Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

I oni i bilo ko drugi ima puno pravo na anti-bilo sta proteste dok god se u tim protestima ne poziva na ubistvo ili istrebljenje tog protiv koga se protestuje. Svi ti pro-palestinski ili anti-izraelski protesti, kako god zelis, bi bili savrseno legitimni da nema idiota koji se deru od rijeke do mora i slicne gluposti. 

Posted
18 minutes ago, Ludi za Poli said:

I oni i bilo ko drugi ima puno pravo na anti-bilo sta proteste dok god se u tim protestima ne poziva na ubistvo ili istrebljenje tog protiv koga se protestuje. Svi ti pro-palestinski ili anti-izraelski protesti, kako god zelis, bi bili savrseno legitimni da nema idiota koji se deru od rijeke do mora i slicne gluposti. 

Ili zaustavljaju jevrejske studente, zauzimaju zgrade, napadaju obezbedjenje...da, da protestuju po zakonu, niko Ih ne bi dirao. Bio bi legitiman protest. Na stranu sto je dosta toga finansirano od Qatara. Pitanje protesta na privatnim univerzitetima je malo komplikovanije nego sto ga ti predstavljas, ali ok da kazemo da protestuju po zakonu, to ne bi ni bila vest.

To objasnjenje "neki idioti koji se deru od rijeke do mora" I slicne gluposti, to nije glavni problem. Jer nisu neki idioti, nego rulja. Problem nije sto pricaju gluposti, nego sto koriste nasilje.

Objasnila sam ranije Title IX I ceo pravni koncept oko protesta na univerzitetima.

Ako univerzitet izda upozorenje jevrejskim studentima da ostanu u svojim sobama/stanovima, jer nije bezbedno na kampusu, to je krsenje zakona.

Posted

Ovo je vrlo konkretno, mada i uz to smanjenje, lekovi će opet biti najskuplji na svetu.

Ali da sačekamo, ne treba mu ni Kina ni Rusija, ni EU.

Ne znam koje će objašnjenje dati za ovaj fejl 

Još je čupao svašta, i o tom avionu i vređao neku novinarku valjda.

Friško, pre sat, dva...

*lupao

Posted
2 hours ago, Helena said:

Ovo je vrlo konkretno, mada i uz to smanjenje, lekovi će opet biti najskuplji na svetu.

Ali da sačekamo, ne treba mu ni Kina ni Rusija, ni EU.

Ne znam koje će objašnjenje dati za ovaj fejl 

Još je čupao svašta, i o tom avionu i vređao neku novinarku valjda.

Friško, pre sat, dva...

*lupao

I sve bi se to sredilo da ukinu lobiranje, ali nece seci granu na kojoj sede... 

U sustini on ne moze da naredi privatnim kompanijama za koliko ce oni prodavati svoj proizvod. 

Naravno da ce biti fail jer svet ce se okrenuti generickim lekovima, a ne placati suludu cenu za lekove koje niko ne moze da plati. Farmaceutske kuce naravno znaju da se leba nece najesti od prodaje po svetu po vecoj ceni, da su mogli vec bi je digli... 

Posted (edited)
11 hours ago, ters said:

Qatar nastavlja sa finansiranjem organizacija i pojedinaca koji rade na unistavanju zapadnog svijeta - nakon Hamasa sada su presli na Trampa kojem poklanjaju avion u vrijednosti od 500 miliona dolara.

On 5/11/2025 at 1:17 AM, ters said:

Da parafraziram neke glasove ovdje - treba dati vremena toj ekipi brabonjaka da urade sta su namjerili, i navijati za njihov uspjeh...Jer u suprotnom nam nije stalo do demokratije i Amerike, koja btw vise ne postoji - postala je Sjedinjanija...

MAGA:"Trump snižava cijene lijekova za svoje građane!
Trgovinski sporazum Kine i USA je vrlo blizu zaključenja!

Donald gospodin Trump!! :Hail: "

" Znači prvo izazoveš sranje u zemlji i svijetu, zatim sve vratiš na staro, barem kako izgleda ovo što je isplivalo u javnost i međuvremenu pobereš od svojih malih firmica pokupiš ogromne iznose za carine (pri tome dosta njih pošalješ u bankrot ili predbankrotno stanje), zatim omogućiš svojim 'frendovima' enormu zaradu na burzi i usput se zavadiš sa cijelim svijetom. Tebi to zvuči kao super za amere jel. "

ceha

Edited by Dragan
  • Ha-ha 1
Posted
4 hours ago, Dragan said:

MAGA:"Trump snižava cijene lijekova za svoje građane!
Trgovinski sporazum Kine i USA je vrlo blizu zaključenja!

Donald gospodin Trump!! :Hail: "

" Znači prvo izazoveš sranje u zemlji i svijetu, zatim sve vratiš na staro, barem kako izgleda ovo što je isplivalo u javnost i međuvremenu pobereš od svojih malih firmica pokupiš ogromne iznose za carine (pri tome dosta njih pošalješ u bankrot ili predbankrotno stanje), zatim omogućiš svojim 'frendovima' enormu zaradu na burzi i usput se zavadiš sa cijelim svijetom. Tebi to zvuči kao super za amere jel. "

ceha

Ma jok! Ima tu još da se krade!

Posted

Posto je de-eskalacija stavljena na 90 dana, sa pozicije da Kina drzi 10% carine, a USA 30% (10+20) vidimo ko dobija bolji dil. Znaci nije se sve vratilo na staro, nego je samo privremeno smanjeno, da ne bude blokada trgovine dok pregovaraju detalje. U svakom slucaju deluje kao bolji dil. Wall St reaguje jer znaju da citaju izmedju redova.

Za lekove cemo jos da vidimo sta planira da izvede, jedno je napisati EO, treba to sprovesti. Ako Big Pharma prihvati da pregovaraju, zabelezice jos jedan ogromni politicki dobitak.

Izgleda da Trampova taktika agresivnih pregovora radi. Iskreno receno za sada sam pozitivno iznenadjena, nisam ocekivala da ce Kina toliko brzo da reaguje.

• Ha-ha 1
Posted

Tramp je pokvario opremu na aerodromu...

Za lekove ocigledno otvaraju pregovore sa Big Pharma. Ili ce podici malo cene u svetu a spustiti u USA, uglavnom idu na Medicaid I Medicare. Videcemo sta ce postici.

Posted (edited)
7 minutes ago, Angelia said:

Tramp je pokvario opremu na aerodromu...

Za lekove ocigledno otvaraju pregovore sa Big Pharma. Ili ce podici malo cene u svetu a spustiti u USA, uglavnom idu na Medicaid I Medicare. Videcemo sta ce postici.

To sa lekovima, nece promeniti nista. Bice isto kao i Obamacare, gde je jednima mnogo skocila cena osiguranja, a drugi nisu nesto dobili. No, lepo je pisati, kako je veliki broj, koji je vec imao to da niko ne sme da ih vrati iz bolnice, dobio taj isti benefit.

Da bi lekovi u US pojeftinili velike farmaceutske kuce moraju da padnu pod drzavnu kontrolo budzeta, a to se nikada nece desiti. 🙂 

P.S.

Vidis da je jos uvek panika da ce neko da ektraktuje fetanol iz lekova na recept. Tako i AV, kaze Srbima, da ce da gladuju bez njega. 

Edited by mrd
dodo P.S.
Posted

Stize Zlatno Doba

Americans putting life on hold amid economic anxiety under Trump, poll shows

Americans are reconsidering major life events including marriage, having children and buying a home amid economic anxiety in the opening months of the Trump presidency, according to an exclusive poll for the Guardian.

Six in 10 Americans said the economy has affected at least one of their major life goals, according to the Harris poll, citing either lack of affordability or anxiety around the current economy.

Though Donald Trump’s tariff policies have only been in place for a few weeks, and though the president has temporarily walked back on some of his harshest policies, the findings are a sign that Trump’s economic agenda could have long-term effects.

...

• Like 1
Posted
14 minutes ago, Dragan said:

Americans are reconsidering major life events including marriage, having children and buying a home amid economic anxiety in the opening months of the Trump presidency, according to an exclusive poll for the Guardian.

Situacija esYU 90-ih. Ja nisam hteo tamo da imam decu. 

Ma da li sam ja toliki baksuz, da se uvek oko mene izliva septicka jama?

😞 

Posted
43 minutes ago, mrd said:

To sa lekovima, nece promeniti nista. Bice isto kao i Obamacare, gde je jednima mnogo skocila cena osiguranja, a drugi nisu nesto dobili. No, lepo je pisati, kako je veliki broj, koji je vec imao to da niko ne sme da ih vrati iz bolnice, dobio taj isti benefit.

Da bi lekovi u US pojeftinili velike farmaceutske kuce moraju da padnu pod drzavnu kontrolo budzeta, a to se nikada nece desiti. 🙂 

P.S.

Vidis da je jos uvek panika da ce neko da ektraktuje fetanol iz lekova na recept. Tako i AV, kaze Srbima, da ce da gladuju bez njega. 

Veoma moguce da si u pravu. Kazem lepa ideja, ali kako se sprovede je pitanje, I Obamacare je na povrsini zvucala dobro, pa se ispostavilo da je samo podiglo cenu vecini jer su ugurali gomilu "socijalnih" budalastina. Ima nekoliko varijanti gde to moze da ode pogresno. Ne moraju da padnu pod drzavni budzet, moze biti da samo ispregovaraju neke lekove, I izgube na profitu, ili da podignu cene za druge zemlje. Mislim da je ideja ovo zadnje, ako je uspesno za njega je ogromni politicki dobitak.

Posted
1 minute ago, Angelia said:

Veoma moguce da si u pravu. Kazem lepa ideja, ali kako se sprovede je pitanje, I Obamacare je na povrsini zvucala dobro, pa se ispostavilo da je samo podiglo cenu vecini jer su ugurali gomilu "socijalnih" budalastina. Ima nekoliko varijanti gde to moze da ode pogresno. Ne moraju da padnu pod drzavni budzet, moze biti da samo ispregovaraju neke lekove, I izgube na profitu, ili da podignu cene za druge zemlje. Mislim da je ideja ovo zadnje, ako je uspesno za njega je ogromni politicki dobitak.

Videcemo, cini mi se da ce se pre desiti da industrija po svetu pocne da pravi genericke kopije i ukine uvoz iz US. uf. @Sunshine State ne znam da li aktivna, ali ako mozes da mi pomognes da shvatim, da li ispravno ovde razmisljam. 🙂

Posted
7 minutes ago, mrd said:

Videcemo, cini mi se da ce se pre desiti da industrija po svetu pocne da pravi genericke kopije i ukine uvoz iz US. uf. @Sunshine State ne znam da li aktivna, ali ako mozes da mi pomognes da shvatim, da li ispravno ovde razmisljam. 🙂

I to je moguce.

Jedna dobra vest je da je Eden Alexander oslobodjen. Nakon godinu ipo, decko sad ima 21 godinu. Price se sire o daljim pregovorima o oslobodjenju jos zivih I mrtvih (uvek me boli kad ovo kazem) talaca.