Don Dusko Posted yesterday at 08:52 AM Posted yesterday at 08:52 AM 11 minutes ago, DameTime said: Prejako Od ostalih vesti, 53. međunarodni filmski festival FEST odložen je sa marta na septembar, zbog ostavki koje su se desile od početka studentskih protesta i činjenice da bi mogao biti "politizovan" jer sve više umetnika podržava studente. Naši genijalci su odlučili da FEST zameni blokadniFEST, od 9. do 16.3. u Beogradu. Biće prikazani studentski filmovi, a selekciju istih će vršiti, pogađajte... studenti Kako Mile iz Zatvora grada moze da zove? :P
Volter Posted yesterday at 08:57 AM Posted yesterday at 08:57 AM Imao sam osećaj juče da je ceo Niš bio na ulici. Gde god se okreneš, gužva. Zapamtio sam još ranije kad sam dolazio u Nišu mesto gde spremaju odlične pljeskavice, tamo kod pijace i autobuske stanice cela ona ulica je sa radnjama, pa biraj de oćeš, al gužva bre, mrzelo me da čekam. Možda ovaj celodnevni program je nepotreban, 'bem li ga. Videćemo šta su pripremili za Beograd. I da, Niš je divan grad, divni ljudi, što bi rekli Leskovčani - zajebalo tutku. Niš je i na onakvim Vučićevim izborima pokazao šta misli o njemu, a na fer izborima Niš će ga razbucati. 8
nemanjaol Posted yesterday at 10:29 AM Posted yesterday at 10:29 AM @BattleBender Mislim da se ne treba opterecivati slikom koja se salje u svet i generalno prebrojavanjem. Tako nam je cela poenta bila na onim protestima u Beogradu da se vidi koliko ima ljudi. Veruj mi da je ovo milion puta bolje. Ovi skupovi se prave zbog ljudi koji u njima ucestvuju, da se ne ponavljam, evo sta sam pisao posle Kragujevca On 2/16/2025 at 12:48 PM, nemanjaol said: Bilo je veličanstveno juče u Kragujevcu. Teško preneti atmosferu i koliko je bilo ljudi i kako je sve to izgledalo, stvarno je trebalo doživeti. Kragujevčani su bili neverovatni domaćini. Toliko je bilo štandova sa hranom, pićem, bilo je u ponudi sve od peciva, pasulja, palačinki. Vrhunska organizacija, neverovatno kako ljudi mogu da se organizuju i kako sve funkcioniše kada postoji čist entuzijazam. Nemam pojma koliko je bilo ljudi, to bi možda neko iz Kragujevca mogao da proceni, ono što smo mi videli je da je praktično ceo grad bio pun. Kojom god ulicom da kreneš bilo je mase. Meni je kad smo stigli palo na pamet isto što i Romantiku, da bi bilo dobro da je postajao neki centralni momenat, da se prebrojimo, ali sam onda skontao da bi to bilo van koncepta celog događaja. I tek polako shvatam koliko je genijalno sve ovo što se radi. Ovi događaji su i pravljeni tako da izazovu interakciju i povezivanje među ljudima, to je glavni program skupa. Da ljudi vide jedne druge i da razmene osmeh, koju reč, 'podele koru hleba'. Neračunajući odavanje pošte, sva ostala dešavanja na glavnoj bini su vrlo kratka i tu čisto da daju neku minimalnu strukturu događaju. Malo možda preterujem, ali deluje mi kao da je sve pokazna vežba kako bi ovo društvo zapravo moglo da funkcioniše. Ljudi su fini, poštuju se pravila i slušaju se redari, nema nervoze i bezobrazluka, čisti se, nema đubreta, nadam se da će ljudima to pomalo i ostati i preliti se i na druge odnose i događaje. A jos jedna stvar koju sam juce skontao. Jos veca vrednost je povezivanje ljudi koji su organizovali sve ovo. Ovo su ozbiljni skupovi ogroman broj ljudi, klopa, redari, bezbednost. Svi ti ljudi su izgradili neke odnose i neko poverenje. To je ono sto ostaje za posle. Ti ljudi ce moci da se organizuju i za izbore i za bilo sta drugo sto treba @BattleBender Mislim da se ne treba opterecivati slikom koja se salje u svet i generalno prebrojavanjem. Tako nam je cela poenta bila na onim protestima u Beogradu da se vidi koliko ima ljudi. Veruj mi da je ovo milion puta bolje. Ovi skupovi se prave zbog ljudi koji u njima ucestvuju, da se ne ponavljam, evo sta sam pisao posle Kragujevca On 2/16/2025 at 12:48 PM, nemanjaol said: Bilo je veličanstveno juče u Kragujevcu. Teško preneti atmosferu i koliko je bilo ljudi i kako je sve to izgledalo, stvarno je trebalo doživeti. Kragujevčani su bili neverovatni domaćini. Toliko je bilo štandova sa hranom, pićem, bilo je u ponudi sve od peciva, pasulja, palačinki. Vrhunska organizacija, neverovatno kako ljudi mogu da se organizuju i kako sve funkcioniše kada postoji čist entuzijazam. Nemam pojma koliko je bilo ljudi, to bi možda neko iz Kragujevca mogao da proceni, ono što smo mi videli je da je praktično ceo grad bio pun. Kojom god ulicom da kreneš bilo je mase. Meni je kad smo stigli palo na pamet isto što i Romantiku, da bi bilo dobro da je postajao neki centralni momenat, da se prebrojimo, ali sam onda skontao da bi to bilo van koncepta celog događaja. I tek polako shvatam koliko je genijalno sve ovo što se radi. Ovi događaji su i pravljeni tako da izazovu interakciju i povezivanje među ljudima, to je glavni program skupa. Da ljudi vide jedne druge i da razmene osmeh, koju reč, 'podele koru hleba'. Neračunajući odavanje pošte, sva ostala dešavanja na glavnoj bini su vrlo kratka i tu čisto da daju neku minimalnu strukturu događaju. Malo možda preterujem, ali deluje mi kao da je sve pokazna vežba kako bi ovo društvo zapravo moglo da funkcioniše. Ljudi su fini, poštuju se pravila i slušaju se redari, nema nervoze i bezobrazluka, čisti se, nema đubreta, nadam se da će ljudima to pomalo i ostati i preliti se i na druge odnose i događaje. A jos jedna stvar koju sam juce skontao. Jos veca vrednost je povezivanje ljudi koji su organizovali sve ovo. Ovo su ozbiljni skupovi ogroman broj ljudi, klopa, redari, bezbednost. Svi ti ljudi su izgradili neke odnose i neko poverenje. To je ono sto ostaje za posle. Ti ljudi ce moci da se organizuju i za izbore i za bilo sta drugo sto treba 19 1
DJ_Vasa Posted yesterday at 11:05 AM Posted yesterday at 11:05 AM (edited) 4 hours ago, nemanjaol said: Mislim da se ne treba opterecivati slikom koja se salje u svet i generalno prebrojavanjem. Tako nam je cela poenta bila na onim protestima u Beogradu da se vidi koliko ima ljudi. Veruj mi da je ovo milion puta bolje. Ovi skupovi se prave zbog ljudi koji u njima ucestvuju, da se ne ponavljam, evo sta sam pisao posle Kragujevca Ovde bih samo dodao još jednu stavku koja se često previđa, a to je generalno buđenje, odnosno širenje svesti o tome da je režim loš, da je uništio temelje funkcionisanja države i da je potrebno napraviti jedan veliki reset. Protesti u gradovima i selima jasno pokazuju da ono što su studenti pokrenuli ima efekta. Svest o potrebi da se nešto menja je stigla i do mnogih malih mesta koja su do juče gledala sve kroz Pinkove ružičaste naočari i izveštavanje PTC-a. Veliki utisak su ostavili oni siromašni ljudi koje smo gledali kako dočekuju studente u prethodnim danima i izneli im sve što su mogli da odvoje za njih. Njima je to veliki trošak, otprilike kao nama da platimo da se pola kafane nakrka kavijara, a sve su dali iz iskrene namere. Šetnje kroz ta mesta su učinile više nego Pink i PTC jer se zaista ne može oćekivati da neki deda Milojko visi na Tnjiteru, dok baba Radojka perpričava šta je videla na instagramu. Naravno, ovo je prvi i najvažniji korak, a posle njega ostaje još mnogo da se radi. Maraton je tek počeo, a njegov uspešan završetak zavisi od celog društva. Edited yesterday at 03:24 PM by DJ_Vasa 12 1
The Walking Dravot Posted yesterday at 11:44 AM Posted yesterday at 11:44 AM Jebes svet, ovo se desava za nas. Credits: Dunja Dopsaj 12 14
dali_man Posted yesterday at 11:49 AM Posted yesterday at 11:49 AM 28 minutes ago, DJ_Vasa said: Ovde bih samo dodao još jednu stavku koja se često previđa, a to je generalno buđenje, odnosno širenje svesti o tome da je režim loš, da je uništio temelje funkcionisanja države i da je potrebno napraviti jedan veliki reset. Protesti u gradovima i selima jasno pokazuju da ono što su studenti pokrenuli ima efekta. Svest o potrebi da se nešto menja je stigla i do mnogih malih mesta koja su do juče gledala sve kroz Pinkove ružičaste naočari i izveštavanje PTC-a. Veliki utisak su ostavili oni siromašni ljudi koje smo gledali kako dočekuju studente u prethodnim danima i izneli im sve što su mogli da odvoje za njih. Njima je to veliki trošak, otprilike kao nama da platimo da se pola kafane nakrka kavijara, a sve su dali iz iskrene namere. Šetnje kroz ta mesta su ućinile više nego Pink i PTC jer se zaista ne može oćekivati da neki deda Milojko visi na Tnjiteru, dok baba Radojka perpričava šta je videla na instagramu. Naravno, ovo je prvi i najvažniji korak, a posle njega ostaje još mnogo da se radi. Maraton je tek počeo, a njegov uspešan završetak zavisi od celog društva. Ja ne mogu da verujem, cutali smo i trpeli 12 godina dikature, gledali srozavanje drustva, pljacku, bahatost, i sad, kad se napokon nasla sila koja je pokrenula velike promene u drustvu, mi ce gi dajemo neke rokove, nestrpljivi smo, nemamo veremena za gubljenje. izasli smo par puta na ulicu da ih podrzimo i umorili smo se... Ja dolazim 15.3 za Bg sa ogromnom zeljom da se vec tada okonca ova diktatura. Ako se to tada ne desi - nista, idemo dalje dok se ne desi. Za mesec, dva, pet, godinu dana... Ako se 15.3 ne desi nista i podrska studentima splasne, ja na svakim sledecim izborima glasam za SNS, jer za bolje i nismo... 2 1 1
uncletima Posted yesterday at 11:59 AM Posted yesterday at 11:59 AM Ako moze sad, iliti ako moze odmah. Ako ne, pakujem baklave i odoh kuci. 1
Div Posted yesterday at 12:16 PM Posted yesterday at 12:16 PM (edited) Vučić: "Mi jedemo sendviče, a oni prasiće!“ Vučić kaže da su studentski protesti „pobuna bogatih“ (?!) Budala!! Edited yesterday at 12:18 PM by Div 11 1
Don Dusko Posted yesterday at 12:22 PM Posted yesterday at 12:22 PM 5 minutes ago, Div said: Vučić: "Mi jedemo sendviče, a oni prasiće!“ Vučić kaže da su studentski protesti „pobuna bogatih“ (?!) Budala!! Prasici su ukusniji. Kreten.. Evo sad propoveda po skupovima kako su se profesori pobunili zbog para.
Div Posted yesterday at 12:26 PM Posted yesterday at 12:26 PM Nisam mogao odmah da postavim. Lepo kaže Kesić: 6
uncletima Posted yesterday at 12:37 PM Posted yesterday at 12:37 PM Izadjoh malo u dvoriste, da se od suza saberem i da psu kazem da me ne ujeda, mirise, skace po meni ( ), kad evo ti komsija na komsiju: Ja necu da me ta mafijaska banda vise laze. Hocu da moja deca, moji unuci, zive nekim normalnim zivotom. A ti, ako ti je dobro, slobodno nemoj da menjas taj kanal ekonomskog tigra... 1
Red Posted yesterday at 12:49 PM Posted yesterday at 12:49 PM (edited) Svaka čast, Nišlije na domaćinstvu, divni ljudi! Slažem se da se ne treba opterećivati brojkama i da se ceo dan narod kretao i nije stajao u mestu, ali treba istaći i momenat Studentskog edikta. Bio je to centralni događaj i odlično što je tako bilo, jer je tada većina ljudi došla, a i želela da bude tu, na Trgu, oko bine i u tom trenutku je zaista ogroman broj ljudi bio na jednom mestu, baš velika gužva i stiskanje i, ako bi tražili neki broj prisutnih, treba gledati taj momenat. Ispratih sa društvom i Novi Sad i Kragujevac i Niš, u Novom Sadu sam bio i pre, druga dva grada prvi put posetio, prelepa iskustva. Sad je red na nas, nadam se da ćemo se pokazati kao dobri domaćini. Vidimo se! Edited yesterday at 12:51 PM by Red 5 1
Perkos2 Posted yesterday at 01:23 PM Posted yesterday at 01:23 PM (edited) Moram da iznesem jedno zapažanje( za mene negativna pojava) a to je da je priličan broj učenika ovim marševa do KG i Niša prvi put posetio te gradove. Lepo je obilaziti Beč, Budimpeštu, Trst i Firencu, Solun i Istanbul ali ipak prvo upoznajte svoju domovinu. Nije sve tako crno po unutrašnjosti žive tamo naši sunarodnici težak život ali su tople i iskrene duše čak i kad kažu "pljačka nas Beograd" ne misle oni na običan svet u BG koji šljaka kod tajkuna za 300 evra već na vesića, malog, brnabić i slične bandite. Veliki je rezultat studentarije ovo upoznavanje Srbije i njenih stanovnika međusobn. Navijački gledano đavoli i meraklije su položili ispit sad je na BG grupama da se pokažu. Za jedne znami da su sendvičari( neće im to Srbija zaboraviti) ali ajde barem ostali neka pokažu bg gostoprimstvo 15.03. Edited yesterday at 01:24 PM by Perkos2 1
fancy Posted yesterday at 01:38 PM Posted yesterday at 01:38 PM 3 minutes ago, Perkos2 said: priličan broj učenika ovim marševa do KG i Niša prvi put posetio te gradove. Lepo je obilaziti Beč, Budimpeštu, Trst i Firencu, Solun i Istanbul ali ipak prvo upoznajte svoju domovinu. Aman, šta ti pričaš pa to su studenti a ne dokoni globtroteri Pri čemu je i ne mali broj njih baš iz tih mesta u koje su krenuli ili susednih... Znaju oni Srbiju sasvim dobro - pre svega su na fakultetima saznali i naučili dosta jedni o drugima. 1 1
DJ_Vasa Posted yesterday at 01:39 PM Posted yesterday at 01:39 PM 1 hour ago, dali_man said: Ja ne mogu da verujem, cutali smo i trpeli 12 godina dikature, gledali srozavanje drustva, pljacku, bahatost, i sad, kad se napokon nasla sila koja je pokrenula velike promene u drustvu, mi ce gi dajemo neke rokove, nestrpljivi smo, nemamo veremena za gubljenje. izasli smo par puta na ulicu da ih podrzimo i umorili smo se... Ja dolazim 15.3 za Bg sa ogromnom zeljom da se vec tada okonca ova diktatura. Ako se to tada ne desi - nista, idemo dalje dok se ne desi. Za mesec, dva, pet, godinu dana... Ako se 15.3 ne desi nista i podrska studentima splasne, ja na svakim sledecim izborima glasam za SNS, jer za bolje i nismo... 1 hour ago, uncletima said: Ako moze sad, iliti ako moze odmah. Ako ne, pakujem baklave i odoh kuci. Nigde nisam govorio o rokovima, ali mislim da je u onome što sam napisao suština sledeće: Maraton je tek počeo, a njegov uspešan završetak zavisi od celog društva. Osim studenata, u to društvo spadaju i svi oni koji štrajkuju ili su štrajkovali u skladu sa mogućnostima, oni što studentima iznose hranu, taksisti koji ih voze, oni što im daju smeštaj i mnogi drugi. Spadaju i oni koji su izviždali falusoglavog premijera, onaj koji je iznapušavao Kerušu na aerodromu, ona žena sa pumpe koja je oterala upišane SNS-ovce i ko zna ko još. Ovakve akcije bi trebalo da se šire po celom društvu, pa ako npr. neko od takvih pita na ulici koliko je sati, treba ga samo ignorisati i okrenuti se od njega kako bi shvatio gde mu je mesto. Čitam da se planira i miting SNS-a u Beogradu, pa bi bilo dobro organizovati se u skladu sa mogućnostima. Ako hoće da kupe nešto za jelo, ne treba im prodati, ako hoće da pišaju u kafiću, treba im zaključati WC, ako prolaze pored zgrada koje gledaju na auto-put, treba im okačiti plakat na kome piše da nisu dobrodošli i tome slično. Naravno, postoje i načini da se potroše ona čuvena jaja od 11 dinara.
Perkos2 Posted yesterday at 01:51 PM Posted yesterday at 01:51 PM 9 minutes ago, fancy said: Aman, šta ti pričaš pa to su studenti a ne dokoni globtroteri Pri čemu je i ne mali broj njih baš iz tih mesta u koje su krenuli ili susednih... Znaju oni Srbiju sasvim dobro - pre svega su na fakultetima saznali i naučili dosta jedni o drugima. Pričam o onom što sam čuo od jednog broja učesnika tih marševa a i ovde smo imali priliku da pročitamo da su ljudi prvi put obišli te predele. Ne kritikujem ja njih zbog toga nego to što organizuju izleti i ekskurzije na sve strane a preskače obilazak Srbije.
Red Posted yesterday at 02:04 PM Posted yesterday at 02:04 PM 1 hour ago, Red said: Ispratih sa društvom i Novi Sad i Kragujevac i Niš, u Novom Sadu sam bio i pre, druga dva grada prvi put posetio, prelepa iskustva. Tj. bio sam i u Kragujevcu, odnosno prolazio kad sam bio na ekskurziji sa gimnazijom, ali to je kao da nisam, tako da ovo računam kao prvi put. 😀
fancy Posted yesterday at 02:21 PM Posted yesterday at 02:21 PM 26 minutes ago, Perkos2 said: Pričam o onom što sam čuo od jednog broja učesnika tih marševa a i ovde smo imali priliku da pročitamo da su ljudi prvi put obišli te predele. Da si duže i pažljivije pratio video bi i da su ekipe za marševe pravljenje tako da većina poznaje ili bude iz mesta koje je odredište. Praktični razlozi. Naravno da su izjave za medije davali pretežno oni koji su recimo prvi put bili u nekom mestu, ali bilo je i dosta susreta sa svojim porodicama na ciljnom odredištu ili čak i usput... Sve je to jako ozbiljno isplanirano. 1
mrd Posted yesterday at 02:25 PM Posted yesterday at 02:25 PM (edited) 2 hours ago, Div said: Vučić: "Mi jedemo sendviče, a oni prasiće!“ Vučić kaže da su studentski protesti „pobuna bogatih“ (?!) Budala!! Ništa novo. Seti se 90-ih, kad je Matković (mislim da se tako zvao) poterao penzionere na Terazije sa ušća jer su tamo bili studenti. To je sve ista škola. Edited yesterday at 02:26 PM by mrd
Perkos2 Posted yesterday at 02:35 PM Posted yesterday at 02:35 PM 9 minutes ago, fancy said: Da si duže i pažljivije pratio video bi i da su ekipe za marševe pravljenje tako da većina poznaje ili bude iz mesta koje je odredište. Praktični razlozi. Naravno da su izjave za medije davali pretežno oni koji su recimo prvi put bili u nekom mestu, ali bilo je i dosta susreta sa svojim porodicama na ciljnom odredištu ili čak i usput... Sve je to jako ozbiljno isplanirano. I treba da bude ozbiljno isplanirano i za sad mogu samo da čestitam svakom ko je učesnik u tome. Bio sam u Aranđelovcu kad je stizala grupa koja je išla na sretenje u Kragujevac, prosto je bilo neverovatno kako ave funkcioniše, kako se niko ne buni, ne nalazi manu, ne kuka zbog neke sitnice. Ja kao staro gunđalo šunjao sam okolo da vidim imali li ubačenih da provociraju ali sve se držalo pid kontrolom. Ipak oprez je uvek potreban, ovi banditi sa vlasti neće prezati da naprave neko sranje
Volter Posted yesterday at 02:43 PM Posted yesterday at 02:43 PM 2 hours ago, Div said: Vučić: "Mi jedemo sendviče, a oni prasiće!“ Vučić kaže da su studentski protesti „pobuna bogatih“ (?!) Budala!! Sam se čovek trti za sprdnju. Vidim da sad Nišlijama obećava besplatan prevoz, besplatne udžbenike. U panici je, nema više onog junačenja i pozivanja na izbore. To je radio na početku protesta, sada kada vidi u kom pravcu ovo ide, ucvrcao se. Jedino što mu je preostalo jeste da što više ovo rasteže nadajući se da ćemo se izmoriti i izgubiti energiju. Svestan je on da lažima i obećanjima može da zamajava samo svoje birače, potkupljivanjima će pokušati da dobije nove, al ne valja mu ni ta rabota, ovo zaustaviti ne može.
Recommended Posts