Jump to content

Ludomusica


Smrtokapa

Recommended Posts

lat. Ludus - igra. Da naslov ne bude "Muzika iz video igara", to može nekom da zazvuči detinjasto, a ovako smo kao ozbiljni. :classic_smile: Ovaj ogranak primenjene muzičke umetnosti nije imao svoju temu, pa da ispravimo taj propust.

 

Uloga muzike u video igri je slična ulozi muzike u filmu: da stvori željenu atmosferu i da pomogne da se dostigne ona udubljenost kada želite da odigrate "samo još jedan potez" ili pređete "još samo ovaj deo" iako je tri sata ujutru.

 

U ranim danima video igara, prateća muzika je bila ograničena mogućnostima tadašnjih zvučnih čipova, a taj stil muzike, koji izaziva asocijacije na arkadne igre i Japan, kasnije je prozvan chiptune. Tokom vremena, pojavili su se soundtrack-ovi u MIDI formatu, dok danas radnju igre može da prati ceo simfonijski orkestar.

 

---------------------------------------------------------------------

 

Diablo, akcioni role-play koji se na tržištu pojavio poslednjeg dana 1996. godine, često se nalazi na listama najboljih igara svih vremena. Iz katakombi ispod crkve u selu po imenu Tristram počela su da izlaze užasna stvorenja. Glavni lik, igračev alter-ego, dolazi u selo gde će pokušati da reši misteriju i oslobodi preostale meštane pošasti.

 

Tokom igre, glavni lik se spušta sve dublje i dublje u katakombe, pećine i jame ispod crkve, a sve vreme znate da na samom dnu čuči nešto strašno. U svakom momentu, vaš lik se može vratiti na površinu, da porazgovara i obavi transakcije sa nekim od preostalih meštana. Selo je jedino mesto u igri gde vas neće zaskočiti neki akrep, ali je mračno, kao da je sve vreme sumrak, i čini se da sa tim mestom nešto ozbiljno nije u redu - između ostalog, zato što vas u njemu prati ova muzika:

 

 

Kompozitor muzike je Matt Uelman, koji je najpoznatiji upravo po svom radu u Diablo serijalu.

Link to comment
Share on other sites

Jedna simpatična baladica o "ceremorfozi", iz Baldurove Kapije:

 

 

Ceremorphosis was a bodily change that occurred when an illithid tadpole reached maturity and was inserted into the brain of another being, usually a human. The tadpole ate away the victim's brain matter and essentially replaced the brain, erasing all of the subject's personality and memory, but leaving the physical body alive and under the tadpole's control. After this, morphological transformations occurred and after a week a new illithid was created.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...