Jump to content

Recommended Posts

Posted
13 minutes ago, Henry Chinaski said:

Pa onako, mlaki su ovi udari po polupraznim bazama. Očekujem jak udar na Tel Aviv i Jerusalim, tek shahedi treba da stignu za sat do Izraela

Cenim da su sve baze poluprazne/prazne i Iranske i agresorske. Ne bi me čudilo da je sve ovo predstava da se Tramp opravda što je navukao svu ovu silu pa mora nešto i da uradi.

Ako Iran bude sledio patern od prošle godine sada šalje uglavnom stare projektile uz poneki novi i bolji, pa kada se smanje kapaciteti PVO onda ide glavni udar sa savremenijim oružjem.

Posted
9 minutes ago, madzone said:

U državi tih mula žene su naučnici ravnopravno sa muškarcima (znam jer se bavim naukom i obraćam pažnju, čini mi se da više ima žena na naučnim radovima od muškaraca), lekari...

U susednim "dobrim" (čitaj USA saveznici) islamskim državama žena ne sme da izađe iz kuće bez pratnje brata ili muža.

Ali neka bude kako propaganda kaže, ko šiša istinu.

Tacno, upoznao sam vise Iranaca, vrlo emancipovani i progresivni ljudi. 

• Like 2
Posted
1 minute ago, Darth Bane said:

Tacno, upoznao sam vise Iranaca, vrlo emancipovani i progresivni ljudi. 

Iran je oduvek bio velika civilizacija. A onda su došli Britanci i kasnije Amerikanci i nastupio je period užasa koji i danas traje i održava se. Uostalom, uzrok same Islanske revolucije nije bio u osnovi religijski već je islam bio ujedinitelj naroda protiv represije kralja koji je vršio užasne zločine prema svoma narodu, i koji je bio zapadna marioneta (znači sve oki). I sada bi da vrate sina tog istog kralja da vlada Iranom, da im bude sluga kao njegov otac ubica. Ali Iranci pamte vivšeg kralja, nije to bilo toliko davno.

Posted

Postoje spekulacije da su radari u Kuvajtu unisteni. MIslim da ce po svaku cenu SAD pokusati da napipa mesto gde se nalazi verski vodja  da bi ga uklonili. To je jedini nacin za brzu deeskalaciju.

Posted
58 minutes ago, Darth Bane said:

Iran sprovodi jake protivudare no, mediji to ne objavljuju...

Mlak odgovor Irana, iako pokusavaju da tvrde da je jak odgovor. Izgleda da su vec eliminisali neke vodje, I preuzeli vazdusni prostor. Ide jos jedan talas u Izraelu. Dok iranci slave napade. Saudijci osudjuju iranski napad na arapske zemlje. 

Posted
21 minutes ago, Angelia said:

Mlak odgovor Irana, iako pokusavaju da tvrde da je jak odgovor. Izgleda da su vec eliminisali neke vodje, I preuzeli vazdusni prostor. Ide jos jedan talas u Izraelu. Dok iranci slave napade. Saudijci osudjuju iranski napad na arapske zemlje. 

Ne osuđuju arapske zemlje koje su ustupile svju teritoriju i vazdušni prostor za napad na suverenu državu?

Mada Iran je jasno rekao da će napasti sve baze agresora i to i radi, ne napada same nikakve objekte osim vojnih agresorskih.

Posted (edited)

Nisu nas iznenadili ni SAD ni Iran bukvalno nikakvim potezom koji ovde, na ovom topiku, već nije bio detaljno opisan.

Prvi talas napada usmeren ka režimskim habovima, odgovor na to je raketiranje američkih baza. Idemo dalje.

Edited by Nek grmi jako
Posted
1 minute ago, madzone said:

Ne osuđuju arapske zemlje koje su ustupile svju teritoriju i vazdušni prostor za napad na suverenu državu?

Mada Iran je jasno rekao da će napasti sve baze agresora i to i radi, ne napada same nikakve objekte osim vojnih agresorskih.

Iskreno, tvoje misljenje me bas ne interesuje. Ovaj zlocinacki rezim koji siri terorizam, vec postoji predugo. I koji ubija svoje ljude.

Napada samo vojne objekte? Stvarno, dok rakete padaju po celom Izraelu...

I izgleda da su pogodili Khameneia, nema jos potvrde.

• Ha-ha 2
Posted

Neki presek za sada. 

Nemamo bas previse podataka sta je gadjano na teritoriji Irana i kakve su posledice. Mediji se najvise bave gadjanjem rezidencija ajatolaha i predsednika, a to je realno potpuno nebitno i nece imati nikakvu ulogu u daljem razvoju dogadjaja. Izraelci su kao i prosli put pokusali da obezglave vodstvo iranske vojske, pre svega garde. Spominju se neka imena, nema potvrda da li su informacije tacne, ali postoje indicije da je ubijen Mohamad Pakpour komandant revolucionarne garde. Za ocekivati je da su iranski visoki vojni oficiri i zvanicnici ovaj napad docekali spremnije nego prosli put i da su se sklonili na sigurno, sto je i za ocekivati jer se vec neko vreme znalo kad ce poceti napad, ipak ako se ipak ispostavi da su neki visoki vojni zvanicnici ubijeni vec u prvom napadu to bi bas pokazalo visok stepen nesposobnosti iranskih sluzbi i potpunu obavestajnu izbisenost. 

Sto se ostalih stvari tice, klasican prvi dan vazdusnog rata. Gadjaju se komandni centri, komukacijski objekti, polozaji PVO i radari. Nakon iranskog protivudara poceli si da gadjaju i lansere. Na zalost desilo se nesto sto se moze kvalifikovati i kao ratni zlocin, pogodjena je skola za devojcice i izgleda da ima preko 50 mrtvih. Pored napada u Iranu izgleda da su gadjane i neke baze PMUa u Iraku i ima zrtava u tim napadima. Verovatno se radi o poruci da se ne mesaju, jer ako se umesaju u sukob i oni ce postati meta. 

Sa druge strane meni odgovor Irana deluje prilicno mlako. Na Izrael je ispaljeno samo 35 raketa. To je jako malo za rat ovakvog inteziteta. Gadjali su bukvalno sve okolne drzave osim Omana (Bahrein, Katar, UAE, Kuvajt, Jordan, SA, Irak, cak je jedna presretnuta raketa pala na Siriju i ubila 4 civila). Posebno iznenadjuje da su udarili na Katar sa kojim su u sasvim solidnim odnosima. Nema podataka o broju ispaljenih raketa ka ovim ciljevima, ali meni ne deluje da se radi o velikom broju raketa. Sve ukupno ne verujem da je ispaljeno vise od 100 raketa. Nema podataka o rezultatima ovih napada, ali deluje sa su uglavnom pogodili prazne baze, ali videcemo kasnije u toku dana ili sutra. Iran je imao vremena da spremi odgovor, ali ovo za sad ne deluje uopste smisleno i vise deluje kao odgovor reda radi. Videcemo kako ce proci noc, jer su Iranci obicno preko noci imali najjace raketne udare u proslosti, sto je logicno jer se teze detektuje lanseri iz kojih gadjaju. Ako Iran jos uvek ima ozbiljnu raketnu moc njihov glavni udar treba ocekivati tokom ove ili sledece noci. U kakvom god da su stanju mislim sa imaju snage za dva velika napada, ali ostaje da vidimo. 

Iranski saveznici za sada cute, barem sto se oruzja tice. Hezbolah, Hamas, Islamski Dzihad se ne oglasavaju. Huti samo recima, jos nikakva akcija. PMU je dobio poruku bombardovanjem baza i za sada cute. Ipak ocekujem da se Huti ukljuce, ako ne potpuno, o da makar simbolicno. Iran sigurno ima spavace i u Bahreinu i u siitskim delovima SA, videcemo da li ce tamo biti neke reakcije na sve ovo. 

• Like 1
Posted

15 minutes ago, A sad said:

Na zalost desilo se nesto sto se moze kvalifikovati i kao ratni zlocin, pogodjena je skola za devojcice i izgleda da ima preko 50 mrtvih.

To je izgleda iranska raketa, koja je nesrecno pala na skolu. Kao I ona u Siriji.

Posted
1 minute ago, Angelia said:

To je izgleda iranska raketa, koja je nesrecno pala na skolu. Kao I ona u Siriji.

Tesko mi je u to da poverujem, ali videcemo. 

Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Ili su je "nesrećno skrenuli" Meksički ilegalci?

Mislim stvarno, dokle ćeš da opravdavaš ubice počev od onih u Minesoti, preko Gaze, do masakra u školi za devojčice?

Posted
2 minutes ago, madzone said:

Ili su je "nesrećno skrenuli" Meksički ilegalci?

Mislim stvarno, dokle ćeš da opravdavaš ubice počev od onih u Minesoti, preko Gaze, do masakra u školi za devojčice?

Aj; sjasi malo. Nisi sav svoj. Svi pratimo desavanja. Hibridni rat, rat informacija je u toku.  Sad ide vest da je u toj skoli preko 70 ubijenih, da postoji sansa da je verski vodja ubijen i da Italijani u kuvatskoj bazi broje mrtve.

Posted (edited)

Do momenta udara na Iran, aktuelna situacija ukazivala je na duboku krizu legitimiteta režima, iako su iranske vlasti učinile sve kako bi minimizovale učinak nedavnih protesta. 

Tako je, recimo, nedavni povratak studenata na fakultete, iste one koji su pre skoro pola veka bili centar početka iranske revolucije, demonstrirao novi vid protesta, gde se simboli monarhije koriste kao direktna antiteza trenutnom poretku. 

A ključni faktori koji su destabilizovali zemlju nisu čak ni bili američke pretnje, već erozija društvenog ugovora i neuspeh države da obezbedi osnovne resurse, kao i hiperinflacija.

Naravno, usledio je i psihološki slom koji ljudi na terenu opisuju masovnom upotrebom sedativa i digitalnom izolacijom usled restrikcija interneta, a nikako ne treba odbaciti 
ni naoružavanje civilnog sektora, što se očitava u porastu ilegalne trgovine oružjem koji ukazuje na moguću pripremu direktnog sukoba dve strane u Iranu.

Unutar vrha vlasti još uvek nema značajnih prebega i aparat prinude ostaje u punoj pripravnosti, dok na spoljnom planu Teheran koristi pretnju saradnje sa Kinorusijom kao polugu u pregovorima o nuklearnom programu, nadajući se barem nekoj maloj pobedi koja bi mogla da amortizuje unutrašnje nezadovoljstvo.

Ipak, svedoci smo činjenice da SAD nemaju ni unutrašnji, a ni spoljni konsenzus kada je reč o zemljama Zapada, za obračun sa iranskim režimom... Istim onim koji je isti taj Zapad decenijama krivio za sva moguća zla na ovom svetu.

I ovde nastaje fascinantan fenomen, jer kada se sudare decenijska netrpeljivost prema iranskom rukovodstvu i patološka mržnja prema Trampu, rezultat je potpuna kognitivna disonanca, što će nam pokazati i pojedini upisi na ovom mestu koji će biti arhivirani u ovakvom domenu kulture sećanja.

Jer pojedini centri moći i njihova ideološka vojska, u svom kognitivnom cepanju, počinju gotovo da navijaju za režim koji su do juče opisivali kao đavola lično, samo da ne bi priznali uspeh suprotnoj političkoj opciji.

Iranski narod, na sreću, neće imati vremena za te salonske budalaštine i šumove uma u rasponu od unutrašnjeg sloma do globalnog licemerja... 

I znaće šta mu je činiti.

Edited by Nek grmi jako