Jump to content

Recommended Posts

Posted

The Big Bang Theory (2007-2019)

Kada je bila aktuelna nije mi se svidela pa sam odustao. Unazad par meseci malo po malo sam odgledao ponovo ovaj serijal. U suštini nije se mnogo promenio utisak. Ono što meni smeta je sam Šeldon koji već posle prve sezone počinje da ide na živce. Fazoni su vrlo predvidivi i mislim da je minutaža koju je dobijao trebala da se dobrano skreše već tu negde oko 3. sezone. Zadnjih par sezona su drugi likovi dobili znatno više minutaže ali tada su već ostali bez ideja i kvalitet je počeo da opada. Ono što me je držalo u seriji su Volovic koji je maestralno napisan pogotovo dok mu je majka bila živa. Njih dvoje i dranje po kući su bili legendarni i to je najbolji deo serije za mene 🙂

Uopšteno gledajući, a to nisam ni skontao prvi put, oni u stvari glume sredovečne ljude u tridesetim godinama što tom humoru dodaje na snazi. Serija je prosečna i definitivno neće biti ponovnog gledanja iste kao što to praktikujem sa nekim drugim humorističkim serijama.

Posted

Da se upisem i ja u Adolescence bandwagon. Vise bih voleo da nisam citao nista o njoj jer sam zbog hajpa imao malo drugacija ocekivanja. Ali bez obzira, u pitanju je malo remek delo koje otvara milon teskih pitanja. 

• Like 4
Posted

Adolescence - dobra, vrlo dobra serija. Unpopular opinion: ipak mi se cini da se blago overhajpuje. Svi nesto spominju trecu epizodu, po meni cetvrta mnogo bolja. Nije da nismo znali da je Stiven Grejem jedna azdaja pred kamerama, ali ovo je bas bio njegov statement. 

• Like 3
Posted

E Mina :57:

...

1 hour ago, Mina D. Harker said:

@Prijatelj Mitar zbog tog avatara i nepopularno mišljenje se odobrava, in my book 😁

7. epizoda Lotusa malo bezze, ali kako Sem Rokvel krade kadar, pa ono je čudo! :23:

Rokvel je legenda. :classic_happy:

Izvini što preklapam tvoj post - samo da javim da ću večeras da počnem Ričera ... treću.

Nedostaje mi malo takvog sadržaja. :classic_smile:

Znaš ono ... Dobri momci i hepi end. :classic_happy:

Posted

@Mina D. HarkerMislim, nije poenta serije sama prica nego bura emocija kroz koju prolaze likovi... Ali mi je malo tanko objasnjeno to sa incelima, emoji-jima, manosferom... Ja sam da kazem u materiji i ono sto vidim u drugoj i trecoj epizodi vidim i kod nas, ali ne znam kako ce sve razumeti neko ko gleda casual i bez nekog predznanja... U Cernobilu je Legasov nama gledaocima razumnije objasnio kako je doslo do akcidenta, nego sto je ovde objasnjeno sta koji emotikon tacno znaci i sta je siri kontekst iza...

Medjutim, forte ove serije su, naravno, gluma i ono sto ostaje posle gledanja, a to je poruka na jednom licnom nivou. Da li mi stvarno znamo sta radimo kao roditelji, da li stvarno poznajemo svoju decu, da li prepoznajemo njihove pozive za pomoc? Meni je spomenuti Cernobil zlatni standard kvaliteta mini-serija, ali izvini sto cu ovako reci: jbes covecanstvo i njegovu kletu sudbinu, porodica mi je milion puta vaznija od toga. 

• Like 4
Posted
1 hour ago, Prijatelj Mitar said:

sta koji emotikon tacno znac

Uhvatila sam sebe da polupanično razmišljam koliko puta sam poslala žuto ili ljubičasto srce 😬reko, kuku koliko toga ne znamo, još ću ispasti i neka perverznjakinja...srećom, u okolini nemam tinejdžere.

Sad ozbiljno, mislim da jeste pristupano vrlo pažljivo, možda i previše, da bi se izbjegla senzacionalizacija i eksploatacija teme. Meni recimo smeta što je žrtva ispala svakakva, dovoljno za rendom internet glupane da pišu, bila je bully, pa time opravdavaju ubistvo. 

Važno je da je serija probila led i otvorila temu u mejnstrim prostoru, van internet budžaka, bar osvijetlila problem. Šta će se s time dalje raditi ne znam, ali moram priznati da nisam optimista.

• Like 3
Posted

Adolescence

Spoiler

Meni je ovo nešto najbolje što sam gledao poslednjih godina.

Pre svega, tema je originalna, i prikazana je na veoma autentičan način, režija je fenomenalna, gluma je fenomenalna. Zbog načina na koji je radila kamera kroz sve četiri epizode se oseća intima, emocija i "trenutak u momentu" u svakom od kadrova.

Epizoda 1 je napeta, čak i u trenucima opuštanja dečaka od strane institucije. Ta tiha napetost i stres, gde prednjači ćale mi je strava. 

Epizoda 2 je džungla i haos, i neposredno potkačinje stanje škola, uloge profesora, tu brzinu života kod đaka i naravno otkrovenje da je ova generacija često tehnički na nekom drugom mestu nego svoji roditelji, pa eto i kroz emodžije maltene komuniciraju nekim drugim jezikom. Redpill, male rage, Smeagol Tate... šta mislite, koji procenat roditelja dece 9-16 uopšte zna za ovaj fenomen, a tek ima means da kontroliše, interveniše, prepozna?

Epizoda 3 je jedan cat & mouse masterpiece, klinac je stvarno odličan ali i psihološkinja je pokidala. Sporedna uloga onog sprovoditelja čuvara mi se vrlo dopala. Dijalozi koji se vode u trećoj epizodi su mi fenomenalni. Ovde mi je glavna poruka da ti mali ljudi, mlađi adolescenti tek zakačinju neke životne koncepte, ali su izloženi ogromnim socijalnim pritiskom - a ponudio bih i pitanje koliko ovde imaju pomoći od ljudi od uticaja po njih? Nekako se oseća taj gap između tih dubioza, strahova, tripova između njih i "starijih" - odsečeni su.

Epizoda 4 je prikaz svakodnevnice života sa ogromnom traumom, eksplozija emocija i roditeljsko preispitivanje. I ovde je gluma maestralna. Suočavanje. 

Utisak cele serije mi je da je Stephen Graham jedan veliki car, tek sada vidim da je, pored toga što je pokidao sa glumom, zapravio i začeo ovaj projekat, tako što je prepoznao gorući problem u UK društvu. I zato mislim da serija zaslužuje najveći mogući hajp, jer je ostvarenje koje 1) prepoznaje problem 2) adresira problem 3) prikazuje realnost, konsekvence i traume problema. 

Stephen Graham :Hail: :Hail: :Hail:

Da ne zaboravim mnogo bitan momenat:

Spoiler

Na kraju E02... ovaj snimak dronom, tajming i najvažnije od svega... tekst Stingove Fragile, koja kao da je pisana za ono o čemu ovo ostvarenje priča... ne bi se uklopilo ovako da je original soundtrack... ovaj hor, i na kraju ženski vokal... PREMOĆNO

• Like 5
Posted
16 hours ago, Prijatelj Mitar said:

Adolescence - dobra, vrlo dobra serija. Unpopular opinion: ipak mi se cini da se blago overhajpuje. Svi nesto spominju trecu epizodu, po meni cetvrta mnogo bolja. Nije da nismo znali da je Stiven Grejem jedna azdaja pred kamerama, ali ovo je bas bio njegov statement. 

Mala trivija. Onom klincu je ovo bila prva uloga u zivotu, a prva epizoda, koja je snimana je bila upravo ova treca.

• Like 3
  • Thanks 1
Posted
10 hours ago, dali_man said:

Mala trivija. Onom klincu je ovo bila prva uloga u zivotu, a prva epizoda, koja je snimana je bila upravo ova treca.

I to iz jednog kadra. Svaka mu cast. Ali ja se opet stavljam u ulogu roditelja, pa mi je cetvrta epizoda i ono sto je uradio Grejem bas ostavilo jak utisak. 

... 

Beli lotos - nisam pogledao poslednju epizodu, ali mi je prilicno inertna i dosadnjikava sezona. Valjda zato sto je gledam odmah nakon sto sam izbindzovao prethodne dve pa mi fale zivopisni likovi kakvih je bilo dosta u prvoj, a narocito u drugoj sezoni. Najveci trik ove serije je sto se brzo vezemo za likove i onda nam u svakoj narednoj sezoni zafale, pitamo se sta je bilo dalje sa njima, a ovde mi bas niko nece faliti. 

Posted
2 hours ago, Prijatelj Mitar said:

I to iz jednog kadra. Svaka mu cast. Ali ja se opet stavljam u ulogu roditelja, pa mi je cetvrta epizoda i ono sto je uradio Grejem bas ostavilo jak utisak. 

Probacu da ne spojlujem...

Cetvrta epizoda je predvidljivija, znas sta ce se desiti na kraju. I super je sto su je tako odradili jer je akcenat na cistoj, surovoj emociji. Ne bi imalo logike da je bilo drugacije.

U trecoj epizodi imas dobar i iscrpljujuci psiholoski fajt izmedju psihoterapeutkinje i klinca, sa neizvesnim ishodom. Psihoterapeutkinja koristi sve te trikove by the book kako bi kvalitetno odradila ono za sta je poslata, ali je protivnik tera da ide do ivice dozvoljenog. Na kraju i sama puca. Zato je meni treca epizoda u rangu Ozymandias iz BB. Da nisam toliki fan BB usudio bi se da kazem da je mozda i bolja :classic_rolleyes:

Posted

Moj tejk, psihološkinja je bila

Spoiler

zgađena. Dokaz, krenula je da skloni sendvič koji je mali zagrizao, i naglo se povukla kao da dira nešto gadno.

Spoiler

Klinac suštinski kaže, in not so many words, sledeće: mogao sam da je napastvujem (silujem), a nisam. Samo sam je ubio. Na mom mjestu, drugi bi to uradili. To me čini dobrim i ispravnim. Mislim da ona u tom trenutku doživljava šok. 

Takođe mi je zanimljiv taj rascjep ličnosti kod malog, nešto kao prikaz mulitple personality poremećaja u filmovima i serijama. Sigurno ste primijetili da on iz uloge nevinog dječaka u par navrata naglo ulazi u ulogu verbalnog nasilnika koji pokušava da dominira ženskom osobom preko puta. Pretpostavljam da je to vidio i iskopirao od onlajn "influensera".

• Like 4
Posted

@Prijatelj Mitar i ja sam zato napisao da bolje da nisam citao o seriji pre gledanja, ne jer mislim da je prehajpovana nego jer sam znao o kojim temama govori i očekivao da to bude dosta eskplicitnije i direktnije. 

Ovako je cela priča o manosferi, incelima, tejtu i sl. spomenuta kao faktor društva, ali ne bavi se u većoj meri eksplicitno time. Što je suptilniji pristup toj temi i ne znači da je lošiji, samo možda nije za svaki senzibilitet.

I još jedno lično priznanje, u više navrata sam pomislio: jbt ja sam bio u njihovim godinama kad je oko nas bio rat, ultra-mačo atmosfera i generalno najveći društveni raspad na ovim prostorima u poslednjih 70+ godina. Pa sam se eto izvukao, postao funkcionalno, nenasilno ljudsko biće i svakako ne ubica.

I onda sam udario sam sebi jedan snap-out-of-it imaginarni šamar. Jer da, preživeo sam ali je to ostavilo velikog traga na mojoj psihi. I još važnije, serija kroz ovaj jedan slučaj govori o širem društvenom problemu, tako da sam ja i bilo koji drugi pojedinac manje bitan, a bitna je opšta amosfera i vrednosti u društvu. U tom smislu, serija je apsolutni vrh i zato i ne bih rekao da je prehajpovana. 

Naravno, epizode 3 i 4 sabijaju, svaka u svom domenu. Mislim i prva, nego bi mi bila i bolja da nisam već znao ko je kriv. 

• Like 3