Tom Bombadil Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Spoiler "До пре неки дан сам ценио да ће потенцијал за ескалацију у суботу бити отприлике 50:50, међутим након Председниковог обраћања где је практично најавио насиље, то сам сад 80% сигуран да се то десити. Постоји велика разлика између мирних протеста и уличних немира, морате бити спремни на све. Пошто је ова тема искакала више пута у приватним разговорима протеклих дана, а има доста људи који немају искуства са уличних немира, није наодмет да поделим своја вишедеценијска искуства са разноразних демонстрација, укључујући и оне насилне. Ово је идиосинкратично искуство, те позивам људе да изнесу примедбе и сугестије, поготову у погледу медицинских аспеката где сам тотални лаик. Многе ствари би требало да се здраворазумски подразумевају, али ако сам нешто научио у животу то је да се *ништа* здраворазумски не подразумева. Пишем имајући превасходно на уму мирне цивиле, који ионако чине 95% масе. Људи који имају релевантна искуства и који су спремни на друге мере углавном већ знају шта и како иде. 1. Општа спремност *Немојте излазити ако имате неке озбиљније здравствене проблеме, па чак и повишени притисак. Ако добијете срчани удар у сред масе од пар стотина хиљада људи дежурна кола хитне помоћи неће моћи да се пробију до вас, и иако ће се вероватно наћи неко ко ће вас изнети из гужве, то може да траје предуго. *Ако имате нападе панике, или клаустрофобију-боље немојте излазити јер нећете моћи лако да се пробијете изван масе *(очигледно) Немојте водити децу или кућне љубимце. 2.Правила понашања *Најбитније је да имате ситуациону свест. Дакле немојте блејати већ гледајте шта се дешава око вас, водите рачуна о расположењу масе јер сасвим сигурно нећете имати добар преглед дешавања даљи од 50м. Размишљајте о положају у простору, где можете да се крећете у случају да полиција крене у јуриш са неке стране. Ако познајете добро Београд мапирајте у глави где се налазе пасажи, унутрашња дворишта, паркови, градилишта, простори где можете да се склоните у случају ескалације, то буквално чува главу. *Мобилна мрежа ће извесно бити у паду, тако да се договарајте са људима унапред и правите резервне планове пре него што кренете, немојте се уздати у "чућемо се". *Шта год да се дешава-немојте паничити. Знам да је ово лако рећи, али морате задржати прибраност макар и падали мртви око вас. Успаничени људи су људи који су опасност и по себе, и по своје окружење. Шансе да се извучете из белаја су немерљиво веће уколико сте довољно прибрани да размишљате о томе шта радите. *Уколико идете са неким, а снажно препоручујем да идете у групи од макар пар блиских људи, водите рачуна где се налазе. У узбурканој маси је лако изгубити физички, па и визуелни контакт, а због пада мреже нећете моћи да се лако координишете. Ако треба-дрћите се за руке или за рамена. *Моја навика је да идем испред и са стране-због боље прегледности ситуације и могућности маневра, избегавам центар масе, али јасно је то није опција за све. *Најопаснији моменат је када крене јуриш полицијских кордона, који покрену стампедо масе. Ту је врло лако изгубити равнотежу или бити оборен, где ће вас прво изгазити сама маса, а потом ће вас уколико се не дигнете довољно хитро поломити полиција која неће гледати кога удара. *Глупо је што ово уопште морам да изговарам, али ако сте мушкарац водите рачуна о женама и девојкама (не само вашим). Немојте бити ко она мала пизда из Новог Сада која је побегла и оставила колегиницу да јој батинаши изломе вилицу. Ако паднете, лезите преко ње, боље да вама поломе кичму. 3. Полиција *Ма шта мислили о њима, немојте их провоцирати. Ту има свакаквог света, од психопата до сасвим коректних људи, многи су можда интимно и на нашој страни. Председникова освета над припадницима МУПа који су му вршећи дужност избубецали бахатог брата је нешто што се није заборавило. И они ће бити исцрпљени и нервозни, не препоручујем да их додатно раздражујете глупавим вербалним испадима. *Свакако немојте да их физички нападате, то је кривично дело и поред тога што тиме нећете ништа постићи јер су управо ту да они пију ударце уместо припадника власти који их заслужују. Поред тога што је напад на службено лице кривично дело за које следи једна до пет година затвора, убиће бога у вама у станици или неком приручном смештајном објекту, или обоје. *Ако полиција крене да вас бије, не бесмислено је пружати отпор, само се скупите у фетални положај, заштитите лице и чекајте да прође. *Запамтите број свог адвоката ако га имате, или га запишите на подлактици. У случају хапшења, са или без разлога, свакако нећете имати прилике да га одмах контактирате, а телефон ће вам бити одузет. Зато је битно да када вам дозволе контакт са адвокатом имате тај број да не губите време на додељивање службеног. 4. Агенти провокатори *Апсолутно сам сигуран да ће бити убачено најмање пар стотина провокатора који ће имати задатак да пруже повод полицији да ступи у дејство. Знајући калибар ликова којима СНС располаже, ту ће бити нешто људи из БИА, нешто студената КПУ који су били довољно глупи да не одбију ангажман, али ће већина бити полукриминалци са дна каце, ситни дилери, трећа постава са трибина, приватна обезбеђења и томе сличан олош. Ти људи се курче, али су у суштини кукавице који не знају како да поступају ван задате скрипте. Највероватније ће бити растурени на појединце или мале групе од 2-3 на широком фронту. Ако имате око лако ће те их препознати по качкетима и фантомкама, полицајци листом носе фармерке и горње делове тренерки. Када их видите да праве хаос НЕМОЈТЕ ИХ ЛИЧНО ПРВИ НАПАДАТИ, чак и ако сте физички у стању. Не знате да ли су наоружани и шта могу да ураде у паници. Такође без јасне ситуације људи око вас неће знати шта се уопште дешава и могу вас да грешком третирају као провокатора. Потражите редаре ако их има у близини, а како их вероватно неће бити довољно, скрените пажњу маси око себе да се ти ликови одстране. Ако имате двадесет људи који су сложни око тога, побећи ће. Ако вас пак први нападну, тражите помоћ људи око вас, и онда их поломите ко шпагете које треба да кувате у шерпици, у самоодбрани. 5. Ствари *Немојте носити ништа вредно. Без скупих сатова, без фотоапарата уколико нисте фоторепортер, без таблета, ако имате неки јефтин телефон пребаците или још боље клонирајте картицу на њега, без накита, без скупих наочара. Рачунајте да можете да останете без СВЕГА што имате на себи. Понесите пар хиљада динара, али не више од тога, а ни то вам вероватно неће требати. Не идете да се модирате него да политички протествујете. *Напуните телефон до краја, и ако имате понесите додатну батерију или пауербенк јер ће ово трајати цео дан, а можда и у ноћ. *Биће леп дан, тако да немојте претеривати са одећом. Сваки одевни предмет вишка ће вам бити сметња. *Обавезно обујте добре патике. трекинг ципеле или чизме (не мартинке) ако их имате. Рачунајте да ће те бар осам сати бити на ногама, можда и дуже. Форма мора да буде довољно чврста да издржи гажење у маси. Дакле нипошто не старке или неке фенси спортске патичице. *Препоручујем ношење лаког ранца, од 20-30л, не ручних торби које заузимају простор и руке. Нису лоше ни тактичке торбице које се везују око струка или бутина за ситнице. Обавезно понесите флашу воде, неке чоколадице, коштуњаво воће или сендвич јер нећете моћи ништа да купите у граду а требаће вам енергија и хидрација. Физиолошки раствор је врло препоручљив у случају сузавца, али нема потребе носити цео прибор за прву помоћ. Обавезно понесите влажне марамице, без алкохола, а ни газа неће бити на одмет. Будите минималисти, немојте трпати неесенцијалне ствари у ранац, сваки килограм се рачуна када сте сатима на асфалту. *Не препоручујем ношење новчаника, боље личну карту (коју морате ОБАВЕЗНО да имате при себи) и новац да завучете у неке сигурне џепове. Ако га и носите избаците из њега све сем тих есенцијалних ствари, заиста не желите да поново вадите сва документа у случају губитка новчаника. *Пошто је врло вероватно да ће летети сузавац, препоручљиво је да понесете гас маску, ако је имате. Проверите унапред да ли је филтер истекао, имате још времена да пробате да нађете заменски ако јесте. Приручна средства попут марама, хируршких маски и наочара за пливање су боља него ништа, али не могу да замене макар и полу-исправну гас маску. Ако вас сузавац поткачи НИПОШТО НЕМОЈТЕ ТРЉАТИ ОЧИ, искористите физиолошки раствор и газу или влажне марамице које нису на бази алкохола. Ко има додатне сугестије нека их слободно допише, извесно сам нешто испустио." Naketeh po bespućima fb-a na nekoliko saveta za ljude koji će izaći sutra. 1 2
shonke Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 37 minutes ago, Kooineeperk said: CaciLend je opkoljen, na Terazijama preeeevise ljudi, ne prestaju sa pumpanjem. Ima ljudi i kod skupstine i trgu Nikole Pasica. Kod Ada Mall-a ogromna kolicina ljudi jos ceka da se upute tamo. Kako li je misevima u parku da sve ovo cuju? A bukvalno vec sada nemaju kud... 😄 imace malo vremena pod okriljem noci da pobegnu odatle. Kod 6. BGD gimnazije masa ljudi. Ja verujte nemam pojma šta je ovo! 1
mrd Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, shonke said: Govna otkazuju sve autobuse, sve linije, lasta otkazala sve što vozi ka BG i prigradske linije. Nek popijem ban, boli me qrac: SEME SE ZATRLO SVAKOM KO ODLUČI DA UKINE PREVOZ KA BG SUTRA. Nemoj bre ban. Sami ce oni sebi doneti karmu. 🙂 Organizujte se i kolima. Ja nisam u BG sada, ali cu da budem 28, da vidimo ko nema prevoz. 🙂 kako ide ona pesma:"jbg, nmg" 😭
shonke Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 31 minutes ago, Kooineeperk said: Daj Bože... ali nismo mi te sreće.
Perkos2 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Oslobodioci i to pravi, oslobodili su ovaj namučeni narod straha. To je nešto što se nikad ne sme zaboraviti. 9 2 1
Clash Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Je li ko prosao skoro autoputem NS-BG sad? Hoce ovaj moj klipam da krene za jedno sat vremena pa ako je neko isao je li sve ok, nisu nista blokirali?
mrd Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Nikola said: Nije fer da se tako izvuče. Najbolje ko Causevsku. Za mirnu tranziciju vlasti sa mladom i postenom osobom kao zamena, najbolje da ga strefi srcka i kabooom. Ne zelim to nikome, ovo je sad samo partija karata. 🙂 4 minutes ago, Clash said: Je li ko prosao skoro autoputem NS-BG sad? Hoce ovaj moj klipam da krene za jedno sat vremena pa ako je neko isao je li sve ok, nisu nista blokirali? sedaj sa njime i pumpajte. 🙂
Clash Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ovo veceras mu dodje kao dnevna zurka za Novu godinu a sutra je docek. 1
Volter Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Clash said: Hoce ovaj moj klipam Ne vređaj omladinu matori prdonjo, pa i neka dobijem ban zbog ove uvrede. 2 3
Klotzen Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, Clash said: Je li ko prosao skoro autoputem NS-BG sad? Hoce ovaj moj klipam da krene za jedno sat vremena pa ako je neko isao je li sve ok, nisu nista blokirali? Moj brat je krenuo iz NS ok 16h autoputem, kaže čisto ko da nema ništa u BG, na naplatnim rampama manja gužva. Tako da ako ima gde da noći neka ode večeras. Mada može da spava i u kolima ako ih ne ide više od dvoje 🙂 1
mrd Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago starci more, ne dirajte omladinu. Pomozite im da urade ono sto mi nismo, a trebali smo. 1 2
Nikola Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Kakva energija dece skaču, pevaju smeju se posle toliko kilometara... gotov si bre smrdo jedna lažljiva i lopovska. 1 1 1 1
JohnnyDragon Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago https://www.instagram.com/reel/DHMUaAlshyI/?igsh=NXh6NGtpcDN3OWY= Pumpaj!!!
Clash Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 minute ago, Klotzen said: Moj brat je krenuo iz NS ok 16h autoputem, kaže čisto ko da nema ništa u BG, na naplatnim rampama manja gužva. Tako da ako ima gde da noći neka ode večeras. Mada može da spava i u kolima ako ih ne ide više od dvoje 🙂 Pisao sam vec ovde da su me ispalili za prevoz u subotu. Od tada su promenili jedno 45938 varijanti kad ce ici i koliko ce ih ici. Na kraju kaze da imaju neki stan u BG ( nadam se da je tako) i kaze opusteno, cucemo se. Sledeci odgovori na majcine poruke ce verovatno biti ok, da, ne, ok, ok, ne smaraj, ok… 1 1
Tom Bombadil Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Nego radi li taj bla bla car još uvek? Edited 3 hours ago by Tom Bombadil
Klotzen Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Izgleda se nešto događa kod ćacilenda. Evo pink zakazao specijalku u 22h.
shonke Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Clash said: Pisao sam vec ovde da su me ispalili za prevoz u subotu. Od tada su promenili jedno 45938 varijanti kad ce ici i koliko ce ih ici. Na kraju kaze da imaju neki stan u BG ( nadam se da je tako) i kaze opusteno, cucemo se. Sledeci odgovori na majcine poruke ce verovatno biti ok, da, ne, ok, ok, ne smaraj, ok… PUMPAJ CLASHE JUNIORE!!! 7 minutes ago, JohnnyDragon said: https://www.instagram.com/reel/DHMUaAlshyI/?igsh=NXh6NGtpcDN3OWY= Pumpaj!!! Ja mislim da sad ima jedno 100k ljudi na ulicama po BG!!! 3 minutes ago, Klotzen said: Izgleda se nešto događa kod ćacilenda. Evo pink zakazao specijalku u 22h. Na kamerama naxija se ne vidi ništa. Javljam sa lica mesta, uskoro kreće kolona od sa zvezdare. 2 2
Kooineeperk Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 minutes ago, Klotzen said: Izgleda se nešto događa kod ćacilenda. Evo pink zakazao specijalku u 22h. "Obojena revolucija", bla bla bla "provokacije, uvrede" bla bla bla "policija ih eto cuva"... Nista se nije desilo. 1 2
Čvarkov Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago https://n1info.rs/vesti/vlada-izmenila-uredbu-intervetnoj-jedinici-sira-ovlascenja-i-vise-opreme/?fbclid=IwY2xjawJBdjxleHRuA2FlbQIxMQABHWzMNQs_n6zqP01NgHvu2-V1Yz8uKl3ZLZg-RUzvD8oK5nDPi0VORc3rMg_aem_X0lDN1n2Rlq-lAnCAwQsmQ https://n1info.rs/vesti/studenti-iz-kragujevca-ostali-bez-prevoza-do-beograda-bia-skinula-tablice-sa-autobusa/?fbclid=IwY2xjawJBY65leHRuA2FlbQIxMQABHZWsNc0TH9GjxVywH8Ke-pqbk6uJJw9EdMPSPVoGfo_41XtfDJodMshESA_aem_oxl0BixQa5n1oiKjTpt6Kg Ambasada Rumunije je zatražila izvinjenje od Informera zbog njihove vesti da Rumuni planiraju da pljačkaju stanove po Beogradu tokom protesta. https://n1info.rs/vesti/doktorka-ucenjuje-roditelje-tesko-bolesne-dece-podrska-cacijima-zbog-terapije/?fbclid=IwY2xjawJBa-tleHRuA2FlbQIxMQABHZQDutIvLUSaFzYJwsvt6hQgM1KzE9uIuL2fsiAoXjuSM-ilMBAfvMjqvQ_aem_u_VrlxcA2quRl6nkilD64w Ceo dan sam završavao obaveze koje sam imao za ceo vikend pa eto iznad par linkova i vesti na koje sam naleteo, a mislim da nije bilo ovde. Uspeo sam sve da završim da bih mogao sutra da ispratim forum, vesti, uživo proteste, društvene mreže. Jbg, trenutno nisam bio u mogućnosti da dođem u Srbiju i da vam se pridružim pa mi ostaje da serem na forumu i pumpam od kuće. A studentima još jednom svaka čast na svemu što su uradili do sada kao i svima vama koji posećujete ovaj naš kutak i pružate im podršku kad i gde god možete. Verujem da ste svi trenutno u ovom raspoloženju, još jednom spavate i kreće jako pumpanje: Želim vam sreću i da budete bezbedni! 4 6
implant Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Sve puno od Slavije do Terazija, nema šanse da se od Londona probijem na mesto dočeka. Tj. ima, ali uz ozbiljno guranje. Edited 2 hours ago by implant 2
Plavi Dres Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Ima snimak bežanije iz Ćacilenda. Objafio ZLF na mrežama. Edited 2 hours ago by Plavi Dres 2 10 1
Recommended Posts