Div Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 3 hours ago, Darko said: Ili možda im je cilj da drže populaciju pod kontrolom i zadrže vlast? Šta misliš, šta je veća verovatnoća kod autoritarnih režima? Što se tiče kvaliteta vojske, slično si govorio za Rusiju u Ukrajini. Epilog znamo. Mada mislim da je Kina za razliku od Rusije, ipak dosta naprednija. Kina nije demokratska zemlja,nije ni blizu. Kina je partijska diktatura ali za razliku od Rusije davno je shvatila da joj opstanak zavisi od ekonomije i da znanja, resurse, tehnologiju treba da ulaže u ekonomski razvoj, da bu se ekonomski razvijala potrebna joj je tehnologija sa zapada, otvorila se za ulaganja, usvojila i osvojila znanje i tehnologiju i krenula da ih primenjuje i unapređuje. Opet za razliku od Rusije, tehnologiju primenjuje u razvoju energetike, inženjeringa, proizvodnje za široku potrošnju, ne meri obim proizvodnje hiljadama tona čelika neko brojem komada proizvoda, cilj je da se proda što više ne da se ispuni plan CK u tonama. Najmoderniju tehnologiju koriste i za kontrolu stanovništva, sistem mreža kamera i softver za prepoznavanje lica se masovno koristi, doduše nisu ga izmislili i to su videli od zapada, kupili, unapredili, omasovili proizvodnju. Kad se pre nekoliko decenija postalo jasno kako Kina razvija proizvodnju, da dozvoljava privatnu prroizvodnju, trgovinu sa svetom, putovanja, uz sava ograničenja, mislio sam da je kraj totalitarizma blizu, ali sam se zajebo, tehnologija može da se primeni i sa ciljemosvajanja slobode i sa ciljem održavanja vlasti. I dalje mislim da je dobro, za Kinu i za svet što se razvoj ne samone zaustavlja nego i ubrzava, što se bzde i druge zemlje ,Indija Indonezija, Vijetnam jer nema demokratije u siromaštvu. Kad su u te siromašne zemlje došle fabrike iz USAi Evrope donele se nešto znanja i tehnologije, mada su više koristili prost rad i to rad od 10-12 sati dnevno za dolar-dva, bez pauze, bez zaštite na radu, tada je zapadu odgovaralo poštovanje lokalnog zakonodavstva, sad se prigovara što u Kininisu radni uslovi kao u Holandiji. Na dručoj temi je postavljen grasikon koji pokazuje strukturu proizvodnje električne energije u EU, koliko je smanjena upotreba fosilnih goricva a povećana upotreba solara i vetra. Odličan rezultat, foailna goriva-smanjenje oko 30%, obnovljivi izvori rast nešto preko 100%, pritom ukupna proizvodnja na približno istom nivou. Uporedio sam sa podacima za Kinu, fosilna goriva procentualni pad učešća ali nominalan rast proizvodnje, Solar i vetar, procentualno rast sa 4 na 22% a nominalno šrpizvodnja uvećana blizu 10 puta. Ukupna proizvodnja električne enerhije povećana za 60% i 3,3 puta je veće nego u EU. Nadam se da nećemo testirati snagu, opremljenost i izdržljivost vojske, jer to što smo videli da Ruska voska nije ni blizu efikasna kako su neki pričali, nije se ni raspal ni Vojska ni država oposle 3 godina snkcija, dovoljno je zla nanela i tako neefokana, nije efikasna u osvajanju teritorije li jeste u ubijanju civila. Svet se promeniomnogo za nekoliko decenija, neke prednosti su postale kočnica, neće biti na vrhu onaj ko je sada najjači, najbogatiji nego onaj ko se najbolje prilagodi. Sve štonedostaje Zapadu ima na istoku i jugu, i obratno Zapad ima ono što treba Istoku i Jugu. Jedino ne znam gde ima dovoljno pameti. Edited 7 hours ago by Div 2
Klotzen Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 8 hours ago, Smrtokapa said: Ovo je tačno ali nije životni standard / produktivnost prošečnog Kineza kao jedinke nešto relevantan ovde. Kineza ima skoro milijardu i po, a što bi rekao drug Staljin, kvantitet predstavlja jednu vrstu kvaliteta. Vidi Japan i Indija imaju skoro isti BDP međutim razlika je ogromna u korist Japana po svemu. BDP (nominalni) po glavi stanovnika je jedini podatak za poređenje dve države. Pogotovo na primeru Indije i Kine koje imaju od 5 do 50 puta više stanovnika od ostalih država.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, Klotzen said: BDP (nominalni) po glavi stanovnika je jedini podatak za poređenje dve države. Zaista ne razumem. Zašto? Šta nam ovaj podatak uopšte govori? Znam ja da je Japan naprednija zemlja od Indije, to znanje nisam dobio tako što sam im uporedio nominalni BDP po glavi stanovnika. Da hoću da poredim životni standard, makar bih uzeo BDP po glavi stanovnika po paritetu kupovne moći, ako ne neku od naprednijih metrika. Evo, nominalni BDP po glavi stanovnika je sličan za Srbiju i Kinu. I šta nam to konkretno govori o odnosu te dve zemlje ili njihovih privreda? Monako ima veći nominalni BDP po glavi stanovnika od SAD, kakav zaključak ja sad treba da izvučem iz toga o te dve države?
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 5 hours ago, Div said: Svet se promeniomnogo za nekoliko decenija, neke prednosti su postale kočnica, neće biti na vrhu onaj ko je sada najjači, najbogatiji nego onaj ko se najbolje prilagodi. Sve štonedostaje Zapadu ima na istoku i jugu, i obratno Zapad ima ono što treba Istoku i Jugu. Jedino ne znam gde ima dovoljno pameti. Što se više ide na autoritarnosti, to se više gubi na kreativnosti i ekonomski. Zapadni svet se malo izgubio rastom autoritarnosti kod levice i desnice. Zbog diktatorijata Kine, ne vidim ih kao broj 1. Jedino ako i ako zapad krene tim putem ne daj Bože. Edited 1 hour ago by Darko
Klotzen Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) @Smrtokapa To ti govori koliko je ta privreda zdrava. Na osnovu tih podataka Kineska privreda je na nivou Srpske u svojoj efikasnosti i produktivnosti. Što znači da ta država uopšte nije visoko nego je samo krenula sa dosta niskog nivoa pa se ljudi uljuljkuju da je ona sada negde blizu SAD jer se ukupni BDP-ovi priblažavaju. Ali Kina ima 5 puta više stanovništva od SAD tako da se ne mogu uzimati ukupne cifre da bi se ocenilo stanje privrede u obe države. Kada Kina stigne SAD u ukupnom BDP-u tada će biti 5 puta slabija ekonomija od njih a to je ono što ti BDP po glavi stanovnika daje na uvid u svakom momentu. Edited 1 hour ago by Klotzen
Smrtokapa Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago (edited) 40 minutes ago, Klotzen said: @Smrtokapa To ti govori koliko je ta privreda zdrava. Na osnovu tih podataka Kineska privreda je na nivou Srpske u svojoj efikasnosti i produktivnosti. Što znači da ta država uopšte nije visoko nego je samo krenula sa dosta niskog nivoa pa se ljudi uljuljkuju da je ona sada negde blizu SAD jer se ukupni BDP-ovi priblažavaju. Ali Kina ima 5 puta više stanovništva od SAD tako da se ne mogu uzimati ukupne cifre da bi se ocenilo stanje privrede u obe države. Kada Kina stigne SAD u ukupnom BDP-u tada će biti 5 puta slabija ekonomija od njih a to je ono što ti BDP po glavi stanovnika daje na uvid u svakom momentu. BDP je ukupna monetarna vrednost finalnih proizvoda i izvršenih usluga u jednoj oblasti. To je jedan vrlo grub ekonomski pokazatelj, pošto nam ne govori ništa o strukturi privrede, da li ta vrednost potiče od industrije, poljoprivrede, turizma, ne govori ništa o proizvodnim lancima, itd itd. BDP po glavi stanovnika pokazuje kolika je ta vrednost kad se podeli sa brojem stanovnika. To je otprilike to. Okej, možemo reći da pokazuje koliko se u državi efikasno "koristi" stanovništvo u ekonomskom smislu. Ali to je efikasnost i produktivnost jednog malog Kineza, a ne kineske privrede. Ako posmatramo tu privredu spolja, meni je potpuno svejedno da li su određeni proizvod napravila dva Kineza ili deset Kineza, to je pitanje za proizvođača, da li može efikasnije da iskoristi Kineze koji su mu na raspolaganju. A ako ima puno Kineza na raspolaganju, pa to mu može biti pre prednost nego mana za neki budući pomak, eto da okrenemo priču malo. Prosto, tvojom logikom ispada da je Monako jača ekonomija od SAD i Island jača ekonomija od Japana, a to nema smisla osim u igri u kojoj poredimo BDP po glavi stanovnika for the sake of it. Edited 38 minutes ago by Smrtokapa ispustio deo reči 1
Klotzen Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago Nije jača nego efikasnija i produktivnija. Efikasnost i produktivnost diže nivo kvaliteta života jer diže standard u svemu. Ljudi koji donose inovacije su oni koji guraju napredak svake države kao i ljudske civilizacije. Oni skoro nikad ne rade u zemljama koje nemaju vrhunske ulsove za njih. A to je još uvek zapad i svi streme da odu tamo i prodaju svoju ideju. Kina ima polugu da na silu zadrži inovatore ali pre ili kasnije svi oni beže u efikasnije ekonomije ili odu u onaj čuveni komunistički mod "ne mogu oni mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi" i protraće svoje ideje jer ih niko ne vrednuje kako zaslužuju. Ako pogledaš kroz istoriju najznačajnije inovacije koje su unapređivale čovečanstvo vrlo malo ih je nastalo u totalitarnim društvima. To je ono zašto Kina nikad neće prestići zapad jer samo njeno uređenje tera ljude iz zemlje umesto da ih motiviše da ostanu i svoj talenat poklone Kini. Doduše Kina se sporo menja tako da će možda jednom izaći iz tog totalitarizma ali to je za sada toliko sporo da sumnjam da će iko od nas doživeti, osim ako se desi nešto vanredno. 1
Smrtokapa Posted 14 minutes ago Posted 14 minutes ago (edited) Ti si sad prešao na uticaj društvene klime na produktivnost i inovacije, što je okej, ali uopšte nije bilo predmet ove rasprave. Raprava je više bila na liniji da, ako naletim na bandu od dvadeset Kineza u Surčinu i oni krenu da me biju, džaba mi što sam pojedinačno jači od svakoga od njih i što oni neefikasno koriste svoje pesnice. Edited 4 minutes ago by Smrtokapa
Recommended Posts