Jump to content

Zivot i standard u SFRJ

Amigo

Recommended Posts

Ne, nisu metafore, to je teorija o polomljenom prozoru. Kao kad neki lokalni politicar kampanju fokusira npr na prljave ulice. I onda se nađe misliOc koji ga kritikuje zbog toga sto se ne bavi velikim temama, kao sto su ognjista i kolevke i izdajnici istih, kao  putler, i prethodnici mu, nego se bavi tzv "zlocinima bez zrtava, zrtvi wgaf". Za mislioce nebitnim stvarima, kao sto je bacanje papira od bureka na ulicu.

A ovaj kaze, pa to su velike teme. Kako to, dreknu protivnici mu, ta kakva je velicina u papiru od bureka bacenom na ulicu?!!! Evo ovakva, na to će ovaj.

Vidite, pretpostavimo da u nekoj ulici na jednom prozoru neko polomi staklo, i niko ga ne zameni. Kad vide da nikoga nije briga, ubrzo ce deca i lokalni huligani na istom mestu polomiti jos nekoliko prozora. Onda ce kad to vide oni skloni antisocijalnom ponasanju videvsi da nikoga nije briga kako komsiluk izgleda, poceti da bacaju smeće po ulici i parkiraju gde stignu. Onda ce kad vide da se ne zna gde ko parkira  automobile ovi koji kradu kola poceti da se vrzmaju unaokolo, a za njima dolaze i dileri drogom, uz koje dolaze ubistva itd (poznato :classic_biggrin:). Tako da, vidite, ne postoji zločin bez žrtava. 

Kakve ovo ima veze sa Petrom Lukovicem, pa ima. Na vreme je primecivao polomljene prozore :classic_biggrin:

Kakve ovo ima veze sa Petrom Lukovicem, pa ima. Na vreme je primecivao polomljene prozore :classic_biggrin:

To je kasnija priča, ali me je nervirala ta vrsta pragmatizma kod njega. Znaš ono, pa taj prozor i nije toliko bitan, ali sve košta. Jebeš srču, ona ne plaća račune.

5 minutes ago, Constantin said:

To je kasnija priča, ali me je nervirala ta vrsta pragmatizma kod njega. Znaš ono, pa taj prozor i nije toliko bitan, ali sve košta. Jebeš srču, ona ne plaća račune.

Ja mislim da ga ti ne volis, jer je Galiju urniso u svojoj kritici. :thumbdown:

• Like 1
  • Ha-ha 1

Ja mislim da ga ti ne volis, jer je Galiju urniso u svojoj kritici. [emoji107]

Da, to sam zaboravio, a na stranu to što im je predvidjao raspad posle prvih albuma.

To je krenulo ranije. Zbog nekih sitnih para i jedne neafirmisane grupe. Na stranu to što ih je urnisao, a pogotovu što je bio u pravu....[emoji16] 

16 hours ago, mladenvzz said:

...e Dive,star sam ti ja,po ovoj mladosti na ovom forumu,mada se ne osječam tako.Te,68.,par tjedana nakon intervencije,opet sam bio na putu,ovaj puta u Austriju,Graz,gimnazija Libenau internantskog tipa,i tu smo proveli nekoliko dana.Već sam o tome pisao,to je za mene bilo šokantno kad sam vidio život u Austriji,da ima boljih,daleko boljih od nas u SFRJ.Utim gimnazijskim danima intenzivno sam se bavio sportom,u svemu pomalo.Slijedeće godine u Varaždinu je bilo finale srednjoškolskog prvenstva SFRJ.Zamisli,skačem u dalj,a skaće i Stekić.Već u to vrijeme Stekić je bio evropski poznat,skakao je i dosta više od 7 metara.Nama ostalima je bila čast da se nađemo na skakalištu sa jednim Stekićem.Jasno,pobijedila je Sportska gimnazija iz Beograda.Ja sam bio 5. od nas 16.Tada su me prisilili,i prvi puta sam obuo sprinterice.Prva dva skoka su bili prestupi,i onda ja izujem sprinterice,i skočio sam bos.Stekić i kompanija su se smijali ali ne sa podcjenjivanjem,bilo im je to simpatično

Koliko znam, nije u to vreme postojala Sportska gimnazija, tek je kasnije od tadašnje XI gimnazije( u koju sam i ja išao) nastala sportska (u koju je išao moj sin), nije postala sportska ni zbog ene ni zbog sina.

Moguće da se van Beograda XI već, nezvanično, zvala Sportska jer je imala dobre rezultate, mnogi sportisti su ciljano upisivani u nju jer se lako završavala. U Beogradu je bila poznata kao kauboska gimnazija, ko u njoj ne uspe da maturira zadnju šansu traži u dopisnoj gimnaziji u Zagrebu.

6 hours ago, Kronostime said:

Pravili su se `80-ih u Poljskoj po licenci.

Taj na slici se pravio iskljucivo za istonoevropsko trziste, ali su znali da zavrse kod nas, najcesce na pijacama. Problem je bio sto sa tim modelima nisi mogao da uhvatis nijednu UKT stanicu, jedino sto si mogao da slusas u tom opsegu je komsijin bezicni.:classic_biggrin:

12 hours ago, Amigo said:

Klasika, Grunding mono kasetofon.

c4200_126489.jpg

Ovo je bio prvi kasetofon u mojoj kuci - kupljen za starijeg brata u Grundigu u Skenderiji. 1976 ili 77... Mozda i 1978, vise nisam siguran, ali svakako prije 1979, jer znam da je deda na ovom kasetofonu snimao govore na nekoj sjednici povodom smrti Kardelja 🙂

Edited by ters

2 hours ago, ters said:

Ovo je bio prvi kasetofon u mojoj kuci - kupljen za starijeg brata u Grundigu u Skenderiji. 1976 ili 77... Mozda i 1978, vise nisam siguran, ali svakako prije 1979, jer znam da je deda na ovom kasetofonu snimao govore na nekoj sjednici povodom smrti Kardelja 🙂

A evo nadjoh i prvi gramofon na kojem su mi pustali "Tata kupi mi auto" - Ivica Serfezi i Zdenka Vuckovic...

Gramofon-mimi-iskra_slika_O_86608049.jpg

34 minutes ago, Constantin said:

.....mali off u pogledu gramofona..
3e524b763c328eb92df27dd9d2b94888.jpg

Uvek ce biti Veliki Blek!

6 hours ago, ters said:

To je bio i jedini kasetofon koji je mogao da se kupi na domacem trzistu krajem 70-ih.  Mislim da je Grundig imao neku fabriku u Poljskoj gde su sklapali uredjaj, a zatim odatle uvozilu u SFRJ.

• Like 1

Ovakav je bio moj gramofon, drveni mono gramofon, poslije sam dobio neki slican onom Mimi gramofonu, mozda je bio i sam Mimi, ko ce se sjetiti, isto je bio mono,

pa sam onda skino zvucnik sa ovog drvenog, spojio ga sa zvucnikom Mimi i onda kao stereo :lol_2:

Po ovom drvenom poklopcu su bile naljepnice koje su dolazile sa Dzuboks magazinom.

Poslije sam dobio stereo kasetofon Aiwa, poklon od ujaka koji je radio u Libiji (u sretna vremena) AIWA TPR 870, koji imao tako dobre mikrofone i bio je za to vrijeme vise nego dobar. Plus je imao futrolu od skaja :classic_biggrin:

Moja zelja je bila Toska 10 ili 20, ali nije se ostvarila.

20211219202733133446_orig.jpg

20211219202737908441_orig.jpg&precrop&fi

b444829131.1.jpg

20 minutes ago, Amigo said:

Poslije sam dobio stereo kasetofon Aiwa, poklon od ujaka koji je radio u Libiji (u sretna vremena) AIWA TPR 870, koji imao tako dobre mikrofone i bio je za to vrijeme vise nego dobar.

Ovaj?

e251842294.1.jpg

Isti takav je imao jedan školski drugar čiji je otac radio u JAT-u. Nekada je imao počasno mesto u njihovoj dnevnoj sobi, ali kada su nabavili neki ozbiljan sistem, premešten je u njegovu sobu i šepurio se među posterima na kojima su bili pevači i bendovi čija je muzika dolazila iz njegovih zvučnika.