim, posto prefefiram holisticki pristup sagledavanju problema u zivotu, pa i kosarci, ova i slicne odluke (Roch, Terry, vrv i Colom iz ove sezone i gomila drugih iz prethodnih) su jasni pokazatelji da sportski sektor u klubu odavno radi ekstremno lose. I to na svim nivoima, od pionira do seniora, od skautinga do nepostojece funkcije sportskog direktora ili menadzera. A slag na torti je sizofreni status i uloga KK FMP, predstavljenog kao razvojni klub Zvezde, dok njegovu pravu ulogu moze da objasni jedino Covic. 

 

Zao mi je Saleta Obradovica, pao je kao zrtva nerealnih ambicija kluba u predsezoni, sto svojih koje je intimno gajio, sto Covicevih koje je eksplicitno objavio preko medija i time podelio Srbiju na tri dela - onaj euforicni, pa onda onaj koji se smejao i na kraju onaj zabrinuti. Sada nema ni smeha, ni euforije, ostala je samo zabrinutost. 

 

I uvek smo zabrinuti istim stvarima - zasto nema mladih prospekata, koga smo to dobili za sledecu sezonu iz FMPa, zasto smo nekonkurentni u EL, zasto nam igraci ne napreduju koliko bi mogli i na kraju, hocemo li uzeti uopste ABA ligu. Za sve osim poslednjeg ja sam realni pesimista, a bio bih i za to poslednje da nam se nije vratio g. Radonjic. 

 

Da ne bude da samo kritikujem, a ne iznosim predloge resenja problema... 

Apsolutni prioritet nam je rad sa klincima, pionirima i kadetima, a vezano za to i dovodjenje kvalitetnog trenerskog stafa, ako treba i iz inostranstva, jer ne treba zaboraviti da, kako su nasu kosarku stvorili treneri, tako ce je treneri i unistiti, ako vec nisu. Gro para uloziti u taj rad, umesto na polovne igrace strance. Napraviti zdravu sportsku selekciju i izbaciti nepotizam. Spustiti trenersku filozofiju prvog trenera seniora sve do najmladjih kategorija, uspostaviti jedinstven sistem selekcije i stila igre, u tom smislu favorizovati odredjene tipove igraca po pozicijama. Omoguciti deci dodatni individualni rad koji bi bio besplatan, raditi na infrastrukturi u smislu otvaranja hala, balona, pokrivenih terena gde deca mogu da treniraju uz nadzor kvalitetne struke. Ovo je proces koji ce plodove dati posle odredjenog vremena, nece preko noci, pa i to treba imati na umu, ali to je jedini put - da stvaramo sopstvene igrace, umesto da cekamo da nam padnu sa neba.

 

Covic je imao istorijsku sansu da vecinu ovih stvari odradi u hodu, tokom svih ovih godina kada je Zvezda bila dominantna u Srbiji i regionu, da odvoji deo budzeta za ove esencijalne stvari, ali on apsolutno nista nije uradio. Draze mu je bilo da glumi nekog vajnog predsednika evroligasa i zamajava kosarkasku javnost raznim obecanjima, nego da zaista radi nesto korisno i za klub i za srpsku kosarku. Zato on nema pravo sebe da naziva kosarkaskim radnikom. Tim necinjenjem je unazadio i Zvezdu koja je trebala da bude lider, fabrika talenata u koju hrle klinci, a ne da je izbegavaju jer znaju sta se tu sve desava i kako deca nestaju sa radara, povredjena, razocarana, nedovoljno motivisana kvalitetnim radom i zdravom selekcijom. Ako u pionirima Zvezde, pred svaku sezonu unazad koliko mogu da se setim, dovodis 5, 6, 7, 8 novih igraca iz drugih klubova Beograda i unutrasnjosti, o cemu mi dalje da pricamo... Kakav kosarkaski rad je u pitanju kada samo kupis po Srbiji ono sto ima kao nekakav potencijal, takoreci na kilo, guras na gomilu i gledas ko ce da iskoci. Gde je tu znanje, gde je tu struka, gde je tu ljubav prema klincima, mladim kosarkasima, na kraju gde je tu ljubav prema kosarci? 

 

Ovo Zvezdino uranjanje u open market filozofiju je cisto samoubistvo, jer mi finansijski ili na bilo koji drugi nacin ne mozemo da pariramo vecini evroligaskih i solidnom broju EC ekipa. Kamce se pare od drzave, time se pokriva sopstvena nesposobnost da se sustinski nesto uradi, mazu se oci prosecnog navijaca, obecava sledeca sezona i tako u krug, godinama. 

 

Covic, imenom i prezimenom, je u sustini nebitan lik. On je samo neko ko zahvaljujuci odredjenim konekcijama, stazu i karakternim odlikama moze da gura ovu pricu i zato je tu. Da nije on, nasao bi se drugi. Problem je sistem, od baze do vrha piramide i to mora da se menja. Kakva drzava, takva i kosarka. Cemu sluze oni likovi po KSS-u? Sta oni rade? Guraju se nekadasnji igraci, mahom uspesni reprezentativci, iza cijih imena se krije jad i beda nase kosarke. Cujem da ce Krle na mesto prvog koordinatora mladjih kategorija, mislim jebote kakava iskustva i kakve uspehe ima nas bivsi kapiten u radu sa klincima? Nikakve, ali zato je i tu, da se i to pokrije velikim imenom i da se zamaskira nerad i nesposobnost. Ovo su sutinski problemi na koje se samo kaleme oni pojedinacni, sto oni vezani za odredjeni klub, sto oni vezani za tog i tog igraca. Pa sad, kako je kome lakse - da li da se raspreda o svakom imenu pojedinacno do besvesti i ulazi u tanka crevca, ili da se problem posmatra u globalu. 

 

Da se mi malo odmaknemo od te EL, nismo mi taj kalibar, ne mozemo da se borimo na njihovom terenu njihovim oruzjem, nego da se fokusiramo na sebe i sopstvene kapacitete i talente kojih ima mnogo, kao sto je uvek i bilo i da za nekoliko godina iz te zdrave price napadnemo ponovo EL. U suprotnom, bice kao i do sada, sporadican F8 evrolige koji se predstavlja kao da smo osvojili istu, gomila prosecnih stranaca kao greske u (do)selekciji, tavorenje mladih talenata koji su u Zvezdi kao po kazni, niti mogu da napreduju, niti ih mi pustamo da idu, promena trenera kao na traci, bez jasnog plana osim one mantre danasnje paradigme sveta - hocu sve i hocu odmah. 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Guru said:

 

 

 

Koliko je imao u ABA? 😛

 

 

 

 

 

Ja sam mislio da si vadio statistiku samo za EL. Priznaj da si uzeo statistiku i iz ABA jer onda ti procenti vise govore u prilog tvojoj tezi : P 

Meni je EL relevantnija, gde su jaci protivnici, a ne Krke, Zadrovi i cak mi je mnogo vise ok sto ima bolje procente u EL, nego da je obratno...da trpa boraniju u ABA, a u EL katastrofa. Kao npr Kuridza koji ima 65% za 2 u ABA, a u EL 36%.

 

Znaci Dzoni u EL ipak ima nesto vise 45% iz igre. Hvala lepo : D 

 

edit: izvuci mi statistiku Klarka iz EL sezone u Buducnosti, posto se cesto JOB poredio sa njim ; ) 

Edited by Dropkick Murphys
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Guru said:

 

Mi kao klub u ovom trenutku nemamo ništa od toga što smo generalno talentovana nacija za košarku, jer imamo 6 igrača u NBA, bar još 7 u EL i par u EC koji su nam nedostupni + faktor Partizana (njihovi bivši igrači koji neće kod nas) i Mege (najtalentovaniji klinci pre idu kod njih). Već to je prilično impresivno za zemlju naše veličine, al' posle tih 15-ak najboljih igrača sledi strmoglav pad u kvalitetu. Očekivati da ova FIBA kvalifikacioni prozori  grupa igrača ima kvalitet, pa i potencijal za Evroligu je krajnje nerealno. 

 

Ne znam kojih 95% današnjih profesionalnih trenera tvrdi da je dovoljno 5 stranaca, al' Tomić, Obradović i Šakota su u praksi pokazali da ne misle da je to dovoljno. To kakve strance su sve dovodili je već druga stvar... .

 

To i podvlacim da je problem sto nemamo nista od toga...tj problem je sto takvi igrace ne odlaze u NBA preko Zvezde nego van Zvezde, a onda je taj problem usko vezan i za poteze Tomica, Sakote, Obradovica mada je i Radonjic imao sezone sa zavidnim brojem stranaca za to vreme. Ja nisam cak ni siguran da li je to njihova strategija ili necija tudja. Uglavnom treba postaviti pitanje zasto se to desava, i s obzirom da nam nije donelo rezultata, prestati vise sa tim nego se fokusirati na ono sto je nasa komparativna prednost u odnosu na ostale, a to svakako nije roster od stranih igraca jer ce on uvek ali uvek biti losiji od konkurencije zbog love.

 

 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Dropkick Murphys said:

 

Ja sam mislio da si vadio statistiku samo za EL. Priznaj da si uzeo statistiku i iz ABA jer onda ti procenti vise govore u prilog tvojoj tezi : P 

Meni je EL relevantnija, gde su jaci protivnici, a ne Krke, Zadrovi i cak mi je mnogo vise ok sto ima bolje procente u EL, nego da je obratno...da trpa boraniju u ABA, a u EL katastrofa. Kao npr Kuridza koji ima 65% za 2 u ABA, a u EL 36%.

 

Znaci Dzoni u EL ipak ima nesto vise 45% iz igre. Hvala lepo : D 

 

edit: izvuci mi statistiku Klarka iz EL sezone u Buducnosti, posto se cesto JOB poredio sa njim ; ) 

 

Uzeo sam statistiku iz svih utakmica koje je odigrao kod nas, to mi je relevantnije nego da biram takmičenje koje mi odgovara. 😉 

 

I nemoj samo procente, gledaj malo i izgubljene lopte... Što reče Sedlaček pre neki dan: posle promašaja možeš da uhvatiš ofanzivni skok, posle izgubljene si poklonio loptu protivniku... JOB ih je u toj Evroligi gubio u skoro svakom petom posedu, pa je kombinovano sa tih jedva nešto preko 45% iz igre imao svega 0.868 poena po posedu, što ga rangira u bottom 25% igrača u tom takmičenju. Ili ako bi gledali samo igrače sa više od 200 poseda, tu bi od 60 igrača bio 51. (ostalo sve bekovi i Papapetru). A to je takmičenje gde je bio efikasniji, u ABA je bio bottom 23% u poenima po posedu.

 

Earl Clark je smeće, to sam ustanovio još 2016. kada je igrao u G-League, sezona u Budućnosti mi je samo to potvrdila... Bolji je JOB igrač od njega, ako je to neka uteha. 

 

Edited by Guru
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, madafaka73 said:

Drugari, da pokusam da razresim dileme oko kojih se lome pera ovde, nema smisla da mi kao ljudi koji iskreno vole Zvezdu i nemaju nikakvu materijalnu korist od toga, prosipamo zuc jedni po drugima, a najmanje smo krivi za sve probleme u i oko kluba.

 

Prvo, JOB je otisao jer je tako odlucio Covic. Ovo pisem bez nekog kvalitativnog stava, vec kao cinjenicu do koje nije tesko doci ako se zna modus operandi naseg kluba, vezano za finansije i stanje na tabeli EL u momentu kada se odluka donosi. Iako, najblaze receno, nisam fan Covica moram reci da razumem ovu odluku, nije mi neverovatna i mogu da je prihvatim kao neki vid damage control-a. To sve pod uslovom da ovu odluku gledam izolovano od sireg konteksta i van vremenskog sleda koji joj prethodi. 

 

Medjutim, posto prefefiram holisticki pristup sagledavanju problema u zivotu, pa i kosarci, ova i slicne odluke (Roch, Terry, vrv i Colom iz ove sezone i gomila drugih iz prethodnih) su jasni pokazatelji da sportski sektor u klubu odavno radi ekstremno lose. I to na svim nivoima, od pionira do seniora, od skautinga do nepostojece funkcije sportskog direktora ili menadzera. A slag na torti je sizofreni status i uloga KK FMP, predstavljenog kao razvojni klub Zvezde, dok njegovu pravu ulogu moze da objasni jedino Covic. 

 

Zao mi je Saleta Obradovica, pao je kao zrtva nerealnih ambicija kluba u predsezoni, sto svojih koje je intimno gajio, sto Covicevih koje je eksplicitno objavio preko medija i time podelio Srbiju na tri dela - onaj euforicni, pa onda onaj koji se smejao i na kraju onaj zabrinuti. Sada nema ni smeha, ni euforije, ostala je samo zabrinutost. 

 

I uvek smo zabrinuti istim stvarima - zasto nema mladih prospekata, koga smo to dobili za sledecu sezonu iz FMPa, zasto smo nekonkurentni u EL, zasto nam igraci ne napreduju koliko bi mogli i na kraju, hocemo li uzeti uopste ABA ligu. Za sve osim poslednjeg ja sam realni pesimista, a bio bih i za to poslednje da nam se nije vratio g. Radonjic. 

 

Da ne bude da samo kritikujem, a ne iznosim predloge resenja problema... 

Apsolutni prioritet nam je rad sa klincima, pionirima i kadetima, a vezano za to i dovodjenje kvalitetnog trenerskog stafa, ako treba i iz inostranstva, jer ne treba zaboraviti da, kako su nasu kosarku stvorili treneri, tako ce je treneri i unistiti, ako vec nisu. Gro para uloziti u taj rad, umesto na polovne igrace strance. Napraviti zdravu sportsku selekciju i izbaciti nepotizam. Spustiti trenersku filozofiju prvog trenera seniora sve do najmladjih kategorija, uspostaviti jedinstven sistem selekcije i stila igre, u tom smislu favorizovati odredjene tipove igraca po pozicijama. Omoguciti deci dodatni individualni rad koji bi bio besplatan, raditi na infrastrukturi u smislu otvaranja hala, balona, pokrivenih terena gde deca mogu da treniraju uz nadzor kvalitetne struke. Ovo je proces koji ce plodove dati posle odredjenog vremena, nece preko noci, pa i to treba imati na umu, ali to je jedini put - da stvaramo sopstvene igrace, umesto da cekamo da nam padnu sa neba.

 

Covic je imao istorijsku sansu da vecinu ovih stvari odradi u hodu, tokom svih ovih godina kada je Zvezda bila dominantna u Srbiji i regionu, da odvoji deo budzeta za ove esencijalne stvari, ali on apsolutno nista nije uradio. Draze mu je bilo da glumi nekog vajnog predsednika evroligasa i zamajava kosarkasku javnost raznim obecanjima, nego da zaista radi nesto korisno i za klub i za srpsku kosarku. Zato on nema pravo sebe da naziva kosarkaskim radnikom. Tim necinjenjem je unazadio i Zvezdu koja je trebala da bude lider, fabrika talenata u koju hrle klinci, a ne da je izbegavaju jer znaju sta se tu sve desava i kako deca nestaju sa radara, povredjena, razocarana, nedovoljno motivisana kvalitetnim radom i zdravom selekcijom. Ako u pionirima Zvezde, pred svaku sezonu unazad koliko mogu da se setim, dovodis 5, 6, 7, 8 novih igraca iz drugih klubova Beograda i unutrasnjosti, o cemu mi dalje da pricamo... Kakav kosarkaski rad je u pitanju kada samo kupis po Srbiji ono sto ima kao nekakav potencijal, takoreci na kilo, guras na gomilu i gledas ko ce da iskoci. Gde je tu znanje, gde je tu struka, gde je tu ljubav prema klincima, mladim kosarkasima, na kraju gde je tu ljubav prema kosarci? 

 

Ovo Zvezdino uranjanje u open market filozofiju je cisto samoubistvo, jer mi finansijski ili na bilo koji drugi nacin ne mozemo da pariramo vecini evroligaskih i solidnom broju EC ekipa. Kamce se pare od drzave, time se pokriva sopstvena nesposobnost da se sustinski nesto uradi, mazu se oci prosecnog navijaca, obecava sledeca sezona i tako u krug, godinama. 

 

Covic, imenom i prezimenom, je u sustini nebitan lik. On je samo neko ko zahvaljujuci odredjenim konekcijama, stazu i karakternim odlikama moze da gura ovu pricu i zato je tu. Da nije on, nasao bi se drugi. Problem je sistem, od baze do vrha piramide i to mora da se menja. Kakva drzava, takva i kosarka. Cemu sluze oni likovi po KSS-u? Sta oni rade? Guraju se nekadasnji igraci, mahom uspesni reprezentativci, iza cijih imena se krije jad i beda nase kosarke. Cujem da ce Krle na mesto prvog koordinatora mladjih kategorija, mislim jebote kakava iskustva i kakve uspehe ima nas bivsi kapiten u radu sa klincima? Nikakve, ali zato je i tu, da se i to pokrije velikim imenom i da se zamaskira nerad i nesposobnost. Ovo su sutinski problemi na koje se samo kaleme oni pojedinacni, sto oni vezani za odredjeni klub, sto oni vezani za tog i tog igraca. Pa sad, kako je kome lakse - da li da se raspreda o svakom imenu pojedinacno do besvesti i ulazi u tanka crevca, ili da se problem posmatra u globalu. 

 

Da se mi malo odmaknemo od te EL, nismo mi taj kalibar, ne mozemo da se borimo na njihovom terenu njihovim oruzjem, nego da se fokusiramo na sebe i sopstvene kapacitete i talente kojih ima mnogo, kao sto je uvek i bilo i da za nekoliko godina iz te zdrave price napadnemo ponovo EL. U suprotnom, bice kao i do sada, sporadican F8 evrolige koji se predstavlja kao da smo osvojili istu, gomila prosecnih stranaca kao greske u (do)selekciji, tavorenje mladih talenata koji su u Zvezdi kao po kazni, niti mogu da napreduju, niti ih mi pustamo da idu, promena trenera kao na traci, bez jasnog plana osim one mantre danasnje paradigme sveta - hocu sve i hocu odmah. 

Izdvojio bih jedno, po mom mišljenju glavno: "kakva država takva i košarka", s tim što se to odnosi na svaku oblast društvenog života. Tako da priča o "postavljanja zdravih temelja" jednostavno je utopija. Počinje se od repa ili od glave- "tetkice u školi" ili predsednika države

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Guru said:

 

Uzeo sam statistiku iz svih utakmica koje je odigrao kod nas, to mi je relevantnije nego da biram takmičenje koje mi odgovara. 😉 

 

I nemoj samo procente, gledaj malo i izgubljene lopte... Što reče Sedlaček pre neki dan: posle promašaja možeš da uhvatiš ofanzivni skok, posle izgubljene si poklonio loptu protivniku... JOB ih je u toj Evroligi gubio u skoro svakom petom posedu, pa je kombinovano sa tih jedva nešto preko 45% iz igre imao svega 0.868 poena po posedu, što ga rangira u bottom 25% igrača u tom takmičenju. Ili ako bi gledali samo igrače sa više od 200 poseda, tu bi od 60 igrača bio 51. (ostalo sve bekovi i Papapetru). A to je takmičenje gde je bio efikasniji, u ABA je bio bottom 23% u poenima po posedu.

 

Earl Clark je smeće, to sam ustanovio još 2016. kada je igrao u G-League, sezona u Budućnosti mi je samo to potvrdila... Bolji je JOB igrač od njega, ako je to neka uteha. 

 

Znaci Kurdzinih 45% > Dzonijevih 42% u EL+ABA jer je djuture relevantnije : D 

Za ovo ostalo ima smisla sta pises, samo je za mene on bolji igrac nego sto se pise ovde i siguran sam da je mogao i bolje da se iskoristi. I ono najbitnije, izgubili smo opciju vise za napade kada ne znamo sta da radimo. Nece Nnoko nadoknaditi takve situacije, niti minuti Kuridze i Simona. Jedan igrac manje za izloaciju/post, jedan suter manje za 3 poena. 

Neka nam je srecno do kraja sezone sa ovime sto imamo. Nadam se da znaju sta rade.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, pavijan2 said:

spartak iz subotice ne moze da priusti dobrica. 

JOB se ovde poredio sa rendolfom i sengelijom, pa otud pitanje kako se ne zajebase ?

 

 

jel možemo da skupimo po 100 dinara, ima nas cigana, pomognemo spartaku da prevaziđe finansijski gap?

 

upravo je u tome i fora, niko ne dovodi u pitanje platu domaćeg igrača dobrića, jer se kezi kao da je vođa kopa na severu i energičan je kada treba neodbraniti protivnika.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, đubrivo. said:

 

jel možemo da skupimo po 100 dinara, ima nas cigana, pomognemo spartaku da prevaziđe finansijski gap?

 

upravo je u tome i fora, niko ne dovodi u pitanje platu domaćeg igrača dobrića, jer se kezi kao da je vođa kopa na severu i energičan je kada treba neodbraniti protivnika.

ja ne znam kolika je dobriceva plata. ako je veca od 100k godisnje, zaista je preplacen.

mislim 100k realno isplacenih.

sa druge strane zbog nedostatka kvalitetnih domacih igraca srbija postaje trziste  na kojem zvezda i partizan preplacuju domace igrace. nekakva turska i rusija za sirotinju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...