Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Ma ja sam ovo za brodove postavio cisto da se vidi na sta je mocna Britanija spala. Kad vidis da salju tanker da prati ruske brodove prosto ne verujes. Pri tome Britanija nema uopste mali vojni budzet.

Elem nemaju skup nuklearni arsenal ko Rusija, nemaju svemirski program, nemaju bombardere, kopnene snage su im sou, tenkove ne prave odavno da imaju oko nesto vise od 200 tenkova ali deo se ne smatra operativni a planiraju da imaju 150 modernizovanih a to je takodje upitno pa vrlo moguce da ce imati samo 100.

Okej, mozda je RAF i pvo mocan? Nije. Imaju nesto vise od 100 aktivnih tajfun lovaca. PVO je tek komedija, nemaju nikakve PVO sisteme veceg dometa. Evo bas sad odlucih da proverim jer sam mislio da AI lupeta jok nemaju.

Jedino mornarica ali vidimo da ni ona nije nesto specijalno.

Prosto se zapitas na sta pare odlaze. 

U sustini samo Francuzi i Grci su ozbiljne evropske vojske i uskoro Poljaci, dodao bih i Svedjane ali oni su ko Svajcarci jaki u defanzivi ali da nekom pomognu tesko.

Sve ostalo je sou za neverovati. Turke vise ne racunam oni su takodje izuzetno ozbiljna vojna prica ali dok wanna be sultana na njih tesko se racunati moze pogotovo sad kad se bas slizao sa Putinom.

Edited by MeanMachine
Posted
1 hour ago, MeanMachine said:

U sustini samo Francuzi i Grci su ozbiljne evropske vojske i uskoro Poljaci, dodao bih i Svedjane ali oni su ko Svajcarci jaki u defanzivi ali da nekom pomognu tesko.

Finci pokradeni.

Posted
14 minutes ago, Darko said:

Finci pokradeni.

Nisu. Grčka je za njih sila. Možda bi mogli da se računaju ko Šveđani ili Švajcarci dakle ozbiljna sila za odbranu ali ofanzivno su slabi.

Posted

A zasto pricamo o ofanzivnim mogucnostima? Zasto bi bilo kojoj EU vojsci bila potrebna ofanzivno oruzije, snaga, taktika i sl? Sam si pricao kako dronovi menjaju bojno polje. Prema tome sta ima da se brinemo, solidan PVO i rakete veceg domenta, profi vojska i dronovi + nuklerke kao poslednja linija odbrane, ne treba nista vise. Sami vidimo da se “velike vojske” namucise na ratistu. Prema tome, izgleda da vojske EU znaju nesto. 

• Like 1
Posted
2 hours ago, Dzoni_m said:

A zasto pricamo o ofanzivnim mogucnostima? Zasto bi bilo kojoj EU vojsci bila potrebna ofanzivno oruzije, snaga, taktika i sl? Sam si pricao kako dronovi menjaju bojno polje. Prema tome sta ima da se brinemo, solidan PVO i rakete veceg domenta, profi vojska i dronovi + nuklerke kao poslednja linija odbrane, ne treba nista vise. Sami vidimo da se “velike vojske” namucise na ratistu. Prema tome, izgleda da vojske EU znaju nesto. 

Teorijski Rusija posle Ukrajine uleti u Estoniju. Evropa onda mora da oslobađa Estoniju. Dakle trebaju ti ozbiljne ofanzivne mogućnosti. Dok god su tu Ameri Rusi o tome mogu samo da maštaju.

Posted

Polako sa to osvajanje, nisu još ni Slavjansk zauzeli koji je manje od 100km od Donjecka a uđosmo u 5. godinu rata a ti pričaš kako će Rusi da zauzmu Taljin koji je na skoro 200km od Rusije. Dok se ne izmisli neko anti dron oružje koje je pozudano i efikasno nema ništa od brzih ofanziva. Dronovi su vratili rat u ww1 ako nemate premoć u vazduhu. Ruska avijacija je vrlo slaba, mi vidimo da ni u 5. godini rata oni još uvek ne mogu da lete iznad linije fronta što znači da i ovo malo PVO raketa što Ukrajina dobija ima dovoljnu snagu da odbije svaki ozbiljniji napad Ruske avijacije.

Posted (edited)
55 minutes ago, Klotzen said:

Polako sa to osvajanje, nisu još ni Slavjansk zauzeli koji je manje od 100km od Donjecka a uđosmo u 5. godinu rata a ti pričaš kako će Rusi da zauzmu Taljin koji je na skoro 200km od Rusije. Dok se ne izmisli neko anti dron oružje koje je pozudano i efikasno nema ništa od brzih ofanziva. Dronovi su vratili rat u ww1 ako nemate premoć u vazduhu. Ruska avijacija je vrlo slaba, mi vidimo da ni u 5. godini rata oni još uvek ne mogu da lete iznad linije fronta što znači da i ovo malo PVO raketa što Ukrajina dobija ima dovoljnu snagu da odbije svaki ozbiljniji napad Ruske avijacije.

Estonaca muskih ima manje nego sto Zelenski ima vojnika. Nebitna sitnica. 

Po meni Evropljani vec sad bi morali da imaju ne mali broj vojnika pre svega u Estoniji ali jok. 

Edited by MeanMachine
Posted

Nebitan je broj vojnika, ne možeš 100k vojnika da pošalješ jednim putem u napad. A Estonija ima dovoljno ljudstva, plus NATO koji je već tamo da prepreči sve pravce. Takođe u slučaju napada na Estoniju se aktivira član 5 i NATO reaguje. Mislim da bi isti dan u rat ušle Finska, Litvanija, Letonija i Poljska jer je to ugrožavanje i njih samih a kroz par dana bi stigao odgovor i ostalih. Prilično sam siguran da Rusi ne bi ni za par meseci stigli do Taljina obzirom na stanje njihovih armija i dominacije dronova u ovom momentu.

Uostalom Rusija sigurno neće napasti NATO, to je sada jasno. Zato i napadaju Ukrajinu da je spreče da uđe u EU i NATO.

Posted (edited)
31 minutes ago, Klotzen said:

Nebitan je broj vojnika, ne možeš 100k vojnika da pošalješ jednim putem u napad. A Estonija ima dovoljno ljudstva, plus NATO koji je već tamo da prepreči sve pravce. Takođe u slučaju napada na Estoniju se aktivira član 5 i NATO reaguje. Mislim da bi isti dan u rat ušle Finska, Litvanija, Letonija i Poljska jer je to ugrožavanje i njih samih a kroz par dana bi stigao odgovor i ostalih. Prilično sam siguran da Rusi ne bi ni za par meseci stigli do Taljina obzirom na stanje njihovih armija i dominacije dronova u ovom momentu.

Uostalom Rusija sigurno neće napasti NATO, to je sada jasno. Zato i napadaju Ukrajinu da je spreče da uđe u EU i NATO.

Vidi ovo je hipoteticki scenario dakle da Tramp odlepi i napusti NATO ili da se nesto desi Americi. Dakle NATO bez Amerike.

Na papiru bi Evropa bila dovoljna da zaustavi Ruse ali ako sve bude kako treba. Dakle ulete odmah, Rusi ne budu sposobni da srede svoj RV, Oresnik ostane samo marketing a ne zamena za Iskandere i Kindzale (zvuci blesavo ali finasijski je sasvim logicno).

Dakle mnogo bolje da Ameri ipak ostanu u NATOu i verujem da ce jer Tramp samo preti ali dok je glavni u  NATOu pretnje su mu mnogo delotvornije nego ako izadje jer onda nema cime da preti.

Edited by MeanMachine