Jump to content

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, Stiletto said:

Kajmak će da ubiraju na takse kroz Hormuz. Opet pitam, može neko da ih spreči?

Ajmo plasticno. Takse ce da placaju oni kojima se i pored taksi isplati da preko Ormuza da transportuju naftu. 

Nije vise isplativo? Nece se vise transportovati tim putem. 

Ne postoji alternativa za naftu? Prelazi se na druge forme energije.

Posted
1 hour ago, Delfinarijum said:

Prelazi se na druge forme energije.

Nafta nije samo energent, nafta je i sirovina za petrohemija.

Neke stručnjake sam slušao, kažu da veću krizu može da izazove nedostatak sirovine za petrohemija nego nedostatak goriva, bar na kraći rok.

Posted
29 minutes ago, Div said:

Neke stručnjake sam slušao, kažu da veću krizu može da izazove nedostatak sirovine za petrohemija nego nedostatak goriva, bar na kraći rok.

Ima tu istine, mada mene vise brine nafta kao energent.

Problem postoji vezano i za helijum, koji je vazan za poluprovodnike izmedju ostalog a Katar je drugi svetski proizvodjac, iza SAD.

Posted
1 hour ago, Delfinarijum said:

Ajmo plasticno. Takse ce da placaju oni kojima se i pored taksi isplati da preko Ormuza da transportuju naftu. 

Nije vise isplativo? Nece se vise transportovati tim putem. 

Ne postoji alternativa za naftu? Prelazi se na druge forme energije.

Kuda će da transportuju Irak ili Kuvajt? Persijski zaliv je jedino more na koje izlaze.

A o tim drugim formama energije slušam još od naftne krize sedamdesetih pa osamdesetih, pa evo pedeset godina jedva da se nešto pomaklo. Hoće to, slažem se, ali ne tako skoro, za naših života sigurno neće.

A i nafta nije samo energija, več i kamara drugih proizvoda od veštačkih đubriva preko razređivača za boje i lakove do asfalta na ulicama.

Zar nije mnogo lakše nagovoriti Iran (poželjno milom a ne silom) da se transport nafte vrati na stanje od pre par meseci kad su svi vozili naftu tuda bez ikakvih prepreka?

Posted
2 minutes ago, Stiletto said:

Zar nije mnogo lakše nagovoriti Iran (poželjno milom a ne silom) da se transport nafte vrati na stanje od pre par meseci kad su svi vozili naftu tuda bez ikakvih prepreka?

Apsolutno. Ja samo ne znam kako je to prakticno izvodljivo jer se meni cini kao da je donekle pusten duh iz lampe.

Istina je da niti volim niti postujem Trampa. Ali isto vazi (I jos vise) za ajatolahe. 

Sto se mene tice slobodno neka Tramp "pobedi" ako je rezultat toga da ne ode svetska privreda bestraga. 

Posted
1 hour ago, Div said:

Ova mladjarija ne pamti kako smo mi kod Milke Planinc stedeli naftu preko deterdzenta za rublje.

• Like 3
Posted (edited)
7 hours ago, Stiletto said:

A šta sprečava Saudi Arabiju, Kuvajt i ostale da počnu sa naplaćuju iranskim tankerima prolaz kroz Hormuz? Imaju i njihove vojske dronove i rakete.

Geografija. Hormuz je između Irana i Omana. Dakle ne mogu da naplaćuju i hoće.

Ali mogu da izgrade kanal kroz Emirate. Bile procene da bi koštao 100 milijardi dolara. Nek bude solidno više opet im se isplati zbog sigurnosti.

Edited by MeanMachine
Posted
8 minutes ago, MeanMachine said:

Malo mi je nejasna ova druga rečenica 🙂 

Bez obzira na geografiju mogu da dobace raketama i dronovima bilo koji iranski tanker u Hormuzu ko dobro jutro. Ne mogu naši tankeri da prođu? Neće ni vaši. Pa da vidimo ko će prvi da trepne.

Posted

Taj zahtev UN je da se ocrne Rusija i Kina koje ako stave veto pratkično podržavaju međunarodni terorizam Irana. A ako ne stave veto onda su prodali saveznika za tepsiju ribe. LOSE-LOSE događaj za njih.

Posted
57 minutes ago, MeanMachine said:

Ali mogu da izgrade kanal kroz Emirate. Bile procene da bi koštao 100 milijardi dolara. Nek bude solidno više opet im se isplati zbog sigurnosti.

Ma kakav crni kanal kroz planinsko podrucije, vece su sanse za onaj kanal do Soluna. Drugo i da ga naprave, sto je gotovo nemoguce, Iran bi mogao da gadja taj isti kanal. Nekih 100-200 km juznije nije neka razlika.

Posted

moze dole od dzebel ali luke sve do kor fakara da se prokopa kanal. ima tu i put i sve je pesak tako da ne verujem da bi bilo problematicno da se izvede sa sadasnjom mehanizacijom. moze kanal da bude i ispod nivoa pustinje pa da bude nedostupan za dronove ako ovi ludaci nastave da gadjaju.

Posted
20 minutes ago, DJORDJE said:

Ma kakav crni kanal kroz planinsko podrucije, vece su sanse za onaj kanal do Soluna. Drugo i da ga naprave, sto je gotovo nemoguce, Iran bi mogao da gadja taj isti kanal. Nekih 100-200 km juznije nije neka razlika.

Može da gađa ali je mnogo teze. Sad bukvalno mogu najjeftinijim sredstavima da gađaju brodove npr dronovi sa zicom.

Planinski masiv bi inače delovao ko prirodna zaštita. 

Plus ako Iran planira da naplaćuju prolaz onda je kanal način da se na to odgovori.

Sad gledam reljef i ne moraju da probijaju kroz planine tj možda bi morali negde ali ne mnogo. E sad bio bi "malo" krivudav 😁