Angelia Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 3 hours ago, Henry Chinaski said: Ajd bez te happy tv ucitavanja. Sta do sada rade? Napadnuta su i unistena postrojenja u S. Arabiji, Ujedinjenim Emiratima i dva u Kataru. Ostecena, ne unistena. Dok su stvari u Iranu unistene. Ovo je jedna od najvecih prezentacija sta USA moze da uradi, kad se dobro isplanira, za sada. Kazem za sada jer ne mozemo da predvidimo buducnost. USA i Izrael zajedno. Ovo je "unisti pretnju dok mozes". Ocigledno, iz napada koje Iran radi, vidimo koliko su bili pretnja, za region trenutno, ali uskoro su mogli da postanu globalna pretnja. 4
suptil Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 41 minutes ago, Klotzen said: Već su počeli da ga bombarduju. Dok ovi stignu moći će da ga zauzmu bez otpora. Desant na kontinentalni deo je već druga priča. Još jedna moguća meta je ostrvo Queshm u samom Hormuškom tesnacu. To je veće ostrvo i odgovarajući cilj za bataljon marinaca. Harg može da zauzme vod posle uništenja svih odbrambenih instalacija jer je osrtvo malo. Sa ostrva Queshm bi imali Bandar Abas na vidiku koji je glavna pomorska baza Irana. Jedno su planovi a drugo roj dronova koji krene ka osvajacu, o vecim ostrvima da ne govorim. U svakom slucaju krvoprolice i kopnena agresija u najavi. Ne sumnjam da ce pokusati i krenuti. Da li ce se desant na ostvva vremenski izjednaciti sa invazijom na juzni Liban? Da li ce biti koordinisana akcija. U svakom slucaju gledamo.
A sad Posted 3 hours ago Author Posted 3 hours ago 2 hours ago, Klotzen said: Već su počeli da ga bombarduju. Dok ovi stignu moći će da ga zauzmu bez otpora. Desant na kontinentalni deo je već druga priča. Još jedna moguća meta je ostrvo Queshm u samom Hormuškom tesnacu. To je veće ostrvo i odgovarajući cilj za bataljon marinaca. Harg može da zauzme vod posle uništenja svih odbrambenih instalacija jer je osrtvo malo. Sa ostrva Queshm bi imali Bandar Abas na vidiku koji je glavna pomorska baza Irana. I meni je logicno da je to cilj. Sa tim ostrvom imaju kontrolu Hormuza. Ocekivao sam desant tamo u prva dva tri dana. Sad su vec okasnilo sa tim.
Henry Chinaski Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, Darko said: Šta je konkretno uništeno? Mislim da se malo preuveličava, ali jeste zajebano zato što se postrojenja ne rade punom parom zbog bezbednosti. Stopiran je posao u nekima. Fujairah u UAE naftni terminal je poprilično oštećen, suspendovan je rad kompletno. U Kataru je terminal za gas mislim pogodjen, takodje je suspendovan rad kompletan. Gadjali su dronovima, jer što da koriste balističke rakete za te mete, ali mislim da imaju i dalje mogućnosti da unište komšijska naftna postrojenja, i da nisu uništene sve zalihe balističkih. Da je Iran poprilično polupan jeste, ali da američko-izraelska koalicija treba boots on the ground treba.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mogu li ja vas nesto da pitam ljudi? Sta je za vas pobeda u ovom ratu? Kako uopste znate sta se desava sa sigurnoscu kada su svi cenzorisali novinare pa cak i socijalne medije i serovanje dogodjaja u svim tim zemljama gde se ovo desava? Ovo sto slusamo i cujemo je bukvalno 'svako svoga konja hvali' Iz moje perspektive, mi, kao obicni ljudi smo vec izgubili (iz mnogo razloga), a rat ce dobiti samo ratni profiteri. 5
MeanMachine Posted 30 minutes ago Posted 30 minutes ago (edited) On 3/13/2026 at 10:52 AM, Klotzen said: Neki izvori pominju da je cilj da se izazovu nemiri i da narod skine mule. Ne to nije bio cilj. Cilj je bio da se Iran obezglavi i da na vlast dođe neka struja koja će sarađivati sa Trampom. Pošto vidimo da je to propalo, za sada, mislim da se sada Tramp misli da devastira Iran do te mere da par meseci posle rata dođe do nove pobune stanovništva. Ovi stariji mogu da vrate film na bombardovanje SRJ, ma koliko da smo bili protiv Slobe nije nam padalo na pamet da za vreme bombardovanja protestvujemo ili da ga rušimo. No godinu dana kasnije pao je kao kruška. Sam Trump je priznao da su eliminisali prvi tim Irana racunali na drugi tim a onda je i drugi tim eliminisan i sta pojma nemaju ko ce da bude treci tim. To je bilo pre nego sto je zvanicno objavljeno da je Iran jos jedna monarhija regiona, sin je nasledio ajatolaha. Sto se tice SRJ, ona je qrac na bicikli za svetsku ekonomiju. Iran pak kontrolise Hormuz i sad ladno Tramp poziva KINU da posalje brodove u Homruz! https://www.reuters.com/world/asia-pacific/trump-says-many-countries-will-send-warships-keep-strait-hormuz-open-2026-03-14/ Da ne verujes. Imas toliku mornaricu ali nemas muda da je upotrebis. Pa Kinezi nisu budale to vide i samo ce da sacekaju da Trump ode i da zauzmu Tajvan jer ako Trump sa svim jastrebovima ne sme da izgubi par brodova u ratu sa Iranom (pogledajmo koliko su Rusi izgubili u Crnom moru pa su opet tamo prisutni) demokrate tek nece imati muda da ista urade posle 2030 protiv kineskog Kido Butai: Da su Japanci imali bolje podatke verovatno bi dobili i bitku sa Midvej ili da su imali samo malo vise srece... A tadasnji Japan je smesna industrijska sila u odnosu na danasnju Kinu ustvari tadasnji Japan je u brodogradnji stajao znatno bolje naspram diva ko sto je bila Ruzveltova Amerika, nego sto danas Trumpova Amerika stoji naspram Sijeve Kine. Edited 26 minutes ago by MeanMachine
MeanMachine Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago (edited) 2 hours ago, A sad said: I meni je logicno da je to cilj. Sa tim ostrvom imaju kontrolu Hormuza. Ocekivao sam desant tamo u prva dva tri dana. Sad su vec okasnilo sa tim. Nemas resenja za hormuz sem invazije na Iran. To radikalni u Iranu hoce. Pa cak hoce i Rusi a mozda i Kinezi. Iran ima konekciju sa Rusijom i Kinom (preko kineskih proksija). Danas ti ne znaci mnogo odlican oklop koji zapad ima (Rusi pak imaju mrtvacke sanduke ne zato sto ne umeju da naprave oklop vec zbog x drugih stvari npr nebuloza da tenk ne sme biti tezi od 50tona) jer danas fpv dronovi uniste i mocni Challenger. Challenger u Basri je bio pogodjen sa nekim suludim broj RPGova i preziveo ali operater drona bira gde ce da zakuca dron, ogromna razlika. Edited 19 minutes ago by MeanMachine
Klotzen Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 2 hours ago, A sad said: I meni je logicno da je to cilj. Sa tim ostrvom imaju kontrolu Hormuza. Ocekivao sam desant tamo u prva dva tri dana. Sad su vec okasnilo sa tim. Kada se loše planira onda se uvek kasni. Čitao sam mnogo različitih scenarija na netu ali ovo sa ostrvima je jedino što je ostvarivo. Ima još manjih ostrva u Hormuškom tesnacu koja su još lakša meta. Ostrvo može da se izoluje danonoćnim bombarodavnjem i da se spreči bilo kakva pojačanja za posade na njima. Ako je Ukrajina to uspela u Hersonu ovde bi to bilo još lakše, jer je vodena prepreka mnogo veća. @MeanMachine To sa Kinom je soljenje kineske rane. Naravno da Kina ne sme da dođe tamo jer bi odma pokvarila odnose sa Iranom zbog toga a kao ni SAD ne bi mogli da zaštite svoje tankere 100%. Ostaje im da ćute kao do sada jer ne smeju Iranu ništa da kažu.
MeanMachine Posted 22 minutes ago Posted 22 minutes ago On 3/12/2026 at 9:26 PM, fancy said: Spaja ako su nastali do 9 minuta jedan za drugim. Jbg to je bas kratko. Jel izvodljivo npr da bude nesto duze? X puta mi se desi da vidim neciji post i dok odgovorim imam dva posta.
MeanMachine Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago (edited) 14 minutes ago, Klotzen said: @MeanMachine To sa Kinom je soljenje kineske rane. Naravno da Kina ne sme da dođe tamo jer bi odma pokvarila odnose sa Iranom zbog toga a kao ni SAD ne bi mogli da zaštite svoje tankere 100%. Ostaje im da ćute kao do sada jer ne smeju Iranu ništa da kažu. Kina je samo jedna od pozvanih. I da sto bi ostatak sveta slao brodove ako je Amerika napravila sranje? Nek sami rese svoje sranje. Edited 8 minutes ago by MeanMachine
Klotzen Posted 3 minutes ago Posted 3 minutes ago Pa zato što njima treba nafta, narandžastom ne treba 🙂
MeanMachine Posted just now Posted just now (edited) 2 minutes ago, Klotzen said: Pa zato što njima treba nafta, narandžastom ne treba 🙂 Mogu oni bez iranske nafte imaju rezervi dosta plus imaju Rusiju koja pojma ne zna sta ce sa viskovima (navodno su spaljivali viskove). Jednostavno ovaj Trumpov iranski gambit mnogo smrdi na Putinov ukrajinski. Totalni zajeb. Edited just now by MeanMachine
Recommended Posts