Jump to content

PRC - Kina - gigant u usponu ili copycat

Recommended Posts

Posted

@nemanjaol @Darko i svi koji ste bili skorije u Kini, imam pitanje, da li visa i Mastercard normalno funkcionisu, kao aplikacije tipa Maps, booking itd, sve ono bez cega mi ovde ne mozemo da funkcionisemo. Jeste li morali da instalirate neku njihovu aplikaciju? Znam za WeChat, da li ima jos neke tako bitne must have app?

Posted
10 minutes ago, djura.net said:

@nemanjaol @Darko i svi koji ste bili skorije u Kini, imam pitanje, da li visa i Mastercard normalno funkcionisu, kao aplikacije tipa Maps, booking itd, sve ono bez cega mi ovde ne mozemo da funkcionisemo. Jeste li morali da instalirate neku njihovu aplikaciju? Znam za WeChat, da li ima jos neke tako bitne must have app?

Instalirao sam AliPay, ne bih se oslanjao na Visa/Mastercard direktno, dosta retailers ih me prihvata, pogotovo ovi manji. AliPay se linkuje sa tvojom Visa/Mastercard karticom. 

Gde ideš?

• Thanks 1
Posted
2 hours ago, djura.net said:

Za placanje WeChat ili Ali Pay, Ali je prakticno everything app koji u sebi ima i druge stvari koje ti trebaju (mislim i mapu), al je na mom telefonu bagovao pa sam koristio We.

DiDi ti je njihov Uber i to ti je za taxi, koji je jako jeftin tako da ako vas ima cetvoro to je vrlo isplativ nacin kretanja po gradu.

Google mape ne rade u Kini, Apple maps bi trebalo da radi ali malo baguje, ja sam na telefonu imao neku njihovu maps aplikaciju, ali sam zaboravio kako se zove.

Sto se tice interneta, moras da imas vpn da bi mogao da koristis zapadne aplikacije. Mi smo uzeli neki virtual sim sa ugradjen vpn-om, pogledaj malo to po netu. Ja sam u mojoj ekipi imao dugara koji se bas interesuje za sve to pa nam je samo rekao sta sve treba da se uradi, malo sam i zaboravio detalje.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
3 hours ago, Darko said:

Gde ideš?

Za sada se samo raspitujem :)

Prosle zime je trebao neki gig da se radi u Shanghaju, ali se, nazalost, izjalovilo.

Hvala za informacije, svakako, ovo sto Alipay linkuje master i visu je zapravo kljucna stvar za normalno funkcionisanje.

• Like 2
Posted
2 hours ago, nemanjaol said:

Sto se tice interneta, moras da imas vpn da bi mogao da koristis zapadne aplikacije.

Samo da dodam za ovo - ne treba, ako imaš roaming. I Google Maps mi je donekle radio. Bar za mene iz Australije, poznanicima koji su bili u Kini nedavno takođe radio Facebook itd. Mali off, zaglavili su u Pekingu za vreme parade, hotel u lockdown-u :lol_2: Na sreću bio je samo jedan dan.

Ali ako nameravaš da uzmeš sim karticu u Kini, trebaće ti VPN. 

50 minutes ago, djura.net said:

Prosle zime je trebao neki gig da se radi u Shanghaju, ali se, nazalost, izjalovilo.

Šangaj je baš metropola, ima šta da se radi i vidi. Najlepši grad u Kini, od onog što sam ja video - a to je četiri grada haha.

Posted

@Darko Da, virtualni sim je u stvari to. Kupiš karticu sa romingom. Mi smo imali Singapursku pošto nam je Kina zapravo bila samo usputna stanica na putovanju, pa nam je trebalo nešto što radi u više zemalja Azije.

Ali i pored toga, Google mape su baš bagovale, ostalo je sve radilo kako treba

• Like 1
Posted (edited)

Japan ima staru populacija i to je tako vec duze pa nisu nesto propali. Inace Kina mnogo brze usvaja nove tehnologije od Japana.

@Darko

I Rusija se munjevito uzdigla pod komunizmom jedno tridesetak godina pa je posle propala.

SSSR ekonomija je vrlo cudna prica, ista je rasla non stop, sem perioda dva rata stim sto cak i u drugog svetskom ratu su i pored ogromnih razaranja i zrtava uspeli da iz rata izadju na nivou tek nesto nizem od pre pocetka rata.

Ono sto je urnisalo sovjetsku ekonomiju je paranoja. Npr pre drugog svetskog rata vojska bas im i nije bila toliko bitna, Nemci su napali SSSR i sovjetski tenkovi i avioni nisu mogli da se maknu jer cesto nije bilo rezervnih delova, municije a ni goriva!

Posle drugog svetskog rata vojska postaje najbitnija, i naravno vojne rezerve. Kad vidis sta im se desilo u ratu pa ne cudi ali da su bili pametni...

Pa tako imas fabrike kojima fali celika iako ga imaju u magacinu ali to je za potrebe treceg svetskog rata pa se ne sme dirati. 

Dakle plansko planiranje koje veze sa pameti nema. Ali jbg dobro dodje protivnicima drzave na zapadu da kenjaju da je drzava nikad nista dobro da urade ne moze.

Kinesko plansko planiranje pak itekako ima smisla a realno kako drugacije kad imas toliku populaciju? Inace to njima nije nista novo, pa pogledaj projekte ko sto je veliki zid ili jos bolje veliki kanal:

Oba projekat su par excellence primer drzavno plansko planiranja.

Edited by MeanMachine
Posted
3 hours ago, MeanMachine said:

Japan ima staru populacija i to je tako vec duze pa nisu nesto propali. Inace Kina mnogo brze usvaja nove tehnologije od Japana.

@Darko

SSSR ekonomija je vrlo cudna prica, ista je rasla non stop, sem perioda dva rata stim sto cak i u drugog svetskom ratu su i pored ogromnih razaranja i zrtava uspeli da iz rata izadju na nivou tek nesto nizem od pre pocetka rata.

Ono sto je urnisalo sovjetsku ekonomiju je paranoja. Npr pre drugog svetskog rata vojska bas im i nije bila toliko bitna, Nemci su napali SSSR i sovjetski tenkovi i avioni nisu mogli da se maknu jer cesto nije bilo rezervnih delova, municije a ni goriva!

Posle drugog svetskog rata vojska postaje najbitnija, i naravno vojne rezerve. Kad vidis sta im se desilo u ratu pa ne cudi ali da su bili pametni...

Pa tako imas fabrike kojima fali celika iako ga imaju u magacinu ali to je za potrebe treceg svetskog rata pa se ne sme dirati. 

Dakle plansko planiranje koje veze sa pameti nema. Ali jbg dobro dodje protivnicima drzave na zapadu da kenjaju da je drzava nikad nista dobro da urade ne moze.

Kinesko plansko planiranje pak itekako ima smisla a realno kako drugacije kad imas toliku populaciju? Inace to njima nije nista novo, pa pogledaj projekte ko sto je veliki zid ili jos bolje veliki kanal:

Oba projekat su par excellence primer drzavno plansko planiranja.

Videćemo uskoro šta će biti. Državno planiranje je bilo i one child policy i to sada isto dolazi na naplatu. Inače slažem se da kinesko planiranje ima malo dodirnih tačaka sa sovjetskim, samo nisam tako siguran da bilo koja ekonomija kojom upravlja država može biti efektivna na duge staze - nadmenost lidera koji misle da znaju bolje i da su bolji od drugih ljudi vodi ka propasti. Slobodno tržište je dokazano najbolje, problem je kako štititi tu slobodu tržišta. 

Posted

O Trampovim tarifama, vrh rezultati

cnn

Underscoring a widening gap between overall exports and imports, the customs data showed that China’s trade surplus for the first 11 months surpassed the $1 trillion mark, at nearly $1.08 trillion. That’s a record high for any single year and is more than the $992 billion surplus in all of 2024, based on official data compiled by FactSet.

While exports from China to the US have fallen for most of the year, shipments have surged to other destinations, including Southeast Asia, Africa, Latin America, Africa and the European Union.

• Like 1
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Kina započinje proces nultih carina koji obuhvata 53 afričke zemlje, što podrazumeva potpuno ukidanje uvoznih tarifa na svu robu iz onih država sa kojima Peking održava diplomatske odnose.

Politika pokriva 100% tarifnih linija, što znači da će sav uvoz iz ovih zemalja u Kinu biti oslobođen carine, a to svakako nije čin velikodušnosti, već duboko proračunat geopolitički i ekonomski potez sa nekoliko ključnih implikacija.

Prva implikacija ukazuje na diplomatsku izolaciju Tajvana, jer ova odluka direktno kažnjava Esvatini, jedinu afričku zemlju koja još uvek priznaje Tajvan. I tu je poruka Pekinga kristalno jasna u smislu da su ekonomski prosperitet i pristup najvećem tržištu na svetu uslovljeni prekidom veza sa Tajvanom.

Preuzima se, takođe, primat od SAD koje često Afrikancima uslovljavaju trgovinske olakšice kroz African Growth and Opportunity Act, što je grupa standarda u koju spadaju i ljudska prava. Kina, s druge strane, nudi model bez postavljanja pitanja, što je način na koji Peking želi da postane primarni ekonomski partner čak i onim zemljama koje su tradicionalno bile okrenute Zapadu.

Dodatno se obezbeđuju i sirovine i lanci snabdevanja, jer ukidanjem carina, Kina podstiče afričke zemlje da svoje resurse, dakle, minerale, litijum, kobalt i poljoprivredne proizvode usmere direktno ka kineskim fabrikama umesto ka Evropi ili Americi, što Kini daje dugoročnu sigurnost u snabdevanju kritičnim materijalima.

S druge strane, kada je reč o međunarodnim odnosima, na ovaj način se omekšavaju optužbe o dužničkoj zamci, jer je Kina godinama kritikovana da Afriku samo guši kreditima za infrastrukturu. Uvođenjem nultih carina, Peking menja narativ u smislu, ne dajemo vam samo kredite, već vam otvaramo naše tržište da sami zaradite i otplatite dugove. Naravno, to će izbalansirati brojeve koji prate trgovinske odnose, a koji su trenutno masovno na strani Kine.

I na kraju dolazimo do meke moći, jer u trenutku kada se globalni trgovinski ratovi zaoštravaju, Kina se pozicionira kao šampion slobodne trgovine i Veliki brat Globalnog juga, kontrirajući protekcionističkim merama koje dolaze sa Zapada.

Važno je svakako i to što nulte carine automatski pokreću proces u kome kineske kompanije otvaraju fabrike u vodećim ekonomijama kontinenta, poput Nigerije sa kojom već traju pregovoro u tom pravcu. Pa bi proizvodi napravljeni u afrički zemljama mogli da se izvoze nazad u Kinu bez carina, što bi Afriku pretvorilo u proizvodno čvorište.

A tu je i obavezna dedolarizacija, jer je Nigerija, kao vodeća afrička ekonomija, među zemljama koje istražuju nove finansijske mogućnosti i juan za plaćanje umesto dolara, što bi dodatno pojeftinilo trgovinu sa Kinom nakon ukidanja carina. 

Edited by Nek grmi jako
Posted

Afrika ima vrlo slabu privredu i ona osim sirovina nema ništa konkurentno za izvoz u Kinu. Pri tome svi veći izvoznici već imaju ugovore sa Kinom tako da su već izuzeti od carina, milsim da preko pola država Afrike već nema carine. Samo dobar marketinški potez za one koji ne prate temu.

Ja ne mislim da ovo ima veze sa Tajvanom jer je Esvatini nebitan. Ovo ima veze sa idiotskom politikom Trampa koji je uveo gomilu dodatnih carina po Africi i tako olakšao Kinezima da poentiraju na ovaj jeftin način.

• Like 1
Posted (edited)

Izuzetno je pogrešno, skoro pa besmisleno posmatrati afričku privredu kao "slabu" u formi mitova koji ne vide ekonomsku realnost, jer i napredni učenici iz viših razreda osnovne škole i njihovi profesori geografije znaju da je realnost  dvostruka, budući da je Afrika istovremeno najbrže rastući region na svetu i region sa najnižom bazom industrijske proizvodnje koja će vremenom ići samo u pravcu širenja industrijske baze, koja će progresivno rasti.

Fatalizam u ovom kontekstu nije samo pogrešna procena, već zamka koja previđa procese koji se dešavaju ispod haube... I kada neko kaže da je Afrika "slaba", on donosi statičnu presudu o nečemu što je u ekstremnoj dinamici.

U ekonomiji, zemlje sa niskom bazom imaju potencijal za mnogo veće stope rasta nego zasićena tržišta, poput EU. Zato reći da je Afrika slaba je kao da si 1960. godine rekao da je Južna Koreja slaba jer je tada bila siromašnija od dela afričkih zemalja. 

Fatalizam ovde ignoriše činjenicu da kapital uvek ide tamo gde je prinos najveći, a trenutno je to Afrika.

A najveći problem afričke privrede čak i nije nedostatak novca, već struktura izvoza, jer većina zemalja izvozi sirove resurse, dakle naftu, minerale, kafu i zlato, a uvozi gotove proizvode. I to će se svakako promeniti instalacijom kineskih fabrika na kontinentu, što bescarinski režim samo dodatno podstiče.

Na prime, Obala Slonovače proizvodi najviše kakaa na svetu, ali većina profita od čokolade ostaje u Evropi, zato sada u tu igru uskače - Kina, jer bez sopstvene industrije i prerade, privreda je veoma ranjiva na promene cena na svetskom tržištu. Isto važi i za Gvineju i boksit...

Zato Kina tamo igradi specijalne ekonomske zone, pa su na primer u Etiopiji kineske investicije stvorile tekstilne klastere koji direktno konkurišu Vijetnamu. I to je ono što kritičari afričke privrede ne vide, odnosno poboljšanje dosadašnjih izvoznih linija sa novim izvozom, recimo, kablova i tekstila.

Pri tome, trgovina unutar Afrike je skuplja nego trgovina sa Evropom. Putevi, železnice i elektro-mreže su loše povezani, što guši lokalni biznis, ali kineske investicije kroz inicijativu Pojas i put, koje sada moraju da se posmatraju kao jedinstveni paket uz bescarinski režim, značajno su promenile ovaj pejzaž u poslednjoj deceniji, iako se o tome veoma malo zna.

A najveća zabluda zapravo proizilazi iz nepoznavanje nečega što se naziva demografska dividenda, što je i najjača snaga kontinetna, jer Afrika ima najmlađu populaciju na planeti. Dok Evropa i Kina stare, Afrika ima radnu snagu koja će pokretati globalnu potrošnju u narednih 50 godina, a prema podacima Afričke razvojne banke, Afrika će do 2050. godine činiti 25% svetske populacije.

Zato je besmisleno unižavati njihove potencijale i unapred otpisivati afričku privredu, na isti onaj način na koji se nekada, na ovom istom forumu, otpisivala i unižavala recimo indijska privreda. Ali tih paušalnih procena bez ikakvog utemeljenja smo se ionako načitali na ovom mestu, pa je predmetna ocena i procena slabosti Afrike samo jedna paušalka više ili manje.

I ako neko ne zna, Nigerija i Kenija su svetski lideri u fintech inovacijama... Recimo, M-Pesa u Keniji je revolucija koja je omogućila milionima ljudi koji nemaju bankovni račun da učestvuju u modernoj ekonomiji. Ovaj primer je zapravo nulta tačka za razumevanje zašto je fatalizam o Africi pogrešan, jer to nije samo aplikacija za slanje novca, to je promena ekonomske arhitekture jer afričke zemlje dokazuju da ne moraš da gradiš hiljade mermernih banaka, trezora i bankomata da bi imao funkcionalan finansijski sistem.

Ono što se takođe skoro nikada ne pominje, jeste da je u toku implementacija Afričke kontinentalne zone slobodne trgovine, koja bi mogla da postane jedno od najvećih tržišta na svetu po broju ljudi, uklanjajući granice za trgovinu između 54 države.

Iz tih razloga afrička privreda je trenutno sirova i neizbalansirana, ali se transformiše brže nego bilo koja druga. 

Kina upravo zato ukida carine, dakle ne samo zbog onoga što Afrika ima danas, već zbog onoga što će postati do 2030. godine. I taj proces mora da slede i Sjedinjene Države, ako žele da im se u Africi ne desi ekonomska sudbina Francuske.

Edited by Nek grmi jako