Jump to content

Razlika u godinama u braku i u vezama

Recommended Posts

Posted
11 minutes ago, Eddard said:

@Darko 

To što sam lekar ne ne čini stručnim po pitanju svih tema koje se tiču medicine. Bilo bi lepo, ali nemoguće. Možda mogu bolje da razumem neke stvari zbog osnovnog znanja, eventualno lakše da pronađem istraživanja i lakše ih protumačim, ali to je sve. Sve ostalo je logička greška Ad verecundiam. 

Malo sam iscepkala post.

Nadovezala bih se na ovo, @Darko , mislim da je baš bezveze što povlačiš mišljenje jednog lekara kao nešto što treba da stopira diskusiju, samo zato što se on slaže sa tobom. Evo jedan lekar ima drugačije mišljenje - i šta ćemo sad, što bi rekla Konstrakta?

Ako Darko i ja imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje, bez da smo evolutivni biolozi ili lekari, može i Vilhelmina. Tako da props što ne koristiš svoju profesiju da se izdigneš kao nekakav autoritet na temi. :')

Stvarno ne želim sad da se mačujem studijama, može svako ko želi da prouči thrifty gene vs. drifty gene hypothesis vs. maladaptation viewpoint.

Kao što sam i rekao u prethodnom upisu, mi u suštini i pričamo o istoj stvari i slažemo se, samo Darko i ja idemo mnogo dalje u prošlost. Da, dostupnost hrane u izobilju, pogotovo hrane bogate energijom (a to su uglavnom UH) i smanjena potrošnja kalorija su direktni uzroci gojaznosti (da ne idemo sad i leptine i ostale kurce), ali ono što stvara predispoziciju tj. sklonost, tendenciju, nazovite ga kako hoćete, jesu evolutivni mehanizmi, nastali pod uticajem prirodne selekcije, koji međutim sada, u situaciji koja je mnogo drugačija od one u kojima se se izdvojili, dovode do mismatch-a između potrebe i želje, pa stvaraju sklonost ga gojaznosti. Ljudi danas međutim mnogo više znaju, pa znaju i da to prejedanje nije više neophodno, već je čak i štetno, pa svojim razumom kompenzuju taj evolutivni momenat.

Bold 1: Paaaa, da.

Bold 2: Uh, nisam sigurna da se razumom nužno kompenzuje taj evolutivni momenat. I dalje ostaje da su neki uzroci biološki - kod nekih ljudi jednostavno ne radi taj "alert system", koji nam kaže kada je previše hrane/kalorija.

S druge strane, zaista je sve veći broj ljudi koji emocije kompenzuju hranom, pa ih radi binge eating. Ne verujem da evolucija to može da objasni. Prva se godinama borim sa tim i kilaža mi varira.

Poenta je da uzroci gojaznosti leže zaista u našim evolutivnim osobinama koje i moderni čovek ima i imaće ih još dugo, a koje se danas nalaze u mismatchu sa selekcionim pritiskom, koga jelte, uglavnom više nema. Sad, da li je thrifty ili drifty ili nešto treće, tu lome koplja i evolucioni biolozi, a kamoli mi ovde. 

Exactly :)) 

@DameTime ne može taj trait da se izbaci evolucijom zato što su potrebne hiljade i hiljade generacija za tako nešto, a drugo, medicina i društvo danas uopšte pomažu i ljudima koji imaju taj trait da dožive dovoljno dugo da imaju potomstvo. Ne postoji selekcioni pritisak da se takve jedinke uklone iz populacije. Nema predatora koji će ih pojesti tako debele i spore. A sami umiru uglavnom posle reproduktivnog perioda. Tu onda evolucija nema šta da traži.

Okej, ovo je validan argument. 

• Like 1
Posted
13 minutes ago, DameTime said:

S druge strane, zaista je sve veći broj ljudi koji emocije kompenzuju hranom, pa ih radi binge eating

Tako je. Teško je to suspregnuti samo razumom ili snagom volje. A kad se to pokušava na nezdrave načine lako je ući u začarani krug poremećaja u ishrani. 

Brza, zasitna hrana, natankana šećerom je na neki način legalna droga, lako dostupna i najčešće jeftina. Otud i pojava da je gojaznost češća među siromašnijim slojevima nego među bogatima. Koji opet mogu da priušte kvalitetno/skupo, plus razna pomagala, a što je ljudima skromnih finansijskih mogućnosti nedostupno. 

Posted

Zaboravih da dodam, mislim da je možda Dejm ranije pomenula - odnos prema hrani i patterni ishrane se najčešće usvajaju u primarnoj porodici, od roditelja/staratelja i sl. 

Vrlo je teško odučiti se od tih usvojenih obrazaca ponašanja, kao i stalna borba da se ostane vitak tokom života, kad je osoba bila gojazna kao dijete/u periodu razvoja.

Naišla sam na izraz da (masne) ćelije pamte, pa će se masti uvijek deponovati tamo gdje su "naučile" u razvojnom periodu. Da se laički nespretno izrazim 🙂 Može neko stručniji da objasni ako je ova teorija validna. 

Posted
13 minutes ago, Mina D. Harker said:

Otud i pojava da je gojaznost češća među siromašnijim slojevima nego među bogatima. Koji opet mogu da priušte kvalitetno/skupo, plus razna pomagala, a što je ljudima skromnih finansijskih mogućnosti nedostupno. 

Sad bih ja, da sam dokon, i ovde ubacio evolutivni element i rekao, pa da siromašni (hint thrifty gene) se boje da sutra neće imati da jedu, pa jedu ono što imaju/mogu da priušte, a što je nekvalitetno, ali visokokalorično, pa time zadovoljavaju svoje thrifty gene 😬.

Ali nisam dokon, pa neću 😁.

Meni je evolucija jedna od omiljenih tema i mišljenja sam da apsolutno sve (ok, skoro sve) može da se objasni kroz nju. 

5 minutes ago, Mina D. Harker said:

Zaboravih da dodam, mislim da je možda Dejm ranije pomenula - odnos prema hrani i patterni ishrane se najčešće usvajaju u primarnoj porodici, od roditelja/staratelja i sl. 

Vrlo je teško odučiti se od tih usvojenih obrazaca ponašanja, kao i stalna borba da se ostane vitak tokom života, kad je osoba bila gojazna kao dijete/u periodu razvoja.

Naišla sam na izraz da (masne) ćelije pamte, pa će se masti uvijek deponovati tamo gdje su "naučile" u razvojnom periodu. Da se laički nespretno izrazim 🙂 Može neko stručniji da objasni ako je ova teorija validna. 

U pitanju je broj masnih ćelija koji se određuje u detinjstvu, kasnije se samo pitanje koliko će masti da skladište, manje ili više. A ako se u detinjstvu razvije mnogo masnih ćelija, što se dešava pod uticajem ishrane, onda naravno da u odraslom dobu postoji povećan kapacitet za skladištenje masti, tj. povećana sklonost ka gojaznosti. Tako da, da. Tačno je.

• Like 1
Posted
5 minutes ago, Eddard said:

Sad bih ja, da sam dokon, i ovde ubacio evolutivni element i rekao, pa da siromašni (hint thrifty gene) se boje da sutra neće imati da jedu, pa jedu ono što imaju/mogu da priušte, a što je nekvalitetno, ali visokokalorično, pa time zadovoljavaju svoje thrifty gene 😬.

Ali nisam dokon, pa neću 😁.

Meni je evolucija jedna od omiljenih tema i mišljenja sam da apsolutno sve (ok, skoro sve) može da se objasni kroz nju. 

I meni je kapitalizam jedna od omiljenih tema, mišljenja sam da skoro sve može da se objasni kroz njega. 🙄😅

Ljudi koji nemaju jedu nekvalitetnu hranu zato što bukvalno, najčešće day-to-day, ne mogu sebi da priušte bolje. Oni uglavnom žive od danas do sutra, nažalost, ako pričamo o tim najsiromašnijim slojevima.

Tako da, početni korak možda jeste biološki, ali ono što ga ispucava u stratosferu jesu društvene okolnosti.

Posted
2 hours ago, DameTime said:

Ako Darko i ja imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje, bez da smo evolutivni biolozi ili lekari, može i Vilhelmina. 

Ja samo da prijavim da na ovu temu ”lupam iz glave” jer je moje prethodno obrazovanje usko vezano za biologiju, evolutivne prilagodbe biljaka i zivotinja, uopste za funkcionisanje zivog sveta na ovoj planeti. Cetiri duge godine anatomije i fiziologije biljaka, genetike, ekologije, entomologije, fitopatologije, klimatologije, zoologije, dendrologije… pa valjda nekog djavola znam o tome.

Sad me dodatno zainteresovalo, pa sam konsultovala i AI. Pitala sam je odakle nam zelja za slatkom hranom. Dobila sam sest mogucih fizioloskih faktora, od kojih jedan jeste onaj evolutivni program koji je Eddard pomenuo, a koji nam signalizira da tu lezi izvor snage i energije neophodnih za prezivljavanje. Ali tu su i promene u nivou secera u krvi, glad i nedostatak hranjivih materija, umor i nedostatak sna, hormonalne promene i zedj, dehidracija koja se lako zameni zeljom za slatkom hranom. A dobila sam i tri moguca psiholoska uzroka: stres i osecanja, nauceno ponasanje tj navike i cist hedonizam. 
Zanimljiva tema. Da nam moderatori nisu prezauzeti banovanjem neduznih forumasa, mogli bi da splituju.

• Like 2