Jump to content

Recommended Posts

Posted

Opet se osećam besno i frustrirano toliko da sam krvnički vređao i psovao fudbalere Zvezde jer su igrali nerešeno na tw. Imam pogrešno mišljenje da Zvezda u SLS mora da dominira jer je apsolutno jača od svih igrački itd. Prosto se tako ispraznim i suzdržavam da ne pijem votku pa posegnem za pivom. Prosto mi nije jasno ove sezone ih u Pazaru razbili 7:1. Da li zaista Mađija poklanja bodove? Zašto smo bre bušni ko sir? E to me nervira a voleo bih da mi neko savetom pomogne. Lečim svoje unutrašnje nemire kroz tastaturu i baš umem da budem kočijaš na žalost.

• WOW 1
  • 3 weeks later...
Posted

Opet ja i izvinite na spamovanju teme pošto su dva moja poslednja posta. Opet sam na žalost sve po spisku košarkašima Zvezde pošto su izgubili majstoricu ABA lige. Prosto sam besan i toliko se ispišem i vređam ih na tw da ne biram psovke. Nekako tako izbacim akumuliranu agresiju za neke svoje unutrašnje nemire. Iako navijanje jeste stres. Pogađaju me komentari nekulturnih navijača Partizana na društvenim mrežama kada se raduju neuspesima crveno-belih i dolivaju so na ranu. Onda imam neki fetiš da blokiram sve ljude koji me vređaju kad ja vređam zvezdu. Prosto ne znam kako da prihvatim poraze kad se stalno skuplja neki bes. Možda nešto potisnuto iz detinjstva kad su me stalno maltretirali u osnovnoj. Znao sam da poraze lečim pijenjem alkohola i samo dočekam da odem van kuće i uvatim unuče od 100ml. Da se isključim i ohladim. Voleo bih neki forumaš koji je navijač Partizana da mi pomogne. Generalno kolege koje vole košarku da mi daju neki savet kako da se ne ljutim. Prosto imam slabo srce. Sa 20 godina mi je ugrađen pejsmejker. Ranije operisao srčanu manu kad sam bio dečak od 5. Ne mogu da se stresiram samo zbog sporta. Vređam i fudbalere Zvezde, ali se kod njih zna da ne mogu ništa u Evropi uprkos brojnim mađijama. Košarkaši mogu pa mi je još više krivo i verovatno večeras neću moći da spavam. Ako neko bude želeo, otvoren sam za sugestije. Poudrav i još jedno izvinjenje forumaši. 

Posted

Izvini momče što ću biti oštra, iz moje vizure ovo je baš patetično - pod hitno batali gledanje sporta ako ovako utiče na tebe. 

Ne znam kojih si godina, ali ću ti svejedno reći ono što nisam znala kao vrlo mlada - zapravo možeš da biraš oko čega ćeš se nervirati u životu, nije svaka situacija vrijedna trošenja živaca i ugrožavanja zdravlja. Sve najbolje. 

• Like 2
Posted

Ti i ovde dođeš da se "izduvaš" pošto ponavljaš praktično iste upise nekoliko puta. Isti je osnov, isti motiv, isti rezultat. Ja bih na tvom mestu prestao da gledam sport i krenuo na neki rekreativni sport ili planinarenje/šetnju. To će ti izbaciti višak energije i bićeš prijatniji prema ljudima. Ali prvo treba sam da priznaš sebi da imaš problem.

To oko čega se ti nerviraš je komično. Sve te sportiste zabole kurac za tebe. Oni imaju lepe, bogate živote. Oni će nakon sezone na Havaje. Ti ćeš da pratiš pejsmejker svoj. Razumeš li me?

• Like 3
Posted

Tema se zove Kako se danas osećate, čovek napiše kako se oseća, a vi ga ovako dočekate. 

Pogotovo ti JPM, isto si ovde pisao "identične" postove, kako te posao ne ispunjava, nemaš izazovne taskove, firma ne vrednuje trud itd. Pa ti niko to nije rekao. 

@božija noga, rekla bih da je to regulacija emocija, na tome može da se radi, pogotovo jer ti imaš i zdravstveni problem (sa srcem). Moj savet je uvek terapija. 

• Like 1
Posted

Ja nisam napisao da sam zlatan. Napisao sam da čovek treba nešto da uradi po tom pitanju jer ga očigledno opterećuju neke stvari koje mu ugrožavaju zdravlje. U gorem je položaju nego ja.

Da samo napišem "razumem te" nisam ništa novo rekao. To smo već prošli. Svaki postupak promene počinje spoznajom da je promena potrebna. Ako nema spoznaje, neće se nikad ništa ni desiti.

• Like 1
Posted
7 minutes ago, Mina D. Harker said:

@DameTime da l' da se pravdam - pa ne osjećam potrebu, ništa što sam napisala nije patronizujuće već isključivo iskustveno.

Sa tvojim poslednjim pasusom se sasvim slažem. 

Svi smo mi različiti, pa su nam i iskustva na iste teme različita. Verujem da imate najbolju nameru, ali smatram da je u ovakvim situacijama potrebno napraviti određeni otklon.

Pogotovo jer saveti tipa "idi u prirodu (ko je rekao okopavanjem bašte protiv depresije) ili prestani da pratiš sport" ne gađaju suštinu (uzrok) problema. Ako se izoluješ od onog što ti izaziva stres/nelagodu (da ne kažem potiskuješ), baviš se samo manifestacijom problema.

Posted

On moga da nađe trigere. To je u jednom vidu sport, ali verovatno nije izvor negativnih emocija. Ali svakako ako ti nešto stvara toliku nervozu, nije loše to eliminisati. Nije rešenje dubljeg problema, ali u kontekstu jedne potpuno nebitne životne stvari, kakav je sport, to uopšte nije loša solucija.

• Like 1
Posted

I zato si ti @DameTime psihološkinja, a ja nisam 😉

Odlazak u prirodu ne liječi depresiju, ali odvajanje od ekrana svakako pomaže. 

Apropo apstinencije od konzumiranja sportskih sadržaja - to je triger kao i svaki drugi, uzmimo alkohol; ako alkohol osobu čini razdražljivom, agresivnom i mizernom, mislim da se svi ovdje možemo složiti da je prestanak pića prvi korak ka poboljšanju opšteg stanja. 

Ili npr. ne mora alkohol, neka bude zavisnost od klađenja. You get the gist.

U tom pravcu su išli i naši komentari. 

• Like 1
Posted
2 hours ago, DameTime said:

Svi smo mi različiti, pa su nam i iskustva na iste teme različita. Verujem da imate najbolju nameru, ali smatram da je u ovakvim situacijama potrebno napraviti određeni otklon.

Pogotovo jer saveti tipa "idi u prirodu (ko je rekao okopavanjem bašte protiv depresije) ili prestani da pratiš sport" ne gađaju suštinu (uzrok) problema. Ako se izoluješ od onog što ti izaziva stres/nelagodu (da ne kažem potiskuješ), baviš se samo manifestacijom problema.

Ako je ovo samo tema na kojoj se pise kako mse ko oseca trenutno, onda ok, nema smisla dalje pisati.

Ako je pak mogucnost da se raspravlja o odredjenim emocionalnim stanjima onda ...

Prvo ide prvo, posle ide drugo.

Naravno da je moj savet naivan i plitak (mada u sustini ispravan). Njegova namera je da se dobije odgovor.

Drugi korak je ovo sto ti pises - pitanje o uzrocima neke emocije / psihickog stanja.

To se ne moze resiti na forumu, ali donekle se moze videti o cemu se radi.

Dakle, @božija noga

zbog cega se ti zapravo nerviras ?  🙂

• Like 1
Posted
2 hours ago, Mina D. Harker said:

Apropo apstinencije od konzumiranja sportskih sadržaja - to je triger kao i svaki drugi, uzmimo alkohol; ako alkohol osobu čini razdražljivom, agresivnom i mizernom, mislim da se svi ovdje možemo složiti da je prestanak pića prvi korak ka poboljšanju opšteg stanja. 

Ili npr. ne mora alkohol, neka bude zavisnost od klađenja. You get the gist.

U tom pravcu su išli i naši komentari. 

Ma jasni su meni i pravac i smer vaših komentara :classic_smile: Samo sam u fazonu da ponekad treba proceniti i napraviti otklon, jer koliko god detaljno da neko opiše situaciju, nije nam rekao sve. Naravno, možda ne kaže ni terapeutu, ali je tu drugačiji sistem rada. 

6 minutes ago, Dragan said:

Ako je ovo samo tema na kojoj se pise kako mse ko oseca trenutno, onda ok, nema smisla dalje pisati.

Ako je pak mogucnost da se raspravlja o odredjenim emocionalnim stanjima onda ...

Meni je bilo jako teško da to prihvatim, no ljudi često ne očekuju savet ili rešenje problema, već samo da ih neko sasluša. Doduše, ovde sam reagovala samo iz tog razloga što mi je zazvučalo oštro kako ste sve troje "skočili" sa ličnom interpretacijom njegovog iskustva.

Posted (edited)
15 hours ago, božija noga said:

Ako neko bude želeo, otvoren sam za sugestije.

Oprosti sto sam "skocio" na tebe i ako sam pogresno interpretirao da imas slabo srce i pejsmejker

i da ti nerviranje zbog sporta moze ugroziti zivot.

Edited by Dragan
  • Thanks 1
Posted
59 minutes ago, Dragan said:

Dakle, @božija noga

zbog cega se ti zapravo nerviras ? 

Ja inače Zvezdu uopšte i ne gledam na tv košarku nego samo vratim unazad kad se pobedi. Ne volim da gledam kad se promaši bitan šut ili da vidim kako primamo trojku kao juče. Nerviraju me neočekivani porazi, što uprava priča jedno, realnost pokaže drugo. To što ne znaju u Zvezdi da igraju neizvesne završnice. A nemam sa kim da diskutujem a da bolje od mene poznaje košarku i objasni mi zašto se Zvezdi dešava to što se dešava. I da, hvala kolega ne moraš da se uopšte izvinjavaš ja sam dužan jer oduzimam vaše vreme za planirane obaveze. 

Posted
1 hour ago, DameTime said:

Meni je bilo jako teško da to prihvatim, no ljudi često ne očekuju savet ili rešenje problema, već samo da ih neko sasluša. Doduše, ovde sam reagovala samo iz tog razloga što mi je zazvučalo oštro kako ste sve troje "skočili" sa ličnom interpretacijom njegovog iskustva.

Ovo je tacno. Nazalost. Donosi samo neku kratkotrajnu utehu. Sutra bude jos gore.

Nisam skocio. Ne znamo se pa ti mozda tako deluje. Ja sam uvek direktan i iskren. Ne mislim da cu pomoci bilo kome ako ga samo potapsem po ramenu.

Posted

Pa ja jesam bila oštra i svjesna sam toga, zato sam se unaprijed izvinila što ću biti oštra. Da forumaš ne shvati lično. To ne neutrališe oštrinu posta, ali bi trebalo da pokaže benevolentnost overall sentimenta. Možda nisam uspjela u tome, pa se izvinjavam @božija nogajoš jedared. 

Da se odmaknem od "lične interpretacije" i stavim se u ulogu pseudo-terapeuta; možda problem nije Zvezda već potisnute negativne emocije koje se onda otpuštaju kroz navijanje. Jer to je "siguran" i društveno prihvatljiv ventil za velike emocije koje inače ne izlaze na površinu. Šta će se s tim emocijama raditi, nije za forumsku raspravu. *

*Ne dijagnosticiram, samo spekulišem.

• Thanks 1
Posted
2 hours ago, Mina D. Harker said:

možda problem nije Zvezda već potisnute negativne emocije koje se onda otpuštaju kroz navijanje.

Zapravo moja emocionalna inteligencija uopšte je problem kako da kanališem emocije pa makar to bilo i navijanje . Izvinjenje prihvaćeno. Uopšte imam teškoća da kontrolišem nekad emocije koje sam suzbijao alkoholom kad se iznervira zbog nečega. 

Posted

Ništa neobično, u našoj kulturi se slabo govori o emocijama. Možda se to mijenja sa novim generacijama roditelja, ali moji su bili u fazonu - maže li se ta emocija na leba? 😄 

Zato bi bilo korisno i dobro da prihvatiš Dame savjet i kreneš na terapiju. Čisto da počneš da razmotavaš to klupko. 

Naravno, ovo je dugotrajan proces i neće se razriješiti preko noći. Upoznavanje sebe, čitanje literature, terapija, i tako jedno 20 godina. Srećno @božija noga

• Like 2
Posted
19 hours ago, Mina D. Harker said:

Da se odmaknem od "lične interpretacije" i stavim se u ulogu pseudo-terapeuta; možda problem nije Zvezda već potisnute negativne emocije koje se onda otpuštaju kroz navijanje. Jer to je "siguran" i društveno prihvatljiv ventil za velike emocije koje inače ne izlaze na površinu. Šta će se s tim emocijama raditi, nije za forumsku raspravu. *

Ma jasno je da je navijanje kanal za regulaciju emocija. Pisala sam već o tome na košarkaškom PDF-u. Odlazak na utakmicu zarad jebavanja majke protivniku, ili čak igračima sopstvenog kluba, a kod nas na forumu se manifestuje live temama. Pretežno KKCZ, odakle moderacija izbacuje smeće lopatom. Sve su to nakupljene emocije koje nemaju gde drugde, a ljudi nisu sigurni kako da ih regulišu. Da ne ulazimo u to da se kod dečaka (koji posle izrastu u muškarce) često suzbija ispoljavanje emocija koje nisu ljutnja i bes...

@božija noga, ako se odlučiš da kreneš na terapiju, tu sam da pomognem, u smislu preporuke za terapeuta. 

• Like 2
Posted

Džaba, već sam išao kod kliničkog psihologa u domu zdravlja pio ksalol kao terapiju. Imao sam i onlajn razgovore sa psihološkinjom. Tema je tad bilo što se ljutim kada mi se ljudi ne javljaju a pogotovu drugarice o čemu sam i ovde govorio. Tvrdoglav sam i idem linijom manjeg otpora umesto da malo osetim nelagodu i onda prihvatim promenu. 

Posted

Nije džaba, kad sve to znaš, treba da praviš svjesni napor da mijenjaš neke stvari. Dati su ti neki uvidi kroz razgovor sa terapeutom, ali niko umjesto tebe ne može da odradi posao. 

Lično ne volim benzo, zamaskiraju problem na par sati, umrtve čovjeka i još izazivaju zavisnost. 

Ako već moraju medikamenti, antidepresivi su mnogo bolje rešenje - moje nedoktorsko mišljenje. 

Posted

Što se tiče kvaliteta usluga u državnim institucijama, mahom domovima zdravlja, tu sam stvarno čula različita iskustva. Negde su klinički psiholog i psihijatar veoma posvećeni, negde psihijatar samo prepiše Xanax ili Xalol i vozi. 

Ima opcija besplatnog psihološkog savetovanja, ali nažalost najviše u Beogradu i Novom Sadu - Pričajmo o tome, Pričajmo (k)od kuće, Institut za mentalno zdravlje (ovde treba uput iz doma zdravlja), Studentska poliklinika, SOS linija... Ima nekih opcija i u Nišu i Kragujevcu.

Ako se ide kod psihoterapeuta, treba biti spreman na posvećenost i dug rad, sem ako nije na kognitivno-bihejvioralnom nivou (npr. fobija od zmija), to se ne rešava za par seansi. Za dubinski rad na sebi treba izdvojiti novac, trud i vreme.

• Thanks 1
Posted

Ja sam u nekoliko navrata razmišljao da odem na neko savetovanje vezano za to kako hendlovati određene stvari u životu, kako se postaviti prema određenom tipu ljudi ili slično. To više pada pod socijalne veštine.