Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
3 hours ago, Rex said:

Hajde nemoj, molim te. Samo je stavi na ignore ili je prosto ignoriši. Svi znamo i pokazala je više desetina puta da je argumenti ne zanimaju, a činjenice pogotovo. Svi znamo da je besmislena diskusija, tako da prosto samo ignoriši. A ti ne treba da ideš, jer nam treba na forumu što više Amerikanaca sa utiscima iznutra. Koliko god svet sad bio mali i sve se strimovalo, prosto nije isto kad se gleda sa strane i kad si unutra. 

Hvala ti Rex. Ne idem sa foruma, samo sam htela da prestanem da trigerujem budalastine koje slede nakon mog posta. Ne trebam vam ni ja, niti iko iz Amerike da bi vam nesto rekao iz 'prve' ruke. Koliko vidim svi sasvim dobro sve zakljucujete i vidite sta se desava, cak su i neke stvari su jasnije kada se posmatraju 'sa strane' (cela sociologija, psihologija i psihijatrija je zasnovana na posmatranju 'sa strane')

Doduse, i mi ovde na licu mesta posmatramo stvari 'sa strane' jer do sada nikada nisam procitala da je neko bio tacno na licu nekog dogadjaja, vec su sve samo nase vidjenje svega sto se desava, kao i vase koje je 'sa strane' i stavljena u postove po nasem senzibilitetu, vaspitanju, edukaciji... 

Jedino eto sto mozda imamo prednost, ako se to moze nazvati prednosti, su razgovori sa ljudima koji su isto na licu mesta koliko i mi... pa imamo vecu bazu nego neko van drzave. Sto je opet takodje premostivo nekim vasim licnim kontaktima sa ljudima na 'licu mesta.' I naravno, sto unutrasnja politika utice direktno na nas zivot, a spoljna na vas. 

Evo imas nas nekoliko ovde, pa i eto Andja i ja, udaljene par milja jedna od druge, kao da zivimo na dve totalno razlicite planete, sa totalno suprotnim misljenjem o apsolutno svemu. 

Ja sam iskreno iziritirana dogadjajima, jer, istorija se ponavlja i tacno je predvidiva. Nemam neki interes u tome da se skrlja Amerika i da ce to meni licno ici u neki prilog da bih imala potrebe da iskrivljujem stvarnost. Cak, gledam da se spakujem i odleprsam, ne cekam da se desi u skorijoj buducnosti ono sto je neminovno, jer unapred znam da mi se ne dopada i ne zelim da osetim na svojoj kozi, niti da gledam ljude oko mene koji ce da osete na svojoj kozi 'blagodeti' ovakve politike (to je bio i glavni razlog zasto sam otisla iz Srbije) 

• Like 5
Posted
10 hours ago, NMX said:

jbm ti

Ne znam, meni ovo uopšte ne smeta. Mnogo gore stvari je rekao na finjaka, ovde bar ima istine. Samo je i sebe mogao da stavi tu pošto ni on sam ne zna what the fuck he's doing.

• Like 3
Posted
1 hour ago, Darko said:

Ne znam, meni ovo uopšte ne smeta. Mnogo gore stvari je rekao na finjaka, ovde bar ima istine. Samo je i sebe mogao da stavi tu pošto ni on sam ne zna what the fuck he's doing.

...zapravo je tu prvi put pala sirova kritika Izraela.

Ali stvarno ne može tako da govori, niko nije svetac, ali neke stvari prosto ne mogu, ne može uličarski rečnik, pa za njim će i sve Maga budale, a nije ih malo.

Već je imao izlet sa they kisses my ass, sad ovo.

Posted (edited)
1 hour ago, Helena said:

Ali stvarno ne može tako da govori, niko nije svetac, ali neke stvari prosto ne mogu, ne može uličarski rečnik, pa za njim će i sve Maga budale, a nije ih malo.

Već je imao izlet sa they kisses my ass, sad ovo.

Svaka reč ima svoju ulogu, a ponekad je i uličarski rečnik primeren u nekim situacijama. Kao što je komedijaš Steve Hughes komentarisao o psovanju u Australiji:

"Fuck off, you cunt." For what it lacks in sophistication, it makes up in clarity and directness

:lol_2:

U ovom slučaju, Trumpov rečnik mi je bio primereno. Nije mu svaka druga reč bila fuck ili cunt itd. Al dobro, offence is taken and not given, svako ima svoje standarde. Uostalom, ima mnogo gore stvari koje je Tramp rekao bez psovki. Sranje uvijeno u lepom pakovanju je i dalje sranje. 

Edited by Darko
Posted

Nemoj mi te relativizacije...svaki gest onda ima svoju ulogu, nek se skine go i hoda ispred novinara jer sve ima svoju ulogu i primereno je u nekim situacijama.

Prosto, nije.

Posted
9 hours ago, Rex said:

Hajde nemoj, molim te. Samo je stavi na ignore ili je prosto ignoriši. Svi znamo i pokazala je više desetina puta da je argumenti ne zanimaju, a činjenice pogotovo. Svi znamo da je besmislena diskusija, tako da prosto samo ignoriši. A ti ne treba da ideš, jer nam treba na forumu što više Amerikanaca sa utiscima iznutra. Koliko god svet sad bio mali i sve se strimovalo, prosto nije isto kad se gleda sa strane i kad si unutra. 

Ali prosto je dobro ignorisati moj insider misljenje, jer se nekom ne svidja? Ja nemam nista protiv da Baby ima neko misljenje, cesto nelogicno I nekonzistetno. 

Neki samo smatraju da su misljenja, argumenti ili cinjenice. Tako da, ona moze da ignorise moje komentare, znas sta je problem? Moji komentari na njeno pisanje pokazuju da je kontradiktorna, I to je uzasno nervira. Zato pokusava na najnizi nacin da me degradira, hrani me g..ma. jesi bilo gde video da ja komuniciram sa nekim tako? Nazivala me I rasistom, zato sto sam bela (po njenom zakljucku).

Naravno da ne treba da ode, daje razlicito misljenje. I stvarno, zivimo par milja jedna od druge, I kao da zivimo u razlicitom univerzumu.

Preko 90% ljudi koje ja znam u US, su protiv ilegalne imigracije, uglavnom legalni imigranti ili rodjeni u US, nekad druga generacija imigranata. U veoma retkim slucajevima su neki salonski levicari za ilegalnh emigraciju.

Posted (edited)
1 hour ago, Helena said:

Nemoj mi te relativizacije...svaki gest onda ima svoju ulogu, nek se skine go i hoda ispred novinara jer sve ima svoju ulogu i primereno je u nekim situacijama.

Prosto, nije.

Nije mi namera da branim Trampa, valjda znaš šta mislim o njemu. Govorim o korišćenju psovki. Meni je nekad primereno, tebi nije. Offence is taken, not given. To je fakat.

Edited by Darko
Posted

Mamdani oduvao Cuoma na demokratskim primary election za NY. :Hail:

Ide prica da ce Cuomo pokusati kao independent, zajedno sa glasovima republikanskih konzervi i parama milijardera. 

• Like 1
Posted
49 minutes ago, deez nuts. said:

Mamdani oduvao Cuoma na demokratskim primary election za NY. :Hail:

Ide prica da ce Cuomo pokusati kao independent, zajedno sa glasovima republikanskih konzervi i parama milijardera. 

Mladi visokoleteći kandidat pobeđuje na preliminarnim izborima - i mogao bi da preokrene Njujork naglavačke

Zohran Mamdani ima dobre šanse da vlada Njujorkom, najvećim gradom u Sjedinjenim Državama. Protivnici upozoravaju na njegove planove.

Ali milioni ljudi su glasali za njega. Ovo bi moglo da pošalje signal demokratama širom zemlje.

Spoiler

Zohran Mamdani bi uskoro mogao biti gradonačelnik Njujorka, vrhovni predstavnik osam i po miliona ljudi. Konačni rezultati demokratskih preliminarnih izbora ne očekuju se najmanje nedelju dana. Mamdani, međutim, tako ubedljivo vodi nakon prvog kruga prebrojavanja da je njegov glavni rival bacio peškir u izbornu noć. Jedan mogući razlog za Mamdanijev uspeh: to što se ne ponaša kao tradicionalni političar. Video prikazuje 33-godišnjaka kako šeta Njujorkom u košulji sa rukavima, obraćajući se ljudima sa mikrofonom u ruci. „Ja bih njega izabrao umesto njegovog protivnika bilo koji dan“, kaže jedan čovek o Mamdaniju. Čovek pita: „On? Ja sam, brate.“ Čovek upitno gleda u kameru, pravi korak unazad, u neverici ispituje Mamdanija i grli ga. Kandidat koga možete dodirnuti. Nekoliko sekundi ranije, Mamdami objašnjava svoj plan drugom čoveku: „Želimo da zamrznemo kirije, uspostavimo besplatne autobuse, obezbedimo sveobuhvatnu brigu o deci i obezbedimo pristupačne, urbane supermarkete.“ Čovek klima glavom na svaku od ovih tačaka. Mamdani kaže: „Moramo da grad učinimo gradom koji ljudi zaista mogu sebi da priušte.“ Čoveka ne treba ubeđivati: „Što pre je moguće“, kaže on, „Što pre je ljudski moguće.“

Pristupačan grad – to je Mamdanijevo obećanje. Borba protiv „loših stanodavaca i pohlepnih korporacija“. Sve oči su uprte u Mamdanija, mnoge nade, mnogi strahovi. Njujork je apsolutno demokratsko uporište i ne predstavlja SAD. Ali pobeda Mamdanija na prvom velikom glasanju od poraza na predsedničkim izborima u novembru mogla bi ga učiniti vodiljom za demokrate. Pokazatelj koliko daleko ulevo stranka može da se usudi da ide širom zemlje.

Kampanja kao Nemci

Mamdani je kontra-model predsedniku Donaldu Trampu, ali i njegovom perspektivnom protivniku u Njujorku, Endruu Kuomu. Kuomo je na drugom mestu na demokratskim preliminarnim izborima, ali je priznao poraz pre nego što su objavljeni konačni rezultati i čestitao Mamdaniju. Kuomo i dalje drži otvorene opcije za kandidaturu kao nezavisni kandidat na izborima za gradonačelnika u novembru. On predstavlja elitu Demokratske stranke. Predstavlja se kao umeren i poslovno nastrojen, ima milionerske finansijere iza sebe, sin je guvernera i dobro je povezan. Mamdani predstavlja novu levicu. Njene dve najistaknutije ličnosti, Berni Sanders i Aleksandra Okasio-Kortez, podržavaju ga. Kao i Sanders, Mamdani sebe opisuje kao demokratskog socijalistu. Mlad je, musliman i dobro se ponaša pred kamerama. Mamdanijeva kampanja je dostigla limit donacija od 8 miliona dolara u rekordnom roku – uz pomoć desetina hiljada malih donatora. Njegov tim kaže da su pokucali na više od milion vrata Njujorka. Mamdani i njegov tim su možda kopirali ovaj stil kampanje iz Evrope. Ašik Sidik, kopredsednik Demokratskih socijalista Amerike, rekao je za ntv.de da je bio veoma impresioniran pristupom nemačke stranke „Die Linke“: odlazak u radničke četvrti, postavljanje plakata i pitanje ljudima šta im je na umu.

U Njujorku, visoke kirije su briga za mnoge ljude. Mamdani ih je učinio centralnim pitanjem i prevazišao je konkurenciju kandidata koji su iza njega. U januaru je u anketama imao samo 1 odsto podrške. Šest meseci kasnije, konzervativni Volstrit žurnal objavio je naslov: „Kriza stanovanja u Njujorku je toliko ozbiljna da bi socijalista mogao postati gradonačelnik.“ Mamdani obećava da će zamrznuti kirije. Na četiri godine, za dva miliona ljudi. To bi bilo moguće. Skoro polovina stanova za iznajmljivanje u Njujorku je pod gradskim nadzorom. Kirije se mogu povećavati samo u okviru odobrenih granica. Mamdani želi da postavi dozvoljeno povećanje kirije na nulu tokom četiri godine. Ovo ne bi nametnulo nikakve direktne troškove gradu. Mamdanijev preostali program treba da se finansira kroz dug i veće poreze za bogate i korporacije.

Mamdanijeva kampanja nije samo izazvala nade, već i sumnje, čak i strah. Poluminutne TV reklame sa policijskom trakom kako vijori, policijskim sirenama kako zavijaju i ljudima koji beže iz metroa možda su doprinele tome. Isprekidane starim slikama Mamdanija u nekoj vrsti kostima, ponovljena je tvrdnja da želi da ukine policiju. Na kraju, slogan: „Mamdani - rizik koji ne možemo sebi da priuštimo.“ Vreme emitovanja za spotove finansirala je koalicija bogatih preduzetnika u oblasti nekretnina i finansija koji podržavaju Kuoma.

Mamdani je anketirao Trampove glasače

Mamdanijev protivnik obećava da će zaposliti 5.000 novih policajaca kako bi sredio grad. On želi da sektoru nekretnina pruži veću slobodu kako bi stimulisao novu gradnju. Kuomo je već bio gradonačelnik od 2011. do 2021. godine, ali je morao da podnese ostavku zbog višestrukih optužbi za zloupotrebu. Mnogi sindikati podržavaju Kuoma, koji se predstavlja kao vredni ljudi. U predizbornim anketama, Kuomo se posebno dobro pokazao među crncima i ljudima iz Centralne i Južne Amerike. S druge strane, Mamdani je ubedio natprosečan broj mladih, bolje obrazovanih glasača. Njegov uspeh pokazuje da levičarske ideje mogu da ubede milione ljudi u metropoli poput Njujorka – nešto što nije sigurno u SAD. Ovo će verovatno dati podsticaj levom krilu Demokratske stranke.

Na predsedničkim izborima 2024. godine, Tramp je uspeo da odvuče posebno veliki broj glasača bez fakultetskog obrazovanja od demokrata, posebno crne i latino glasače, uključujući i one u Njujorku. Prema pisanju Njujork tajmsa, Mamdani je započeo svoju kampanju nakon poraza na izborima; on i njegov tim su pitali ljude da li su glasali za Trampa i zašto. Uobičajeni odgovor: visoke kirije.

Bauk komunizma kruzi nad USA. 😁

• Like 1
Posted

Da se jadan za zelen bor 'vati, i on bi se zelen osušio 😄 

US strikes failed to destroy Iran's nuclear sites, intelligence report says

WASHINGTON/TEL AVIV/ISTANBUL, June 24 (Reuters) - U.S. airstrikes did not destroy Iran's nuclear capability and only set it back by a few months, according to a preliminary U.S. intelligence assessment, as a shaky ceasefire brokered by U.S. President Donald Trump took hold between Iran and Israel.

...

According to the report, which was produced by the Defense Intelligence Agency, the strikes sealed off the entrances to two of the facilities, but did not collapse underground buildings, said one of the people familiar with its findings.

• Like 1
  • Ha-ha 2
Posted
13 hours ago, Rex said:

Ona ti i nije neki Amer sa posebnim utiskom. Ona uglavnom čita i gleda novosti. Nema tu izveštaja iz realnog života, samo ono što vam je drago da čitate

Posted

Lebe mekani, za vreme faxa sam pijan manje bulaznio pred Anjom koju sam znao sa vezbi iz rimskog prava a bas sam se lozio na Anju :classic_unsure:

• Ha-ha 3
Posted
2 hours ago, mrd said:

Ona ti i nije neki Amer sa posebnim utiskom. Ona uglavnom čita i gleda novosti. Nema tu izveštaja iz realnog života, samo ono što vam je drago da čitate

Da, pravi amer ima odgovor kokice i koka kola na sve... jos da doda hamburger, onda definitivno nema sumnje da je na licu mesta. A jos ako je srbin po poreklu, to obavezno znaci da treba reci 'jeste ovaj uzasan, ali i oni drugi su' 

Amerika nema izbora... to je sto je, sagni glavu i gurni sto dublje u pesak, jer to je americki... 

Posted
2 hours ago, mrd said:

Dotičnoj nadasve ne treba praštati činjenicu da se i dalje služi gramatički ispravnim i logički suvislim srpskim jezikom 🙄

• Thanks 1
Posted

@Darko dobro, vi Oziji ste malo brzi na jeziku, te fuck, te cunt iz milja najboljem drugu, to je dio (britanskog😜) šarma. Ali u Americi ne mere, preveliki su puritanci i ozbiljno se trigeruju na tepanje "you cunt".

Tako da ne, predsjednik koji javno psuje nije norma. Usudila bih se da dodam - nigdje. 

Posted
6 minutes ago, NMX said:

Lebe mekani, za vreme faxa sam pijan manje bulaznio pred Anjom koju sam znao sa vezbi iz rimskog prava a bas sam se lozio na Anju :classic_unsure:

Sumnjam da bi Anja pala pre na to, nego na ovo: 

Inace, glasali su za pokretanje opoziva, nista od toga, pola demokrata uz republicance je glasalo protiv... 

• Ha-ha 1
Posted (edited)
8 minutes ago, Mina D. Harker said:

@Darko dobro, vi Oziji ste malo brzi na jeziku, te fuck, te cunt iz milja najboljem drugu, to je dio (britanskog😜) šarma.

Kada te neko ovde nazove cunt, uglavnom znači da si mu blizak prijatelj :classic_biggrin: 

8 minutes ago, Mina D. Harker said:

Tako da ne, predsjednik koji javno psuje nije norma. Usudila bih se da dodam - nigdje. 

Pa nije norma (uglavnom), samo kažem da meni ne smeta. Ali jebi ga ja sam neotesani Srbin i Australijanac. Nema mi pomoći. 

Edited by Darko
Posted
16 minutes ago, Darko said:

Ali jebi ga ja sam neotesani Srbin i Australijanac. Nema mi pomoći. 

To si ti rekao, ne ja. 

Ja sam iz kulture u kojoj je imidž bitan (for better or worse), političari se i dan-danas trude da budu dostojanstveni u javnom nastupu. Naravno da je dosta toga bulšit i laž, ali pristojna fasada se svejedno održava. /off

• Like 1
Posted
7 minutes ago, Mina D. Harker said:

To si ti rekao, ne ja. 

Ja sam iz kulture u kojoj je imidž bitan (for better or worse), političari se i dan-danas trude da budu dostojanstveni u javnom nastupu. Naravno da je dosta toga bulšit i laž, ali pristojna fasada se svejedno održava. /off

Tražiti od trampa da bude pristojan je kao tražiti od Vučićevića da bude ljudsko biće.

I ne možeš to uvoditi u normalan diskurs, zamisli papu kako stoji na onom balkonu  u Vatikanu i izgovara ovakve rečenice.

Neke stvari ne idu.

I ponovoću, gore od toga je relativizacija toga.

(Ali zgodno može da posluži kao dosetka u nekim raspravama.)

• Like 2
Posted (edited)
54 minutes ago, Mina D. Harker said:

@Darko dobro, vi Oziji ste malo brzi na jeziku, te fuck, te cunt iz milja najboljem drugu, to je dio (britanskog😜) šarma. Ali u Americi ne mere, preveliki su puritanci i ozbiljno se trigeruju na tepanje "you cunt".

Predsednik koji govori ovako kako ovaj govori, nije sposoban ni da misli ispravno. Ja bih rekao da je ovo decenija predsednika budala.

Edited by mrd
  • Like 2
Posted
24 minutes ago, Mina D. Harker said:

To si ti rekao, ne ja. 

To se zove diplomatija. 

Na zalost u ovoj americkoj atmosferi to je nebitno, bitno je samo da se udara na osecaje. Tako je to kad ti drzavu vodi rijaliti zvezda... Ceo ovaj cirkus je rijaliti program gde tv ucesnici i organizatori treba da pokupe lovu. 

• Like 1
Posted
31 minutes ago, Helena said:

(Ali zgodno može da posluži kao dosetka u nekim raspravama.)

Razumijemo se 😄 

18 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Tako je to kad ti drzavu vodi rijaliti zvezda

Da, nekad poznato kao "kaubojština", sad rijaliti šou tip ponašanja. 

• Like 1
Posted (edited)
42 minutes ago, Helena said:

ponovoću, gore od toga je relativizacija toga.

Ne podmeći. Ne relativizujem ja ništa, samo mi ne smeta. 

Edited by Darko