Jump to content

ABA liga 2024/2025. - "Jer nama Bliski istok, nikad nije bio blize"


Kooineeperk

Recommended Posts

povredjeni vec neko vreme, nisu igrali prijateljsku protiv borca pre 10ak dana

 

meni je ovo ispadanje spartaka ocekivano

prevelik je hajp oko njih, a em nemam poverenja u jovanovica, em ovakvi instant projekti po pravilu ne daju rezultata

a oni menjanjem trenera i igraca kao na traci potvrdjuju da su takav tip projekta

npr odlazak barne, jedini igrac iz subotice i dalje mlad, napreduje iz godine u godinu, prosle godine im bio lider

takav igrac ostaje u ozbiljnom klubu, osim u slucaju ponude nekog znacajno veceg kluba

a njima je barna otisao u fmp

 

imaju oni kvalitetne igrace, pre svega denijels i miletic koji ce za godinu, dve igrati na visem nivou sigurno, ali po budzetu su u prvih 6 ABA ekipa, a ubedjen sam da ce zavrsiti dosta nize

sanse da jovanovic zavrsi sezonu u spartaku su minimalne, pre bih se kladio da nece ni do nove godine izdrzati

 

 

sto se spartakove hale tice svaka cast sto su ulozili dosta, renovirali i uveli odredjene novotarije, ali na sta ona hala lici nemam reci.

to naravno nema veze sa danasnjim spartakom. pravi onaj megalomanski nefunkconalni istocnoevropski objekat.

vidjao sam svakavih zdanja, ali suboticka hala je u vrhu besmisla

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Romantik said:

Mega ove sezone nema neprikosnovenog lidera za razlikau od dosta godina unazad, tako da je ovo idealna prilika za Baraca da se potvrdi kao trener, jer ako uspe i sa ovim timom bez jasnog lidera da bude ozbiljan faktor onda skidam kapu, ali ja mislim da ce Mega imati bas los start sezone, nisam gledao kalendar ali ne verujem da mogu uzeti vise od jedne pobede u prva dva meseca protiv neke od ekipa koje su projektovane za gornji dom.

 

Da, nemaju "go to" igrača kao što su i ranijih sezona, a i prošle imali Topića, pa onda Đurišića. Pritom im je indeksno najjači igrač, Plavšić, takođe otišao. A kao šlag na tortu, glavni favorit za ulogu novog lidera, koji bi mogao da ima breakout sezonu, Stefan Miljenović, neće biti na parketu do nove godine, a verovatno i duže. Kako će Mega i Barać to ispeglati, videćemo. Ipak, ništa novo za njih i ništa sa čime se već nisu susretali kada dođe do smene nosilaca.

 

Sa pozitivne strane, uz Miljenovića su zadržali još taj gro rostera, u vidu pre svega Jelavića, pa onda Filipa Jovića, Maloveca. Veće uloge se očekuju za Bogoljuba Markovića, Milijaševića, Vukčevića. Svi godinu dana stariji, iskusniji, neko će sigurno imati breakout sezonu. Jović od bekapa Plavšiću do startnog centra (barem bi trebalo, nekoliko 20+ poena utakmica na pripremama), a znamo da brojke visokih sa minutažom u Megi nikad ne omanu.

 

Pojačanja im nisu zvučna ali će sigurno barem neki dobiti jaku ulogu, pre svega verujem Kondić i Mihailo Petrović (dosta dobre brojke za obojicu tokom priprema) u odsustvu Miljenovića na 1/2, a možda i Dušan Tanasković uzme minute na 5 Joviću - nakon odlične sezone u MZT-u.

 

Videćemo šta će biti sa novopečenim seniorima, Kajilom i Krofličem, ali sudeći po pripremnim utakmicama, ipak će još sačekati na neku značajniju ulogu.

 

U svakom slučaju, sumnjivi su na prvi pogled, ali znamo kako u Megi uvek iskoči neko novi, neka nova energija, i ne bi čudilo da ponovo budu prijatno iznenađenje i mina za sve. Uz propratne naše komentare "a nikad mlađi nisu bili...". A ako ne krene dobro, ne sumnjam u hitru reakciju na tržištu sa nekim novim Kendrikom Perijem.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Evo neko moje vidjenje situacije

 

16 MORNAR
Posle proslogodisnjeg kolapsa, hapsenja mladjeg Pavicevica, dugova, blizi su tome da ne zavrse sezonu nego da izbegnu poslednje mesto.
Na kraju su uspeli skrpiti tim i dovesti igrace, mahom trecerazredne amerikance. Majznacajnije ime u ovom rosteru je Ilija Djokovic, a ekipa bi i u ABA2 bila pri samom dnu

 

15 KRKA
Ekipa koja je bila poslednja prosle godine sa svega 5 pobeda u medjusezoni je ostala bez nekoliko bitnih igraca, a pojacanja su vise nego upitna. Iako nemaju probleme koje muce Mornar i(li) Cibonu deluje da nisu u stanju sklopiti konkurentan tim. Jedino potpuni raspad Mornara je razlog sto ih nisam stavio na poslednje mesto.
Pred kraj prelaznog roka su doveli spanca Garsiju, krilo Barseloninog djaka.
On ce im izvesno uz Spana i Cerkvenika biti nosioc, dok bi petorku trebali popuniti dva drugorazredna amerikanca.
Od mladih imaju Jurkovica, Klobucara i majmladjeg Smrekar  od kojih se ocekuje rast i napredak. 
Tu je jos nekoliko domacih igraca kao ispomoc. Sve u svemu tanko, a deluje da ce najvise problema imati u reketu. Samo mladi Jurkovic je visi od 202 i to ce druge ekipe itekako kaznjavati.

 

14 CIBONA
Neverovatno da klub takve tradicije iz glavnog grada Hrvatske i drugog najveceg grada regije godinama ne moze izaci iz ovog ponora.
Opet se do maltene samog starta lige nije znalo ni da li ce se takmiciti, o sastavu da i ne govorimo. Na kraju opet su tu, sa istom neizvesnoscu ka i prethodnih godina i ponovo kao prosle godine, Cibona ima dva trenera. Ovaj put zbog nekog besmislenog pravila HKS zbog kog novog trenera amerikanca Tomasa ne mogu registrovati za hrvatsku ligu. Iz ekipe im je otisla gotovo cela proslogodisnja prva petorka, ali cibona je jedan od retkih klubova koji se mogu pohvaliti da imaju petoricu igraca Radovcic, Perasovic, Majcunic, Vukovic, Bundovic koji su tu 3 i vise godina, kojima se prikljucio i povratnik Smailagic.
Tu su jos jedan amerikanac, Nigerijski centar i mozda najzvucnije ime juznosudanski rerezentativac Jok. Uz nekoliko mladjih hrvatskih igraca ovo je ekipa jasno ogranicenog dometa, ali sa druge strane nece biti iznenadjenje
 ako zavrse i neko mesto iznad ove pozicije

 

13 SPLIT
Splitu su otisli gotovo svi nosioci igre iz prosle sezone osim najboljeg igraca Sortera. Sorteru koji je pormenio preko 20 klubova u karijeri ovo ce biti cetvrta uzastopna sezona u Splitu, sa kratkim izletom u Kinu. Bice i prvi stranac kapiten u istoriji ovog velikog kluba. Apsolutno sve ce polaziti od njega i on je glavna snaga Splita, problem je sto je napunio 35 godina i za ocekivati je da fizicke karakteristike polako slabe. Od stranaca tu je zanimljiv centar Bemson, prosle godine je igrao u Poljskoj i u oba meca potpuno nasigrao Miletica. Drugi centar je dugogodisnji ABA igrac LJubicic, tako da je Split ispod kosa dobro polriven. Na pleju imaju tri igraca koja su proteklih godina bili reprezentativci Hrvatske, Kapusta, Katic i Jordano.
Medjutim znamo svi kakve je probleme imala reprezentacija Hrvatske, narocito na pleju, tako da to i ne govori mnogo o kvalitetu ovih igraca, radi se o tek solidnom ABA nivou. U ekipi su jos mladi Tisma i nekoliko iskusnijih domacih igraca koji popunjavaju roster.Kvalitetnije od ove tri najslabije ekipe, ali gotovo sigurno nedovoljno kvalitetno za plej off borbu.


12 ZADAR
Zadar je promenio maltene celu ekipu, ostala su 3 igraca od prosle godine, a sto je vaznije otisao je Bozic koji im je poslednje dve godine bio igrac od kog je bukvalno sve polazilo, pored njega ostali su i bez jos dva jako bitna igraca Dreznjaka
i Lakica. Ostali su Ramljak, Zganec i Mazalin te mladi Klarica. Bozicevu ulogu, makar u nekoj meri bi trebao preuzeti Gegic, od poznatijih igraca stigli su Kalajdzic, Proleta i najzvcnije ime Mihailovic. Tu je mladi Amerikanac sa koledza. Za ocekivati po ovom sastavu da Jusup opet igra bez klasicnog centra sa dosta igraca u ekipi spremnih da preuzimaju i brane vise pozicija. Prilicno tanko sve u svemu, stavljam ih ispred Splita zbog jakog domaceg terena i iskusnog trenera. 


11 SC DERBY
Ove sezone su se malo vise oslonili na mlade igrace, sto meni deluje i najrazumnije za razvojne klubove (kad im je vec dopusteno da se takmice u istoj ligi sa glavnim klubovima).Otisli su Dovkins, Dreznjak Ivisic, Kapusta.
Jedini stranac je povratnik solidni plej Erik Nil, od iskusnih tu su Nikolic, Hadzibegovic i Pavlicevic. Od mladih Drobnjak, Bogavac, Andjusic, Grbovic i svakako najinterasantniji krilni centar 2006to Mirkovic.On je i prosle godine imao solidne minute, 
ove sezone bi trebao u potpunosti da se afirmise. Biice zanimljivo pratiti njegove okrsaje sa Meginim Jovicem i Markovicem i Borcevim Nikolicem.
Derbi ce gotovo izvesno izbeci borbu za opstanak, ali tesko ce do plej ofa


10 FMP
Fmp ove godine mnogi vide u gornjem delu tabele. Meni se ova njihova ekipa ne svidja narocito. Natrpali su ekipu slicnim igracima na poziciji 3/4 tako da je amerikanac Pen koji je dosao letos iz Dinamika, vec otisao u Rumuniju.
Tu su starosedeoci Saranovic i Simovic, povratnici Tomasevic i Lazarevic, te Barna i Radosavljevic. Guzva u najmanju ruku. Spolja imaju od prosle godine Novaka, Rebeca, Robertsa i Stojanovica, pod kosem su tu Kuzmic, Gasic, povratnik Tasic i Mladi Stanojevic koji je stigao iz Jokera. Igrace ove godine i Fiba ligu sampiona i verujem da ce im to jos samo otezati nastup u ABA ligi.
Nece biti nikakvo iznenadjenje ako ih vidimo u razigravanju sa Vojvodinom za 6to srpsko mesto u ligi naredne sezone


9 IGOKEA
Igokea nekako svake godine deluje po malo slabije. I dalje igraju Ligu sampiona, ali deluje da je budzet manji nego ranije. Otisli su Josilo, Nakic i Kondic. Tu su i dalje iskusni Milosavljevic i Jeremic, doveli su nekoliko prosecnih amerikanaca od kojih je najbolji i najpoznatiji bivsi igrac Borca i Fmp, Brajs Dzons, tu je nekoliko domacih igraca da popune rotaciju Gavrilovic, Pusica, Maric i imaju talentovane Radosica i Stankovica.
Najlepsa vest je da je pred start sezone zaigrao i potpisao Borisa Simanic. Verovatno ce se boriti za Plej off jer su kvalitetniji od ovih ekipa iz donjeg doma, ali za nesto vise tesko da imaju kvaliteta.


8 SPARTAK
Debitant u ABA ligi. Jos jedan instant projekat u tri godine preskocili su tri ranga. Ove godine su vec pokusali i u kvalifikacijama za Ligu sampiona sto se neslavno zavrsilo. Iako su mnogo ulozili i po budzetu su u prvih 6 ekipa, nemam bas mnogo poverenja u njih. Na prvom mestu jer su u poslednjih godinu dana izmenjali 20+ igraca i 3-4 trenera. Deluje da zele uspeh odmah i po svaku cenu, a to obicno ne ide tako. Ni Vlada Jovanovic kao trener mi
ne uliva narocito poverenje i sumnjamd a ce se dugo zadrzati na klupi. Od igrackog kadra imaju tri stranca od kojih je najkvalitetniji ex igrac cacka 94 krilo Denijels, uz njega ekipu ce nositi bivsi centar Partizana i Borca Miletic. Tu je i velik broj poznatih ABA igraca iz regiona Gordic, Momirov, Cerovina, Tejic, Danilo Nikolic, Rudan. Kvalitetniji su od ekipa donjeg doma, medjutim zbog pravila o 6 srpskih klubova nije iskljuceno da se nadju u borbi za izbegavanje baraza.


7 CEDEVITA
Smanjen budzet, promenjen trener, deluje da ce napraviti korak nazad. Klub bez identiteta, slab domaci teren, igrce i evrokup, pre bih ocekivao da padnu jos neko mesto, nego da se umesaju u borbu za vrh. Ekipa dosta promenjena, otisli su Dragic, Omic, jos ranije pred kraj prosle sezone i matkovic, zatim Kobs, Dzons. Dovedeni uglavnom amerikanci, osrednjeg evropskog kvaliteta.
Ekipu cine 5 amerikanaca, francuz, litvanac i od domace osnove Blazic, Aleksej Nikolic, Glas, Bine Prepelic. Zagarantovana osrednjost, nemaju kvalitet da ugroze ekipe iz vrha, a daleko su jaci od donjeg doma.


6 DUBAI
Na papiru ovo je definitivno top 4 ekipa. Ali posto se radi o instant projektu, sve je novo, kosarka se valjda prvi put igra u Dubaiju na iole ozbiljnom nivou, klub kao takav je nov, mislim da ce im trebati vremena da rezultati isprate ulaganja. Svakako ih ocekujem u gornjem domu, prosto su previse ulozili, ali mislim da je za top 4 rano.
Ekipa je naravno nova, trener Golemac, igraca ima sa svih strana sveta najvise iz "regiona" i amerikanaca. Mahom su to igraci nekog evrokup nivoa.
Na kraju je na otvoren ugovor kao najvece pojacanje stigao Bertans. Od igraca sa ABA iskustvom tu su Uskokovic, Prepelic, Andjusic, Radosevic i Dangubic.


5 MEGA
Mega opet krece sa jako mladom ekipom, ovaj put bez ijednog iskusnijeg igraca, najstariji igrac im ima 23 godine. Otisli su im Djurisic u NBA, Plavsic u Zvezdu, glavni prospekti su Jovic I Markovic, tu su od viokih jos Jelavic i Malovec koji im drzi odbranu.
Spolja imaju povredjenog Miljenovica, Milijasevica, Kondica i Petrovica svi oni su i dalje mladi igraci koji se nesto sporije razvijaju, ali sigurno ce napredovati. Tu su jos i najmladji Kejil I Kroflic obojica bekovi 2006 godiste, koji ce sigurno dobiti priliku.
Klasicna Megina ekipa sa mnogo mladih talentovanih, visokih "dugackih" igraca,sa mnogo trcanja i tranzicije, fizicki ce im malo ko poci parirati.
Oni uvek najlosije deluju na pocetku, kako sezona tece sve su bolje. Prosle sezone su drugi deo sezone imali 10-3 i nakon toga lagano izbacili cedevitu u PO i to nakon sto su u polusezoni ostali bez ubedljivo najboljeg igraca Topica.
Na kraju krajeva, ako krene bas lose Mislo uvek lako mozes posegnuti za nekim kvalitetnim resenjem iz njegove agencije.


4 BORAC
Ovde sam krajnje subjektivan, stavio bih nas na prvo mesto, ali posto vidim da nas mnogi guraju na samo dno, evo neka ovo bude neka sredina 🙂 
Tim je dosta promenjen, najvaznije Mijatovica je an trenerskom mestu zamenio Ocokoljic i mislim da je to ogroman napredak. Iz proslogodisnje ekipe zadrzan je samo kapiten Carapic, Manojlovic i mladi Nikolic. Najpre su stigla dva Litvanca krilo Furmanavicius, treci strelac
litvanskog sampionata i dobro poznati kombo bek Valinskas (ex FMP). Vratio se Josilo, da po najavi trenera igra na cetvorci i bude neka vrsta mentora Nikolicu. Centarski par cine jos jedan povratnik Gagic i mladi Pavicevic iz FMP. Plejevi amerikanci povratnik u Borac Boldvin
i igrac sa koledza Dejvidson. U ekipu se vratio i mladji Curcic iz USA, a tu su iako ce na dvojnu mladi plej Radovic i centar Jankovic.
Pripreme su krenule katastrofalno na prvoj utakmici se povredio Carapic, koji je kao kapiten i igrac koji je celu karijeru u Borcu trebao biti od velikog znacaja za ovu novu ekipu. Posle jos nekoliko povreda Valinskasa i Manojlovica, probalo se sa potpisivanjem Radicevica koji duze trenira sa ekipom, ali nista od toga, pa je doveden jos jedan Amerikanac plej Smit, bivsi student Micigena, igrao u Nemackoj i Turskoj. Od januara ekipi bi se trebao pridruziti i povredjeni Marko Radovanovic.
Na pripremnim se uglavnom gubilo sto nije cudo sa obzirom na povrede, na kraju je ubedljivo sa 30ak razlike pobedjen Zlatibor. Gledao sam pripremnu protiv Mege i gledajuci ovaj sastav meni ovo deluje sasvim pristojno. U svakom slucaju solidno kvalitetnije od ovih 5-6 najslabijih ekipa. Borba za plej off bi trebala biti realnost.
Problem je sto opet postoji kvota od 6 srpskih klubova, a Vojvodina ce najverovatnijeosvojiti ABA 2, pa da bi se izbegao baraz treba biti bolji od svih srpskih timova.
Ako sve idealno klikne, ako proradi domaci teren (a postoje naznake da bi trebalo) i  ako se ovi mladi igraci budu razvijali ovo 4 mesto uopste nije nedostizno


3 BUDUCNOST
Vec po obicaju Buducnost "prejaka za rnr, preslaba za kik boks". Blizance evroligase ne mogu ugroziti, a daleko su ispred ostatka lige.
Ove sezone nisu mnogo menjali ostao je trener i verujem da je Zakell jedna od prednosti Buducnosti. Ostali su Ferel i Rajt kao odlican par plejmejkera. Kamenjasu pod kosem drustvo ce praviti pojacanje iz NBA Nigerijac Azubuike. Stigla su jos dva dobra
Amerikanca Saliven i Morgan, tu je od ranije njihov zemlajk Megi verovatno najbolji suter ABA lige. Od domacih tu su jos Tanaskovic, Ilic, Dreznjak i mladi Jovanovic koji se vratio iz USA.
Nesumnjam da ce ako nista biti u stanju da ozbiljno pritisnu Zvezdu i Partizan opterecene Evroligom i naprave iskorak u Evrokupu u odnosu na proslu sezonu.


2 CRVENA ZVEZDA
Sampion, a ujedno ekipa koja nije ostala bez ijednog nosioca od prosle godine, jos su se znacajno pojacali sa srpskim reprezentativcima povratnicima Kalinicem i Dobricem, Plavsic je dosao iz Mege i trojica odlicnih Amerikanaca 
Mekintajra, Kenana i Dauma sva trojica iz evroligaskih ekipa. Cudo treba da se desi pa da Zvezda ne zavrsi u prve dve ekipe. Ono sto bi ih moglo sputati u pohodu na osvajanje ABA su svakako vece ovogodisnje ambicije u Evroligi.
Sa 8 sto aktuelnih, sto bivsih reprezentativaca nepamtim kad je neka ekipa imala jacu domacu osnovu. Ekipa ima kvalitet i dubinu, pre bi problem mogla biti pretrpanost rostera i cinjenica da ima dosta igraca slicnih karakteristika. Deluje i da je pozicija krilnog centra najslabije pokrivena


1 PARTIZAN
Posle razocaravajuce sezone promenjena cela ekipa. Stavljam ih na prvo mesto zbog trenera i zbog cinjenice da su prosle godine izgubili ABA i da ce ove sezone vise zeleti titulu od Zvezde.
Dovedeni su vrhunski igraci ili rubni NBA ili evroligasi. Drugacija ekipa od proslogodisnje u svakom smislu, videcemo kako ce to izgledati. Domaca osnova deluje zanimljivije nego ranije. Tu su kapiten Marinkovic i mladi igraci od kojih je svakako nazvucnije ime Pokusevski, jedini iz prosle sezone Koprivica, pojacanja iz ABA Nakic i Lakic i najmladji Bosnjakovic i Dimitrijevic.
U evroligi igru ce nositi 9 stranaca, videcemo kako ce to izgledati u ABA. U svakom slucaju kao i za Zvezdu bilo bi cudo da ne zavrse na jednom od prva dva mesta

Edited by hk1
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Mairosu said:

U ime Romanto Boysa ulazem zvanicnu zalbu na status KK Borac u cuvenom kosarkaskom podkastu 😜

 

Cuj Split osmi sa pojacanjima iz madjarske, rumunije i francuske druge lige, a Borac koji dovodi igrace iz evrokup ekipe gola borba za opstanak u grupi sa krkom, cibonom i mornarom.

Zoki Nikolic i Pavlicevic vs valinskas i gagic vi prednost dajete prvima. Necuveno!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jasno je da ABA liga tesko da moze da prezivi megalomamaniju jednog rezima i dobrog dela ljubitelja kosarke iz jedne zemlje. Takodje, kljucna stavka je i totalna nezainteresovanost hrvatske drzave za klupski sport. Resenje bi trebalo potraziti negde u sredini, a vodeci klubovi svih zemalja bi trebalo da imaju budzete kao sto ih imaju Buducnost ili Cedevita - jedan prosek EC i ubedljivo najmanji ako se radi o ucescu u EL.

 

I ove sezone cu, naravno, navijati protiv dva politicka projekta za zadovoljenje zelja masa iz Beograda. Sta mislim o njima posle svega (a i ovog prelaznog roka) ovog puta necu napisati jer niti zelim da ulazim u nepotrebne polemike niti zelim da rizikujem ban ako rasprava krene u pogresnom smeru.

 

Sto se tice ove sezone, ne slazem se sa stavovima iznetim na ovoj temi koji se potcenjivacki odnose prema Cedeviti. Imali su dobar pripremni period, nisu neka sila, ali su mnogo jaci od Spartaka, Borca, Zadra ili Mege. Buducnost je uradila skoro pa super posao u ovom prelaznom roku, jedino ostaje upitnik oko ovog novog centra. Sto se tice Dubaija, veliki transfer je dolazak Davisa Bertansa. Nadam se da ce ove tri ekipe imati sto manje poraza i zaista bi bilo osvezenje za ligu kada bi neko od ova tri kluba usao u finale, da ne pricam o osvajanju trofeja.

 

U to ime, eto i novog nicka i avatara, kao neka vrsta podrske tim klubovima i zelje za razbijanje monopola dinamicnog dua.

 

Pohvale i @Kooineeperk za otvaranje teme i nadam se da ce i sledece sezone u ovo vreme on ili neko drugi otvarati temu posvecenu regionalnom takmicenju i da se nece ostvariti megalomanske zelje pojedinih koji misle da je normalno da ovim prostorima postoje samo dva kluba (ako pricamo o iole ozbiljnoj kosarci).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, bergkamp bcd said:

Pohvale i @Kooineeperk za otvaranje teme i nadam se da ce i sledece sezone u ovo vreme on ili neko drugi otvarati temu posvecenu regionalnom takmicenju i da se nece ostvariti megalomanske zelje pojedinih koji misle da je normalno da ovim prostorima postoje samo dva kluba (ako pricamo o iole ozbiljnoj kosarci).

 

Hvala ti za pohvale Goldberze (nisam ni morao da zagledam u promenu nick-a, videlo se i iz upisa ko pise 🙂), ali ja se nadam da cu otvoriti temu za "Nikad jacu domacu ligu". 

 

Ili barem da se skrati ova ABA liga, zaista nema smisla imati ligu od cak 16 ekipa pa onda posle jos igrati i domacu. To nema niko. Jedino su Spanci (18 ekipa) i Nemci (17 ekipa) ludji ali oni nemaju nista posle toga... 

 

Link to comment
Share on other sites

Naravno da bi ABA morala da se skrati, cak i 14 klubova je previse, 16 je suludo.

 

Buducnost, Cedevita, Dubai, Crvena zvezda, Partizan, Zadar, Igokea, Split, jos dva kluba iz Srbije koja nisu KK FMP, jos dva kluba iz ostatka ex SFRJ, taman 12 klubova.

Link to comment
Share on other sites

АБА лига отворена шетњом Задра кроз Загреб, победа 69:87. Амар Гегић најбољи у дресу Задра, свом бившем клубу утрпао 30 поена уз шут за 2 12/13.

Link to comment
Share on other sites

A evo i neke analize timova ABA lige u predstojecoj sezoni - nakon prosirenja u takmicenju ce igrati cak 16 klubova i bice odigrano neverovatnih 30 kola.

 

1. Crvena zvezda

 

Miller - McIntyre, Teodosic, Dos Santos

Canaan, Nedovic, Kostic

Giedraitis, Dobric, Lazic

Kalinic, Daum, Davidovac

Bolomboy, Mitrovic, Plavsic

 

Sto se tice ABA lige, tim Crvene zvezde je vec sezonama dominantan, delom zbog mnogo vece kolicine novca na raspolaganju od vecine konkurenata, a delom zbog toga sto je klubu svake sezone prioritet spasavanje sezone osvajanjem trofeja u ovom takmicenju. Moto za ovu sezonu je prost - "sto ne mozes da uradis sa mnogo para, mozes da uradis sa jos vise para" i odnosi se na jos jedan pokusaj da se nekako dodje do rezultata u drustvu bogatih, u Evroligi. U poslednjih deset godina ovaj klub je osvajao takmicenje cak sedam puta, jednom se nije igralo, po jedan trofej osvojili su Partizan i Buducnost. Ni sada se ne cini da ce se pobednik menjati - eventualno ako ovaj projekat konacno dovede do rezultata u EL, ali cak i tada ce prioritet biti bolji u vecnoj borbi sa arhineprijateljem iz istog grada.

 

U odnosu na proslu sezonu u timu Crvene zvezde vise nema Napiera (koji je mozda bio i najplaceniji igrac sa ovih prostora ikada) i rezervista kao sto su Tobey, Gillespie, Thompkins i Smart. Cinjenica da je bas umesto Smarta dosao Canaan i da je umesto Hange tu Kalinic, da je Thompkins (koji je bio visak igrac, doveden samo zato se ima i vise nego sto treba) zamenjen Daumom, da su tu i Plavsic i Dobric govori da su ulaganja cak i povecana u odnosu na proslu sezonu. Jos ako se pomene i prica sa Petrusevim koji bi trebalo da dodje u tim koji je ionako prenatrpan na pozicijama 3 i 4 i dobijamo jasnu sliku o sansama protivnika protiv branioca titule u ovoj novoj sezoni.

 

 

2. Partizan

 

C. Jones, Ntilikina, Lakic

Lundberg, Washington, Brown

Marinkovic, Bonga, Nakic

Pokusevski, Mike, Bosnjakovic

Davies, T. Jones, Koprivica, Dimitrijevic

 

Nema sta mnogo da se kaze o Partizanu, a sto vec nije ispricano ranijih sezona - ovaj klub je sve do kovid sezone imao sastave tek za TOP 4 ili TOP 6 lige, zatim je usledela ta sezona sa Trinchierijem i vecim ulaganjima koju je prekinula pandemija, zatim je jedna sezona bacena niz vodu, a od 2022. tu je Zeljko Obradovic kojem je omoguceno da se bukvalno oseca kao kod kuce (u smislu da moze da trosi ogromna sredstva na dovodjenje suvog kvaliteta). Klub nije uspeo da uradi nista epohalno u poslednje tri sezone - ako su tu i najbolji trener i nikad veci budzet i nikad skuplji igraci i atmosfera koja ide sa svim tim stvarima i ako se ostvari samo jedan ulazak u osam najboljih u EL, jasno je da se ulaganja bas i nisu isplatila. Nista zato, nakon jos jedne neuspesne sezone, klub se okrenuo populizmu, resio se svih igraca (jer "nisu osecali velicinu dresa Partizana") i doveo novi kontigent skupih igraca.

 

Sto se tice sastava ekipe, ostao je samo nesrecni Koprivica koji sve vise podseca na Duveriogloua koji takodje nije nista profitirao iako ga je "trenirao najveci ikada", mozda zato sto je cak i Obradovic zaboravio da je imao Koprivicu u timu prosle sezone. Doveden je i rekordan broj stranaca od kojih se isticu bek Lundberg i centar Davies. Uglavnom, ekipa se sastoji od devet stranaca, dva poznata domaca imena i tri igraca koji ni u Cedeviti ne bi imali nekakav ucinak. U Partizanu i inace kao da i nije bilo neke zelje da se jure domaci trofeji (pogotovo KLS), a tek sad ce to doci do izrazaja jer se akcenat mora baciti na EL i pokusaj da se tamo nesto napravi sa potpuno novim timom.

 

 

3. Buducnost

 

Ferrell, Wright

Soulaimon, Magee, Minic

Dreznjak, Slavkovic, Jovanovic

Morgan, Tanaskovic

Azubuike, Kamenjas, Ilic

 

Buducnost ima veliki znacaj u ABA ligi, gde, za razliku od Eurocupa imaju rezultate - tri uzastopna finala, jedan trofej, 10 uzastopnih plasmana u TOP 4 (ako racunamo i prekinutu sezonu 2019/20). Medjutim, u poslednje tri sezone se dosta lutalo, dovodjeni treneri koji su daleko od dobrih resenja, pojacanja sumnjivog kvaliteta i rezultat je da, bez obzira na bezobrazno velika ulaganja u njihove konkurente u tri sezone nije uradjeno prakticno nista. Uvek su tu bili bolni porazi praceni letargijom na terenu i uvek se sezona zavrsavala sa najmanje cetiri kiksa, a nekad i pet ili sest.

 

Nakon sto su pominjana neverovatna imena tipa Aco Petrovic i Igor Jovovic koji nisu ni za Spartak iz Subotice, klub je imao srece da je Andrej Zakelj bio tu, u filijali i sada je on trener Buducnosti, a Mijovic trener SC Derbija (kao sto bi i trebalo da bude). Zakelj je ispravno uocio da ne moze nista da se uradi bez kontinuiteta, zadrzani su igraci koje je on zeleo da zadrzi, otisli su Makondou, Paul, Freeman, Jones i Popovic (niko od tih igraca nije opravdao poverenje i svoje minute na terenu). Soulaimon bi trebalo da radi ono sto penzioner Freeman nije radio, da postane glavni skorer ekipe, Morgan je tu da siri reket sutem za tri poena, Azubuike bi trebalo da predstavlja napredak u odnosu na Jonesa, a Dreznjak donosi poznavanje sistema, energiju, prodore i odbranu. Sve ovo je preduslov da ekipa konacno krene da pobedjuje u serijama i da bude u borbi za vrh do samog kraja regularne faze.

 

 

4. Cedevita Olimpija

 

D. Jones, Nikolic, Gnjidic

Blazic, Lemar, Glas

Stewart, Radovic

Robinson, Prepelic, Daneu

Ogbeide, Geben, Beringer

 

Cedevita Olimpija je prakticno projekat KK Cedevita Emila Tedeshija koji je dobio ljubljansku aromu velikog kluba i vernih (ali ne i divljih) navijaca. Kao i Cedevita i KK COL nije mogla da se pohvali sa nekim rezultatima u prethodnih 4-5 sezona. Cak dva puta nisu ni bili u prve cetiri ekipe, sto je blamaza sama po sebi. Prosla sezona je bila ekstremno traumaticna, 2-16 u EC i ispadanje od Mege u cetvrtfinalu ABA lige, od toga tesko da moze gore.

 

Ove sezone ekipu ce voditi prekaljeni vuk Zvjezdan Mitrovic i on je i najvece ime prelaznog roka KK COL. Otisli su skoro svi nosioci osim iskusnog Jake Blazica i americkog krila DJ Stewarta, a opet je angazovano mnogo stranaca koji ce imati ubedljivo najvise minuta na terenu u ekipi. Najzvucnije ime je krilni centar Devin Robinson koji je konstantno imao dobre brojke u pripremnom periodu, a imao je i dobru sezonu iza sebe u ACB ligi. Ostala pojacanja su nepoznanica i od toga i zavisi da li ce Cedevita konacno da se vrati na staze uspeha ili ce nastaviti da ponire sve dok se Tedeschiju ne smuci i Ljubljana. 

 

 

5. Dubai

 

Mason, Taylor, Uskokovic

Prepelic, Andjusic, Ravena

Abass, Dangubic

Bertans, Jasar

Williams, Duverioglou, Radosevic

 

Moze svako da prica o Dubaiju sta hoce, reakcije su uglavnom negativne, ali je nepobitna cinjenica da je ligi nedostalo vise konkurentnih klubova sa velikim budzetom. Ako gledamo sa aspekta neizvesnosti i kvaliteta takmicenja, Dubai u ABA ligi je sjajna vest. Naravno, u ovom delu o njihovoj istoriji nema sta da se pise, osnovani su tek pre 3 meseca.

 

Sto se tice sastava, nisu se natrpavali Amerikancima i vodili su racnia da imaju igrace sa ovih prostora. Prvo ime ekipe je Davis Bertans za kojeg svi znamo sta sve moze na terenu. Tu su i Mason i Prepelic kao jako dobre opcije za vecinu EC ekipa, Abass koji dolazi iz evroligaskog Virtusa, kao i Taylor koji se kratko zadrzao u EL. Ostatak ekipe, odnosno klupa i centarske pozicije su dosta skromnijeg kvaliteta - jedan junior, dva igraca cija prezimena pocinju na RA koji ne deluju da imaju potreban kvalitet, Andjusic i Williams kao nekakvi sesti igraci ekipe + Dangubic i Uskokovic. Ono sto je plus za ekipu Dubaija je velika distanca u odnosu na ostatak lige ako pricamo o mecevima na domacem terenu, minusi su neuigranost i gostovanja. Ako nista drugo, barem Buducnost i Cedevita nece imati skoro pa zagarantovano 3. i 4. mesto.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...