Jump to content

FORMULA 1 PIRELLI UNITED STATES GRAND PRIX 2024 - 18-20.10.2024


JPM

Recommended Posts

Pozdrav kolege obožavaoci najbržeg cirkusa na svetu. Pred nama je runda 19 ovogodišnjeg šampionata. 

 

USA_Circuit

 

Velika nagrada Amerike, zvanično jedina, nezvanično jedna od tri, vozi se u Teksasu, na stazi Circuit of the Americas, izgrađenoj po notama poznatog gospodina Tilkea, prvi put se vozila 2012. godine.

 

Do sada je uspevala da pruži neke zanimljive trke, a najzanimljivija je bila ona u famoznoj 2021. sezoni kada je Hamilton sustizao prednost Verstappena. Svi znamo kako se ta sezona završila i koliko gorčine je ostavila mnogim iskrenim navijačima i ljubiteljima F1 trkanja. Ja sam lično tada bio uz Maxa ali više zbog tada surove dominacije Hamltona nego zbog nekog pravog navijačkog obredeljenja.

 

Staza ima dve DRS zone, od kojih je prva nakon krivine 11 najrealnija prilika za preticanje. Slepa krivina 1 često je umela da napravi haos, posebno na startu trke, pa možemo očekivati i tu dosta izbuđenja. Krivine 3,4,5,6 koje podsećaju na poznate S krivine Maggots i Becketts umeju da uhvate vozače na spavanju. Sve u svemu staza sa tri prilično različita sektora, što je čini dosta teškim za setup bolida.

 

Tokom ove jednomesečne pauze najjači utisak na mene ostavio je odlazak u penziju Danijela Rikarda, mada mislim da će se on već naći u nekoj drugoj seriji, premlad je da to bude kraj, kao i šansa Liamu Lawsonu da pokaže šta ume. Mislim da je borba za drugog vozača Red Bulla, pa što da ne u nekoj ne tako nerealnoj perspektivi i prvog vozača Red Bulla uveliko počela.

 

Montoya je najavio potencijalni pokušaj Aston Martina da angažuje Maxa Verstappena od sezone 2026, što bi verovatno izazvalo tektonske promene u ekipama. Kao mogući prvi vozači Red Bulla tada bi se pominjali najverovatnije Lando Norris, mada je on izjavio da je čvrsto uz Meklaren kao i George Russell koji ima takođe ugovor na samo još jednu sezonu.

 

Druga stvar koja mi je zapala za oko je sve veće potenciranje izjava Helmuta Marca kako Lando nema kohones da bude šampion. Sve je to super, matori, ali deluje da si se ipak malko...barem upiškio. Neka momci na stazi odluče ko ima a ko nema kohones.

 

Pireli je za ovu trku pripremio  ni tamo ni ovamo varijantu, sa C2, C3, C4 komponentama.

 

rwCsIkS.jpeg

 

Staza u Austinu ume da bude teška za zadnje pneumatike, ali se vrlo često isplaćivala i varijanta sa srednjim i mekim gumama, sa dva zaustavljanja. Videćemo.

 

Podsetiću da je ovaj vikend i sprint trka. Satnicu pogledajte OVDE.

 

Uživajte!!!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...