Jump to content

VELIKA NAGRADA HOLANDIJE - ZANDVOORT - 23-25.08.2024


Recommended Posts

IT'S RACEWEEK BABY

 

Nakon duge i bolne pauze, eto nama naše omiljene droge. Pred nama je još jedan, 15. po redu vikend sa najmoćnijim automobilima na svetu, pred nama je Velika Nagrada Holandije, na stazi koju mnogi sa pravom zovu roller coaster staza. Imao sam dosta negativno mišljenje o samoj stazi ranijih godina, ali kako vreme prolazi, sve više mi se sviđa. Bukvalno je kao vožnja luna parkom, ko god je vozio neku trkačku simulaciju, ili, blago njemu, pravi auto ili bolid po ovoj stazi, mogao je to da zaključi.

 

Netherlands_Circuit

 

Staza Zandvoort nije nova, vozila se dosta često sa kraćim prekidima, u drugoj polovini prošlog veka, a deo najluđeg cirkusa je ponovo od 2021. Ima 14 krivina od kojih je najluđa poslednja koja podseća na Paraboliku ili Carousell krivinu na Road America. POD NAGIBOM 🙂. Sama trka je relativno nova mnogim novijim obožavateljima F1 ali onim iskusnijim je verovatno u glavi i nekoliko briljantnih trka iz osamdesetih godina prošlog veka. 

 

Prošlogodišnja sezona je najavila i talenat drugog rezervnog vozača, nakon Olija Bearmana. U Zandvoortu svoj talenat je pokazao i Liam Lawson, nakon povrede zgloba Dani Ricciarda. Bearman je u međuvremenu dobio šansu da se pokaže u Hassu, što mnogi smatraju za predsoblje Ferarija. Čekamo Lawsona u RB junior timu. Čekamo Antonellia u Mercedesu. 

 

Sainz je prešao u Williams, koji bi od 2026 trebalo ponovo da bude moćan, s obzirom na najave da će tada Mercedes kao dobavljač motora ponovo biti dominantan.

 

Najveća vest je svakako odlazak Adriana Neweya u Aston Martin za 100 miliona funti na tri godine. Pominjala se priča da je menadžment Ferarija (čitaj Fred Vasseur) bio neraspoložen da dozvoli konstruktorskom geniju preveliku ulogu u timu, a i ovaj je hteo da ostane na ostrvu, pa će izgleda ovo biti najbolje rešenje. Tata Lawrence će sada imati još jednu igračku za upravljanje. A možda i sinče ostvari nešto ako budu dominantni.

 

U ovaj drugi deo sezone od 10 trka ulazimo sa prilično komotnom prednošću za vodećeg u plasmanu, Maxa Verstappena, i sa nekim bojažljivim, mada ipak koliko toliko ostvarivim prognozama da McLaren može, makar u konstruktorskoj konkurenciji, da pomrsi račune Red Bullu.

 

U iščekivanju novog trkačkog vikenda, vaš JPM je provodio vreme prateći fan pages Landa i Oscara kako se slikaju za Facebook sa ili bez raznolikih obozavatelja, na raznim destinacijama. Mogu vam reći da su dobro napunili baterije. Ali, kako se ono kaže, vreme zajebancije je odavno prošlo, i sada nas čeka ozbiljan posao.

 

Pireli za ovu trku donosi C1, C2 i C3 komponente, dakle najtvrđu varijantu.

Pirelli-Dutch-GP.webp?v=1724062310

 

Satnica vikenda je ovde.

 

Uživajte.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

FP1:

GVqfGvLXIAArBGW.jpeg

 

https://racer.com/2024/08/23/technical-updates-2024-dutch-grand-prix/

 

Quote

McLaren and Williams bring the biggest upgrades to the Dutch Grand Prix as Formula 1 resumes its season following the mid-season break.

 

Red Bull has a small engine cover change that it defines as circuit specific as well as tweaks to the halo and mirror stays to improve airflow to the rear of the car, but McLaren is the only one of the top four teams with significant updates. A new front brake scoop, front suspension, floor edge and rear suspension are all performance developments, while a new rear wing and beam wing specific to Zandvoort improve efficiency.

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, alberto.ascari said:

Neki penal za ono divljanje u pitlane? 

 

Prvo obilazenje skroz cisto, drugo granicno, mada moguce da nijednog trenutka nije ceo tocak izasao van bele linije. Stop cmizdravcima sto voze po jajima!

Top je ovaj popizdeli Max, iako je jedini razlog popizditisa sto je razmazenko kad god nema najbrzi bolid na gridu (i to bar za 2-3 desetinke) 😁

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, nlavrnja said:

 

Prvo obilazenje skroz cisto, drugo granicno, mada moguce da nijednog trenutka nije ceo tocak izasao van bele linije. Stop cmizdravcima sto voze po jajima!

Top je ovaj popizdeli Max, iako je jedini razlog popizditisa sto je razmazenko kad god nema najbrzi bolid na gridu (i to bar za 2-3 desetinke) 😁

 

Pa jebemliga, pitlane overtaking je banovano osim ako bolid ispred nije u tehničkom problemu. Što nije bio ni McL ní Mečka.

Link to comment
Share on other sites

Kako je grozna ova staza. Apsolutni uzas, ko je ovo pustio da bude F1 staza nek se nosi u pm. Ovo moze samo da se svidi ekipi za e-sports. Grozota. Muka mi samo da gledam koliko promena kadrova glupavih krivina nigde nista zanimljivo. Nisam nijednu trku na ovoj stazi gledao, pokusacu danas, ali bukvalno ne mogu. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Meklaren jeste sada najbrzi bolid bez dileme mada blizu su i ostali, nije to dominacija kao Mercedes onomad ili RBR donedavno. Pjastri bi mogao do treceg mesta eventualno danas, 1-2 je van domasaja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...