Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

20 minutes ago, Atreid said:

 

Nes' ti misterije, izadjes iz jednog anusa i udjes u drugi. 

 

Ne bih ja sa ideoloskim saborcima mirjane markovic o anusima ...... :roflmao:

 

Mada si, potpuno nesvesno, u pravu. Odluku u "cijem anusu" ces biti donosi gradjanin ...... i to se zove demokratija ...... vas najveci neprijatelj:s_d:.  

 

Medjutim, ako uz pomoc karla marksa i fridriha engelsa, staljina i lenjina, bernie sanders nekim cudom pobedi ........ to ce biti volja americkog naroda. To ce se ispostovati ....... isto kao sto se postuje i mandat ovog predsednika 😈 ...... zayebavam se ...... poznato je da komunjare bez krvi i nasilja vlast nikada nisu uzele. Ne vidim taj potencijal za krvoprolice u ovim modernim komuncima. Metiljavo to do zla boga.

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

Posle Butidjedja odustala je i Ejmi Klobucar. Za Butidjedja se moglo i ocekivati tako nesto, dok je odustajanje Klobucarke pre izbora u njenoj Minesoti, gde bi ubedljivo pobedila za mene veliko iznenadjenja. Dok je odustajanje Butidjedja odlicna stvar za kandidate centra, pre svega za Bajdena, mislim da odustajanje Klobucarke u ovom momentu nije dobra stvar. Ona je vec bila na jakom malom procentu glasova, recimo na 5%, pa i manje, sto ne predstavlja neku snagu, a i to bi se jos istopilo do sutrasnjih izbora. Medjutim ona bi suvereno dobila u Minesoti. Minesota je drzava u kojoj je Sanders ubedljivo pobedio Hilari na proslim izborima, i na ovim izborima je drzao cvrsto drugo mesto sa dobrim procentom glasova. Prosto ne vidim nacin da Bajden i pored javne podrske koju je dobio od Klobucarke moze tamo da pobedi Sandersa, ni on, a ni drugi kandidat centra. Sad se povukao i Butidjedj, koji je kad nema Klobucarke mogao da ide dosta visoko u procentima u Minesoti. Ocigledno da je ova odluka doneta u koordinaciji Klobucar i Bajdena, ali ja zaista ne vidim logiku u tom potezu. Oni sigurno imaju bolji uvid, ali vec sutra, prekosutra cemo znati da li je to bila dobra ili losa odluka, ja mislim da je losa.

 

Dok je Klobucarka podrzala Bajdena, Butidjedj, koliko sam ja ispratio, to jos uvek nije uradio iako je bilo insinuacija sa njegove strane da bi to mogao da ucini. Bajdenu je stigla podrska i od senatorke Tami Dakvort iz Ilinojisa, time se siri njegova podrska medju crncima i van juga. Intresantno je i da ga je podrzao i penzionisani senator Heri Rid, legenda demokratske stranke. Njegova podrska naravno uvek znaci, ali mnogo veci efekat bi imala da je stigla pre njegove Nevade gde mu je i uticaj najveci, ovako je dobrano zakasnila. 

 

Povlacenje Butidjedja, pa i Klobucarke (ako izuzmemo Minesotu) bi trebalo da dovede do odredjenog balansa izmedju suprotstavljenih opcija unutar demokrata na ovim izborima. Sad imamo Sandersa, kao kandidata levice, Vorenku, socijaldemokratu, i Bajdena i Blumberga kao kandidate centra, tu je jos i Tulsi, ali stvarno mi nije jasno sta ona trazi na ovim izborima. Mislim da vise ne preti opasnost da svi kandidati centra ostanu ispod cenzusa u nekim od kljucnih drzava (Kalifornija, Kolorado, Masacusets...) koja je do sada bila realna, a povecavaju im se sanse da pobede u nekim drzavama, ali i u jednoj da izgube :-).

 

Sada je sve izvesniji put u brokered convention. 

 

Edit.

 

Bold sam bas lupio. Ona zena uopste nije crnkinja, vec Tajlandjanka. :frusty: 

Edited by A sad
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Klotzen said:

Iznenađenje za mene da se Butidžedž povukao. I to pre super utorka. Jel bilo toga kroz istorijat da se dva kandidata iz vrha povuku pre super utorka ?

 

Pa dobro, bas Klobucarka i nije bila u vrhu, sem Minesote, ona bi u ostalim drzavama imala 3-5% glasova, sto je zaista malo, a sto da ne kazem i ponizavajuce za politicara njenog renomea. Ima logike u tome. Mislim da ona tipuje na mesto potpredsednickog kandidata Bajdenu, zato se povukla sada i odma ga podrzala na mitingu u Hjustonu. Izgleda da Bajden juri pobedu u Teksasu i da mu je to jako bitno. Tamo su jako blizu, Sanders vodi od kad se pojavio Blumberg, ali uz podrsku Butidjedja i Klobucarke bi Bajden mogao da ga stigne.

 

Butidjedj je poceo naglo da pada i logika je da je bolje da se povuce dok je jak nego posle katastrofe koja bi se neminovno desila na super utorak. Pisao sam juce o njegovim procentima, oni su dodatno pali i tesko bi uzeo nekog delegata bilo gde sem u Mejnu. On je na nekih 10-13% ne racunajuci drzave sa vecinskim crnim birackim telom. Mozda bi i on mogao da bude potpredsednicki kandidat Bajdenu.

 

Bajden mora imati podpredsednickog kandidata iz regiona severoistoka. On tamo jako lose stoji. Sanders sa druge strane bi za potpredsednika trebao da uzme crnca ili eventualno nekog ko je popularan medju crncima. On se ne kotira bas najbolje medju njima, a i lose stoji u swing drzavama gde oni cine znacajan deo birackog tela. Blumberg moze da ima koga hoce za potpredsednika ne bi mu pomoglo. 🙂 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Denis Jasharevic said:

 

Njih je 12-13 % u populaciji, a lako je dokazivo da su 2016. doneli prevagu u najmanje 5 drzava, znaci 10%. Samo oni, bez ikog drugog. Ja sam ih nabrojao i moze proveriti svako, podaci su javni. I to je skromno, mogle bi se dodati jos 2 sigurno. Ja ne znam sta bi ti hteo? Da bukvalno odrede predsednika u 50 drzava? Pa to je nemoguce. A ti tvrdis da oni uopste nemaju nikakav uticaj na izbore, sto je nonsens.

 

Mislim ...... oni definitivno uticu. I to je vrlo lako videti s obzirom da glasaju samo za jednu partiju.

 

Mislim i ja da utiču, svakom kandidatu je bolje da ima njihove glasove nego da ih nema. Moje je, da nisu ti glasovi toliko bitni koliko populacijska statistika kaže.

Da napravimo karikaturu: 

Da, recimo, neko kao Obama, kaže nešto za šta bi baš svi crnci glasali, ne bi dobro prošao.

 

Tu prevagu, kako kažeš "u bar 5 država", gde su bili kada su delegati izglasani u ostalim državama i doveli Trampa na vlast, najmoćnije zemlje sveta?

Tramp nije nešto bolećiv i tek treba da vidim gde on o njima nešto misli.

14 hours ago, Klotzen said:

Iznenađenje za mene da se Butidžedž povukao. I to pre super utorka. Jel bilo toga kroz istorijat da se dva kandidata iz vrha povuku pre super utorka ?

 

Mislim da je bilo i pre. Nije ovo prvi put.

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Klotzen said:

Iznenađenje za mene da se Butidžedž povukao. I to pre super utorka. Jel bilo toga kroz istorijat da se dva kandidata iz vrha povuku pre super utorka ?

 

Njegovo odustajanje u ovom trenutku je znak da je dobio mig odozgo, tj od svojih velikih donora.

Lakoca kojom je doneo odluku je pokazatelj toga. Donori su na pocetku rasuli svoje cipove

u nekoliko sesira, ali sada je rano nastupio cajtnot da se profilise umereni kandidat (jer je Sanders odmah bio jak).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kljucna stvar danas ... Kalifornija...

 

If no one other than Sanders gets to 15% statewide, he will get almost 60% of all of the delegates, according to calculations made by the Cook Political Report's David Wasserman. If, on the other hand, two non-Sanders candidates got 15.1% of the vote each, Sanders would win just 38% of California's delegates. So, BIG difference.

Edited by Denis Jasharevic
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Klotzen said:

Iznenađenje za mene da se Butidžedž povukao. I to pre super utorka. Jel bilo toga kroz istorijat da se dva kandidata iz vrha povuku pre super utorka ?

 

zasto iznenadjenje?

 

...onog trenutka kada je bilo najave da ce bajden biti zadovoljan da ga vidi u svom kabinetu, ovaj se povukao

To je ono cuveno povlacenje da bi pobedio. Isto vazi za Klobicku.

 

Nezgodno je samo sto Biden moze da obecava svasta i da unapred osmisljava svoj kabinet,

ali pobeda 2020 je ipak nesto najneizvesnije. Ili je bar neizvesno za demokrate :wink2:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ali pogledah klip sa gafovima Jezivog Ujka Joe-a.. Jbt on ne zna gde bije.
Samo u zadnjih metar dana ima 6,7 smeh/plac govorancija...

Kao ona antologijska od pre iha haj, gde sahrani kevu od lika pored sebe. Kaze God rest her soul, oh she's there GOD BLESS her soul ahahahahha

Edited by Squabbit
Link to comment
Share on other sites

Super Utorak bi ovog puta mogao i da odluci pobednika, jeste rano, ali deli se oko trecine delegata, a na programu su i dve od tri najvece drzave po broju delegata. Do pre par dana delovalo je da je Sanders nezaustavljiv, ali stvari se brzo menjaju. Posle velike Bajdenove pobede u Juznoj Karolini, njegov rejting je poceo nezadrzivo da raste i ja bih cak prognozirao da ce on veceras slaviti pobedu. Establisment demokratske partije je ocigledno odlucio da treba da stanu iza njega i da je upravo on taj kandidat koji moze da zaustavi za njih nepozeljnog Sandersa i da kasnije izadje na crtu Trampu. Licno mislim da im je izbor pogresan, Bajden pokazuje jasne znake demencije i senilnosti, star je i postao je los u duelima, ali oni misle da je upravo on taj koga treba da podrze. 

 

Na programu je cak 15 drzava (14 drzava i jedna teritorija) koje su rasprostranjene duz cele USA i predstavljaju sve njene regije, od progresivne Kalifornije do konzervativne Severne Karoline.Trka je spala na cetiri imena, sa impozantnim prosekom godina, i svako od njih ima svoju racunicu. Kljucna drzava ove veceri ce biti Teksas. Zaista je tesko dati bilo kakvu prognozu. Sanders i Bajden su bukvalno poravnati, a Blumberg i Vorenka bi takodje trebalo da budu iznad cenzusa. Teksas daje cak 228 delegata, deo se bira na drzavnom nivou kao i svuda, dok se deo ne bira po kongresnim distriktima kao u vecini ostalih drzava nego u distriktima za izbore za lokalni senat. Bajden je dugo vodio po anketama, ali ga je posle pojave Blumberga i losih rezultata u startu Sanders prestigao i imao ozbiljno vodstvo do pred same izbore. Bajden ima snazan rast od subote i izjednacio se sa Sandersom, a mozda ga cak i prestigao. Sledeca drzava na koju treba obratiti paznju je Masacusets. Tamo su takodje bukvalno poravnati Sanders i Vorenka. To je Vorenkina maticna drzava i ona tamo mora da pobedi kako zna i ume, za Bajdena i Blumberga je ovde bitno da predju 15%. Jos tri drzave se izdvajaju, ali tamo nije pitanje pobednika, vec razlike.Kalifornija daje najvise delegata, cak 415. Nije sporna da ce u Kali pobediti Sanders, ali razlika je jako bitna, magicna cifra je 10%. Ako bude iznad toga,a sve ostalo prodje u skladu sa ocekivanjima Sanders je u igri, ako bude ispod onda je u ozbiljnom problemu. Takodje je jako bitno i ko ce preci cenzus na nivou drzave, Bajden je siguran, a Vorenka i Blumberg su na granici.  U Virdziniji i Severnoj Karolini je suprotno, tamo bi Bajden morao da bude iznad 10%, ako zeli da udje u mirniju zavrsnicu. U ostalim drzavama je manje vise sve izvesno.

 

Blumberg ima jasan cilj, da uzme sto vise delegata, bez neke presije za pobedom, izdrzi do kraja i ceka brokered convection. Novac za kampanju njemu sigurno nece predstavljati problem. On stoji sasvim solidno. Verovatno nigde nece pobediti, ali ce preci cenzus u velikom broju drzava.

 

Vorenka ima slicnu ambiciju, samo sto je ona mnogo prihvatljivija kao zajednicki kandidat koji bi pomirio dva suprotstavljena krila stranke. Ona je ideoloski izmedju centrista i Sandersa i teoretski bi mogla dobro da odigra tu ulogu.Ali da bi uopste usla u razmatranje za tako nesto ona mora da pobedi u svojoj maticnoj drzavi Masacusetsu i da pocne da uzima delegate i u drzavama koje nemaju progresivni predznak. 

 

Sanders je bio blizu svog cilja, ali ga je ukrupnjavanje na centru od toga udaljilo. On svoj posao radi perfektno, njegovi procenti ne padaju, on izvlaci bukvalno sve svoje pristalice, ali sve vise se primecuje da nema saveznike u stranci i do izrazaja dolazi to da demokratska stranka vecinski ipak nije na njegovoj ideoloskoj liniji. On tu prepreku jednostavno ne moze da preskoci. Za pronalazenje saveznika u stranci je kasno, ovo je za njega poslednja sansa, godine cine svoje i morace da se bori sa onim sta ima.

 

Bajden se profilisao kao glavni kandidat centra i odustajanjem Klobucarke i Butidjedja, koji su ga i podrzali, dobio je snazan vetar u ledja i doslo je do grupisanja glasaca centra oko njega. Blumberg, koji je skoro isti kao i on po stavovima je ipak ostao u drugom planu. Dobio je nedvosmislenu podrsku establismenta i to mu je veliki vetar u ledja. Ipak najveci doprinos njegovom potencijalnom uspehu veceras doprinele su podrske pojedinaca, U svojoj dugogodisnjoj politickoj karijeri on je gradio saveznistva i sada mu se to vraca. Najveca podrska mu je dosla od Dzima Kliburna. Ona mu je donela nezamislive procente kod crne populacije na jugu. Pored Juzne Karoline, ona ce mu doneti pobedu i u Alabami, Tenesiju, Severnoj Karolini, pa i Virdziniji, a dosta glasova i u Teksasu. Zatim podrska bitnih funkcionera iz Virdzinije, pa dosadasnjih protivkandidata Butidjedja i Klobucarke. Na mitingu u Teksasu se pojavio i Beto O Rurk, najpopularniji demokrata u Teksasu i njegova podrska je veoma znacajna u eventualnom preokretu u Teksasu. Ako sve bude islo po planu, ocekujem da ga pred Ilinojis podrzi Obama. Poslesvega ovog njegove sanse za pobedu veceras su zaista velike.

 

Prvi rezultati ce stici iz Vermonta, maticne Sandersove drzave (to ce biti najubedljivija pobeda jednog kandidata u celoj ovoj trci) i Virdzinije gde se ocekuje ubedljiva pobeda Bajdena, po toj razlici ce moci da se pretpostavi dalji razvoj situacije. Zatim sledi kljucna drzava Masacusets i obracun Sandersa i Vorenke, kao i Mejn, gde bi Sanders trebao da pobedi. U MInesoti bi i pored Klobucarkine podrske Sanders trebao da ima vise od Bajdena, ali je bitno i pitanje razlike. Bajden ubedljivo dobija Severnu Karolinu, Alabamu, Oklahomu, Arkanzas, Tenesi. Tu je i Teksas, kljucna drzava veceras. Bajden je sve karte bacio na Teksas, tamo je poslednjih nekoliko dana i radi punom parom. Pobeda tamo bi mu mnogo znacila. Kaliforniju je ostavio po strani i bukvalno se nada da ce tamo ostvariti rezultat po nekoj inerciji i skoncentrisao se na Teksas. Kolorado i Juta su Sandersove (Kolorado ubedljivije, a u Koloradu dobro stoji i Vorenka) i na kraju dolazi Kalifornija, ali cemo na konacne rezultate odatle cekati jako dugo. Sandersova pobeda nije upitna, bitna je razlika u odnosu na Bajdena i da li ce Vorenka i Blumberg preci cenzus.

 

Moja prognoza je da bi Bajden moga da ima tanku pobedu u Teksasu, a Sanders u Masacusetsu, a da ce u Kalifoniji svi preci cenzus. U ukupnom zbiru delegata ce biti poravnati, mozda uz Bajdenovu blagu prednost.

 

Izbori se odrzavaju i u Americkoj Samoi koja daje 6 delegata. Tamo je kokus. Mislim da ni sami kandidati nemaju pojma kako stoje tamo, a mozda cak ni da se danas i tamo glasa. Ipak svaki delegat ce ovde biti vazan, pa tako ni ovih sest nisu za bacanje. 

 

Spremite pivo i grickalice, ceka nas uzbudljivo vece. 🙂 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, A sad said:

Sledeca drzava na koju treba obratiti paznju je Masacusets. Tamo su takodje bukvalno poravnati Sanders i Vorenka. To je Vorenkina maticna drzava i ona tamo mora da pobedi kako zna i ume, za Bajdena i Blumberga je ovde bitno da predju 15%. 

 

Quote

 U Virdziniji i Severnoj Karolini je suprotno, tamo bi Bajden morao da bude iznad 10%, ako zeli da udje u mirniju zavrsnicu. 

 

Pokid'o ih creepy uncle Joe totalno,  ne da je skupljao 10-15% nego pobedio svuda 40-50%, cak i u Masacusets vodi ........ nece Ameri komunizam.

Edited by Denis Jasharevic
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Denis Jasharevic said:

 

 

Pokid'o ih creepy uncle Joe totalno,  ne da je skupljao 10-15% nego pobedio svuda 40-50%, cak i u Masacusets vodi ........ nece Ameri komunizam.

 

Bogami ovo je bas, bas razbijanje za sada. 

Masacusets potpuno neocekivano...

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, comandante said:

afro-amerikanci jesu stoka neopevana, dobijaju sansu koja se dobija jednom u milion godina, posalje im bog licno jebenog sandersa a stoka i dalje glasa za ove koji ih diskriminisu vekovima...jebo ih tramp da ih jebo

 

Sta imamo ovde da sracunamo ....... malo religije - boga koji salje deda Staljina, onda imamo malo sansu u milion godina, malo Trumpa ...... i mnogo rasizma 😲

 

Od koga dolazi rasizam? Od onih koji sve zivo i mrtvo proglasavaju za rasiste :roflmao:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Denis Jasharevic said:

 

Sta imamo ovde da sracunamo ....... malo religije - boga koji salje deda Staljina, onda imamo malo sansu u milion godina, malo Trumpa ...... i mnogo rasizma 😲

 

Od koga dolazi rasizam? Od onih koji sve zivo i mrtvo proglasavaju za rasiste :roflmao:

 

nemoj ti to sve bukvalno....ne verujemo mi u religiju i slicne gluposti....to je samo za vas i ovu stoku koja glasa za vas, samo uzivajte....sto se mene tice mozete ih guziti do beskonacnosti

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...