JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pred nama je novi, osveženi, trkački vikend Formule 1. Nakon tronedeljne letnje pauze tokom koje timovi nisu smeli ni prstom da mrdnu, završen je kolektivni godišnji odmor najbržeg cirkusa na svetu. Predstojeći vikend obeležiće 15. trkački vikend u 2025. godini. Na poznatoj, više puta skraćivanoj i ukrajanoj stazi kraj primorskog gradića Zandvoort, u Holandiji, ponovo će se čuti vrisak hibridnih motora Formule 1. Kao što smo rekli, prethodni period po pravilniku nije mogao biti previše aktivan, vozači su se odmorili i orni su za nastavak. Najvažnija vest je da je kompletiran vozački duo, sada i zvanično, za 2026 godinu za novi Cadillac tim. Na moju veliku žalost eto oper Valterija Botasa i Čeka Pereza, ovog puta u istim bojama, na trkačkoj stazi. U principu dokaz da poslušnici ipak prolaze dobro u životu. Valjda novom timu treba iskustvo, pa je to jedan od motiva svakako, ali sam ja stava da je najbolje upariti jednog mladog i jednog iskusnog. U svakom slučaju, de facto borba nam predstoji između Norisa i Piastria za šampionsku titulu iako je Max matematički i dalje aktuelan, ali osim ako ne doživimo spektakularni zaokret u performansama i odnosima unutar Padoka, neće se tu ništa značajnije izdešavati. Očekuje se da će slobodno trkanje biti dozvoljeno dvojcu Papaje u trenutku kada se osvoji konstruktorska titula, što se očekuje za nekih 3-4 trkačka vikenda. Zandvoort je čudnačka staza, sa dosta malo mogućnosti za obilaženje, i veoma je važna aerodinamički, što Meklaren svrstava u glavnog favorita ove trke. Biće ponovo presudne kvalifikacije i start gde se lokalni heroj Max može uključiti i malo zapržiti čorbu. Ja to i priželjkujem. Nikada nisam voleo jednostrane šampionate, a nažalost to sve češće dobijamo u baš najbukvalnijem smislu reči. Prošle godine je viđena apsolutna dominacija Landa Norisa, to mu je ubedljivo najbolja i najubedljivija trka nakon koje je izustio ono podrugljivo "simply lovely" na radiu, imitirajući Maxove polusmorene proslave pobeda. Pireli se opredelio za neku osrednju mešavinu pneumatika za predstojeći vikend, očekuje se konzervativni jedan stop, najčešće M-H ali neki će vrlo verovatno biti i agresivni sa S-S-M strategijom. Satnicu vikenda pogledajte ovde. Uživajno! The boys are back in town. 1
Recommended Posts