Jump to content

AKUŠERSKO NASILJE U SRBIJI - MERILO NEČOVEČNOSTI

JPM

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Don Dusko locked this topic
  • Don Juan unlocked this topic
  • 4 weeks later...

Da se nadovežem:

Priče iz porodilišta: Žene koje su prekinule zavet ćutanja

Čekajući pravdu: Sistem koji je izneverio žene

A ono što me najviše potreslo, i to nigde nisam rekla, evo sad je momenat, 3. februar, dan pred moj izlazak, ja sam izašla 4. februara iz bolnice, videla sam gore na intenzivnoj, gde su se svi nekako uzbunili, da svi negde trče ovamo, onamo i pitala sam tu jednu sestru 'Šta se dešava, čemu ovolika gungula?' Kao 'danas se skupljaju potpisi' pošto su te godine bili predsednički izbori. I onda shvatite, vi se tamo porađate, zapomažete od bolova, niko ni da vas pogleda. Kad treba da se da potpis, onda svi trče.

7 hours ago, JPM said:

Malo je ovo senzacionalistički. To nije akušersko nasilje. 

Moja supruga je pre rođenja našeg deteta jednu trudnoću morala da prekine u 13. nedelji jer je plod imao neku anomaliju.

I odvijalo se vrlo slično kao što ta žena opisuje, samo nije bila lopata, već je porodila plod usred noći (ja sam bio pored nje i niko drugi) u onu toalet stolicu u sobi ili kako se to već u Srbiji zove. Ok, bili smo sami u sobi nas dvoje, sve je propraćeno velikim saosećanjem osoblja i posle je odvedena u salu. Znači procedura je veoma slična. 

Pa sama procedura je slična. Hteo sam da dodam rečenicu na kraju, dobro, osim saosećanja 😊. Ali,, bez želje da negiram to što ta žena priča, žene su u tom periodu u posebnom emotivnom stanju (moja žena se recimo uopšte ne seća ploda, iako ju je videla, posle par minuta su joj i doneli da se oprosti od nje, ali jednostavno se ne seća i ne može sebi da oprosti to), pa bih ja sa dozom rezerve uzeo tu subjektivnu percepciju celog tog događaja, ne mora da bude potpuno verodostojna.