Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

32 minutes ago, Eddard said:

That's bullshit. Mislim, ako je zaista tako. U svakoj hitnoj mora triage po hitnosti da bude jedini način prioritizovanja pacijenata. 

Kazem ti samo ono sto su mi lekari rekli, meni to nije palo na pamet pre nego sam cula od njih, ne bih ni pitala, da nisam bila isfrustrirana cekanjem za klinca. I to je bilo pre vise od 15 godina, od tada kad god imam sansu, pitam. I svaki put, ako je vise od 2h cekanje, dobijem taj odgovor. Ostalo je trijaza. 

11 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne mogu nista da tvrdim ali pise ovo:

Key points about IR:

Severity of injury:

The primary factor determining who gets placed on IR first is the severity of the injury, with players with more serious injuries usually being put on IR sooner. 

Team medical staff decision:

The team's medical staff makes the final call on whether a player needs to be placed on IR based on their assessment of the injury. 

Roster management:

Teams may also consider roster needs when deciding who to place on IR, allowing them to replace the injured player with another player on the active roster.

NFL pravila? Kakve to ima veze sa ERom?

21 minutes ago, Angelia said:

Kazem ti samo ono sto su mi lekari rekli, meni to nije palo na pamet pre nego sam cula od njih, ne bih ni pitala, da nisam bila isfrustrirana cekanjem za klinca. I to je bilo pre vise od 15 godina, od tada kad god imam sansu, pitam. I svaki put, ako je vise od 2h cekanje, dobijem taj odgovor. Ostalo je trijaza. 

Znaš kako, meni to zvuči kao "bela laž". Prebaci krivicu na sistem jer je lakše pacijentu reći, ma Medicaid nas "tera" da tako radimo, nego, jebiga nisi baš toliko hitan, a i mi smo spori, pa moraš zato da čekaš. Lakše je sistem okriviti. 

Ne mogu da poverujem da bilo koji moderni ER radi po bilo kom principu osim po dobro ustanovljenim sistemima trijaže (npr. START). 

• Like 1

16 minutes ago, Eddard said:

Znaš kako, meni to zvuči kao "bela laž". Prebaci krivicu na sistem jer je lakše pacijentu reći, ma Medicaid nas "tera" da tako radimo, nego, jebiga nisi baš toliko hitan, a i mi smo spori, pa moraš zato da čekaš. Lakše je sistem okriviti. 

Ne mogu da poverujem da bilo koji moderni ER radi po bilo kom principu osim po dobro ustanovljenim sistemima trijaže (npr. START). 

Pa to bi bila dobra predpostavka, da nisam pitala lekare kojima nisam bila pacijent. Koliko kontam, nisam sigurna da ih Medicare tera, nego da bolnice smatraju da je to dobra praksa. Razlog je i da ne moraju da brinu da naplate. Lekari misle da to dolazi iz federalnih programa, ali meni zvuci vise kao da dolazi od menadzmenta bolnica.

1 hour ago, Angelia said:

Pa to bi bila dobra predpostavka, da nisam pitala lekare kojima nisam bila pacijent. Koliko kontam, nisam sigurna da ih Medicare tera, nego da bolnice smatraju da je to dobra praksa. Razlog je i da ne moraju da brinu da naplate. Lekari misle da to dolazi iz federalnih programa, ali meni zvuci vise kao da dolazi od menadzmenta bolnica.

Pa ne zavisi naplata od toga da li je pacijent čekao pola sata ili pet sati. Da menadžment bolnice tera lekare da rade štošta što možda povećava profit, to mogu da poverujem, ima toga i ovde, ali nema teorije da bi to išlo na ovaj način. Doduše, menadžment bolnice u USA može da otpusti lekara i ako mu se ne sviđa boja košulje koju je danas obukao, ovde ne može, tako da sigurno ima i toga. 

42 minutes ago, Eddard said:

Pa ne zavisi naplata od toga da li je pacijent čekao pola sata ili pet sati. Da menadžment bolnice tera lekare da rade štošta što možda povećava profit, to mogu da poverujem, ima toga i ovde, ali nema teorije da bi to išlo na ovaj način. Doduše, menadžment bolnice u USA može da otpusti lekara i ako mu se ne sviđa boja košulje koju je danas obukao, ovde ne može, tako da sigurno ima i toga. 

Nisi razumeo, lakse je naplatiti od pacijenata koji su Medicare i Medicaid, jer je drzavni program. Umesto toga, privatna osiguranja nekad odbijaju neke stvari, plus pacijent ima deductable koji licno placa (meni trenutno $500), pa moraju da skupljaju pare od pacijenta.

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

To su 3 razlicita linka

Ne znam koja 3 linka, ali taj quote je iz NFL pravila, kako rangiraju povrede igraca da ih stave u rezervu. IR je skraceno za Injury Reserve. I iz tog citata vidimo da pricaju o igracima, a ne pacijentima. Mozda si htela da citiras nesto drugo, ali prost Google search nalazi odakle citat dolazi.

I razlog zasto sam ga provukla kroz search je jer sam bipa zbunjena sto prica o players I roaster.

2 hours ago, Angelia said:

Ne znam koja 3 linka, ali taj quote je iz NFL pravila, kako rangiraju povrede igraca da ih stave u rezervu. IR je skraceno za Injury Reserve. I iz tog citata vidimo da pricaju o igracima, a ne pacijentima. Mozda si htela da citiras nesto drugo, ali prost Google search nalazi odakle citat dolazi.

I razlog zasto sam ga provukla kroz search je jer sam bipa zbunjena sto prica o players I roaster.

Andjo nebitno, nije sve iz istog teksta, pitanje u google, ChatAI da odgovor po linkovima, ja samo kopirala... 

21 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Andjo nebitno, nije sve iz istog teksta, pitanje u google, ChatAI da odgovor po linkovima, ja samo kopirala... 

Prvo, sve iz tog citata je iz NFL guidlines, iz istog texta. Nema nikakvih linkova. Drugo, sta je sa vama ljudima da prosto prihvatate ChatAI, a da ne proverite informacije?

Nije ti bilo cudno da prica o "players" I "roaster"?

Ja pricam o iskustvu tokom 15+ godina, a ti smatras da je dovoljno da stavis u ChatGpt ili nesto slicno, pitanje, ocigledno pogresno, jer si dobila pogresan rezultat, I da to stavis kao argument da nisam u pravu...

Mislim ok, pogresila si, desava se. Ali sam u zadnjih par meseci dobila slicne odgovore da me stvarno frustriraju. Sav taj AI je falican jos uvek. Izvini, ali nedavno sam tako dobila od zaposlenog AI report, koji je bio komplet pogresan, a mogao je da proveri cinjenice na drzavnom sajtu.

AI nije expert. 

Edit: izvini, nisi ti kriva nego propaganda koja kaze da ce ti olaksati zivot ako koristis AI, da su ljudi postali lenji da provere. Drugo, AI su napravili neki ljudi, koji nisu savrseni. 

Edited by Angelia

5 hours ago, Eddard said:

Mozda nisam bila jasna, mislim da lekarima govore da to dolazi iz federalnih programa, da treba da daju preferential treatment za ljude koji su na Medicaid ili Medicare, posto je za bolnice to lakse da naplate, I stavljaju ih u bolju poziciju sa federalnim programima. Ja sam ti prethodno rekla, ako dodjes kao neko kome je ugrozen zivot, nece te staviti na kraj reda. Ali ako si u bolovima, tipa mozda prelom, ili iscasenje, ili unutrasnje povrede, a na privatnom si osiguranju gde imas deductable, cekaces da svi Medicare I Medicaid slucajevi pre tebe prodju, cak I ako se zale da im je nesto utrnuo prst na levoj nozi. 

Znam da branis lekarsku profesiju, I mogu ti reci da im ne zameram, tako im je receno da rade. Ali to je cinjenica 

Ma da, sve je bilo bolje dok Obama nije omogucio da svaka shusha ide kod ljekara. Nekad se u USA lijepo znao red - platis pa se klatis... I ne moras gledati gologuziju u istoj cekaonici u ER... Make America Great Again.

Edited by ters
  • Like 1

38 minutes ago, ters said:

Ma da, sve je bilo bolje dok Obama nije omogucio da svaka shusha ide kod ljekara. Nekad se u USA lijepo znao red - platis pa se klatis... I ne moras gledati gologuziju u istoj cekaonici u ER... Make America Great Again.

A ti se u ameriku razumes ko Marica u kao ....

I isto tako si razumeo sta je Obama uradio 😀

29 minutes ago, Angelia said:

Mozda se ne razumijem, ali "I am going along with the program"  - a winning program kaze Amerika je nekada bila bolja u svakom pogledu dok demokrate nisu otisle u radikalizaciju, a to je valjda bilo u vrijeme Obame... Make America Great Again!

Edited by ters

33 minutes ago, Angelia said:

Dr Amerika 😄 

Ako nije tvoj narativ, onda nije Amerika... 

2 hours ago, Angelia said:

Prvo, sve iz tog citata je iz NFL guidlines, iz istog texta. Nema nikakvih linkova. Drugo, sta je sa vama ljudima da prosto prihvatate ChatAI, a da ne proverite informacije?

Nije ti bilo cudno da prica o "players" I "roaster"?

Ja pricam o iskustvu tokom 15+ godina, a ti smatras da je dovoljno da stavis u ChatGpt ili nesto slicno, pitanje, ocigledno pogresno, jer si dobila pogresan rezultat, I da to stavis kao argument da nisam u pravu...

Mislim ok, pogresila si, desava se. Ali sam u zadnjih par meseci dobila slicne odgovore da me stvarno frustriraju. Sav taj AI je falican jos uvek. Izvini, ali nedavno sam tako dobila od zaposlenog AI report, koji je bio komplet pogresan, a mogao je da proveri cinjenice na drzavnom sajtu.

AI nije expert. 

Edit: izvini, nisi ti kriva nego propaganda koja kaze da ce ti olaksati zivot ako koristis AI, da su ljudi postali lenji da provere. Drugo, AI su napravili neki ljudi, koji nisu savrseni. 

Znaci, kad zapnes nema kraja. Izmislila si kako medicaid idu prvi jer imaju prioritet a besplatni su i sada nema kraja glupostima. Rekao ti doktor... how yes no, koji lekar bi ti to rekao u hitnoj sve i da je tacno?! 

31 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Dr Amerika 😄 

Ako nije tvoj narativ, onda nije Amerika... 

Znaci, kad zapnes nema kraja. Izmislila si kako medicaid idu prvi jer imaju prioritet a besplatni su i sada nema kraja glupostima. Rekao ti doktor... how yes no, koji lekar bi ti to rekao u hitnoj sve i da je tacno?! 

A ti si kao kontra-argument ponudila NFL pravila. Nidje veze, ali sad neces ni da priznas

47 minutes ago, ters said:

Mozda se ne razumijem, ali "I am going along with the program"  - a winning program kaze Amerika je nekada bila bolja u svakom pogledu dok demokrate nisu otisle u radikalizaciju, a to je valjda bilo u vrijeme Obame... Make America Great Again!

Da, amerika je bila bolja dok je Obama nije radikalizovao u drugom mandatu. Ne svidja vam se poruka? Iako sam u to vreme pricala da nece dobro da se zavrsi

5 minutes ago, Angelia said:

Da, amerika je bila bolja dok je Obama nije radikalizovao u drugom mandatu. Ne svidja vam se poruka? Iako sam u to vreme pricala da nece dobro da se zavrsi

Pa jesam li rekao nesto drugo u ovim postovima oko zdravstva - prije Obame je bila daleko manja guzva kod ljekara i u ER, jer je 50 miliona Amerikanaca bilo bez osiguranja. On je jednostavno gurnuo novih 20-30 miliona ljudi u ruke ljekara, cime je uzrokovao neopisive guzve za one koji mogu posteno da plate iz svog dzepa / ili dzepa svog privatnog osiguranja... Make America Great Again !

4 minutes ago, PorodicneVrijednosti said:

Opet Obama komunista sve unistio 

Nego sta - da je potrajalo, zamijenio bi svih 50 zvjezdica na zastavi sa 50 malih srpova i cekica... Make America Great Again!

5 minutes ago, Angelia said:

Ne lupaj gluposti, nista o US Healthcare ne znas, sve uzimas sa interneta. videla sam 2008 kako su firme I bolnice isekle poslove. Videla sam I kako su reagovali na Obamacare.

Ne sa interneta, nego sa twitter-a, kao najboljeg, oslobodjenog dijela interneta, gdje se objavljuje sirova, nepreradjena istina iz prve ruke. Make America Great Again!

57 minutes ago, Angelia said:

A ti si kao kontra-argument ponudila NFL pravila. Nidje veze, ali sad neces ni da priznas

Totalno je nebitno, ima tri linka i ti si se zakacila za jedan i to je u tvom svetu dovoljan dokaz da si ti u pravu. Da ti je bilo bitno, kopirala bi i otisla da vidis sta pise, ali ti je bitno da pobedis na forumu 😄 Bar u tvojoj glavi... 

Jbt Dr Amerika, 340 miliona ljudi zivi u Americi, razlicito, razlicitim stilom, drugacijim kulturama, drugacijim ulicama i nacinima zivota, govore razne jezike... ali samo ti sve znas u Americi. Ono, sistem si razbila... 

Nego, vec kad si tako dobar sistemata, kako to da si prihvatila drugi sistem, cak i doselila u vreme njega? Jer po svemu sto pises jedino se Tramp bori za pravi americki sistem... 

Ogavna mi je ta stagnacija za koju se zalazete (konzervativci) i taj nevidjeni strah od nepoznatog. Kamen ste za civilizacijski napredak. Mislite da sve mozete da kupite. Sistem vrednosti vam je 0. Ubila si se da objasnis kako je Amerika ustvari jedan veliki Robin Hud... i kako to vas car mora da zaustavi. Totalno nefer na racun onih kojima je isti taj sistem omogucio da uzmu vise para i moci u godinu dana nego cela drzava zajedno. 

Kad smo vec kod sistema, tvoj sistem predikcije je u minusu, a to je ono sto ovde zovu FAFO

• Like 1

5 hours ago, Angelia said:

. Ali ako si u bolovima, tipa mozda prelom, ili iscasenje, ili unutrasnje povrede, a na privatnom si osiguranju gde imas deductable, cekaces da svi Medicare I Medicaid slucajevi pre tebe prodju, cak I ako se zale da im je nesto utrnuo prst na levoj nozi. 

Nema teorije. 

www.statnews.com/2017/03/15/mayo-insurance-medicare-medcaid/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6452575/

(metaanaliza, jači naučni dokaz ne postoji). 

5 hours ago, Angelia said:

Znam da branis lekarsku profesiju, I mogu ti reci da im ne zameram, tako im je receno da rade. Ali to je cinjenica 

Nije to činjenica, već rekla-kazala. 

14 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne mogu nista da tvrdim ali pise ovo:

Key points about IR:

Severity of injury:

The primary factor determining who gets placed on IR first is the severity of the injury, with players with more serious injuries usually being put on IR sooner. 

Team medical staff decision:

The team's medical staff makes the final call on whether a player needs to be placed on IR based on their assessment of the injury. 

Roster management:

Teams may also consider roster needs when deciding who to place on IR, allowing them to replace the injured player with another player on the active roster

Baby, ovde nema nikakvih linkova i jesi postavila NFL pravila za povređene igrače, niđe veze sa temom, tu je Anđa u pravu. 

Edited by Eddard